Ὁ σύγχρονος ἄνθρωπος, λόγῳ τοῦ τρόπου ζωῆς, δὲν γνωρίζει ἢ γνωρίζει ἐλάχιστα γιὰ τὴ διατροφή του. Ἐνῶ ὑπάρχει ὑπεραφθονία τροφίμων, ἡ διατροφή μας θὰ μποροῦσε νὰ χαρακτηριστεῖ ἀνεπαρκής.
Ἡ πολύωρη ἐργασία δὲν ἀφήνει νὰ συγκεντρωθεῖ ἡ οἰκογένεια ὅλη στὸ τραπέζι, νὰ συζητήσουν οἱ γονεῖς μὲ τὰ παιδιά, νὰ τὰ ἰδοῦν, νὰ τὰ ἀκούσουν, νὰ τὰ χαροῦν. Νὰ μάθουν νὰ τρῶνε τὴ μεσογειακὴ διατροφὴ καὶ αὐτά.
Ὁ δυτικὸς τρόπος διατροφῆς ποὺ υἱοθετήσαμε, εἶχε ὡς ἀποτέλεσμα τὴν αὔξηση τῶν καρδιαγγειακῶν νοσημάτων. Καιρὸς νὰ ἐπανέλθουμε στὴν διατροφὴ τῶν προγόνων μας.
Ποιὸς εἶναι αὐτός;
1) Νὰ γνωρίζουμε ὅτι τρῶμε τρία βασικὰ γεύματα καὶ δὲν παραλείπουμε κανένα. Τρῶμε στὸ τραπέζι καὶ δὲν μασουλᾶμε μπροστὰ στὴν τηλεόραση ἢ τὸν ὑπολογιστή. Διότι θὰ φᾶμε περισσότερο, μὲ ἀποτέλεσμα τὴν δυσάρεστη παχυσαρκία.
2) Νὰ μὴ ξεχνᾶμε τὰ ἐνδιάμεσα μικρὰ γεύματα (κολατσιό), διότι διατηρεῖτε τὸ σάκχαρο σὲ φυσιολογικὰ ἐπίπεδα καὶ βοηθοῦν στὴν ὁμαλὴ κατανομὴ τῆς ὄρεξης, κατὰ τὴν διάρκεια τῆς ἡμέρας καὶ στὴν καλύτερη διαχείριση τοῦ σωματικοῦ βάρους. Νὰ ὑπάρχουν στὸ σπίτι γιαουρτάκια ἢ φροῦτα, μικρὰ σάντουϊτς ἢ γρανίτα ἢ παγωτό. Ἀποφεύγουμε τὰ ἀναψυκτικά, ὥστε κάτι νὰ ἔχει τὸ παιδί, νὰ φάει.
3) Νὰ ἐπιμένουν οἱ γονεῖς, νὰ τρῶνε τὰ παιδιὰ πρωϊνό, ὥστε νὰ μὴ πάρουν στὸ σχολεῖο τὶς τυρόπιττες μὲ τὰ πολλὰ λίπη.
4) Προσπαθῆστε, νὰ τρῶτε ποικιλία τροφῶν, χορταρικῶν καὶ φρούτων. Ὅταν δὲν τρέφεται σωστὰ ὁ ἄνθρωπος, θὰ αἰσθανθεῖ κούραση. Βεβαίως μπορεῖ νὰ ὀφείλεται σὲ ἔλλειψη ὕπνου, ἄγχους, στενοχώριας, κάποιας ἀσθένειας καὶ φυσικά τῆς κακῆς διατροφῆς.
Ἐπὶ πλέον ἐπηρεάζεται καὶ ἡ ψυχολογικὴ κατάσταση τοῦ ἀτόμου. Ἑπομένως ἂς προσπαθήσουμε, νὰ τονώσουμε τὸν ὀργανισμὸ μας εὔκολα καὶ φυσικά.
Πολλὲς ἐπιστημονικὲς ἔρευνες ποὺ πραγματοποιήθηκαν κυρίως στὴν Ἀμερική, ἀπέδειξαν, ὅτι ὁ ἕνας στοὺς πέντε ἀνθρώπους αἰσθάνεται κουρασμένος καὶ προσέχοντας τὴν διατροφή, βελτιώνεται ἡ κατάστασή του. Προτιμώντας τοὺς ὑδατάνθρακες (δηλ. δημητριακά, ζυμαρικὰ -δὲν παχαίνουν σὲ μικρὲς ποσότητες- ἀποξηραμένα καὶ φρέσκα φροῦτα καὶ λαχανικά), ποὺ πέπτονται στὸ στόμα, ὁ ὀργανισμὸς παίρνει ἀμέσως τόνωση καὶ ἐνέργεια, διότι παίρνει τὶς βιταμίνες καὶ ὅλα τὰ θρεπτικὰ συστατικά.
