Σελίδες

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Η CIA ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ !!!!!!!!!!

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Τουρκία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη υψηλόβαθμου στελέχους CIA στην Άγκυρα

Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, James Clapper (φωτό), έφτασε στην Άγκυρα σε μια επείγουσα αιφνιδιαστική επίσκεψη το βράδυ της Κυριακής, 18 Σεπτεμβρίου, λόγω των τουρκικών παλληκαρισμών οιοποίοι απειλούν τα μεγάλα συμφέροντα των ΗΠΑ. Την Κυριακή το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι πληροφορίες οι οποίες συλλέγονται από το σύστημα Ραντάρ των ΗΠΑ, που σταθμεύουν σε περιοχή της επαρχίας Μαλάτιας της Τουρκίας, ως μέρος της νατοϊκής πυραυλικής ασπίδας, δεν θα παραχωρούνται στο Ισραήλ, διαταράσσοντας έτσι το σύνολο του συστήματος.

Τη Δευτέρα, η εταιρεία Noble Energy άρχισε γεωτρήσεις φυσικού αερίου, ανοικτά της Κύπρου, αψηφώντας τις τουρκικές απειλές. Συγχρόνως, ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς κατευθύνεται προς τη Νέα Υόρκη για προώθηση της αποδοχής από τα Ηνωμένα Έθνη ενός παλαιστινιακού κράτους με την ενθάρρυνση της Άγκυρας.
Ο James Clapper πήγε κατ’ ευθείαν για συνομιλίες με το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, με τον Οργανισμό Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Δεν εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση για την επίσκεψη αυτή. Ωστόσο τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι αφορούσε μόνο τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του συστήματος Ραντάρ του ΝΑΤΟ, την καταπολέμηση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και άλλα ζητήματα της Μέσης Ανατολής.
Εβραϊκές πηγές πληροφοριών ομιλούν για την επίσκεψη Clapper ως μια έσχατη προσπάθεια της κυβέρνησης του Ομπάμα να αποτρέψει τις θαλάσσιες και εναέριες προκλήσεις ή την έναρξη εχθροπραξιών μεταξύ Τουρκίας Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ, στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι εντάσεις έχουν δημιουργηθεί από τις τουρκικές απειλές, μεταξύ των άλλων, και για υπεράκτιες έρευνες της Τουρκίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.
Η επίσκεψη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στην Άγκυρα συνδέεται και με μια άλλη προσπάθεια της Ουάσιγκτον, να καταρρεύσει την πρόθεση του επιμένονταΠαλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς για πίεση του ΟΗΕ να αποδεχθεί ένα παλαιστινιακό κράτος, παρακάμπτοντας τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι μια συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του Μαχμούντ Αμπάς έγινε στο Κάιρο στις 12 Σεπτεμβρίου.
Από τότε ο παλαιστίνιος ηγέτης ενέτεινε τις προσπάθειές του να προωθήσει την υπόθεσή του στον ΟΗΕ – ακόμη και μετά την επίσκεψη του απεσταλμένου του κουαρτέτου, κ. Τόνι Μπλερ που προσπάθησε να πείσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργόΒενιαμίν Νετανιάχου να δείξει ευελιξία σε ακανθώδη ζητήματα όπως της Παλαιστινιακής Αρχής που ζητούσε την αποδοχή ενός εβραϊκού εθνικού κράτους στα σύνορα του 1967.
Την ημέρα της συνομιλίας του Κάιρου η Άγκυρα είχε εκδώσει νέα οδηγία προς το Τουρκικό Ναυτικό να επιτηρεί τα ισραηλινά πολεμικά πλοία τα οποία θα έβγαιναν πέρα των 12 μιλίων των χωρικών υδάτων τους.
Σκοπός του Ερντογάν ήταν να εντυπωσιάσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη για την σοβαρότητα της τουρκικής προθυμίας να αντιμετωπίσει το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και να τον πείσει ότι το συμφέρον των Παλαιστινίων ήταν να ευθυγραμμιστούν με την Άγκυρα.
Οι πηγές αναφέρουν ότι οι Παλαιστίνιοι έπεσαν στην γραμμή Ερντογάν και αποφάσισαν να αντιπαρατεθούν με την Ουάσιγκτον και την Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Την Παρασκευή 16 Σεπτ. ανακοινώθηκε επίσημα η κατάθεση της αίτησης προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους ώστε να γίνουν μέλη του , παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι θα αποτύχουν.
Εβραϊκές πηγές από τη Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ως ύστατη λύση – αφού οι προσπάθειες του Ισραήλ δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα- να στείλει η CIAυψηλόβαθμο απεσταλμένο της για να δούνε όλα τα θέματα με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Και, επί πλέον, επειδή ο Ερντογάν είχε αρκετή επιρροή ώστε να πείσει τον Αμπάς να μην συγκρουστεί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, και ίσως τον πείσει να οπισθοχωρήσει.
Επίσης στον James Clapper είχε ανατεθεί να εντείνει την προσοχή της τουρκικής ηγεσίας να μην απειλούν την υπάρχουσα κατάσταση στη Μεσόγειο, με την στρατιωτική μικροπολιτική τους.
Και μια άλλη απαίτηση της Ουάσιγκτον ήταν να επιδιώξει η Άγκυρα να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αντί της πρωτοβουλίας περί αποδοχής παλαιστινιακού κράτους από τα Ηνωμένα Έθνη.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος της επίσκεψης Clapper ήταν η δήλωση του Νταβούτογλου για τα ‘χ band Radar’ και ο αποκλεισμός του Ισραήλ από τις πληροφορίες που παρέχουν. Ο Clapper ανέφερε ότι αν οι Τούρκοι εμμένουν στις θέσεις αυτές τότε ολόκληρο το σύστημα που επρόκειτο να εγκατασταθεί στην Τουρκία θα εγκαταλειφθεί.
Ολόκληρο το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας βασίζεται σε ένα δίκτυο προηγμένων σταθμών ραντάρ διάσπαρτα σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών Negev και ιδιαίτερα την αναπτυγμένη ικανότητα του Ισραήλ να παρακολουθεί τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Πηγή: Debkafiles-Israel