Σελίδες

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΣΤΟ ΙΚΑ ΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ.....

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011

Στο ΙΚΑ βάζουν και το Επικουρικό της ΕΥΔΑΠ

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Χρεοκόπησε το επικουρικό ταμείο της ΕΥΔΑΠ και άρον άρον το βάζουν στο επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) για να πληρωθούν οι συντάξεις με δρακόντειες όμως περικοπές που ξεπερνούν τα 250 ευρώ το μήνα, μια που και το ΕΤΕΑΜ αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας σύμφωνα με τις μελέτες της Αναλογιστικής Αρχής!
Τα επικουρικά ταμεία (με εξαίρεση ένα, δύο) βρίσκονται επί "ξυρού ακμής" και είναι θέμα χρόνου να σκάσουν κι άλλα κανόνια. Το υπουργείο Εργασίας επισπεύδει τα μέτρα μείωσης των επικουρικών συντάξεων και μάλιστα, όπως πληροφορείται ο "Α.Τ." στο τραπέζι βρίσκεται και...

σχέδιο για ταυτόχρονη αύξηση των εισφορών από 0,5% έως 3% (όπου θεωρηθεί αναπόφευκτο).
Το ΤΕΑΠ-ΕΥΔΑΠ είναι το πρώτο επικουρικό που κήρυξε επίσημα στάση πληρωμών και όχι τυχαία. Οι παροχές που έδινε με βάση το καταστατικό του ήταν αντιστρόφως ανάλογες των οικονομικών του δυνατοτήτων. Για παράδειγμα ο υπολογισμός των συντάξεων γίνεται με βάση το 25% των αποδοχών που έχουν οι εργαζόμενοι κατά τον τελευταίο χρόνο πριν από την αποχώρησή τους από την υπηρεσία τους, όταν ένας άλλος μισθωτός που είναι ασφαλισμένος στο ΕΤΕΑΜ βγάζει επικουρική με βάση τις αποδοχές της καλύτερης 5ετίας από τα 10 τελευταία χρόνια του εργασιακού του βίου.
Με αυτά τα προνόμια, το ταμείο ήταν μοιραίο ότι θα έφτανε στη χρεοκοπία. Προκειμένου να διασωθεί από την πλήρη κατάρρευση, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να τη συγχώνευσή του με το επικουρικό του ΙΚΑ, υπογράφοντας κατ’ ουσίαν την τυπική κατάργησή του.
Οι συντάξεις που ήδη καταβάλλονται θα πέσουν στα επίπεδα που αντέχει να πληρώνει το ΕΤΕΑΜ. Τα ποσοστά των μειώσεων θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση εντός του Σεπτεμβρίου, αφού προηγηθεί οικονομική μελέτη που θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα από τη Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών του υπουργείου.
Οσοι έχουν υποβάλλει και θα υποβάλλουν αιτήσεις ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχουν μικρότερες μειώσεις, καθώς θα κριθούν μεν με βάση το καταστατικό του ΤΕΑΠ-ΕΥΔΑΠ αλλά τα ποσά που θα λάβουν θα είναι αυτά που θα καθοριστούν από τις αντοχές του ΕΤΕΑΜ. Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ όχι μόνο θα έχουν μικρότερη επικουρική, αλλά κινδυνεύουν και με αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Και αυτό γιατί όλος ο χρόνος της μέχρι τώρα ασφάλισής τους μετατρέπεται σε συντάξιμο χρόνο του ΕΤΕΑΜ, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.
Αυτό σημαίνει ότι πολλοί θα υποχρεωθούν σε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 και 65 έτη για επικουρική από το ΙΚΑ, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να βγουν νωρίτερα ακόμη και αν θεμελιώνουν δικαίωμα ώς το 2013.




Στο κόκκινο κι άλλα επικουρικά των ΔΕΚΟ

Το πρόβλημα ωστόσο είναι γενικότερο και αφορά όλα τα επικουρικά των ΔΕΚΟ που έχουν ενοποιηθεί σε έναν φορέα (ΤΑΥΤΕΚΩ) από το 2008 και μετά. Το γεγονός μάλιστα ότι η διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ δεν μπόρεσε να κρατήσει όρθιο το ΤΕΑΠ-ΕΥΔΑΠ με εσωτερικό δανεισμό, από τα άλλα ταμεία που έχει στις τάξεις του, δείχνει ότι είναι θέμα χρόνου να σκάσει και δεύτερο κανόνι για τα επικουρικά των ΔΕΚΟ. Στο κόκκινο βρίσκονται ήδη το επικουρικό του ΟΤΕ και των ΕΛΤΑ, ενώ σε πιο δεινή θέση είναι αυτό του ΗΣΑΠ καθώς (ξε)πουλάει ομόλογα για να συμπληρώνει αυτά που του λείπουν.
Πρόβλημα έχουν όμως και οι τομείς πρόνοιας (εφάπαξ) που έχουν επίσης τα ταμεία των ΔΕΚΟ που εντάχθηκαν στο ΤΑΥΤΕΚΩ. Ηδη, οι 11 κλάδοι πρόνοιας του ΤΑΥΤΕΚΩ έχουν συνολικό ταμειακό έλλειμμα της τάξης των 113 εκατ. ευρώ για φέτος που αναλύεται ως εξής.
* ΤΠΠ-Εμπορικής τράπεζας, με έλλειμμα 25,47 εκατ. ευρώ.
* ΤΕΑΠ-ΟΤΕ, με έλλειμμα 48 εκατ. ευρώ.
* ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ, με έλλειμμα 5,25 εκατ. ευρώ.
* ΤΠΠ, πρώην Ιονικής, με έλλειμμα 6,7 εκατ.
* ΤΠΠ-ΟΣΕ με έλλειμμα 9 εκατ. ευρώ.
* ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ, με έλλειμμα 8 εκατ. ευρώ.
* ΤΕΑΠ-ΕΥΔΑΠ, με έλλειμμα 4 εκατ. ευρώ (σ.σ. έσοδα μόλις 17 εκατ. ευρώ και έξοδα 21,8 εκατ.)
* ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, με έλλειμμα 743.876 ευρώ.
* ΤΑΠ-ΟΤΕ, με έλλειμμα 5,53 εκατ. ευρώ.