Τουλάχιστον 12 είναι οι νεκροί από τον νέο σεισμό που χτύπησε την περιοχή Βαν της Τουρκίας την Τετάρτη. Ένα βίντεο κατέγραψε την ώρα του σεισμού και πραγματικά σοκάρει.

Είναι η ώρα που ο εγκέλαδος χτυπάει για άλλη μια φορά την περιοχή Βαν της Τουρκίας. Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που κατέγραψε κάμερα κλειστού κυκλώματος που ...
βρισκόταν σε κολόνα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο σεισμός αρχίζει και μετά από λίγα δευτερόλεπτα το ξενοδοχείο καταρρέει σαν τραπουλόχαρτο.

Χθες με χημικά και γκλομπ προσπάθησε η τουρκική αστυνομία να διαλύσει πλήθος διαδηλωτών στο Βαν της ανατολικής Τουρκίας που ζητούσαν την παραίτηση του τοπικού κυβερνήτη εξαιτίας της ανεπαρκούς, όπως καταγγέλλουν, διαχείρισης της κατάστασης -και αυτό μετά τον σεισμό της Τετάρτης που ισοπέδωσε αρκετά κτίρια και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον δώδεκα άτομα.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 23ης Οκτωβρίου, το Βαν χτύπησαν την Τετάρτη 5,6 Ρίχτερ, που οδήγησαν στην κατάρρευση 25 κτιρίων που είχαν ήδη υποστεί ζημιές -μόνο δύο από τα οποία ήταν άδεια. Τα συνεργεία διάσωσης έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής ζωντανά 28 άτομα, ενώ έχουν εντοπιστεί σοροί 12 ανθρώπων.

Την Πέμπτη, περίπου 200 άτομα, όπως μεταδίδει το Reuters, συγκεντρώθηκαν σε σημείο κοντά στα κτίρια που έπεσαν και ζήτησαν την παραίτηση του τοπικού κυβερνήτη -και η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών. «Πώς μπορείς να ρίχνεις σπρέι σε ανθρώπους που έχουν ήδη υποστεί τόσα;» αναρωτήθηκε στο βρετανικό πρακτορείο κάτοικος της περιοχής.

Αρκετοί κάτοικοι διαμαρτύρονται πως δεν τους έχουν μοιραστεί σκηνές. «Ο κόσμος κρυώνει, κοιμόμαστε έξω, και κάποιοι παίρνουν πέντε σκηνές, άλλοι δέκα, και άλλοι καμία» λέει άλλος κάτοικος της περιοχής στο Reuters.

Στην περιοχή βρέθηκε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, που κάλεσε τους κατοίκους να κοιμηθούν στους καταυλισμούς για προληπτικούς λόγους.

«Υπάρχει αρκετός χώρος για όποιον θέλει να μείνει στους καταυλισμούς» είπε, σημειώνοντας πως έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για να φτάσουν περισσότερες σκηνές στην περιοχή.

Κεντρική και περιφερειακή κυβέρνηση έχουν επικριθεί ήδη λίγες ημέρες μετά τον πρώτο σεισμό, τόσο για ολιγωρία όσο και για εθνοτικές διακρίσεις -καθώς σημαντικό μέρος του πληθυσμού της περιοχής είναι εθνοτικά Κούρδοι. Η κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες ως ανυπόστατες και αστήρικτες.

newsit