Η παγκόσμια κοινότητα παρατηρεί
Σε 90 χιλιάδες τζαμιά σε όλη την Τουρκία έγιναν προσευχές στις 7.00 το πρωί για τους Τούρκους στρατιώτες που συμμετέχουν στην τουρκική επιχείρηση στη Συρία.
Από το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς είχε καλέσει μέσω του twitter όλους τους Τούρκους πολίτες να συμμετάσχουν στην προσευχή “για να καταλήξει με επιτυχία η ‘Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης’ για την ασφάλεια της πατρίδας μας, τη γαλήνη του λαού μας, την ειρήνη στην περιοχή μας”, όπως έγραψε.
Γενικά, στην Τουρκία επικρατεί κλίμα ενθουσιασμού σε μεγάλα τμήματα των πολιτών το οποίο ενθαρρύνουν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τούρκοι δημοσιογράφοι περίμεναν στα σύνορα με τη Συρία χθες βράδυ την ώρα που οι Τούρκοι στρατιώτες περνούσαν τα σύνορα και πήγαιναν για την χερσαία επιχείρηση, ζητώντας τους δήλωση. “Πάμε σε γάμο”, απάντησε ένας νεαρός στρατιώτης, εκπλήσσοντας τον δημοσιογράφο. “Με την βοήθεια του Αλλάχ θα τους εξολοθρεύσουμε όλους”, απάντησε άλλος στρατιώτης. “Να προσεύχονται όλοι, εμείς είμαστε έτοιμοι, έχουμε θάρρος, είμαστε ισχυροί, δεν φοβόμαστε”, απάντησε άλλος στρατιώτης.
Αλλά και κόσμος στους δρόμους που μιλούσε σε τουρκικά κανάλια εξέφραζε πλήρη στήριξη στον τουρκικό στρατό και την τουρκική κυβέρνηση. ‘Μπράβο σε αυτούς που έχουν κάνει την επέμβαση, θέλει θάρρος για κάτι τέτοιο”, έλεγε πολίτης, ενώ άλλος νεαρός πολίτης ανέφερε ότι “μπορεί να υπάρξουν και νεκροί, να χυθεί αίμα αλλά στο τέλος μας περιμένει νίκη, έπρεπε να γίνει”.
Παγκόσμια κατακραυγή
Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει παγκόσμια κατακραυγή που όμως προς το παρόν παραμένει σε επίπεδο φραστικών διακηρύξεων που δεν φαίνεται να επηρεάζει στο παραμικρό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όλοι αναμένουν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά κυρίως τις αντιδράσεις στο εσωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών όπου στη Γερουσία, στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαμορφώνεται κλίμα πίεσης προς τον πρόεδρο Τραμπ προκειμένου να επιβληθούν συγκεκριμένες κυρώσεις στην Τουρκία για να την αναγκάσουν να σταματήσει τις επιχειρήσεις.
Η επίθεση
Ο τουρκικός στρατός άρχισε χθες Τετάρτη, όπως είχε προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον κουρδικών δυνάμεων που είχαν συμμαχήσει με τους δυτικούς στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, αψηφώντας τον καταιγισμό διεθνών επικρίσεων και τις αμερικανικές απειλές για την επιβολή κυρώσεων.
Περιοχές που γειτονεύουν με την Τουρκία, ιδίως οι ζώνες Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, σφυροκοπήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι βοηθητικοί τους σύροι αντικαθεστωτικοί μαχητές εισέβαλαν στο συριακό έδαφος, σηματοδοτώντας την έναρξη της χερσαίας φάσης της επιχείρησης.
Η αεροπορία και το πυροβολικό «έπληξαν μέχρι στιγμής 181 στόχους», θέσεις «της τρομοκρατικής οργάνωσης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας τα μεσάνυχτα, αναφερόμενο στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), οργάνωση η κύρια συνιστώσα της οποίας είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).
Από την πλευρά τους, οι ΣΔΔ ανέφεραν χθες πως «απώθησαν» την τουρκική επίθεση, στόχος της οποίας είναι να απομακρυνθούν οι ΜΠΛ από τις παραμεθόριες περιοχές, που ελέγχουν de facto.
Ήδη χθες στις τουρκικές επιχειρήσεις έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας παράλληλα λόγο για «χιλιάδες εκτοπισμένους» στις περιοχές που βομβαρδίστηκαν.
