Σελίδες

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΦΛΕΒΑ ΧΡΥΣΟΥ !!! ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΟ ΣΕΡΡΩΝ !!!

4/11/11

Φλέβα χρυσού και χαλκού στο Άγκιστρο Σερρών-Τους 60 τόνους ξεπερνά ο χρυσός σύμφωνα με μελέτες

Μεγάλες ποσότητες Χρυσού υπάρχουν στο υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, τα αποτελέσµατα εν εξελίξει έρευνας του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΣΙΓΜΕ) επιβεβαιώνουν τελικά την ύπαρξη κοιτάσµατος χρυσού- χαλκού στο υπέδαφος του Αγκίστρου Σερρών, ενώ στην Ποντοκερασιά Κιλκίς τα κοιτάσματα ξεπερνά τους 60 τόνους. Το επιστηµονικό ενδιαφέρον για αυτά τα σηµαντικά µεταλλεύµατα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του ΙΓΜΕ, µπορεί να εξελιχθεί σε άµεσο επενδυτικό πρόγραµµα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, σύντομα αναµένεται να ξεκινήσει από το Ινστιτούτο πιλοτική εξόρυξη των µετάλλων στις δύο περιοχές. Τα ευρήματα σε Άγκιστρο και Ποντοκερασιά προέκυψαν από την επαναξιολόγηση των κοιτασµάτων, των ποιοτήτων τους και των νέων τεχνικών εξόρυξης και εµπλουτισµού που ξεκίνησε από τις αρχές του έτους το ΙΓΜΕ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράµµατος ProMine.

Στις αρχές του χρόνου, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύει έκταση στη θέση Μαύρα Λιθάρια του Αγκίστρου Σερρών προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνες για χρυσό και κηρύσσει την περιοχή «ερευνητέα από το ∆ηµόσιο». Το νέο διαδίδεται και οι κάτοικοι της περιοχής, χωρίς επίσηµη ενηµέρωση, αρχίζουν να ανησυχούν, καθώς γνωρίζουν ότι την έρευνα θα διαδεχθεί η εξόρυξη. Τότε εµφανίζεται στην περιοχή οµάδα µεταλλειολόγων από το ΙΓΜΕ οι οποίοι επισκέπτονται τον Δήμαρχο Σιντικής κ. Απόστολο Καρύδα, αλλά και άλλους παράγοντες της περιοχής προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις έρευνες που θα ακολουθούσαν. «Η αλήθεια πρέπει να αναζητηθεί. ∆εν είμαστε αρνητικοί στην έρευνα. Αν όμως αποφασιστεί εξόρυξη, θα διερευνήσουμε σε συνεργασία µε το πανεπιστήμιο το πώς πρέπει να γίνει ώστε να µην έχει επιπτώσεις στη δηµόσια υγεία. Πάντως, όπως µας είπαν οι ερευνητές, το υλικό θα µεταφέρεται στη Χαλκιδική για επεξεργασία» επισηµαίνει ο κ. Καρύδας. Μεταλλεία χρυσού και σιδήρου λειτουργούσαν στο Αγκιστρο από τον 4ο αιώνα π.Χ. και µαζί µε εκείνα του Παγγαίου χρηµατοδότησαν την εκστρατεία του Αλεξάνδρου κατά των Περσών.

Με βάση τα αποθέματα σε χρυσό, άργυρο, χαλκό, μόλυβδο και ψευδάργυρο η Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, θεωρείται από τις πιο αξιόλογες κοιτασματολογικές περιφέρειες της Ευρώπης. Το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει την εκμίσθωση σε ιδιώτες μεταλλευτικών περιοχών. Την περασμένη Τετάρτη έθεσε σε διαβούλευση το πλαίσιο της προκήρυξης τριών διεθνών διαγωνισμών για τη μίσθωση σε ιδιώτες επενδυτές μεταλλευτικών χώρων στο Καλλυντήρι της Ροδόπης, καθώς και στις περιοχές Βάθης Γερακαριού και Πολυκάστρου Σκρα στο Κιλκίς. Εκεί οι έρευνες του ΙΓΜΕ εντόπισαν παρουσία κοιτασματολογικών συγκεντρώσεων χρυσού, χαλκού, αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού και άλλων μετάλλων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρεί τις διαδικασίες παρ’ ότι έχει να αντιμετωπίσει ένα εχθρικό κλίμα από τις τοπικές κοινωνίες λόγω των περιβαλλοντικών κινδύνων από τις εξορύξεις. Το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης των δημόσιων μεταλλευτικών χώρων θα εκμισθώνεται για πέντε χρόνια και θα μπορεί να παρατείνεται μέχρι τη συμπλήρωση τριάντα ετών.

«Δεν ωφελεί η διάλυση του ΙΓΜΕ» «Η σημαντική ερευνητική δραστηριότητα του ΙΓΜΕ πρέπει να συνεχιστεί» λέει ο υδρογεωλόγος κ. Σμυρνιώτης, αναφερόμενος στην απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για συγχώνευση του Ινστιτούτου με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Αν και το ΥΠΕΚΑ φαίνεται να υπαναχωρεί στην απόφαση για τυπική κατάργηση του Ινστιτούτου, προκρίνοντας ως λύση τη συνένωσή του με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ερευνητικό ινστιτούτο με ελάχιστα έως καθόλου κοινά ερευνητικά πεδία, ουσιαστικά με την πολιτική του οδηγεί στη διάλυσή του» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Δεν είναι δυνατόν να περικόπτει πάνω από το μισό προσωπικό του Ινστιτούτου, το οποίο έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 250 εργαζομένους τα τελευταία δύο χρόνια, όταν πρόσφατη επιχειρησιακή μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας πρότεινε ανανέωση του γηρασμένου προσωπικού του με τουλάχιστον 60 προσλήψεις» σημειώνει ο ίδιος. «Ενα ενιαίο, ανεξάρτητο, δημόσιο ερευνητικό Ινστιτούτο, με περιφερειακή διάρθρωση» όπως τονίζει ο υδρογεωλόγος «είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε για την ανάπτυξη της χώρας και την κάλυψη άμεσων κοινωνικών αναγκών».

http://aorata-gegonota.blogspot.com/2011/11/60.html