Σελίδες

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΚΤΟΣ ...ΤΡΟΧΙΑΣ !!!

Το τέλειο έγκλημα κατά της οικονομίας

Αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η πολιτική του Μνημονίου έχει αποτύχει. Η χώρα έχει βυθιστεί σε πρωτοφανή ύφεση, η κοινωνία τα βγάζει δύσκολα πέρα αλλά, παράλληλα, τα μεγέθη του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους διογκώνονται, αντί να περιορίζονται. Είναι φανερό, δηλαδή, ότι τα πάντα στην οικονομία βρίσκονται εκτός στόχων.
Η εφημερίδα μας επιμένει από την αρχή ότι η συγκεκριμένη συνταγή οικονομικής πολιτικής είναι λανθασμένη, επειδή οδηγεί σε αδιέξοδο. Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τα...
οδυνηρά αποτελέσματα που έχει στην ελληνική οικονομία δεν ευθύνεται μόνο το συγκεκριμένο μίγμα πολιτικής καθεαυτό, όπως το έχει επιβάλει η τρόϊκα, αλλά ο τρόπος που (δεν) εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα μέτρα που σύρεται να υπογράψει.
Οταν η κυβέρνηση των κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου, δεν τολμά να διαπραγματευθεί, τουλάχιστον ουσιαστικά, με τους ξένους, και σπεύδει στην υπογραφή – καταστροφικών, όπως αποδεικνύεται – μέτρων για τη χώρα της, είναι υπεύθυνη των πράξεών της και των τραγικών συνεπειών τους. Όταν, όμως, δεν εφαρμόζει καν τα μέτρα που έχει συμφωνήσει να επιβάλει, τότε είναι υπόλογη απέναντι στους δανειστές της και εκθέτει τη χώρα της σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.
Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις μεγάλες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές δεν έχουν προχωρήσει και είναι χαρακτηριστικό, όπως επεσήμαναν και τα στελέχη της τρόϊκας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που διακόπηκαν, ότι καμία ιδιωτικοποίηση δεν έχει γίνει, κανένας δημόσιος οργανισμός δεν έχει καταργηθεί και καμία φοροδιαφυγή δεν έχει αντιμετωπιστεί. Τα μόνα μέτρα που εφαρμόζει ευλαβικά η κυβέρνηση είναι οι δραστικές, οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και η άγρια φορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων και της …εστίασης.
Με την πρακτική της, αφενός να μη διαπραγματεύεται και να υπογράφει με «σκυμένο κεφάλι» Μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα, και αφετέρου να μην είναι σε θέση να τα εφαρμόσει, η κυβέρνηση κινδυνεύει να μετατρέψει πολύ σύντομα την Ελλάδα από «πειραματόζωο» που την έχουν κάνει σήμερα σε αποδιοπομπαίο «τράγο» της Ευρώπης.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