Σελίδες

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΤΡΟΜΟΣ !!! ΣΤΑ ΝΕΑΝΙΚΑ ΣΤΕΚΙΑ ΑΠΟ ΦΤΗΝΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ !!!


Νέα και φτηνά συνθετικά ναρκωτικά κυκλοφορούν σε μορφή σκόνης και χαπιών, κατακλύζοντας τις πιάτσες και τους χώρους διασκέδασης των νέων.
Παρασκευάζονται ακόμη και στο σπίτι από ουσίες που πωλούνται «νόμιμα» και βρίσκονται σε προϊόντα οικιακής χρήσης όπως αρωματικά χώρου και άλατα μπάνιου, ενώ ένα τέτοιο διεγερτικό παρασκευάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πριν από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Τις αποκαλύψεις αυτές, που προκαλούν φόβο για την... Ελλάδα, περιλαμβάνει η Ετήσια Εκθεση 2012 για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών στην Ευρώπη, που παρουσιάστηκε χτες στη Λισαβόνα.
«Το συνθετικό αυτό ναρκωτικό φτιάχνεται από το SHISHA, γνωστή ουσία που καπνίζεται κυρίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για μεθαμφεταμίνη που ενώνεται με υδροχλωρικό οξύ και υγρά μπαταρίας. Είναι ένα επικίνδυνο μίγμα, που, αν και δεν είναι νόμιμο, παρασκευάζεται πλέον στην Ελλάδα και χορηγείται ως ενέσιμο ναρκωτικό», επισήμανε η επιστημονική υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) Μανίνα Τερζίδου.
Τα συνθετικά ναρκωτικά από νέες φτηνές ουσίες θα αποτελέσουν «εφιάλτη» στη χώρα μας, αφού παρασκευάζονται σε σπίτια, καταναλώνονται επιτόπου ή διακινούνται. Τα καταναλώνουν όλο και περισσότεροι χρήστες, χωρίς να γνωρίζουν τι αγοράζουν και πόσο επικίνδυνα είναι. «Υπάρχει περισσότερο από ποτέ πρόσβαση σε σκόνες και χάπια άγνωστης προέλευσης αλλά και σύστασης. Τα στοιχεία από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, από τις τοξικολογικές εκθέσεις και από τα κέντρα απεξάρτησης δείχνουν ότι οι χρήστες δεν ξέρουν τι παίρνουν, με τι το συνδυάζουν και ποιους κινδύνους εγκυμονεί η χρήση αυτού του ναρκωτικού», επισήμανε η υπεύθυνη Ευρωπαία επίτροπος για τα ναρκωτικά Σεσίλια Μάλμστρομ, κατά την παρουσίαση της Εκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA).

Θανάσιμη απειλή τα νέα συνθετικά 
Οι ειδικοί αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις παρενέργειες των επικίνδυνων ουσιών και τις επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών, διότι οι τελευταίοι δεν απευθύνονται σε υπηρεσίες υγείας για να απεξαρτηθούν. Επιπλέον, οι παρασκευαστές των ναρκωτικών αλλάζουν συνεχώς τη σύνθεσή τους, επομένως δεν υπάρχει χρόνος να μελετηθούν. Το εντυπωσιακό είναι ότι κάθε εβδομάδα καταγράφεται και μια νέα συνθετική ναρκωτική ουσία, ενώ δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες ουσιών που παρακολουθούνται από το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης είναι οι συνθετικές καθινόνες, που μιμούνται τη δράση της κοκαΐνης, και τα συνθετικά κανναβινοειδή.
Στο μικροσκόπιο έχουν μπει, μόνο το 2012,περισσότερες από 50 νέες ψυχοδραστικές ουσίες.Επειτα από θανάτους χρηστών, οι ειδικοί έχουν επικεντρώσει ειδικά στο νέο διεγερτικό ναρκωτικό τύπου αμφεταμίνης, την 4- μεθυλαμφεταμίνη (4-ΜΑ). Παράλληλα, έχουν ενδείξεις ότι διεισδύουν στην αγορά και οι μεθαμφεταμίνες. Οπως εκτιμούν, 13 εκατ. άνθρωποι έχουν δοκιμάσει αμφεταμίνες και μεθαμφεταμίνες, ενώ περίπου 2 εκατ. έκαναν χρήση την προηγούμενη χρονιά.
Σύμφωνα με την κ. Τερζίδου, η καταστολή των συγκεκριμένων ναρκωτικών είναι εξαιρετικά δύσκολη επειδή διακινούνται και μέσω Ιντερνετ. Επιπλέον, οι διακινητές έχουν βρει τρόπο να πωλούν νόμιμα κάποια από τα συνθετικά κανναβινοειδή με τη μορφή... αποσμητικών χώρου ή αλάτων μπάνιου.
agelioforos.gr