Σελίδες

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΤΡΟΦΕΣ !!! ΟΛΟ ΥΓΕΙΑ !!!


Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να εξασφαλίσει τον καλύτερο φυσικό τρόπο για να καταπολεμήσουμε σοβαρές ασθένειες. Δείτε μερικές τροφές πραγματικά γιατρικά!
Ορισμένες από τις πιο συχνές και σοβαρές ασθένειες που μαστίζουν σήμερα πολλές χώρες του κόσμου, οφείλονται και στη διατροφή μας -φτηνά, χαμηλής ποιότητας επεξεργασμένα
τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος, αλάτι, γενετικά τροποποιημένα συστατικά και φυτοφάρμακα.

Αν όμως ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να εξασφαλίσετε παράλληλα έναν φυσικό τρόπο για να καταπολεμήσετε ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις, αλλά και τα απλά κρυολογήματα, τη γρίπη, τις αλλεργίες και μια σειρά από άλλες ασθένειες που μας ταλαιπωρούν κάθε μέρα.

Μπορεί η επιλογή των πιο κατάλληλων τροφών να μην είναι και η πιο εύκολη υπόθεση, αλλά αν φροντίσετε να έχετε στο τραπέζι σας μια ποικιλία τροφών και συστατικών από αυτά που αναφέρονται παρακάτω, θα εξασφαλίσετε ταυτόχρονα και ένα καλό… φαρμακείο!

Φασόλια

Τα φασόλια είναι από τα πιο οικονομικά και υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να αγοράσετε, και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ισοφλαβόνες, προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις, βελτιώνει την υγεία των οστών και του προστάτη και βελτιώνει επίσης κάποια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε πρωτεΐνες κι έτσι μπορούν να υποκαταστήσουν το κόκκινο κρέας. Προσθέστε τα σε σούπες, μαγειρευτά φαγητά, σάλτσες, ακόμα και σάλτσες ζυμαρικών. Προσοχή στα φασόλια σε κονσέρβα, καθώς μπορεί να περιέχουν αρκετό αλάτι ή βλαβερά συστατικά για τη συντήρησή τους.

Σκόρδο και κρεμμύδι

Μέλη της ίδιας οικογένειας, το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι πολύ ωφέλιμα για την καρδιά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα 70 ενεργά φυτοχημικά στο σκόρδο, μπορεί να μειώσουν την υψηλή πίεση του αίματος, μέχρι και 30 μονάδες, ενώ επίσης το σκόρδο μειώνει και τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών, του παχέος εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition. Τα κρεμμύδια είναι μια πλούσια πηγή κερκετίνης, ενός φλαβονοειδούς που βοηθά στην υγεία του αίματος και προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων. Και τα δύο είναι σημαντικά για την πρόληψη των φυσικών αλλεργιών. Για να ενισχύσετε τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία, συνθλίψτε τις σκελίδες και αφήστε τες να σταθούν για μέχρι και 30 λεπτά πριν τις μαγειρέψετε.

Τροφές με καφεΐνη

Είστε εθισμένοι στον καφέ; Σας αρέσει η σοκολάτα; Αυτό είναι καλό! Τα καφεϊνούχα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, της σοκολάτας και του τσαγιού, έχουν υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, που θεωρούνται «σούπερ» αντιοξειδωτικά για την ικανότητά τους να καταπολεμούν πολλές ασθένειες, από τον καρκίνο, μέχρι την κατάθλιψη. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι ακόμη και πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στο μισό. Επειδή όμως τόσο μεγάλη ποσότητα μπορεί να σας κάνει νευρικούς, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να περιορίζουμε την πρόσληψη σε δύο φλιτζάνια την ημέρα. Είτε προτιμάτε το τσάι, είτε τον καφέ, μελέτες έχουν δείξει ότι και τα ντεκαφεϊνέ προϊόντα περιέχουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά. Και, φυσικά, η μαύρη σοκολάτα είναι καλύτερη από ό, τι η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή.

