Σελίδες

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ !!! ΓΙΑ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ !!!


Πόλεμος για πόσιμο νερό θα ταρακουνήσει την ανθρωπότητα στο εγγύς μέλλον





Έχουμε φτάσει πλέον σε μία εποχή όπου η γη δεν διαθέτει αρκετό καθαρό νερό. Στις επόμενες δεκαετίες, το πρόβλημα θα εντείνεται. Δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες στέρησης ενός τόσο βασικού πόρου για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές οι οποίες διαθέτουν μεγάλες πηγές πόσιμου νερού, ειδικότερα ποτάμια και λίμνες, μολύνονται ανεπανόρθωτα από τις βιομηχανικές δραστηριότητες και τα τοξικά απόβλητα.

Τα προβλήματα λειψυδρίας ή έλλειψης πόσιμου νερού στον κόσμο συζητούνται συνήθως σε προκαθορισμένες ημερομηνίες. Το τελευταίο Συνέδριο για το Παγκόσμιο Ζήτημα του Νερού διεξήχθη στη Μασσαλία υπό τον τίτλο ΄Ήρθε ο Καιρός για Αποφάσεις’’. Παρ΄όλα αυτά, αντί να συζητούνται συγκεκριμένες λύσεις, οι συμμετέχοντες μίλησαν για προβλήματα που δεν είναι γνωστά μόνο στους οικολόγους.
"Το καθαρό νερό δεν χρησιμοποιείται αποτελεσματικά, σε σχέση με τη ζήτηση και τις ανάγκες. Δεν έχουμε ακόμη πλήρη πληροφόρηση για αυτό το θέμα, και η διαχείριση των υδάτων είναι αποδιοργανωμένη. Με αυτό το σκεπτικό, το μέλλον μοιάζει αυξανόμενα αμφίβολο, και οι κίνδυνοι ολοένα και πιο σημαντικοί’’ δήλωσε στους συμμετέχοντες του συνεδρίου η Irina Bokova, η οποία είναι η επικεφαλής της UNESCO.
Σύμφωνα με τη Παγκόσμια Τράπεζα, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι διαβιούν υπό συνθήκες έλλειψης νερού, και 700 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν υπό συνθήκες σχετικής αποστέρησης νερού (water stress), δηλαδή έχουν στη διάθεσή τους περίπου 1000 με 1.700 κυβικά μέτρα νερού ετησίως.
Στη διάρκεια του προηγούμενου έτους περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από τις οικίες στις περιοχές όπου επικρατεί έλλειψη νερού. Η μετακίνηση μίας τόσο μεγάλης μάζας ανθρώπων δεν μπορεί παρά να αυξήσει το βαθμό της κοινωνικής έντασης η οποία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε επέκταση των συγκρούσεων και σε μετάβαση σε στρατιωτικές διενέξεις.
Η πρώην Σοβιετική Κεντρική Ασία είναι ένα παράδειγμα μίας πιθανής πολεμικής ζώνης. Όταν η Μόσχα ήταν υπεύθυνη για τη διαχείριση των υδάτων στη περιοχή, προσπαθούσε να σεβαστεί τα συμφέροντα των δημοκρατιών. Τα πρόσφατα ανεξάρτητα κράτη τείνουν να εκμεταλλεύονται την έλλειψη νερού και τον έλεγχο των ποταμών ως έναν πιθανό μοχλό πίεσης στις γειτονικές τους χώρες.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων, οι δεκατρείς πιο μειονεκτούντες χώρες στον κόσμο σε σχέση με την επάρκεια του νερού περιλαμβάνουν το Τουρκμενιστάν (206 κυβικά μέτρα ανά άτομα το χρόνο), τη Μολδαβία (236 κυβικά μέτρα), το Ουζμπεκιστάν (625 κυβικά μέτρα) και το Αζερμπαϊτζάν (972 κυβικά μέτρα). Τουλάχιστον τρείς από τις τέσσερις αυτές χώρες μπορούν να εκκινήσουν πολέμους για το νερό, λαμβάνοντας υπόψιν τις στρατιωτικές τους ικανότητες.
Υπάρχουν αρκετά έθνη τα οποία δεν είναι ικανά να διαχειριστούν επαρκώς τις υδάτινες πηγές τους και μολύνουν τους βιότοπους τους οι οποίες όμως διαθέτουν σημαντική στρατιωτική ισχύ. Παραδείγματα τέτοιων χωρών είναι η Ινδία και , όλο και πιο έντονα, η Κίνα. Αυτές οι χώρες θα συμπεριληφθούν στη τρέχουσα δεκαετία στη λίστα των χωρών με σχετική αποστέρηση νερού.
Το παραδείγμα της ύπαρξης υπό υποβαθμισμένα οικοσυστήματα αποτελεί την πλειονότητα των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, οι οποίες στο παρελθόν υπήρξαν τα κέντρα της αγροτικής παραγωγής. Οι σημερινές έρημοι στις περιοχές εκείνες όπου η γή ήταν γόνιμη έναν αιώνα πριν είναι το αποτέλεσμα της επιθετικής και κακής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Η αύξηση της κατανάλωσης νερού μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα σχετιστεί πρωταρχικά με μία αύξηση στη ζήτηση για τροφή. Περίπου το 70 τοις εκατό του νερού που καταναλώνεται από τις πηγές υδάτων χρησιμοποιείται για την ύδρευση της αγροτικής γής.Το 20% χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και μόλις το 10% για οικιακή χρήση, αναφέρει ο εξέχων ερευνητής Renat Perelyet.
Μέχρι το 2050 η παγκόσμια ζήτηση για τροφή αναμένεται να αυξηθεί κατά 70 τοις εκατό, και η ζήτηση για προϊόντα εκτροφής θα αυξηθεί ιδιαιτέρως.
Η αύξηση στην παραγωγή τροφής θα οδηγήσει στην αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης νερού κατά τουλάχιστον 19%, σύμφωνα με έκθεση του Ο.Η.Ε.
Ταυτοχρόνως, τα τελευταία 50 χρόνια, η εξαγωγή νερού έχει τριπλασιαστεί σε ορισμένες περιοχές, και αυτές οι πηγές - οι οποίες είναι δύσκολο να μετρηθούν - μειώνονται πλέον δραστικά.
pentapostagma.gr  


