Σελίδες

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΨΩΜΙΑ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ !!!

Γαλένα: Τ' άγνωστα εορταστικά ψωμιά της Πάφου


Τα γαλένα είναι εορταστικά ψωμιά της Κύπρου τα οποία παρασκευάζονται μόνο σε μερικά χωριά της πεδινής Πάφου, κυρίως στα χωριά Τρεμυθούσα, Έμπα, Χλώρακα, και Τάλα. Λόγο του ότι η παρασκευή τους συνηθίζεται σ' ένα πολύ μικρό γεωγραφικό χώρο, όχι μόνο τα γαλένα είναι άγνωστα στον ευρύ κόσμο, αλλά μάλιστα σήμερα τείνουν προς εξαφάνιση, αφού μόνο οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες των χωριών αυτών γνωρίζουν να τα παρασκευάζουν. Σήμερα συνηθίζουν να τα παρασκευάζουν κυρίως το Πάσχα αλλά στα παλιά χρόνια αν τους περίσσευε γάλα τα παρασκεύαζαν και τα Χριστούγεννα μαζί με τις γεννόπιτες, τις βασιλόπιτες και άλλα Χριστουγεννιάτικα ψωμιά.


Τα γαλένα πήραν το όνομά τους λόγο του ότι παρασκευάζονται με γάλα το οποίο συμπληρώνεται με ζάχαρη και φυτικό βούτυρο γι' αυτό το γαλένο ψωμί έχει μια γλυκιά γεύση η οποία μοιάζει λίγο με αυτή του τσουρεκού από το οποίο όμως απουσιάζουν τ' αυγά. Το γάλα πρέπει πάντοτε να είναι της κατσίκας επειδή δεν έχει τόσο πολύ πάχος και έτσι τα ψωμιά μπορούν να φουσκώσουν και να ψηλώσουν περισσότερο.


Συστατικά για την παρασκευή των γαλένων


2 κιλά αλεύρι
1/2 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο γάλα κατσίκας
1 μικρό κουτί (700 γρ) βούτυρο, σπράϊ (φυτίνη)
2 μαγιές (αν δεν έχουμε προζύμι)
λίγο ροδόσταγμα
λίγο λάδι (ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ)
λίγο κοπανισμένο μέχλεπι, μαστίχα Χίου, και τριμμένο μοσχοκάρυδο


Βάζουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε το κοπανισμένο μέχλεπι, μαστίχα και μοσχοκάρυδο και μετά τη ζάχαρη. Βράζουμε ξεχωριστά το γάλα και το βούτυρο μέχρι να γίνουν χλιαρά. Προσθέτουμε στη λεκάνη πρώτα το βούτυρο και μετά το γάλα, τ' ανακατεύουμε μαζί καλά και μετά τα ζυμώνουμε μαζί με το λάδι, τη μαγιά, το ροδόσταγμα και το αλεύρι με τη ζάχαρη. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει καλά και μετά πλάθουμε τα ψωμιά σε σχήμα κουμουλιάς (δακτυλιάς). Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με σησάμι. Στη συνέχεια τα αφήνουμε να φουσκώσουν και μετά τα ψήνουμε στο φούρνο (αφού πρώτα τον ζεστάνουμε σε 180 βαθμούς) και για περίπου 40- 50 λεπτά.