Όλοι κατά Τραμπ στις ΗΠΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας είναι «κακή ιδέα», εκφράζοντας παράλληλα την ευχή του ο Ερντογάν να ενεργήσει με όσο πιο «λογικό» και «ανθρώπινο» τρόπο είναι δυνατό, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση, εάν υπερβεί τα εσκαμμένα, ότι θα «αφανίσει» την τουρκική οικονομία.
Στις αρχές της εβδομάδας, ο Ρεπουμπλικάνος έκανε γνωστό ότι αποφάσισε να αποσύρει αμερικανούς στρατιωτικούς από τη βορειοανατολική Συρία, απόφαση που έδωσε την εντύπωση πως ο Λευκός Οίκος άναψε πράσινο φως για την τουρκική εισβολή, παρά τις διαψεύσεις και τις αντιφατικές ενδείξεις που έστειλε η Ουάσινγκτον.
Δύο γερουσιαστές, ένας Δημοκρατικός κι ένας Ρεπουμπλικάνος, παρουσίασαν χθες βράδυ σχέδιο νόμου που προβλέπει σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας αν δεν αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της. Το σχέδιο αυτό θα επιβάλλει, εάν εγκριθεί, στην κυβέρνηση του Τραμπ να παγώσει τους πόρους που τυχόν διαθέτουν στις ΗΠΑ κορυφαία στελέχη της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν, θα απαγορεύσει τις πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών στην Άγκυρα σε παγκόσμια κλίμακα και θα στοχοθετήσει επίσης τον ενεργειακό τομέα.
Ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ισχυρός γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, συνήθως θερμός υποστηρικτής του ενοίκου του Λευκού Οίκου, κατήγγειλε πως «εγκαταλείψαμε αισχρά τους Κούρδους» και είπε πως τάσσεται υπέρ της ιδέας «ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά» την εισβολή.
Η τουρκική επίθεση, η οποία προκαλεί διεθνή κατακραυγή, θα είναι στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε επειγόντως για να συζητήσει την κατάσταση.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρας αλ Άιν άκουσε ισχυρές εκρήξεις και αεροσκάφη να επιχειρούν στην περιοχή. Όπως μετέδωσε βαρύ πυροβολικό έπληττε ασταμάτητα την πόλη χθες, εξωθώντας δεκάδες αμάχους να φύγουν με μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα, ακόμα και με τα πόδια, φορτωμένοι με βαλίτσες, σάκους και τσάντες. Εφοδιασμένοι με εκτοξευτήρες ρουκετών, μαχητές των ΣΔΔ ήταν ανεπτυγμένοι μέσα στην πόλη, μετέδωσε ο ίδιος.
«Γενική επιστράτευση»
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οκτώ ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τις ΜΠΛ έπεσαν στις παραμεθόριες τουρκικές πόλεις Ακτσάκαλε και Νουσάιμπιν, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.
Η τουρκική εισβολή στη Συρία είναι η τρίτη από το 2016. Ανοίγει νέο μέτωπο στη σύρραξη, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους από το 2011.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο Εθνικός Συριακός Στρατός (σ.σ. ΕΣΣ, συμμαχία που χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει η Τουρκία) άρχισαν την επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” στη βόρεια Συρία», ανέφερε ο Ερντογάν χθες μέσω Twitter.
Τουλάχιστον 18.000 σύριοι μαχητές που ανήκουν σε παρατάξεις που ανήκουν στον ΕΣΣ κινητοποιήθηκαν για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση στο πλευρό του τουρκικού στρατού, ανέφερε εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» προορισμένη να απομακρύνει περισσότερο τις κουρδικές θέσεις από τα τουρκικά σύνορα και να μετατραπεί στον χώρο όπου θα επαναπατριστούν σύριοι πρόσφυγες, σύμφωνα με τον Ερντογάν. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Η Τουρκία διατείνεται ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι «τρομοκρατική οργάνωση», ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, της αυτονομιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.
Μερικές ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης οι Κούρδοι της Συρίας, αντιμέτωποι με την αναποφασιστικότητα των ΗΠΑ, κήρυξαν «γενική επιστράτευση», ενώ προέτρεψαν τη Μόσχα να επέμβει και να μεσολαβήσει σε έναν διάλογο με τη Δαμασκό.