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/03/blog-post_8191.html#ixzz1qiRaNytZ

ΤΑΙΝΙΑ : H ΟΣΙΑ ΜΑΡΙΑ Η ΑΙΓΥΠΤΙΑ !!!



ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ !!!


2012 - To τέλος του Κόσμου; Βίντεο με τα γεγονότα των πρώτων 3 μηνών! [video]


Παρακολουθήστε, σε ένα βίντεο, τι συνέβη τους πρώτους τρεις μήνες του 2012..! Σχετίζονται όλα αυτά τα γεγονότα με τις θεωρίες για το 2012 ή όταν ψάχνεις μανιωδώς για...

σημάδια τα βρίσκεις παντού; Πολλά από τα φαινόμενα που παρουσιάζονται απασχόλησαν και την Αστρική Προβολή και σας τα παρουσιάσαμε, αλλά όπως πάντα το τελικό λόγο τον έχετε εσείς. Δείτε λοιπόν τι συνέβη στο πρώτο τέταρτο του 2012!....





Ο ΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ !!!

Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ !!! ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ !!!


Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

Ο κρυμμένος σταθμός του μετρό της Νέας Υόρκης.

Βαθιά μέσα στο μετρό της Νέας Υόρκης υπάρχει ένας ανέγγιχτος σταθμός που έχει ξεχαστεί εδώ και χρόνια και κάποιοι λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή του.
Εκπληκτικές διακοσμήσεις με ψηλές αψίδες, έπιπλα από ορείχαλκο και φεγγίτες υπάρχουν σε ολόκληρο το σταθμό, σχεδόν μια μικρή απομίμηση του Κεντρικού Σταθμού ... 
Εγκαινιάστηκε το 1904, με την ελπίδα να γίνει το κορυφαίο σημείο του μετρό της Νέας Υόρκης από άποψη αρχιτεκτονικής και ένα μέρος για αναμνηστικές φωτογραφίες. Θα ήταν ο νότιος τερματικός σταθμός της «Κύριας Γραμμής Μανχάταν», αλλά τελικά έκλεισε το 1945. Τα στολίδι του μετρό άρχισαν να σκονίζονται, ξεχασμένα από το ευρύ κοινό, καθώς οι επιβάτες έπρεπε να κατεβαίνουν στη στάση της Γέφυρας του Μπρούκλιν πριν το τρένο συνέχισε μέχρι το τέρμα για να κάνει αναστροφή.
Ο λόγος για το κλείσιμο του ήταν ότι τα νεώτερα βαγόνια έπρεπε να ταιριάζουν με τα θέλω των επιβατών. Αλλά καθώς η διαδρομή έκανε μεγάλη καμπύλη, εμφανίστηκε ένα επικίνδυνο κενό μεταξύ των θυρών των βαγονιών και της πλατφόρμας. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μόνο περίπου 600 άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον σταθμό, οδήγησε στο κλείσιμο του και να υπάρχει ένα σχέδιο για τη μελλοντική του μετατροπή σε μουσείο, κάτι που δεν έγινε ποτέ. 
Το Underbelly Project έχει μετατρέψει τον σταθμό σε ένα είδος γκαλερί. Μια ομάδα καλλιτεχνών του δρόμου έχουν ζωγραφίσει τους τοίχους σε διάφορους άσχημους τομείς. 
Πάνω από 100 τοιχογραφίες έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου από τους γνωστούς καλλιτέχνες της Νέας Υόρκης του γκράφιτι PAC και Workhorse, οι οποίοι ανακάλυψαν τους γυμνούς τοίχους και κάλεσαν και άλλους να προσθέσουν την τέχνη τους. 