Παίρνοντας τὶς πρωτεΐνες, (δηλαδὴ ψάρια, κρέας, αὐγά, τυρὶ) τῶν ὁποίων ἡ πέψη ἀρχίζει στὸ στομάχι καὶ τὰ λίπη, τῶν ὁποίων ἡ πέψη ἀρχίζει στὸ ἔντερο, ἐπιτυγχάνεται ἡ τόνωση. Ἰδιαιτέρως ἡ πρόσληψη λιπαρῶν ψαριῶν (σαρδέλα, σολομὸς κ.ἄ) ξηρῶν καρπῶν, φυτικῶν λιπαρῶν καὶ ἐλαιολάδου ἐπηρεάζει τὴν ὑγεία τοῦ ἀνθρώπινου ὀργανισμοῦ, διότι μειώνεται ὁ κίνδυνος καρδιαγγειακῶν προβλημάτων καὶ γίνεται ὁμαλότερη ἡ λειτουργία τοῦ ἐγκεφάλου καὶ τῆς δράσεως.
Συμπληρώνοντας μὲ ἄφθονο νερὸ ἐνυδατώνεται ὁ ὀργανισμὸς καὶ τελοῦνται ὅλες οἱ λειτουργίες του.
Ἂς γνωρίσουμε ποιὰ τρόφιμα μᾶς προστατεύουν ἀπὸ ὁρισμένες ἀσθένειες:
1) Οἱ ἀγκινάρες βοηθοῦν στὴν πέψη, προστατεύουν τὴν καρδιὰ καὶ τὸ συκώτι.
2) Ὁ ἀνανὰς δυναμώνει τὰ ὀστᾶ καὶ ἀνακουφίζει ἀπὸ τὸ κρύωμα.
3) Τὰ βερύκοκα προλαμβάνουν τὸν καρκίνο, βοηθοῦν στὴν ὅραση καὶ προστατεύουν ἀπὸ τὴ νόσο τοῦ Ἀλτσχάϊμερ.
4) Τὸ γιαούρτι δυναμώνει τὰ ὀστᾶ, ἐνισχύει τὸ ἀνοσοποιητικὸ σύστημα καὶ βοηθᾶ στὴν πέψη.
5) Τὰ δαμάσκηνα ἔχουν ἀντιγηραντικὲς ἰδιότητες, προλαμβάνουν τὴν δυσκοιλιότητα, ἐνισχύουν τὴν μνήμη καὶ προστατεύουν τὴν καρδιά.
6) Τὸ ἐλαιόλαδο προστατεύει τὴν καρδιά, προλαμβάνει τὸν καρκίνο καὶ τὸν διαβήτη.
7) Τὸ καρπούζι βοηθᾶ στὴν ἀπώλεια βάρους, ἐλαττώνει τὴν χοληστερίνη καὶ ἐλέγχει τὴν ἀρτηριακὴ πίεση.
8)Τὰ καρύδια προλαμβάνουν τὸν καρκίνο, ἐνισχύουν τὴν μνήμη, ἐλαττώνουν τὴν χοληστερίνη καὶ προστατεύουν τὴν καρδιά.
9) Τὰ καρότα βοηθοῦν στὴν ὅραση καὶ προλαμβάνουν τὸν καρκίνο.
10) Τὰ κεράσια προστατεύουν τὴν καρδιὰ καὶ προλαμβάνουν τὸν καρκίνο.
11) Τὸ κουνουπίδι προλαμβάνει τὸν καρκίνο τοῦ προστάτη, τοῦ στήθους καὶ δυναμώνει τὰ ὀστᾶ.
12) Τὸ κρεμμύδι μειώνει τὶς καρδιακὲς προσβολές, προλαμβάνει τὸν καρκίνο καὶ σκοτώνει τὰ βακτήρια καὶ τοὺς μύκητες.
13) Τὰ λεμόνια προλαμβάνουν τὸν καρκίνο, προστατεύουν τὴν καρδιὰ καὶ ἐλέγχουν τὴν ἀρτηριακὴ πίεση.
14) Τὸ λάχανο προλαμβάνει τὴν δυσκοιλιότητα, τὸν καρκίνο καὶ βοηθᾶ στὴν καταπολέμηση τῶν αἱμορροϊδῶν.
15) Τὸ μέλι ἐπουλώνει τὶς πληγές, βοηθᾶ στὴν πέψη καὶ αὐξάνει τὴν ἐνέργεια.
16) Τὰ μῆλα προστατεύουν τὴν καρδιά, προλαμβάνουν τὴν δυσκοιλιότητα καὶ προστατεύουν τὶς ἀρθρώσεις.
17) ΟΙ μπανάνες προστατεύουν τὴν καρδιά, ἠρεμοῦν τὸν βήχα, δυναμώνουν τὰ ὀστᾶ καὶ ἐλέγχουν τὴν πίεση.
18) Τὸ μπρόκολο προλαμβάνει τὸν καρκίνο καὶ δυναμώνει τὰ ὀστᾶ.