Η έναρξη της επιχείρησης καταδικάστηκε από πολλές χώρες, που φοβούνται ότι θα επικρατήσει χάος που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δυναμική επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους και εκφράζουν ανησυχία για το τι θα γίνει με τους τζιχαντιστές που κρατούν οι ΜΠΛ.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες να «πάρουν πίσω», να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους που είχαν ενταχθεί στο ΙΚ και είναι σήμερα κρατούμενοι των κουρδικών δυνάμεων.
Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε ανησυχία διότι «στο παρελθόν» τόσο «οι τουρκικές όσο και οι κουρδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις αδιακρίτως στη Συρία» με αποτέλεσμα να υπάρξουν «πολυάριθμα θύματα μεταξύ των αμάχων». Η ΜΚΟ απηύθυνε έκκληση να «μην επαναληφθεί» αυτό.
Κομάντος προχωρούν στην Τελ Αμπιάντ
Στο μεταξύ, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι χτύπησαν 181 στόχους των Κούρδων μαχητών. Οι Τούρκοι κομάντος συνεχίζουν να προχωρούν εντός της Τουρκίας προς την πόλη Τελ Αμπιάντ με τεθωρακισμένα οχήματα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο τουρκικός στρατός χτυπούσε από το Ακτσάκαλε της Τουρκίας την πόλη Τελ Αμπιάντ, ενώ νωρίτερα οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις είχαν χτυπήσει την πόλη Ρεσουλαϊν, 30 χλμ εντός της Συρίας.
Τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές έλεγαν ότι το γεγονός ότι ξεκίνησε η επέμβαση με βομβαρδισμό της Ρεσουλιάν αιφνιδίασε τους Κούρδους μαχητές επειδή περίμεναν ότι η επίθεση θα ξεκινούσε από το Ακτσάκαλε της Τουρκίας και όχι ανάποδα. Κούρδοι μαχητές έκαιγαν μάλιστα λάστιχα στην πόλη Ρεσουλιάν ώστε από τον μαύρο καπνό να εμποδίζεται η ορατότητα των τουρκικών μαχητικών. Οπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης στόχος τώρα είναι να διακοπεί η επικοινωνία μεταξύ των περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι μαχητές. Επίσης drone κινούνται από την μια άκρη στην άλλη άκρη σε απόσταση 120 χλμ, μεταξύ Τελ Αμπιάντ και Ρεσουλαίν, ανατολικά του Ευφράτη. Στο μεταξύ, τουρκικά μέσα κατηγορούν τους Κούρδους μαχητές ότι επιτέθηκαν σε άμαχους πολίτες στην πόλη Τζεραμπλούς στη Συρία που ελέγχεται από Ελεύθερο Συριακό Στρατό σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας επτά.
Τις επιχειρήσεις συντονίζουν ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ με τον αρχηγό του τουρκικού στρατού Γκιουλέρ, ενώ από το κέντρο επιχειρήσεων στην Άγκυρα παρακολουθεί και ενημερώνεται και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν δικαιολογεί Τραμπ
Ο Τούρκος Πρόεδρος στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από τη Συρία, έδωσε τη δική του εξήγηση για τα αντιφατικά τουίτ του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. “Υπάρχει πίεση εναντίον του Τραμπ και εκείνος προσπαθεί να τις ‘ελαφρύνει’ αυτές τις πιέσεις γι αυτό και αναγκαστικά γράφει αυτά τα τουίτ”, είπε.
“Για τη ζώνη ασφαλείας ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε σωστή απόφαση. Το βράδυ Κυριακής στην τηλεφωνική μας συνομιλία λάβαμε απόφαση”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Επίσης, απέρριψε ότι η Τουρκία αλλοιώνει τη δημογραφική περιοχή της βόρεια Συρίας, υποστηρίζοντας ότι δεν εκδιώκουν τον κουρδικό πληθυσμό από τις περιοχές εκείνες αλλά εκδιώκουν τους Κούρδους μαχητές του YPG. “Αν είχαμε τέτοια έγνοια θα το κάναμε στο Ελ Μπαπ, στο Τζεράμλους στο Άφριν”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Hellas Journal