Σελίδες

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΑ ΥΨΗ !!! ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ !!!

«Φουσκώνουν» οι λογαριασμοί της ΔΕΗ


ΝΕΟ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ περιμένει τους καταναλωτές από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που ετοιμάζουν η κυβέρνηση και η ΔΕΗ από 1/1/2012, τη στιγμή που η επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού έχει γονατίσει τους καταναλωτές.

Παρά το γεγονός ότι... η κυβέρνηση διαψεύδει τα περί υπερβολικών αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και θα ήθελε να μην ξεπεράσουν το 19-20%, η χώρα μας δεσμεύεται από το Μνημόνιο για νέα μετάβαση σε τιμολόγια που αντανακλούν το πραγματικό κόστος, που σημαίνει ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερες, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκτιμάται, πάντως, ότι η επιβάρυνση του 2012 θα πέσει στο σύνολο των καταναλωτών, καθώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις στα καύσιμα έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, εξανεμίζοντας τις αναμενόμενες μειώσεις στα εμπορικά τιμολόγια. Οι ευσεβείς πόθοι των αρμόδιων υπουργών προσκρούουν, βεβαίως, στο γεγονός ότι τα κοστολογικά στοιχεία που παρέδωσε η ΔΕΗ στη ΡΑΕ παρουσιάζουν πολύ υψηλότερο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με πέρυσι.

Επιβαρύνσεις

Η αύξηση αυτή αποδίδεται στη σημαντική μείωση της ιδιαίτερα χαμηλού κόστους υδροηλεκτρικής παραγωγής το 9μηνο του 2011, στην αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος σε ποσοστό 20% και στην επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή.

Μόνο η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αέριο επιβαρύνει τη ΔΕΗ με 200 εκατ. ευρώ περίπου. Κατά 150 εκατ. ευρώ εμφανίζεται αυξημένο, το 2011, το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη ΔΕΗ, που περιλαμβάνει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Εάν, δε, προστεθεί και η αύξηση του ειδικού τέλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα επιβαρύνει πλέον και τους οικιακούς καταναλωτές, τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα εκτιναχθούν σε δυσθεώρητα ύψη.

(Ε.Τ. 18/11/2011 – ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΥΓΙΑΚΗΣ)