Σελίδες

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

BLOOMBER : Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ !!!



 «Χρυσωρυχείο» της Ευρώπης σε βάθος τετραετίας μπορεί να καταστεί η Ελλάδα, διεκδικώντας την πρωτοκαθεδρία από τη Φινλανδία που είναι σήμερα η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού της Γηραιάς Ηπείρου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα μπορεί να μετεξελιχθεί στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγό χρυσού, καθώς οι αρμόδιες ελληνικές αρχές «ξεμπλοκάρουν» συμφωνίες που παρέμεναν «στον πάγο» για περισσότερο από μία δεκαετία, λόγω της γραφειοκρατίας και των περιβαλλοντικών κανονισμών.Η εξόρυξη χρυσού -σύμφωνα με την imrisia- αρχίζει να «πατάει γκάζι» από τότε που η Ελλάδα ξεκίνησε το επονομαζόμενο πρόγραμμα fast track εγκρίσεων έργων. Η Eldorado Gold Corp και η Glory Resources Ltd αναπτύσσουν τέσσερα ορυχεία, τα οποία μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα τον μεγαλύτερο παραγωγό χρυσού της Ευρώπης μέχρι το 2016.

Οι δύο εταιρείες δήλωσαν πως τα projects τους θα προσθέσουν περίπου 425.000 ουγκιές χρυσού μέχρι το 2016, αξίας 757 εκατ. δολαρίων (τιμή spot 5ης Οκτωβρίου), στις 16.000 ουγκιές που παρήγαγε η χώρα το 2011, όταν η Φινλανδία, που κατέχει την πρώτη θέση παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη, εξόρυξε πέρυσι 220.000 ουγκιές χρυσού. Η Eldorado Gold απέκτησε τρία ορυχεία πέρυσι, μέσω της εξαγοράς της European Goldfields. Η εταιρεία αναπτύσσει τα ορυχεία της European Goldfields στις Σκουριές και την Ολυμπία, καθώς και το project στο Πέραμα.

Τα τρία αυτά ορυχεία θα παραγάγουν περίπου 345.000 ουγκιές χρυσού μέχρι το 2016, ενώ η Glory εκτιμά ότι το ορυχείο στις Σάπες θα έχει παραγωγή περίπου 80.000 ουγκιών ετησίως. Η Eldorado έχει διπλασιάσει το εργατικό δυναμικό της στη χώρα σε 800 εργαζόμενους, ενώ η Glory Resources θα απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους όταν ξεκινήσει την παραγωγή.
briefingnews.gr