Σελίδες

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΟΣΙΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ !!!

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Πρόκληση Τούρκων:Τζαμί η ιστορική Αγία Σοφία της Νίκαιας από την τουρκική κυβέρνηση, με τις ευλογίες του πατριάρχη Βαρθολομαίου!

Σε τζαμί μετέτρεψε η τουρκική κυβέρνηση την ιστορική Αγία Σοφία στη Νίκαια της Βιθυνίας,όπου διεξήχθησαν η πρώτη και η έβδομη Οικουμενική Σύνοδος.
Χθες Κυριακή, έγινε η πρώτη προσευχή μέσα στην εκκλησία, ενώ η πινακίδα έξω από την Αγία Σοφία, που έγραφε Μουσείο Αγίας Σοφίας (Ayasofya Müzesi), αφαιρέθηκε και στη θέση της τοποθετήθηκε η πινακίδα «Τζαμί Αγία Σοφία ή Ορχάν Τζαμί (Ayasofya Camii/ Orhan Camii)- Τουρκική Δημοκρατία- Πρωθυπουργία των Θρησκευτικών Θεμάτων.
Ημερήσια επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της Βιθυνίας πραγματοποίησε το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από Συνοδικούς και άλλους Αρχιερείς του Θρόνου.
Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον των τοπικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ρωτούσαν για τον σκοπό της Πατριαρχικής επίσκεψης. Η απάντηση του Πατριάρχου ήταν ότι επρόκειτο για τουριστική επίσκεψη και ευχήθηκε καλό Μπαϊράμι στους κατοίκους της περιοχής.
Σε άρθρο της η τουρκική «Ηürriyet» αναφέρει, πως πρόκειται για «πολύ σημαντικό μέρος των χριστιανών. Άνοιξε ως μουσείο το 2007, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών τουριστών, ενώ οι αρμόδιοι που την επισκέφθηκαν για να παρακολουθήσουν τις εργασίες, δεν απάντησαν στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Τους αρμόδιους συνόδευε κλιμάκιο βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι εμπόδιζαν τους δημοσιογράφους να πάρουν εικόνα».
Παράλληλα, αναφέρει πως «σε αυτή την εκκλησία, ο χριστιανικός κόσμος ανακοίνωσε ότι ο Χριστός είναι ο υιός του Θεού, ενώ το 1331 ο Οθωμανός Ορχάν Γκαζί τη μετέτρεψε σε τζαμί».
Σημειώνεται, πως πρόκειται για την εκκλησία όπου διεξήχθη η ιστορική Σύνοδος της Νίκαιας (Α' Οικουμενική Σύνοδος), διάρκειας δύο μηνών. Είχε συγκληθεί από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Μέγα στις 20 Μαΐου του 325. Εξέδωσε 20 κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του Συμβόλου της Νίκαιας (α' μέρος του Συμβόλου της Πίστεως), και κανόνισε την ημέρα εορτασμού του Πάσχα. Η Σύνοδος διακήρυξε την ομοουσιότητα του Υιού με τον Πατέρα.
Εκεί, διεξήχθη και η Ζ' Οικουμενική Σύνοδος, η οποία είχε συγκληθεί από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον ΣΤ' και τη μητέρα του την αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία, το 787. Αποφάσισε την αναστύλωση των εικόνων, καταδικάζοντας την Εικονομαχία και την ιδέα της σχηματοποίησης της αόρατης και άυλης Τριάδας. Εκεί εκφράσθηκε το δόγμα, ότι η εικονογράφηση του Χριστού και των Αγίων εδράζεται στην ενανθρώπηση του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδας και διευκρινίστηκε ότι η τιμή προς τις εικόνες αναφέρεται στο πρόσωπο που αυτή απεικονίζει και όχι στο υλικό από το οποίο είναι αυτή φτιαγμένη.