Σελίδες

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ....

ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑ∆ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012

Πώς θα εισαχθούν 811 σπουδαστές στις Ακαδηµίες Εµπορικού Ναυτικού

Οσοι αποφοιτήσουν, θα αποκτήσουν δίπλωµα Πλοιάρχου ή Μηχανικού
Στους 811 ανέρχεται ο αριθµός των σπουδαστών που θα εισαχθούν στις Ακαδηµίες Εµπορικού Ναυτικούγια το ακαδηµαϊκό έτος 2011-2012 προκειµένου νααποκτήσουνδίπλωµα Πλοιάρχου ή Μηχανικού. Οι προϋποθέσεις εισαγωγής των σπουδαστών αλλά και οι προθεσµίες για την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφεροµένους καθορίζονται στην προκήρυξη του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.

Συνολικά στις Ακαδηµίες Εµπορικού Ναυτικού θα εισαχθούν 477 Πλοίαρχοι και 334 Μηχανικοί, εκ των οποίων 711 µετη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, ∆ιά Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων.

Σε ποσοστό 10%, δηλαδή 71 σπουδαστές, θα εισαχθούν ως ειδικήκατηγορία (πολύτεκνοι κ.ά.), σε ποσοστό 3% (22 σπουδαστές) µε την ιδιότητα του τρίτεκνου καισε ποσοστό 1%(7 σπουδαστές) ως απόφοιτοι Εσπερινών Λυκείων και ΕΠΑΛ - Οµάδα Α και Β. Οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να δηλώσουν τις Ακαδηµίες Εµπορικού Ναυτικούστο Μηχανογραφικό ∆ελτίο του υπουργείου Παιδείας έως και τις 7Ιουλίου καινα υποβάλουν τααπαιτούµενα δικαιολογητικά σεοποιαδήποτε Ακαδηµία.

Τα προσόντα
Οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα απότην ειδικότητα που θα ακολουθήσουν, πρέπεινα συγκεντρώνουν τα εξής προσόντα:

Ναείναι κάτοχοιτίτλου απόλυσηςΓενικού Λυκείου ή ΗµερήσιωνΕπαγγελµατικών Λυκείων (ΕΠΑΛ - ΟµάδαΑ και Β) ήάλλου ισότιµου τίτλου ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης του εσωτερικού ήαντίστοιχου τίτλουτου εξωτερικού που να παρέχει δικαίωµα εισαγωγής σε Ανώτερες Σχολές ή κάτοχοι πτυχίου του Ενιαίου Τριετούς Κύκλου Σπουδών Ναυτικού καιΝαυτιλιακού Τοµέα.

Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια και να είναι εγγεγραµµένοι στο ∆ηµοτολόγιο ∆ήµου ή Κοινότητας.

Να µην έχουν συµπληρώσει το 27ο έτος της ηλικίας τους. Επίσης θαπρέπει να είναικατά γνωµοδότηση αρµόδιαςΥγειονοµικής Επιτροπής ικανοί, σωµατικά και πνευµατικά, για το ναυτικό επάγγελµα.

Επιπλέον οιενδιαφερόµενοι δεν πρέπει να έχουν τιµωρηθεί µε στέρηση των πολιτικών δικαιωµάτων τους, ούτε να έχουν καταδικαστεί για κακούργηµα ή σε φυλάκιση ανώτερη τουεξαµήνου καθ’ υποτροπήν ή µεγαλύτερη του εξαµήνου για λαθρεµπόριο ή λαθρεµπόριο ναρκωτικών ή για παράβαση του νόµου περί προστασίας του εθνικού νοµίσµατος ή για αδίκηµα αναφερόµενο στην επί του πλοίου υπηρεσία. Επίσης θα πρέπει να µην έχουν στερηθεί οριστικά το δικαίωµα άσκησης του ναυτικού επαγγέλµατος.

Η εκπαίδευση
Η διάρκεια εκπαίδευσης στις Ακαδηµίες Εµπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων και Μηχανικών περιλαµβάνει έξι διδακτικά εξάµηνα και δύο θαλάσσια ταξίδια (1ο και 2ο) κατευθυνόµενης πρακτικής άσκησης - εκπαίδευσης σε πλοία, συνολικής διάρκειας 12 µηνών. Η φοίτηση στις Ακαδηµίες είναι δωρεάν. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης στις Ακαδηµίες και στις προαγωγικές / απολυτήριες εξετάσεις, οι σπουδαστές αξιολογούνται στα διδασκόµενα µαθήµατα µεγραπτές εξετάσεις ή µε γραπτές / προφορικές / πρακτικές εξετάσεις, ανάλογα µε τη φύση κάθε µαθήµατος.

Η εκπαίδευση περιλαµβάνει έξι διδακτικά εξάµηνα και δύο θαλάσσια ταξίδια