Σελίδες

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ... ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ !!!

Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

Ανησυχία για ολοκληρωτικό πόλεμο στο Αιγαίο.Το μισό Αιγαίο δίνουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία!!!

Η εκμετάλλευση των θαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου, ανάβει φωτιές -Απρόβλεπτο χαρακτηρίζει το μέλλον της χώρας μας, το Αμερικανικό Ινστιτούτο STRATFOR - Ανησυχούν οι Επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων - Τουρκία και Ισραήλ ξεκίνησαν πάλι επαφές
Στην Τουρκία «δίνει» τον έλεγχο του μισού Αιγαίου το Stratfor, ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά think tank, το οποίο απηχεί σε σημαντικό βαθμό τους σχεδιασμούς αλλά και τις προθέσεις της Ουάσιγκτον σε γεωστρατηγικό επίπεδο.
Στην ανανεωμένη ανάλυσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας, το αμερικανικό think tank υποστηρίζει πως θα είναι αδύνατον για τη χώρα μας να επιβιώσει χωρίς «εξωτερικούς προστάτες», διατυπώνοντας, ταυτόχρονα, το ερώτημα εάν η Ελλάδα «είναι έτοιμη να δεχτεί τον περιορισμό του γεωπολιτικού της ρόλου στην περιοχή».
Το μήνυμα που στέλνουν προς την ελληνική κυβέρνηση οι «εγκέφαλοι» του Stratfor είναι λίγο πολύ ξεκάθαρο:
Ή θα εναρμονιστεί πλήρως με τις απόψεις των «γερακιών» της αμερικανικής γραφειοκρατίας ή, σε διαφορετική περίπτωση, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον της χώρας, το οποίο οι «εγκέφαλοι» του think tank χαρακτηρίζουν, μάλιστα, «απρόβλεπτο».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είτε έχουν βάση οι προβλέψεις του Stratfor είτε όχι, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι τέτοιου τύπου αναλύσεις μόνο άσχετες δεν είναι με την ανακάλυψη των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η ύπαρξη των οποίων σχεδόν αυτομάτως προκαλεί την αναδιανομή των ρόλων μεταξύ των κρατών στην ευρύτερη περιοχή, επαναφέροντας στο προσκήνιο την ανάγκη ενίσχυσης του ελληνικού οπλοστασίου για την άμυνα της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραχώρηση αδειών άντλησης των κοιτασμάτων αυτών είναι η κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την ελληνική πλευρά, η κυβέρνηση ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την προηγούμενη στρατιωτική ηγεσία να της απαντήσει στο ερώτημα εάν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε θέση να υποστηρίξουν μια τέτοια κίνηση.
Η απάντηση της απελθούσας ηγεσίας του στρατεύματος ήταν καταφατική, εκτιμώντας πως η χώρα μας εξακολουθεί να διατηρεί το πλεονέκτημα στο ενδεχόμενο της ένοπλης αντιπαράθεσης με την Τουρκία, υπό τον όρο, όμως, ότι το ΥΠΕΘΑ θα προχωρήσει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε τρεις κατευθύνσεις:
προμήθεια επιπλέον ανταλλακτικών για τα μηχανοκίνητα μέσα, ενίσχυση των αποθεμάτων πυρομαχικών και αύξηση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, προκειμένου να αυξηθεί ανάλογα και η πληρότητα των μονάδων της πρώτης γραμμής.
Σύμφωνα, πάντως, με τις ίδιες πληροφορίες, οι Έλληνες ανώτατοι αξιωματικοί δεν παρέλειψαν να ασκήσουν κριτική και για το γεγονός ότι, ενώ υπήρχαν προσφορές για την παροχή δωρεάν οπλισμού από τρίτες χώρες προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, ύψους άνω του 1 δις ευρώ, εντούτοις οι σχετικές συμφωνίες δεν προχώρησαν, ακριβώς διότι ήταν... δωρεάν και άρα χάλαγαν τη δουλειά στους κάθε λογής μεσάζοντες που ενδημούν στο χώρο των εξοπλιστικών προμηθειών...

Ανησυχία για ολοκληρωτικό πόλεμο στο ΑιγαίοΣύμφωνα, πάντως, με τους ίδιους κύκλους του ΥΠΕΘΑ, εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τη δεδομένη χρονική περίοδο το Πεντάγωνο είναι το ενδεχόμενο έκρηξης θερμού επεισοδίου ή ακόμη και ολοκληρωτικού πολέμου στο Αιγαίο, σε περίπτωση που η Άγκυρα θελήσει να εκμεταλλευτεί την ελληνική οικονομική αδυναμία, προκειμένου να επιβάλει τους σχεδιασμούς της στο Αιγαίο.
Να σημειώσουμε ότι σε απόρρητο έγγραφο των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει καταγεγραμμένος ο φόβος πως σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο ελλοχεύει ο κίνδυνος το μέτωπο να επεκταθεί όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και στη Μακεδονία, μέσω μεθοριακών δρόμων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «τρίτη χώρα» πάνω από τα βόρεια σύνορά μας...Με αφορμή το παραπάνω, βεβαίως, εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ο λόγος για τον οποίο η νέα δομή δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έλαβε σοβαρά υπόψη της την πιθανότητα αυτή, προχωρώντας στη διάλυση του συνόλου σχεδόν των στρατιωτικών σχηματισμών, που είχαν ως βασικό αντικείμενό τους τη φύλαξη των βόρειων συνόρων μας.
Επίσης, να θυμίσουμε ότι πριν από εννέα περίπου μήνες είχε ζητηθεί και από τους εθνοφρουρούς στην περιοχή της Μακεδονίας να παραδώσουν στις αστυνομικές Αρχές τα όπλα που τους είχαν δοθεί από την πατρίδα ακριβώς για να υπερασπίσουν το ελληνικό έδαφος σε τυχόν επίθεση από Βορρά.
Εκείνο, πάντως, που επίσης ανησυχεί ιδιαίτερα τους Έλληνες επιτελείς είναι οι κινήσεις στις οποίες προβαίνει παρασκηνιακά το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα, έτσι ώστε να «σπάσει» τον άξονα Αθήνας - Λευκωσίας - Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Τουρκία και Ισραήλ έχουν ξεκινήσει εκ νέου επαφές σε «χαμηλό», όμως, επίπεδο, προκειμένου οι δύο πλευρές να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να άρουν τη μεταξύ τους ένταση και πολεμική, μια εξέλιξη που τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται για τη χώρα μας, δεδομένου ότι ακόμη και τώρα –όπως προκύπτει κι από την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν, στην ελληνική πρωτεύουσα– η Αθήνα ποντάρει πολλά στην αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ως απάντηση στις επιδιώξεις της Άγκυρας να διαδραματίσει ρόλο «περιφερειακού χωροφύλακα» σε μια περιοχή που εκτείνεται από το Αιγαίο έως τον Καύκασο.
Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι οι ελληνο-ισραηλινές αμυντικές σχέσεις –μαζί με την ενέργεια– ήταν από τα βασικά θέματα που συζήτησε ο Ισραηλινός υπουργός με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Σταύρο Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ήδη, άλλωστε, προωθείται δυναμικά η ιδέα της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, μέσω σχεδίου τριμερούς Μνημονίου Συνεννόησης (MOU), το οποίο αφορά και στη διαχείριση των υδατικών πόρων και αναμένεται να υπογραφεί σύντομα.