Σελίδες

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

ΟΡΓΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ !!! ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ !!!



Η μείωση 20% στο επίδομα Ειδικής Απασχόλησης πυροδότησε έκρηξη αντιδράσεων. Τι προτείνουν τα Γενικά Επιτελεία για το νέο μισθολόγιο
24% έχει φτάσει συνολικά η μείωση των αποδοχών, ενώ πληθαίνουν τα παράπονα για τη σιωπή της στρατιωτικής ηγεσίας που «δεν μεταφέρει τα προβλήματα στην πολιτική»
Βασικό μισθό στα 1.200 ευρώ και επιδόματα με ενσωματώσεις και τροποποιήσεις στα πρότυπα του Δημοσίου ζητούν οι αρχηγοί του ΓΕΕΘΑ

«ΣΤΑ ΟΠΛΑ» ξανά οι στρατιωτικοί, μετά την περικοπή ενός ακόμη...επιδόματος αυτό της Ειδικής Απασχόλησης. Η περικοπή έφτασε στο 20%, αν και κάποιοι είχαν εισηγηθεί ακόμη και 50% «κόψιμο»! Τα Γενικά Επιτελεία, πιεζόμενα από την οργή των στελεχών, έχουν υποβάλει στην πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου ολοκληρωμένη πρόταση για το νέο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών, η οποία προβλέπει βασικό μισθό στα 1.200 ευρώ.

Το Επίδομα Απασχόλησης κυμαίνεται από 162,73 έως 375,65 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό. Η μείωσή του, έστω και κατά 20%, θεωρείται δυσβάσταχτη για τους στρατιωτικούς οι οποίοι από την αρχή της λαίλαπας των περικοπών έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 24%!

Οι 6 προτάσεις

Από τα Επιτελικά Γραφεία των αρχηγών λένε ότι «έχουν γίνει αυτά που πρέπει». Αυτό που εννοούν αποκαλύπτεται από την έγγραφη πρόταση που έχει υποβληθεί στο υπουργικό γραφείο από το ΓΕΕΘΑ για το νέο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών. Το έγγραφο περιλαμβάνει προτάσεις όλων των Γενικών Επιτελείων.

Τα μέτρα κινούνται στη λογική του εξορθολογισμού των δαπανών και τον περιορισμό στο ελάχιστο δυνατό του λειτουργικού κόστους με την προσφορά από πλευράς των ένστολων του ποσού που τους αναλογεί, προκειμένου να συμβάλουν και αυτοί στην προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση.

Ειδικότερα, οι αποδοχές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, προκύπτουν από ειδικό μισθολόγιο, όπως ισχύει και για άλλες κατηγορίες απασχολούμενων (δικαστικοί, καθηγητές πανεπιστημίου), γεγονός που προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία. Για τη δημιουργία ενός απλού, ευέλικτου και σύγχρονου μισθολογίου, το οποίο να εγγυάται ένα μίνιμουμ βασικών παραμέτρων - συνιστωσών, προτάθηκαν τα παρακάτω μέτρα:

1. Διατήρηση των συντελεστών επί του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού και καθορισμός νέου βασικού μισθού ανθυπολοχαγού (1.200 ευρώ), με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων (εκτός από τρία), δεδομένου ότι οι αμοιβές δεν πρέπει να συνδέονται με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών του στρατιωτικού.

2. Διατήρηση του Επιδόματος Χρόνου Υπηρεσίας (ΕΧΥ), ως ποσοστού επί του βασικού μισθού, με ταυτόχρονη αλλαγή της κλιμάκωσης των ετών (έως τα 35 έτη υπηρεσίας) και του ποσοστού (κατά 3% τα πρώτα 23 έτη και 4% έως τα 35 έτη). Έτσι, δημιουργούνται κίνητρα παραμονής των στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς το ΕΧΥ επεκτείνεται έως τα 35 έτη και όχι έως τα 29, όπως ισχύει μέχρι τώρα.

3. Διατήρηση και κατάλληλη διαμόρφωση του Επιδόματος Ειδικής Απασχόλησης.

4. Διατήρηση και τροποποίηση του επιδόματος Ευθύνης Διοίκησης - Διεύθυνσης σε επίδομα Θέσης - Ευθύνης και καταβολή του σε όλα τα στελέχη, με βάση τον διοικητικό βαθμό, ώστε να συνδέεται με την παραγωγικότητα της εργασίας, δηλαδή ανάλογα με τη θέση και τα καθήκοντα που ασκούν.

5. Χορήγηση επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, διδακτορικού και πληροφορικής με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που χορηγείται στους υπαλλήλους του Δημοσίου και παράλληλη ισοβάθμηση του πτυχίου των Σχολών Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) με τα πτυχία των μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, αντίστοιχα.

6. Θεσμοθέτηση της αμοιβής για την υπερωριακή εργασία με τη χρηματική αποζημίωση των υπηρεσιών διανυκτέρευσης που εκτελεί το στρατιωτικό προσωπικό. Το συγκεκριμένο μέτρο αποζημίωσης για διανυκτερεύσεις ευνοεί κυρίως τα χαμηλόβαθμα στελέχη, που εκτελούν από 3 έως 6 υπηρεσίες τον μήνα. Οι παραπάνω προτάσεις έχουν γίνει κατόπιν αντίστοιχων εισηγήσεων από τους αρμόδιους επιτελείς όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντικειμενικά κριτήρια

Με αυτόν τον τρόπο θα εξορθολογιστεί η κατανομή των κονδυλίων μισθοδοσίας στο προσωπικό, χρησιμοποιώντας αντικειμενικότερα κριτήρια που έχουν σχέση με την παραγωγικότητα, την ευθύνη, τις γνώσεις και τον χρόνο απασχόλησης.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας ως πρώτη ένδειξη, είχε συνηγορήσει με τις προτεινόμενες λύσεις.

Με την όποια καθυστέρηση, χάνεται πολύτιμος χρόνος και χρήμα για την εξοικονόμηση πολύτιμων πλέον κονδυλίων, ενώ αυξάνεται το κλίμα ανησυχίας στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για το ηθικό του.

Ψάχνουν για δεύτερη δουλειά...

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρούν ότι αποτελούν τον εύκολο στόχο της κυβέρνησης, η οποία «πειραματίζεται» σε μία κοινωνική ομάδα που είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να αντιδράσει. Γι' αυτό και υπάρχουν παράπονα για τη σιωπή της στρατιωτικής ηγεσίας, δηλαδή των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Υπάρχει η αίσθηση ότι οι αρχηγοί δεν έχουν μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία των Ε.Δ. τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι συνεχείς περικοπές στους στρατιωτικούς, οι οποίες σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (συχνές μεταθέσεις, πρόβλημα στέγασης κ.λπ.) έχουν οδηγήσει πολλά στελέχη στην απόγνωση και στη δεύτερη απογευματινή δουλειά!

(REALNEWS 31/07/2011 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ)
(Σ.Λ.)