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΑΟ ΘΗΒΑ - ΑΟ ΧΑΛΚΙΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ( 18.00 ) ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΘΗΒΑΣ



Τήν Δευτέρα  2 Απριλίου 2012 καί ώρα 18.00 στό Δημοτικό Στάδιο Θήβας οί Παλαίμαχοι Ποδοσφαιριστές τού ΑΟ ΘΗΒΑ θά αντιμετωπίσουν τούς Παλαιμάχους Ποδοσφαιριστές τού ΑΟ ΧΑΛΚΙΣ προετοιμαζόμενοι γιά τό Ποδοσφαιρικό Τουρνουά  Παλαιμάχων τών Τρικάλων πού θά λάβουν μέρος τήν Μεγάλη Δευτέρα  9 Απριλίου 2012 τό οποίο θά διεξαχθεί στό Δημοτικό Στάδιο τών Τρικάλων μέ τήν συμμετοχή εκτός τού ΑΟ ΘΗΒΑ τών ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ( υπό τήν Αιγίδα τών οποίων θά διεξαχθεί τό Τουρνουά ) καί τού ΑΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ .
Μέ τήν ομάδα τών Παλαιμάχων τού ΑΟ ΘΗΒΑ θά αγωνιστούν στό Τουρνουά τών Τρικάλων καί οί Παλαίμαχοι Ποδοσφαιριστές τού ΙΩΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΘΗΒΩΝ  Στέλιος Αριάνογλου ( ο οποίος είναι Παλαίμαχος Ποδοσφαιριστής καί τού ΑΟ ΘΗΒΑ ), καί  Δημήτρης Σοβατζής , στό πλαίσιο τών καλών σχέσεων συνεργασίας πού χαρακτηρίζει τίς δύο Θηβαί΄κές Ομάδες Παλαιμάχων .
Θά πρέπει νά αναφερθεί ότι τό Σάββατο 21 Απριλίου 2012 οί Παλαίμαχοι Ποδοσφαιριστές τού ΙΩΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΘΗΒΩΝ καί τού ΑΟ ΘΗΒΑ θά αγωνιστούν στό Δημοτικό Στάδιο Θήβας γιά Φιλανθρωπικό Σκοπό , ενώ στή συνέχεια σέ κοσμικό κέντρο τής Θήβας υπό τήν Αιγίδα τών Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών τού ΙΩΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΘΗΒΩΝ θά πραγματοποιηθεί η ετήσια Ανοιξιάτικη Χοροεσπερίδα όπου θά τιμηθούν Παλαίμαχοι Ποδοσφαιριστές τού Προσφυγικού Συλλόγου τής Θήβας , αλλά καί μία μεγάλη Προσωπικότητα τού Πολιτισμού πού έχει σχέση μέ τήν Θήβα .

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΙΩΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΘΗΒΩΝ

Δημήτρης Σοβατζής
Email:sovdim@hotmail.com

ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ !!!


Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012


Απαγορεύθηκε η προσφορά τροφής προς τους άστεγους σε μεγάλες πόλεις της Αμερικής

H προσφορά τροφής προς τους άστεγους έχει πλέον απαγορευθεί σε μεγάλες πόλεις σε όλη την χώρα της Βόρειας Αμερικής, καθιστώντας τη χώρα των Η.Π.Α. ακόμη πιό ανάλγητη.
Σε άλλες πόλεις όπου δεν έχει ισχύσει αυτή η έκδηλη απαγόρευση, η προσφορά τροφής προς αστέγους έχει αγκιστρωθεί από τόσες προϋποθέσεις – όπως η απόκτηση ακριβών ειδικών αδειών, η υποχρεωτική λήψη μαθημάτων προετοιμασίας φαγητού κ.ο.κ – ώστε η αγνή προσφορά τροφής προς τους άστεγους να έχει γίνει ‘απλησίαστη’ για τον κοινό κόσμο.





Ορισμένες πόλεις προβαίνουν σε αυτές τις απαγορεύσεις και περιορισμούς επειδή – εντελώς υποκριτικά κατά την άποψή μου – ανησυχούν για τους υγειονομικούς κινδύνους που εγκυμονεί η διαμοίραση τροφής από τον «απλό» κόσμο.
Άλλες πόλεις, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις τους, ψηφίζουν αυτούς τους νόμους εκτρώματα επειδή δεν θέλουν να συνωστίζονται οι άστεγοι στο κέντρο των πόλεων όπου γνωρίζουν ότι θα τους προσφερθεί τροφή. Όμως στις συνθήκες έντονης κρίσης όπου η φτώχεια και η εξάρτηση από τα κρατικά επιδόματα έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα άνευ προηγουμένου, πόσο ορθό και ηθικό είναι το σκεπτικό της απαγόρευσης της εθελοντικής προσφοράς;
Αυτές οι πρακτικές αποτελούν ακόμη ένα παράδειγμα της σκοτεινής διακυβέρνησης των Η.Π.Α, από άτομα που θέλουν να ελέγχουν τα πάντα.
Φαίνεται να επικρατεί η ιδέα ότι μόνο η κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίζει για τους έχοντες ανάγκη, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες να μένουν απαθείς και αδιάφοροι απέναντι στη κοινωνική προσφορά.
Όμως, σε ένα άκρος ελάχιστο και ιδιωτικοποιημένο κοινωνικό κράτος όπως αυτό των Η.Π.Α, δεν μπορούμε να μιλάμε για κυβερνητική ‘’διάσωση’’ και επίσημη βοήθεια προς τους άστεγους.
Το πρόβλημα της έλλειψης στέγης, σημειωτέον, εντείνεται συνέχεια στις Η.Π.Α καθώς τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας αστέγων διώχνουν άτομα κάθε βράδυ λόγω έλλειψης χώρων....




Η αγνή, πραγματική εθελοντική προσφορά προς τους συνανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη τιμωρείται νομικά και διώκεται ενώ οι πρακτικές των υπαίτιων της φτώχειας και της δυστυχίας των πληθυσμών παραμένουν αιωνίως στο απυρόβλητο....

pentapostagma

Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΑΣ !!!


Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012


Εγέλασές με μια φορά, ανάθεμα σε σένα, εγέλασές με δυο φορές, ανάθεμά μου εμένα.

Όταν ο μπαμπάς έκλεισε το μαγαζί (γιατί κανείς δεν έμπαινε πια να ψωνίσει κι έτσι δεν μπορούσε να πληρώνει νοίκι και ΤΕΒΕ) κι η μαμά απολύθηκε, ήρθε να μείνει μαζί μας η γιαγιά απ' το χωριό. Η γιαγιά είναι πολύ καλή και πολύ πλούσια. Παίρνει 300 ευρώ σύνταξη απ' τον ΟΓΑ και τώρα που μένει μαζί μας μας τα δίνει κι είμαστε κι εμείς πολύ πλούσιοι.




