Έρχονται χιλιάδες απο την Τουρκία στο Αιγαίο
Η Τουρκία εκδιώκει στρατιές προσφύγων από την Πόλη
Σε αυτούς τους αριθμούς θα πρέπει να προστεθούν και περίπου 200.000 άτομα που προσπαθούν να διαφύγουν από τον θύλακα του Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία) προς την Τουρκία. Βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα, οι τουρκικές Αρχές δεν είναι διατεθειμένες να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξει τσουνάμι αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Μάλλον το αντίθετο ισχύει. Τα χρονικά περιθώρια εκδήλωσης του φαινομένου είναι εξαιρετικά στενά. Η εκδήλωσή του αναμένεται άμεσα.
https://www.zougla.gr/kosmos/article/i-tourkia-ekdioki-straties-prosfigon-apo-tin-poli
Τις προηγούμενες εβδομάδες το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών μεθόδευσε την απομάκρυνση 35.000 προσφύγων κυρίως από τη Συρία, οι οποίοι διέμεναν εντός των μητροπολιτικών ορίων της Κωνσταντινούπολης. Το πρώτο αυτό κύμα προωθήθηκε αναγκαστικά προς τα παράλια του Αιγαίου και προσπάθησε να περάσει στην Ελλάδα, όπως καταδεικνύουν και οι αριθμοί αφίξεων στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Οι τουρκικές Αρχές προετοιμάζουν ήδη το επόμενο βήμα απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών από την Πόλη. Αυτήν τη φορά ο αριθμός τους θα ξεπερνά τις 65.000. Είναι προφανές πως νέο κύμα παράνομης μεταφοράς αυτών των ανθρώπων σε ελληνικό έδαφος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Αθήνα και οι Βρυξέλλες είναι απολύτως ενημερωμένες ως προς τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Ούτε οι υποδομές στο βόρειο Αιγαίο επαρκούν, ούτε τα κονδύλια που χρειάζονται είναι διαθέσιμα, ούτε και οι μηχανισμοί αποτροπής βρίσκονται εν λειτουργία. Με εκτενείς ανταποκρίσεις και αναλύσεις για τον «δύσκολο χειμώνα που έρχεται» γερμανόφωνα ΜΜΕ προειδοποιούν, την ώρα που η πολιτική της Ε.Ε. έναντι του προσφυγικού πνέει τα λοίσθια.
Προσφυγική κρίση με προαναγγελία
«Στα ελληνικά νησιά φθάνουν και πάλι τόσοι πρόσφυγες όσοι το 2016. Στα πρόθυρα αποτυχίας η προσφυγική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας;» διερωτάται η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σε άρθρο με τίτλο «Νέα προσφυγική κρίση με προαναγγελία». Η εφημερίδα σημειώνει: «Είναι πιθανότατα θέμα χρόνου έως ότου μεταφερθούν και πάλι πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Η τάση είναι σαφής: ενώ τον Ιανουάριο πέρασαν στα ελληνικά νησιά 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τον Ιούλιο ξεπέρασαν τις 5.600. Παρά την ύπαρξη της προσφυγικής συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, μια πτυχή της δεν λειτούργησε ποτέ. Η κυβέρνηση Τσίπρα ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να δημιουργήσει τις αναγκαίες δομές για να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Με αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση των προσφύγων στους καταυλισμούς των νησιών».
Μεταφορές με πλοία όπως το «Aqua Blue» δείχνουν ότι η προσφυγική συμφωνία βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα αποτυχίας. Πρόκειται όμως για μια αποτυχία που θα μπορούσε να αποτραπεί, συνεχίζει η «FAZ». «Η τήρηση της συμφωνίας από την Άγκυρα εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, αλλά και από τα δις που λαμβάνει η Τουρκία από την Ε.Ε. Όσον αφορά την Ελλάδα, είναι γνωστό εδώ και καιρό τι πρέπει να γίνει. Χρειάζονται υποδομές και η πολιτική βούληση, έτσι ώστε οι Αρχές να αποφασίζουν πιο γρήγορα αν θα χορηγήσουν ή όχι άσυλο. Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να έχει την απαραίτητη πολιτική βούληση».
ΝZZ: «Πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά»
«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία 12.000 αιτούντες άσυλο» γράφει η «Neue Zürcher Zeitung» σε άρθρο με τίτλο «Πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά». Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί ότι οι λόγοι για την ενίσχυση των προσφυγικών ροών είναι ασαφείς. «Όλοι, όμως, γνωρίζουμε τις επιπτώσεις. Η άνοδος του αριθμού των προσφύγων σχετίζεται εν μέρει με τις πιέσεις που δέχονται οι περίπου 4 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία. Λόγω της εντεινόμενης δυσαρέσκειας του τουρκικού πληθυσμού η Άγκυρα υιοθετεί σκληρότερη στάση έναντι, κυρίως, των Σύρων προσφύγων. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που περνούν στην Ελλάδα, ωστόσο, είναι Αφγανοί.
»Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η άνοδος του αριθμού των προσφύγων έχει πολιτικό υπόβαθρο. Λέγεται, μάλιστα, ότι στη διένεξη με την Κύπρο με αφορμή τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα εντείνει συνεχώς την πίεση, γεγονός που αντανακλά και στην Ελλάδα καθώς και στο ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Και είναι αλήθεια εντυπωσιακό ότι αυτές οι προσφυγικές ροές περνούν απαρατήρητες από την τουρκική ακτοφυλακή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προσφυγική συμφωνία αποτελεί μέσο πίεσης της Άγκυρας στην Ε.Ε. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι και ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που αποτρέπουν Τούρκοι συνοριοφύλακες από μια μετάβαση στα ελληνικά νησιά έχει αυξηθεί. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία αθετεί συστηματικά τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από την προσφυγική συμφωνία με την Ε.Ε.».
https://www.zougla.gr/kosmos/article/i-tourkia-ekdioki-straties-prosfigon-apo-tin-poli