Σελίδες

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΤΡΥΠΙΑ !!! Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.......

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

Παράθυρο φοροδιαφυγής και με την «Κάρτα Αποδείξεων»


ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ
Θα εκδίδονται και «χάρτινες» αποδείξεις, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλους φορολογούμενους

Διαδικασία που δεν πρόκειται να αποδώσει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των αυτοαπασχολουμένων, αποτελεί η διάθεση της περίφημης «φοροκάρτας» σε εκατομμύρια φορολογουμένους, η οποία ξεκινά από σήμερα μέσω των τραπεζών. Στην ουσία,... η αυτόματη καταγραφή και αποστολή των στοιχείων των αποδείξεων στο υπουργείο Οικονομικών με τη χρήση της Κάρτας Αποδείξεων είναι δυνατή μόνο στις συναλλαγές με καταστήματα που διαθέτουν συσκευές POS για την αποδοχή πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών (σούπερ μάρκετ και άλλες μεγάλες αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων) και -ούτως ή άλλως- κόβουν αποδείξεις! Χιλιάδες επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες και έχουν τη... μόνιμη συνήθεια να μην κόβουν αποδείξεις, δεν έχουν POS στη συντριπτική τους πλειονότητα, όποτε τίθενται αυτόματα εκτός συστήματος Κάρτας Αποδείξεων και έτσι θα μπορούν να συνεχίζουν να εξασκούν ανενόχλητοι το... σπορ της μη έκδοσης αποδείξεων! Ταυτόχρονα, όποιος χρησιμοποιεί την Κάρτα Αποδείξεων θα μπορεί να λαμβάνει και «χάρτινη» απόδειξη, την οποία θα έχει τη δυνατότητα να τη δίδει σε κάποιον άλλο γνωστό του για να τη συμπεριλάβει κι εκείνος στις δικές του συναλλαγές με αποδείξεις! Έτσι, στο εξής από μία συναλλαγή με «φοροκάρτα» το ποσό της αξίας της απόδειξης θα μπορούν να το... αξιοποιήσουν δύο άτομα για να μη φορολογηθούν επιπλέον!

Το πόσο... διάτρητο και αναποτελεσματικό κατά της φοροδιαφυγής είναι το σύστημα της Κάρτας Αποδείξεων προκύπτει και από τις παρακάτω 10+2 διευκρινίσεις που προέρχονται από σχετικές απαντήσεις του υπουργείου Οικονομικών σε σχετικά ερωτήματα των φορολογουμένων:

1. Η Κάρτα Αποδείξεων είναι μια προσωπική Κάρτα, η οποία επιτρέπει, σε κάθε συναλλαγή του φορολογούμενου με επιχείρηση ή επιτηδευματία τη γρήγορη καταχώριση των στοιχείων κάθε εκδιδόμενης απόδειξης στη μερίδα του κατόχου που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Η Κάρτα δεν είναι υποχρεωτική, δεν αποτελεί τραπεζικό προϊόν, δεν έχει ημερομηνία λήξης, είναι ανώνυμη και έχει σκοπό να απαλλάξει το φορολογούμενο από τη συλλογή, την καταμέτρηση και την υποβολή των «χάρτινων» αποδείξεων.

2. Η Κάρτα Αποδείξεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε επιχείρηση ή επιτηδευματία που διαθέτει Συσκευή Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (Point of Sales-POS). Μετά την έκδοση της απόδειξης ο υπάλληλος ή ο επιχειρηματίας «περνάει» την Κάρτα Αποδείξεων από το POS και πληκτρολογεί το ποσό. Αμέσως εκτυπώνεται αποδεικτικό που δίδεται στον πελάτη, μαζί με την απόδειξη της συναλλαγής.

3. Κάθε πολίτης μπορεί να είναι συνδεδεμένος με περισσότερες από μία Κάρτες, με στόχο κάθε ένα από τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας να διαθέτει τη δική του.

4. Η χρήση της Κάρτας Αποδείξεων θα δώσει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα ελάχιστα στοιχεία τζίρου μόνο κάθε επιχείρησης που έχει POS! Η πληροφορία αυτή θα αποτελεί βάση για τη διενέργεια διασταυρώσεων που θα αξιολογούν την ειλικρίνεια των δηλώσεων Φ ΠΑ και φόρου εισοδήματος.

5. Μέσω της ιστοσελίδας http://link.minfin.gr/karta και ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ, ο κάτοχος της κάρτας θα έχει πρόσβαση σε ειδική υπηρεσία, που θα του εμφανίζει την ανάλυση των εξόδων, που θα έχει κάνει έως εκείνη την ημερομηνία (ανά αγορά).

6. Από την κάθε συναλλαγή με Κάρτα Αποδείξεων καταγράφονται: ο χρόνος της αγοράς, ο ΑΦΜ του καταστήματος/επιχείρησης, ο αριθμός της κάρτας με την οποία έγινε η καταγραφή της συναλλαγής, το συνολικό ποσό της συναλλαγής.

7. Η απόδειξη της συναλλαγής που γίνεται μέσω Κάρτας Αποδείξεων πρέπει να εκδίδεται κανονικά και μάλιστα μόνο τότε μπορεί να πιστωθεί η Κάρτα Αποδείξεων με το ποσό της συναλλαγής που πραγματοποιήθηκε.

8. Σε συναλλαγές με καταστήματα που δεν έχουν συσκευή POS, ο φορολογούμενος πρέπει να παίρνει τις «χάρτινες» αποδείξεις και να τις συνυπολογίζει στα έξοδά του στο τέλος του χρόνου, προσθέτοντας την αξία τους στην καταγεγραμμένη συνολική αξία των ηλεκτρονικά καταχωρισμένων αποδείξεων.

9. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος χάσει την Κάρτα Αποδείξεων, δεν απαιτείται δήλωση απώλειας. Μπορεί να λάβει νέα Κάρτα, την οποία θα συνδέσει με τον ΑΦΜ του. Οι αποδείξεις που έχει ήδη συλλέξει στην πρώτη (απολεσθείσα) Κάρτα, συνυπολογίζονται, συνολικά.

10. Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται και καταγράφονται μέσω της Κάρτας Αποδείξεων δεν αποτελούν φορολογικό τεκμήριο και άρα δεν τίθεται θέμα επιπλέον φορολόγησης.

(Ε.Τ. 03/10/2011 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ)
(Σ.Λ.)