Χτες φάγαμε ψάρια, που είναι καλό και ακριβό φαί. Είμαστε όλοι χαρούμενοι και δεν καταλάβαμε γιατί η Μαμά είπε στον Μπαμπά θυμωμένη «Μα για όνομα! Χρυσόψαρα θα φάμε, βρε Σταμάτη;». Κι ο Μπαμπάς (που η Μαμά τον λέει Σταμάτη) είπε «όλα τα κινέζικα είναι πιο φτηνά, ακόμα και τα ψάρια. Με τη σύνταξη της μάνας μου τι ήθελες να φάμε; Μπαρμπούνια;» Και μετά η Μαμά δεν είπε τίποτα και καθήσαμε όλοι στο τραπέζι να φάμε τα χρυσόψαρα.
Μετά η γιαγιά πέθανε. Δεν ξέρω αν έφταιγε το χρυσόψαρο που έφαγε ή αν πέθανε από μόνη της, ξέρω μονάχα πως ο Μπαμπάς και η Μαμά πολύ λυπηθήκανε και κλαίγανε και λέγανε «τι θα κάνουμε, τώρα, χωρίς την σύνταξη, Παναγία μου;» και η Παναγία τους λυπήθηκε και τους είπε να βαλσαμώσουμε τη γιαγιά, όπως ο θείος Λεωνίδας είχε βαλσαμώσει εκείνο το κεφάλι από το γουρούνι το άγριο που είχε σκοτώσει στο κυνήγι και το είχε βάλει στον τοίχο της σάλας, στο σπίτι του στο χωριό. Εμείς της γιαγιάς δεν της βαλσαμώσαμε μόνο το κεφάλι. Ολόκληρη τη βαλσαμώσαμε γιατί, όπως είπε κι ο Μπαμπάς «δική μας είναι η γιαγιά κι ό,τι θέλουμε την κάνουμε».
Έτσι τώρα έχουμε τη γιαγιά συνέχεια μαζί μας και παίρνουμε και τη σύνταξη του ΟΓΑ και είμαστε πάντα πλούσιοι. Μόνο που τα βράδυα, όταν μαζευόμαστε τα παιδιά κοντά στο τζάκι, η γιαγιά δεν μας λέει παραμύθια, παρά κάθεται ακούνητη, αμίλητη κι αγέλαστη, όπως ο Μπέρνυ στην ταινία «Τρελλό γουηκέντ στου Μπέρνυ», που είχα δει στην τηλεόραση, όταν έπαιζε. Τώρα δεν παίζει γιατί μας έχουνε κόψει το ρεύμα. Όμως τον Μπέρνυ δεν τον είχανε βαλσαμώσει καλά και μάζευε μύγες, ενώ εμείς τη γιαγιά τέλεια την κάναμε!
Καμιά φορά, για να την βλέπει η γειτονιά (έτσι λέει ο Μπαμπάς), την βγάζουμε έξω και την στήνουμε όρθια δίπλα στην αυλόπορτα. Μοιάζει, τότε, η γιαγιά μ' εκείνον τον ξύλινο ινδιάνο που στήνουν έξω από τα καπνοπωλεία στην Αμερική. Και μια φορά ξεχάσαμε να τη μαζέψουμε κι έβρεξε πολύ κι έγινε μούσκεμα. Και ύστερα τη βάλαμε κοντά στο τζάκι να στεγνώσει, αλλά μάλλον τη βάλαμε πολύ κοντά κι άρπαξε φωτιά. Ευτυχώς ο Μπαμπάς πρόλαβε και την έσβησε γρήγορα, αλλά μας μάλωσε γιατί «κοντέψαμε να αφανίσουμε το μοναδικό μας εισόδημα».


Έκθεση της μαθήτριας Ν.Κ. - Γ' τάξη Δημοτικού - Σχολικό έτος 2011-2012
08/02/2012
Θέμα: Η γιαγια

ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ ΣΤΡΑΤΗΓΩ ΤΑ ΝΙΚΗΤΗΡΙΑ !!!


Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

O ύμνος εψάλλετο ως ευχαριστήριος ωδή προς την υπέρμαχο στρατηγό!

Στην επίσημη λειτουργική γλώσσα η ακολουθία αυτή ονομάζεται «Ακάθιστος Ύμνος» ή μονολεκτικά «Ακάθιστος» από την ορθία στάση, που τηρούσαν οι πιστοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ψαλμωδίας της.
 Έτσι και με τα λόγια και με τη στάση του σώματος εκφράζεται η τιμή, η ιδιαίτερη ευλάβεια, η ευχαριστία προς εκείνη, προς την οποία απευθύνουμε τους χαιρετισμούς μας.
Είναι δε η ακολουθία αυτή στη σημερινή λειτουργική μας πράξη εντεταγμένη στο λειτουργικό πλαίσιο της ακολουθίας του μικρού αποδείπνου. Έτσι γίνεται κάθε Παρασκευή στις τέσσερις πρώτες εβδομάδες των Νηστειών, ακόμα και την Παρασκευή της Ε' Εβδομάδος, που μετά την τμηματική στις τέσσερις πρώτες εβδομάδες ψαλμωδία του, ανακεφαλαιώνεται ολόκληρος ο ύμνος.

