Σελίδες

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΙΩΠΗ !!!



Ο δον Χουαν ελεγε οτι η εσωτερικη σιωπη ηταν η πιο πολυποθητη κατασταση που επιδιωκαν οι σαμανοι του αρχαιου Μεξικου. Την οριζε σαν μια φυσικη κατασταση της ανθρωπινης αντιληψης στην οποια οι σκεψεις αποκλειονται και ολες οι λειτουργειες οριζονται απο ενα επιπεδο αντιληψης που δεν απαιτει τη χρηση του καθημερινου μας γνωστικου συστηματος.

Η εσωτερικη σιωπη συνδεοταν παντα με το σκοταδι, τουλαχιστον για τους σαμανους της γενιας του δον Χουαν, ισως επειδη η ανθρωπινη αντιληψη, στερημενη απο το συνηθισμενο της συντροφο, τον εσωτερικο διαλογο, πεφτει σε κατι που θυμιζει σκοτεινο λακκο.Το σωμα λειτουργει οπως παντα, αλλα η συνειδηση οξυνεται. Οι αποφασεις ειναι αμεσες και απορρεουν απο ενα ξεχωριστο ειδος γνωσης, το οποιο στερειται λεκτικης αποδοσης.

Η ανθρωπινη αντιληψη που λειτουργει σε κατασταση εσωτερικης σιωπης, μπορει να φτασει σε απεριγραπτα επιπεδα.Καποια απο αυτα ειναι ξεχωριστοι κοσμοι, εντελως διαφορετικοι απο εκεινους που επισκεπτομαστε μεσω του ονειρεματος. Ειναι απεριγραπτες καταστασεις, ανεξηγητες στα πλαισια των γραμμικων παραδειγματων που χρησιμοποιει η αντιληψη μας στη συνηθισμενη της κατασταση για να εξηγησει το συμπαν.

Η εσωτερικη σιωπη, ειναι η βαση για να πετυχουμε ενα γιγαντιο βημα εξελιξης: τη σιωπηλη γνωση- το επιπεδο της ανθρωπινης αντιληψης οπου η γνωση ειναι αυτοματη και αμεση.

Η γνωση σε αυτο το επιπεδο δεν ειναι προιον εγκεφαλικης λειτουργιας, επαγωγικων η παραγωγικων συλλογισμων η γενικευσεων που βασιζονται σε ομοιοτητες και διαφορες. Στο επιπεδο της εσωτερικης γνωσης δεν υπαρχει τιποτα απο πριν, τιποτα που θα μπορουσε να συγκροτησει ενα σωμα γνωσης, επειδη τα παντα επικεινται στο τωρα. Συνθετα συστηματα πληροφοριων μπορουν να γινουν κατανοητα χωρις καμια γνωστικη προετοιμασια.

Ο δον Χουαν πιστευε οτι η εσωτερικη γνωση ειχε εισχωρησει στον πρωτογονο ανθρωπο, χωρις αυτο να σημαινει οτι εκεινος ηταν πραγματικα ο κατοχος της. Αυτο το << μπολιασμα>>ηταν πολυ ισχυροτερο απο οτι στο συγχρονο ανθρωπο, οπου ο κυριος ογκος της γνωσης ειναι καρπος μηχανικης μαθησης. Ειναι αξιωμα των μαγων οτι, μολονοτι εχουμε χασει αυτο το << μπολιασμα>>, το μονοπατι που οδηγει στη σιωπηλη γνωση θα ειναι παντα ανοιχτο στον ανθρωπο μεσω της εσωτερικης σιωπης.

Ο δον Χουαν διδασκε τη διαπιστωση που εκαναν οι μαγοι της γενιας του: οτι η εσωτερικη σιωπη πρεπει να κατακταται με διαρκη ασκηση πειθαρχιας. Πρεπει να αποκταται με κοπο και να αποθηκευεται λιγο λιγο, λεπτο με το λεπτο. Με αλλα λογια πρεπει κανεις να πιεσει τον εαυτο του να σωπαινει, εστω και για λιγα δευτερολεπτα τη φορα. Συμφωνα με το δον Χουαν ηταν κοινη πεποιθηση των μαγων οτι η επιμονη ενος ανθρωπου μπορει να κατανικησει τη συνηθεια, ωσπου να φτασει, αναλογα με το ατομο, επιμενοντας για λιγα δευτερολεπτα η λεπτα, σε ενα κατωφλι. Για παραδειγμα, αν το κατωφλι της εσωτερικης σιωπης ειναι δεκα λεπτα για ενα συγκεκριμενο ατομο, τοτε, μολις φτασει σε αυτο το κατωφλι, η εσωτερικη σιωπη επερχεται απο μονη της, αυτοβουλα, θα ελεγε κανεις. Δεν μπορουμε να γνωριζουμε εκ των προτερων το προσωπικο μας κατωφλι ο μονος τροπος για να το ανακαλυψουμε ειναι μεσω αμεσης εμπειριας.

Ο δον Χουαν τονιζε με καθε τροπο τη σημασια που εχει μια πραγματιστικη σταση προκειμενου να επιτευχθει η εσωτερικη σιωπη. Οριζε την πραγματιστικη σταση ως την ικανοτητα να απορροφα κανεις καθε απροοπτο που μπορει να εμφανιστει καθοδον.

Επαναλαμβανε σε καθε ευκαιρια οτι η επιδραση της εσωτερικης σιωπης συγκλονιζει τον ανθρωπο κι οτι ο μονος ανασταλτικος παραγοντας αυτου του κλονισμου ειναι η πραγματιστικη σταση, την οποια πετυχαινει ενα εξαιρετικα ευπροσαρμοστο, ευκινητο, δυνατο σωμα. Ελεγε οτι για τους μαγους το φυσικο σωμα ηταν η μοναδικη υποσταση που ειχε σημασια κι οτι δεν υπαρχει καν ο υποτιθεμενος δυισμος αναμεσα στο σωμα και το νου. Λεγοντας <<φυσικο σωμα >> εννοουσε και το σωμα και το νου μαζι οπως τα γνωριζουμε και προσθετε πως οι μαγοι πιστευαν οτι, για να αντισταθμιζει το φυσικο σωμα ως ολιστικη μοναδα, υπαρχει μια αλλη διαταξη ενεργειας που προσεγγιζουμε μεσω της εσωτερικης σιωπης: το ενεργειακο σωμα.


ΚΑΡΛΟΣ ΚΑΣΤΑΝΕΝΤΑ

Αποσπασμα απο το βιβλιο Μαγικα Περασματα