Σελίδες

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Η ΕΛΛΑΔΑ !!! ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΠΥΡΑ !!!


Η Ελλάδα ανάμεσα σε δυο πυρά - Κλείνει ο Έβρος, ανοίγει η Αλβανία;


Την ώρα που στάθηκε δυνατόν, τουλάχιστον προς το παρόν, να κλείσει το "μέτωπο" του Έβρου, ένας "δεύτερος Έβρος" είναι πολύ πιθανόν να ανοίξει στα πλευρά της Ελλάδας, στην Αλβανία, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει συμφωνία παρασκηνίου ανάμεσα σε Τίρανα και Άγκυρα για να στείλει η Τουρκία στην Αλβανία 30.000 με 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Οι άνθρωποι αυτοί, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, πρόκειται να εγκατασταθούν, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τουλάχιστον αλβανικά και άλλα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, στη Νότιο Αλβανία, στη Βόρειο Ήπειρο.

Εάν κάτι τέτοιο ισχύει, πέραν της προσπάθειας αλλοίωσης του πληθυσμού της ελληνικής μειονότητας που θα επιχειρηθεί εκεί, δεδομένης μάλιστα της εχθρικής σε πολλές περιπτώσεις στάσης των Τιράνων απέναντί της, οι περισσότεροι από αυτές τις δεκάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών, αργά ή γρήγορα, θα προσπαθήσουν να "δραπετεύσουν" από την Αλβανία για να περάσουν στο έδαφος κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, στην προσπάθειά τους να μεταβούν σε χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, όπου είναι ο συνήθης προορισμός τους, ένα μεγάλο κομμάτι τους, το πιθανότερο, θα προσπαθήσει να μπει παράνομα στην Ελλάδα. Αν τα καταφέρει να φύγει σε άλλους προορισμούς, έχει καλώς. Εάν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να τους δεχτούν, όπως κάνουν συστηματικά, ή τους συλλάβουν και τους γυρίσουν στην Ελλάδα, τότε και πάλι η Ελλάδα θα γίνει τόπος εγκατάστασής τους.

Να σημειωθεί ότι, όπως πεντακάθαρα προκύπτει από τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων, σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν από την Ελλάδα στην Αλβανία, δεν είχαν στόχο την εγκατάστασή τους στη -φτωχή- γείτονα χώρα, αλλά τις χώρες της ΕΕ. Άπαντες έφευγαν είτε προς την Ιταλία, είτε προς την Κροατία, και από εκεί στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη.


Ανάμεσα σε δυο πυρά

Κοντολογίς, ενώ γίνονται προσπάθειες για να φυλαχτεί ο Έβρος, θα ανοίξει μια νέα "πληγή", αυτή τη φορά από τη μεριά της Αλβανίας. Κάτι που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί, τόσο εξαιτίας των ιδιαίτερα στενών δεσμών των δυο χωρών και τις συνεχούς μετακίνησης πληθυσμών μεταξύ τους, όσο και λόγω του ανάγλυφου της περιοχής.

Τα ελληνοαλβανικά σύνορα δεν είναι Έβρος, όπου το ποτάμι διαμορφώνει φυσικά σύνορα, και, κατά συνέπεια, είναι ευκολότερο να φυλαχτούν και να ορθωθούν σε κάποια σημεία φράχτες. Τα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι ορεινό ανάγλυφο. Εκτός των άλλων, ουδείς θα θελήσει να ξυπνήσει μνήμες Χότζα των ηλεκτροφόρων συρματοπλεγμάτων. Και, μάλιστα, από μια χώρα - μέλος της ΕΕ.

Μέχρι τώρα, πάντως, η Αθήνα, για άγνωστους λόγους, έχει αποφύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα που έχουν γίνει εδώ και μήνες στον αλβανικό και ελληνικό Τύπο, καθώς και σε άλλα ξένα ΜΜΕ.

Ωστόσο, εάν όλα αυτά ισχύουν, επιβάλλεται η ταχύτατη κινητοποίηση της ελληνικής Διπλωματίας προς τις Βρυξέλλες, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να βρεθεί η Ελλάδα "ανάμεσα σε δυο πυρά". Από τη μια της Τουρκίας, η οποία χρησιμοποιεί το Μεταναστευτικό ως "όπλο" εξυπηρέτησης γεωπολιτικών στόχων της και εργαλείο πίεσης προς την Ελλάδα και την ΕΕ, και από την άλλη της Αλβανίας.

Η αλβανική υποψηφιότητα

Η υπόθεση καθίσταται ακόμα δυσκολότερη, εάν ληφθεί υπόψιν ότι η Ευρώπη, το πιθανότερο, θα αδιαφορήσει εάν θα στείλει η Τουρκία έναν τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων στην Αλβανία.

Εξάλλου, το μόνο που την ενδιαφέρει, όπως έχει δείξει η έως τώρα εμπειρία, είναι απλά να μην περάσουν στο έδαφος κράτους - μέλους της, και, από εκεί, στη συνέχεια να μετακινηθούν σε χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η Αθήνα πρέπει να καταστήσει σαφές στις Βρυξέλλες ότι, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν μπορούν να σφυρίζουν αδιάφορες.

Εργαλεία πίεσης η Αθήνα διαθέτει, και μάλιστα σημαντικά. Ένα εξ' αυτών είναι η υποψηφιότητα της Αλβανίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Είναι προφανές ότι η Αθήνα, αντί να εμφανίζεται απλά ως υπέρμαχος της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, και, ως παρατηρητής, να άγεται και να φέρεται πίσω από τις ορέξεις των μεγάλων της ΕΕ, επιβάλλεται να θέσει ένα πακέτο όρων και κριτηρίων, προκειμένου τα Τίρανα να λάβουν το εισιτήριο για τις Βρυξέλλες.

Και, ανάμεσα σε αυτά, πρέπει να είναι οι τουλάχιστον ύποπτες συμφωνίες που φέρεται να έχει κάνει ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντυ Ράμα, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, για την "φιλοξενία" δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Αλβανία.

Ρωσικά ΜΜΕ

Ενδεικτικά είναι ορισμένα από τα δημοσιεύματα σχετικά με το ενδεχόμενο "αποστολής" μεταναστών από την Τουρκία στην Αλβανία, ειδικά σε ορισμένα ρωσικά σάϊτ. Αναλυτικότερα:

-Στις 8 Μαρτίου 2020, το ρωσικό σάϊτ Regnum έγραφε ότι στο Αργυρόκαστρο έφτασαν 50 πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, στο μεγαλύτερο μέρος τους από τη Συρία.

Ανέφερε επίσης, ότι, σύμφωνα με το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Telegrafi, σήμερα η Αλβανία ετοιμάζεται για να υποδεχτεί 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Γι' αυτό το λόγο, τα Τίρανα αποφάσισαν να δημιουργηθούν έξι κέντρα "φιλοξενίας" μεταναστών.

-Στις 24 Ιανουαρίου 2020, το ίδιο ρωσικό σάϊτ έγραφε ότι η αλβανική Αστυνομία συνέλαβε ομάδα προσφύγων από το Ιράκ, οι οποίοι είχαν μπει παράνομα στην Αλβανία από την Ελλάδα, με στόχο, στη συνέχεια, να φύγουν για τη δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό, Top, οι μετανάστες και πρόσφυγες στην απόλυτη πλειοψηφία τους φτάνουν στην Αλβανία από την Ελλάδα, προκειμένου, κατόπιν, να περάσουν παράνομα στο Μαυροβούνιο και την Κροατία, και από εκεί στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη.

Σημείωνε, δε, ότι το 2019 στην Αλβανία συνελήφθησαν 10.000 μετανάστες, αριθμός αυξημένος κατά 50% σε σχέση με το 2018. Από αυτούς, πέντε χιλιάδες ζήτησαν άσυλο στην Αλβανία.

-Τώρα, ένα άλλο ρωσικό σάϊτ, το Riafan, επαναλαμβάνει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Αλβανία προετοιμάζεται για να δεχτεί τριάντα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία.

Επικαλείται, μάλιστα, αναφορά του αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού, Top Channel, στις 3 Μαρτίου 2020, ο οποίος υποστηρίζει ότι ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει σε συνθήκες αυξημένης μυστικότητας η δημιουργία κέντρων "φιλοξενίας".

Αρχικά, το σχέδιο ήταν να "φιλοξενηθούν" σε καταυλισμούς, αλλά τώρα στόχος είναι να διασφαλίσουν στους μετανάστες μόνιμη κατοικία είτε σε νέες εγκαταστάσεις, είτε σε σπίτια σε χωριά και σε αγροτικές περιοχές.

Η υποδοχή τριάντα με πενήντα χιλιάδων μεταναστών, κατά το ίδιο ρωσικό σάϊτ, φαίνεται πως αποτελεί μέρος των παρασκηνιακών συμφωνιών μεταξύ Τιράνων και Άγκυρας, σύμφωνα και με αρκετά αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Κατά το σάϊτ, τα αλβανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για έξι κέντρα υποδοχής στις περιοχές Αργυροκάστρου, Κορυτσάς, Αγίων Σαράντα, Ελμπασάν και Λέζα. Στο Αργυρόκαστρο λέγεται πως γι' αυτό τον σκοπό θα χρησιμοποιηθούν εγκαταλειμμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το παλιό αεροδρόμιο, όπου μπορούν να εγκατασταθούν έως και δέκα χιλιάδες άτομα.

Από την πλευρά της Αλβανίας, στα σύνορα με την Ελλάδα, σε έξι σημεία θα αναπτυχθούν και κέντρα παροχής ιατρικής βοήθειας μεταναστών.

AntiNews