Στα μοναστήρια, αλλά και στη σημερινή ενοριακή πράξη και παλαιότερα κατά τα διάφορα Τυπικά, έχουμε και αλλά λειτουργικά πλαίσια για την ψαλμωδία του ύμνου: την ακολουθία του όρθρου, του εσπερινού, της παννυχίδος ή μιας ιδιόρρυθμης Θεομητορικής Κωνσταντινουπολιτικής ακολουθίας, την «πρεσβεία». Σ’ όλες αυτές τις περιπτώσεις σ’ ένα ορισμένο σημείο της κοινής ακολουθίας γίνεται μια παρεμβολή. Ψάλλεται ο κανών της Θεοτόκου και ολόκληρο ή τμηματικά το κοντάκιο και οι οίκοι του Ακάθιστου.
Θα παρατρέξωμε το διαφιλονικούμενο, εξ’ άλλου, θέμα του χρόνου της συντάξεως και του ποιητού του Ακάθιστου. Πολλοί φέρονται ως ποιηταί του: ο Ρωμανός ο Μελωδός, ο Γεώργιος Πισίδης, οι πατριάρχαι της Κωνσταντινουπόλεως Σέργιος, Γερμανός ο Α΄, ο Ιερός Φώτιος, ο Γεώργιος Νικομήδειας (Σικελιώτης), ποιηταί που έζησαν από τον Ζ΄ μέχρι τον Θ΄ αιώνα.
 Η παράδοσις παρουσιάζει μεγάλη αστάθεια και οι νεώτεροι μελετηταί, στηριζόμενοι στις λίγες εσωτερικές ενδείξεις που υπάρχουν στο κείμενο, άλλοι προτιμούν τον ένα και άλλοι τον άλλο από τους φερομένους ως ποιητάς του. Ένα ιστορικό γεγονός, με το οποίο συνεδέθη από την παράδοσι η ψαλμωδία του Ακάθιστου, θα μπορούσε να μας προσανατολίση κάπως στην αναζήτησί μας:
Η επί του αυτοκράτορος Ηρακλείου πολιορκία και η θαυμαστή σωτηρία της Κωνσταντινουπόλεως την 8η Αυγούστου του έτους 626. Κατά το Συναξάριο μετά την λύσι της πολιορκίας εψάλη ο ύμνος αυτός στον ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών, ως δοξολογία και ευχαριστία για την σωτηρία, που απεδόθη στην θαυματουργική δύναμι της Θεοτόκου, της προστάτιδας της Πόλεως. Πατριάρχης τότε ήτο ο Σέργιος, που πρωτοστάτησε στους αγώνας για την άμυνα. Εύκολο ήταν να θεωρηθη και ποιητής του ύμνου, αν και ούτε ως υμνογράφος μας είναι γνωστός, ούτε και ορθόδοξος ήτο.
 Εξ’ άλλου ο ύμνος θα έπρεπε να ήταν παλαιότερος, γιατί αν ήταν γραμμένος για την σωτηρία της Πόλεως δεν θα ήταν δυνατόν παρά ρητώς να κάμνη λόγο γι’ αυτήν και όχι να αναφέρεται σε άλλα θέματα, όπως θα ιδούμε πιο κάτω. Η ψαλμωδία όμως του Ακάθιστου συνδέεται από τις ιστορικές πηγές και με άλλα παρόμοια γεγονότα: τις πολιορκίες και την σωτηρία της Κωνσταντινουπόλεως επί Κωνσταντίνου του Πωγωνάτου (673), επί Λέοντος του Ισαύρου (717-718) και επί Μιχαήλ Γ΄ (860).