Σέλερι

Την επόμενη φορά που θα θέλετε ένα τραγανό, απογευματινό σνακ, προτιμήστε το σέλερι. Είναι πλούσιο σε μέταλλα, βιταμίνη C και φαινολικά οξέα, που καταπολεμούν τον καρκίνο, το κρύο και τη γρίπη, αλλά και τις αλλεργίες. Επίσης περιέχουν ενώσεις που μειώνουν τη χοληστερόλη. Όσο περισσότερο τρώτε, τόσο το καλύτερο, δείχνουν οι έρευνες. Επειδή η γεύση του είναι σχετικά ήπια, μπορείτε να τα βουτάτε, αντί για κράκερ, σε σάλτσες και ντιπ. Το σέλερι είναι επίσης ένα από τα λίγα λαχανικά που δεν χάνουν τη θρεπτική αξία τους όταν μαγειρεύεται, οπότε μπορείτε να το προσθέτετε σε σούπες και μαγειρευτά. Χρησιμοποιήστε και τα φύλλα του, καθώς είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη C.

Κανέλα

Το πιο σημαντικό όφελος της κανέλας στο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι η ικανότητά της να μειώνει το σάκχαρο του αίματος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα από 13-23%, λόγω των αντιοξειδωτικών της, τα οποία ενεργοποιούν τους υποδοχείς της ινσουλίνης στα κύτταρά μας. Μια γερμανική μελέτη έδειξε ότι η κανέλα μπορεί επίσης να καταστείλει το βακτήριο Ε. coli, που είναι η αιτία των περισσότερων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και τον μύκητα που είναι υπεύθυνος για κολπικές μολύνσεις. Μπορείτε να προσθέτετε ένα κουταλάκι του γλυκού στο πλιγούρι βρώμης του πρωινού σας ή σε ένα ποτήρι χυμό μήλου.

Εσπεριδοειδή

Τα πολύτιμα φρούτα του φθινοπώρου και του χειμώνα, τα εσπεριδοειδή, περιέχουν περίπου 200 ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο, φυτικές ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη και φλαβονοειδή που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι καταναλώνοντας καθημερινά μια μερίδα εσπεριδοειδών, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος, του λαιμού και του στομάχου μέχρι και κατά το ήμισυ. Επίσης, το γκρέιπφρουτ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, που καταπολεμά τον καρκίνο όπως και οι τομάτες, που είναι τώρα εκτός εποχής. Για μέγιστο όφελος, να τρώτε ολόκληρα τα φρούτα και όχι σε χυμό, ώστε να προσλαμβάνετε όλες τις πολύτιμες φυτικές ίνες. Πολλές από τις σημαντικές ενώσεις τους περιέχονται και στο φλοιό, οπότε είναι καλό να τρώτε μαρμελάδες εσπεριδοειδών, που περιέχουν κομμάτια από τις φλούδες τους.

Πιπερόριζα (τζίντζερ)

Αν και χρησιμοποιείται ευρέως για προβλήματα στο στομάχι, μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο της χοληστερόλης, στη χαμηλότερη πίεση του αίματος και να βοηθήσει στη φλεγμονή που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Οι ερευνητές επίσης έχουν διαπιστώσει ότι το τζίντζερ βοηθάει στην απαλοιφή του ιού της γρίπης και στην καταπολέμηση λοιμώξεων του αναπνευστικού. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα τζίντζερ μείωσε σημαντικά το άλγος που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Μπορείτε να το προσθέτετε σε φαγητά με βάση το κρέας, σε μαρινάδες ή ακόμη στο τσάι σας.

Μέντα

Υπάρχουν πραγματικά εκατοντάδες φυτά που ανήκουν στην οικογένεια της μέντας, όπως ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, η ρίγανη, η λεβάντα, το φασκόμηλο και πολλά ακόμη. Όταν χρησιμοποιούνται σε τσάγια, αυτά τα βότανα μπορεί να καταπραΰνουν τους πόνους και άλλα προβλήματα στο στομάχι, ενώ νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να αποτρέψουν τη διάσπαση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βοηθά τη μνήμη.

Πιπεριές

Καυτερές, πικάντικες, γλυκές ή τραγανές, υπάρχουν αρκετές πιπεριές για όλα τα γούστα και είναι όλες πολύ υγιεινές. Οι πικάντικες πιπεριές τσίλι, έχουν υψηλά επίπεδα καψαϊκίνης, μιας ένωσης που έρχεται σε επαφή με τους υποδοχείς του πόνου στον εγκέφαλο και ως εκ τούτου ενεργεί ως φυσικό παυσίπονο. Η καψαϊκίνη, η οποία δίνει στις πιπεριές την καυτερή γεύση τους, πιστεύεται επίσης ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, κρατώντας το μεταβολισμό υπό έλεγχο. Οι γλυκές πιπεριές έχουν μια παρόμοια ένωση, όχι τόσο πικάντικη όσο η καψαϊκίνη, αλλά με τα ίδια αποτελέσματα για τον πόνο και την απώλεια βάρους. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C και β-καροτένιο. Οι στρογγυλές πιπεριές διατηρούν περισσότερες βιταμίνες όταν τρώγονται ωμές.

Ρόδια

Τα ρόδια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στη Μέση Ανατολή, το Ιράν και την Ινδία ως «φάρμακο» του λαού και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Είναι πλούσια πηγή καλίου, βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τον καρκίνο. Βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποντίκια που κατανάλωναν χυμό ροδιού, εμφάνισαν 50% μειωμένη εκφύλιση του εγκεφάλου, από άλλα που έπιναν νερό με ζάχαρη. Επίσης, ο χυμός ροδιού μπορεί να σκοτώσει το βακτήριο S. mutans, που οδηγεί σε οδοντικά προβλήματα.

Κουρκουμάς

«Συγγενής» του τζίντζερ, ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που δίνει στο κάρυ την έντονη χρυσή απόχρωσή του και στη μουστάρδα το κίτρινο φωτεινό χρώμα της. Για χιλιάδες χρόνια, άνθρωποι στην Ινδία θεωρούν τον κουρκουμά ένα θεραπευτικό βότανο. Μελέτες έχουν δείξει ότι προστατεύει το στομάχι, συμβάλλοντας στην πρόληψη ελκών, και βοηθά στην πέψη των λιπών. Το μπαχαρικό αυτό, μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι ηλικιωμένοι χωρικοί στην Ινδία φαίνεται να έχουν χαμηλότερο ποσοστό αυτής της νόσου, σε όλο τον κόσμο, πιθανώς λόγω της αντιφλεγμονώδους ένωσης κουρκουμίνη στον κουρκουμά. Συμπεριλάβετέ τον σε πιάτα με κοτόπουλο, γαλοπούλα, ρύζι και λαχανικά ή πασπαλίστε με αυτόν το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο κ.ά.

Καρύδια

Λίγα τρόφιμα είναι τόσο θρεπτικά για τον εγκέφαλο, όσο τα καρύδια. Είναι πλούσια πηγή της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που περιορίζει την όρεξή μας, καθώς και βιταμίνης Ε, μαγνήσιου, φυλλικού οξέως, πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Τα καρύδια περιέχουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από το σολομό, γεγονός που τα καθιστά ένα καλό αντίδοτο στην εποχιακή κατάθλιψη και επίσης είναι πλούσια στις αντιφλεγμονώδεις πολυφαινόλες. Πολλές από τις ενώσεις στα καρύδια, όπως η βιταμίνη Β5 και το φολικό οξύ, μπορεί να καταστρέφονται από τη θερμότητα, γι 'αυτό είναι καλύτερα να τα τρώτε ωμά.
clickatlife.gr