Σελίδες

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

Οι θησαυροί του Ορχομενού «κέρδισαν τις καρδιές» των μελών - επισκεπτών του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ!



Τον άτυπο αρχαιολογικό περίπατο που οραματίζεται ο Δήμος Ορχομενού και το ΔΙΑΖΩΜΑ έκαναν σήμερα μέλη του και ακροατές του ΣΚΑΙ 100,3 που είχαν την ευχαρίστηση να επισκεφθούν μαζικά την πόλη μας και να περπατήσουν τα μνημεία μας με ξεναγό τον Έφορο Αρχαιοτήτων Θηβών κ. Βασίλειο Αραβαντινό. Στόχος τους ήταν να απολαύσουν έναν πρωινό περίπατο στις κλασσικές και βυζαντινές μας αρχαιότητες και να … δουν στην πράξη τι σχεδιάζει να μελετήσει, να υλοποιήσει και εν τέλει να παραδώσει στο διηνεκές η τοπική μας κοινωνία, οι πολίτες της μέσω του σχετικού κουμπαρά και το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ωςΑρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού!




Η ξενάγησή τους ξεκίνησε από με τον κ. Αραβαντινό να τους μιλά για τον πολιτισμό των Μινυών και ακολούθησε η ξενάγησή τους στον λαμπρό μνημείο του Θολωτού Τάφου, σήμα κατατεθέν των αρχαιολογικών μας χώρων. Εξηγώντας όλες τις φάσεις της κατοίκισης και του πολιτισμού τους, ο Έφορος Αρχαιοτήτων Θηβών, αυτός ο σπουδαίος φίλος της πόλης μας και σύμμαχός μας σε ο,τι σχεδιάζουμε μαζί με το ΔΙΑΖΩΜΑ, τους οδήγησε έως την ορχήστρα του Αρχαίου μας Θεάτρου, ο καθαρισμός του οποίου τους τελευταίους μήνες είναι υποδειγματικός. Μέσα από το ιστορικό μας παρελθόν, οι επισκέπτες μας εντυπωσιάστηκαν από την σπουδαιότητα των θησαυρών μας και ζητούσαν να μάθουν ολοένα και πιο πολλές λεπτομέρειες...

Την κλασσική εποχή, διαδέχθηκε η βυζαντινή, εξίσου ένδοξη περίοδος για την πόλη του Ορχομενού, γεγονός που μαρτυράτε πρωτίστως στο ξεχωριστής σημασίας Μνημείο της Παναγίας της Σκριπούς. Μια σύντομη περιήγησή τους, μια γρήγορη ανάγνωση των επιγραφών της που της «χάρισαν» και την ονομασία «Σκριπού» τους φανέρωσε το μεγαλείο της, όπως το ο λιτός εσωτερικό της διάκοσμος. Εκεί τους υποδέχθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό και ο εφημέριος της Σκριπούς π. Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους, πρόθυμος να τους μιλήσει και τους ζωντανέψει την πίστη των Ορχομενίων στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο ιστορικός τους περίπατος στην πόλη μας ολοκληρώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι, εμφανώς ενθουσιασμένοι για μια απόδραση που ολοένα και περισσότεροι φίλοι των αρχαιοτήτων ανακαλύπτουν στην πόλη μας, ζωηρέυοντας το όραμά μας για την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού σε ολόκληρο τον Καλλικρατικό Δήμο Ορχομενού!

Πηγή : ORCHOMENOS-PRESS