Όποιος όμως και αν ήταν ο ποιητής και με οποιοδήποτε ιστορικό γεγονός από τα ανωτέρω και αν συνεδέθη πρωταρχικά, ένα είναι το αναμφισβήτητο στοιχείο, που μας δίδουν οι σχετικές πηγές, ότι ο ύμνος εψάλλετο ως ευχαριστήριος ωδή προς την υπέρμαχο στρατηγότου Βυζαντινού κράτους κατά τις ευχαριστήριες παννυχίδες που ετελούντο εις ανάμνησιν των ανωτέρω γεγονότων. Κατά την παρατήρησι του συναξαριστού ο ύμνος λέγεται «Ακάθιστος», γιατί τότε κατά την σωτηρία της Πόλεως και έκτοτε μέχρι σήμερα, όταν οι, οίκοι του ύμνου αυτού εψάλλοντο, «ορθοί πάντες» τους ήκουαν εις ένδειξιν ευχαριστίας προς την Θεοτόκο, ενώ στους οίκους των άλλων κοντακίων «εξ έθους» εκάθηντο.
Γιατί όμως ψάλλεται κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή; Οι λύσεις των ανωτέρω πολιορκιών δεν συνέπεσαν κατ’ αυτήν. Στις 8 Αυγούστου ελύθη η πολιορκία επί Ηρακλείου, τον Σεπτέμβριο η επί Πωγωνάτου, στις 16 Αυγούστου εωρτάζετο η ανάμνησις της σωτηρίας της Πόλεως επί Λέοντος Ισαύρου και στις 18 Ιουνίου ελύθη η πολιορκία επί Μιχαήλ του Γ΄. Με την Μεγάλη Τεσσαρακοστή συνεδέθη προφανώς εξ αιτίας ενός άλλου καθαρώς λειτουργικού λόγου:
 Μέσα στην περίοδο της Νηστείας εμπίπτει πάντοτε η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Είναι η μόνη μεγάλη εορτή, που λόγω του πένθιμου χαρακτήρας της Τεσσαρακοστής, στερείται προεορτίων και μεθεόρτων. Αυτήν ακριβώς την έλλειψη έρχεται να κάλυψη η ψαλμωδία του Ακάθιστου, τμηματικώς κατά τα απόδειπνα των Παρασκευών και ολόκληρος κατά το Σάββατο της Ε΄ εβδομάδος.
 Το βράδυ της Παρασκευής ανήκει λειτουργικούς στο Σάββατο, ήμερα που μαζί με την Κυριακή είναι οι μόνες ήμερες των εβδομάδων των Νηστειών, κατά τις οποίες επιτρέπεται ο εορτασμός χαρμόσυνων γεγονότων, και στις όποιες, καθώς είδαμε, μετατίθενται οι εορτές της εβδομάδος. Καθ’ ωρισμένα Τυπικά ο Ακάθιστος εψάλλετο πέντε ήμερες προ της εορτής του Ευαγγελισμού και κατ’ άλλα τον όρθρο της ημέρας της εορτής. Ο Ακάθιστος ύμνος είναι το κοντάκιο του Ευαγγελισμού, ο ύμνος της σαρκώσεως του Λόγου του Θεού.
Όταν ο Ακάθιστος συνεδέθη με τα ιστορικά γεγονότα, που αναφέραμε, τότε συνετέθη νέο ειδικό προοίμιο, γεμάτο δοξολογία και ικεσία, το τόσο γνωστό «Τη υπερμάχω». Στην υπέρμαχο στρατηγό, η πόλις της Θεοτόκου, που λυτρώθηκε χάρι σ’ αυτήν από τα δεινά, αναγράφει τα νικητήρια και παρακαλεί αυτήν που έχει την ακαταμάχητη δύναμι να την ελευθερώνη από τους ποικίλους κινδύνους για να την δοξολογή κράζοντας το: «Χαίρε, νύμφη ανύμφευτε». Ο ύμνος ψάλλεται και πάλι σε ήχο πλ. δ΄.
«Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια,
ως λυτρωθείσα των δεινών, ευχαριστήρια
αναγράφω σοι η Πόλις σου, Θεοτόκε·
αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον,
εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον,
ίνα κράζω σοι·
Χαίρε, νύμφη ανύμφευτε».

ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ !!!


Στο στόχαστρο των σκοτεινών δυνάμεων ο μητροπολίτης Σεραφείμ, αλλά και όχι μόνο…Η αλήθεια ενοχλεί!

Τη λήψη μέτρων για να μην κινδυνεύσει η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών ζητεί με επιστολή του από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος με αφορμή τα «αναθέματα» που εκτόξευσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ κατά του Πάπα Βενεδίκτου του 16ου, όσων συμμετέχουν στους διαλόγους με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τις προτεσταντικές ομολογίες καθώς και τους μουφτήδες και τους Ραβίνους.
Μάλιστα ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλεί τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να αποδοκιμάσουν εν σώματι τις θέσεις που εκφράζουν ορισμένες ομάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Εκκλησία της Ελλάδος κατά της συμμετοχής στους διαλόγους με τις άλλες Εκκλησίες, απορρίπτοντάς τες ρητά. Επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Γνωρίζοντες τα ανωτέρω οφειλετικώς τη Υμετέρα Μακαριότητι και τη κατ' Αυτήν Αγιωτάτη καθ' Ελλάδα Εκκλησία, παρακαλούμεν Υμάς αδελφικώς, εξ ομοφώνου Συνοδικής αποφάσεως, όπως εν τη διακρινούση την Υμετέραν Εκκλησίαν συνεπεία εις τας εκάστοτε λαμβανομένας πανορθοδόξους αποφάσεις και ενεργείας, οφειλετικώς ως θυγάτηρ το πάλαι και νυν προσφιλεστάτη Αδελφή Εκκλησία, έχουσα υπ' όψει τα ανωτέρω περί των εν πάσι αδρότητι περιγραφεισών εν λόγω κινήσεων και τας εξ αυτών προβλεπομένας ουχί ευχαρίστους συνεπείας, τοποθετηθήτε συνοδικώς επί τούτω και απορρίψητε και καταδικάσητε ταύτας επισήμως ως ανεδαφικάς και επικινδύνους, λάβητε δε και ως εκκλησιαστικόν σώμα τας προσήκουσας αποφάσεις προς ευρυτέραν καταδίκην και απόρριψιν των ενεργειών τούτων και των εκφραζομένων αστηρίκτων εν πολλοίς, ανορθοδόξων και ερχομένων εις αντίθεσιν προς τας συνοδικάς αποφάσεις των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών θέσεων των εν λόγω ομάδων.
 Ούτως, η Μήτηρ Εκκλησία, σταθμίζουσα τας οδυνηράς συνεπείας δια την εσωτερικήν ενότητα της καθ' Υμάς Αγιωτάτης Εκκλησίας και ευρύτερον της Ορθοδοξίας, επιφυλάσσεται, μετά την αναμενομένην απόκρισιν και επίσημον τοποθέτησιν της Υμετέρας Εκκλησίας, ίνα οφειλετικώς προβή και αύτη εις τας δεούσας πανορθοδόξους ενεργείας δια την έγκαιρον πρόληψιν απαπειλουμένων απευκταίων καταστάσεων».



Ο κ. Βαρθολομαίος σημειώνει ακόμη: «Επισημαίνομεν τον υφιστάμενον σοβαρόν κίνδυνον εκ των συνεπειών των εκδηλώσεων τούτων και των εκφραζομένων και διατυπωμένων προφορικώς και εγγράφως ουχί υγιών Ορθοδόξων θέσεων και υπογραμμίζομεν την ευθύνην και το χρέος ημών, των ταχθέντων υπό της Θείας Προνοίας Ποιμένων και ταγών του Ορθοδόξου λαού του Θεού εν τοις ορίοις εκάστης αδελφής αυτοκεφάλου αυτονόμου Ορθοδόξου Εκκλησίας, προς διατήρησιν της ενότητος αυτής και της μη δημιουργίας περαιτέρω διασπαστικών εστιών, εγκυμονουσών, ως εικός, απροβλέπτους συνεπείας».

Στη συνέχεια παρατηρεί με αγωνία, όπως σημειώνει, ότι «η ανοχή των τοιούτων ενεργειών υπό της ηγεσίας των Εκκλησιών υπερβαίνει τα τυπικά όρια ενός μονοσήμαντου ζητήματος και αξιολογείται ως πολυσήμαντον ουσιαστικόν ζήτημα δια την εύρυθμον λειτουργίαν της κανονικής τάξεως εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία, δυνάμενον να επιφέρη σύγχυσιν και αναταραχήν εν τω πληρώματι αυτής».

«Υπό την έννοιαν αυτή», προστίθεται στην επιστολή, «η Μήτηρ Εκκλησία, εν τη οφειλετική μερίμνη αυτής δια την προστασίαν του τε οφειλετική προστασίαν του τε γράμματος και του πνεύματος της Ορθοδόξου παραδόσεως και δια την ευσταθείαν και ενότητα των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, ηξιολόγησε το ζήτημα τούτο επί τη βάσει των ομοφώνων πανορθοδόξων αποφάσεων και έκρινεν ότι θα έδει όπως εκάστη Εκκλησία τοποθετήται μετά της επιβαλλομένης ευθύνης και του χρέους αυτής έναντι του λαού του Θεού, προς διατήρησιν ακλονήτου της επιστοσύνης αυτού έναντι των ποιμένων αυτού».