19) Τὸ νερὸ βοηθᾶ στὴν ἀπώλεια βάρους, προλαμβάνει τὸν καρκίνο καὶ τὴν δημιουργία λίθων στὰ νεφρά.
20) Οἱ ντομάτες προστατεύουν τὸν προστάτη καὶ τὴν καρδιὰ καὶ προλαμβάνουν τὸν καρκίνο.
21) Τὰ παντζάρια ἐλέγχουν τὴν ἀρτηριακὴ πίεση, προλαμβάνουν τὸν καρκίνο καὶ δυναμώνουν τὰ ὀστᾶ καὶ ὠφελοῦν τὸ συκώτι.
22) Τὸ πεπόνι βοηθᾶ στὴν ὅραση, προλαμβάνει τὸν καρκίνο καὶ βοηθᾶ στὸ ἀνοσοποιητικὸ σύστημα.
23) Οἱ πιπεριὲς βοηθοῦν στὸ ἀνοσοποιητικὸ σύστημα καὶ προλαμβάνουν τὸν καρκίνο.
24) Τὰ πορτοκάλια δυναμώνουν τὴν ἀναπνοὴ καὶ ἐνισχύουν τὸ ἀνοσοποιητικὸ σύστημα μὲ τὴ βιταμίνη C.
25) Τὰ ροδάκινα προλαμβάνουν τὴν δυσκοιλιότητα, τὸν καρκίνο καὶ βοηθοῦν τὴν πέψη.
26) Τὸ ρύζι προστατεύει τὴν καρδιά, προλαμβάνει τὸν διαβήτη, τὸν καρκίνο καὶ μειώνει τὴν πιθανότητα ἀνακοπῆς.
27) Τὸ σκόρδο ἐλαττώνει τὴν χοληστερίνη, ἐλέγχει τὴν ἀρτηριακὴ πίεση, προλαμβάνει τὸν καρκίνο καὶ σκοτώνει τὰ μικρόβια.
28) Τὰ σταφύλια βοηθᾶνε στὴν ὅραση, προλαμβάνουν τὴν δημιουργία πέτρας στὰ νεφρά, προστατεύουν τὴν καρδιὰ καὶ ἀπὸ τὸν καρκίνο.
29) Τὰ σῦκα προλαμβάνουν τὴν ἀνακοπή, ἐλαττώνουν τὰ ἐπίπεδα χοληστερίνης ,προλαμβάνουν τὸν καρκίνο καὶ ἐλέγχουν τὴν ἀρτηριακὴ πίεση.
30) Τὰ φασόλια ἐλαττώνουν τὴν χοληστερίνη, προλαμβάνουν τὸ καρκίνο καὶ σταθεροποιοῦν τὰ ἐπίπεδα σακχάρου.
31) Οἱ φράουλες προλαμβάνουν τὸν καρκίνο, προστατεύουν τὴν καρδιά, ἐνισχύουν τὴν μνήμη καὶ ἠρεμοῦν ἀπὸ τὸ στρές.
32) Τὰ ψάρια προστατεύουν τὴν καρδιά, ἐνισχύουν τὴν μνήμη, προλαμβάνουν τὸν καρκίνο καὶ ἐνισχύουν τὸ ἀνοσοποιητικὸ σύστημα.
Ἡ 16η Ὀκτωβρίου εἶναι ἡ «ἡμέρα διατροφῆς» καὶ παρατηροῦν οἱ ἐπιστήμονες, ὅτι τὰ Ἑλληνόπουλα εἶναι τὰ πιὸ παχύσαρκα παιδιὰ τῆς Εὐρώπης καὶ οἱ αὐριανοὶ παχύσαρκοι ἐνήλικες μὲ ὅλα τὰ προβλήματά τους.
Ἄρα θὰ πρέπει νὰ προσέχουμε ὅλοι τὴν διατροφή μας γιὰ μία ζωὴ μὲ ΥΓΕΙΑ δηλαδὴ ποικιλία τροφῶν καὶ μικρὲς μερίδες. Ἡ διατροφὴ εἶναι μία συνήθεια, ποὺ συνδέεται ἄμεσα μὲ τὸν τύπο κάθε ἀνθρώπου καὶ ἑπομένως ἡ ἔκφραση ποὺ λέγεται «εἴμαστε ὅτι τρῶμε» καὶ σὲ ἰατρικὸ ἐπίπεδο καὶ σὲ κοινωνικοψυχολογικό, εἶναι σωστή.
Ἄρα οἱ ἐρευνητὲς καταλήγουν, ὅτι μία ἰσορροπημένη διατροφὴ σὲ συνδυασμὸ μὲ τακτικὴ ἄσκηση εἶναι ἡ καλύτερη ἐπιλογὴ γιὰ τοὺς περισσότερους ἀνθρώπους.
Περιοδ. ‘Ὁ κόσμος τῆς Ἑλληνίδος’
ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/06/blog-post_7966.html#ixzz1wiHbFtMd