Ξεπέρασαν… εαυτούς: Ετοιμάζουν κοινή ελληνο-αλβανική έκθεση για να τιμήσουν τον Αλή Πασά
Του Γιώργου ΠετράκηΤην ώρα που ο αλβανικός εθνικισμός κτυπάει κόκκινο και στρέφεται όλο και πιο συντονισμένα εναντίον της χώρας μας επιχειρώντας να εξαφανίσει την ελληνική παρουσία σε περιοχές όπως η Χειμάρρα και να κατασκευάσει θέμα αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα, υπάρχουν φορείς στην χώρα μας που προτείνουν ευρωπαϊκά διασυνοριακά προγράμματα για την προβολή της κοινή μας κληρονομιάς, του …Αλή Πασά.
Όταν έχει εγκαταλειφτεί πλήρως η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, και η ελληνική παρουσία στην Βόρεια Ήπειρο, όταν τα άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ διασυνοριακών προγραμμάτων κατευθύνονται σε μη μειονοτικές περιοχές , θυμηθήκαν να προβάλλουν τώρα την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου εστιασμένη στον εκ Τεπελενίου Αλή Πασά …
Με έγγραφο της και μάλιστα «εξαιρετικά επείγον» η Εφορία Αρχαιοτήτων των Ιωαννίνων υπέβαλλε πρόταση στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg (Ελλάδα –Αλβανία ΙΙΙV 2014-2020) για έργο που θα συμπεριλάβει την αποκατάσταση και επαναχρηση του κτηρίου της οθωμανικής βιβλιοθήκης στο Κάστρο των Ιωαννίνων.
Στόχος του έργου όπως αναφέρεται στο εισηγητικό έγγραφο , που θα φέρει τον τίτλο “Virtual Technologies and Novel Museological Explorations for the promotion of cross-border cultural assets in Ioannina and Tepelene”, θα είναι η διαμόρφωση δύο μουσειακών διαδραστικών χώρων πολιτισμού στα Ιωάννινα και το Τεπελένι, που θα φιλοξενούν εκθέσεις με καινοτόμες πολυμεσικές εφαρμογές και φυσικά αντικείμενα.
Είναι προφανές ότι η φιλοσοφία του έργου οδηγεί σε μια ενιαία αντίληψη περί κοινότητας πολιτιστικής κληρονομιάς η οποία απλώς ενισχύει την επιχειρηματολογία και τους ισχυρισμούς που αμφισβητούν τον ελληνικό χαρακτήρα της Ηπείρου.
Δεν είναι τυχαίο ότι την υλοποίηση του έργου σύμφωνα με την πρόταση θα αναλάβουν από ελληνικής πλευράς ο Δήμος Ιωαννιτών και το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ενώ από αλβανικής πλευράς, απευθείας το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας , ο Δήμος Τεπελενίου και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Green Point”.
Όπως αναφέρει στην πρόταση της η Εφορία Αρχαιοτήτων, θα «αναλάβει τη συλλογή του υλικού προς ψηφιοποίηση για τη δημιουργία της έκθεσης, την επίβλεψη της ιστορικής τεκμηρίωσης και της μουσικολογικής εφαρμογής. Το περιεχόμενο της έκθεσης θα εστιάσει στο ιστορικό παλίμψηστο και τα εν γένει μνημεία του Κάστρου των Ιωαννίνων (με έμφαση στη βυζαντινή και οθωμανική περίοδο), στα οθωμανικά μνημεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την παρουσία του Αλή πασά στην πόλη των Ιωαννίνων.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει πολυμεσικές εφαρμογές σχετικά με τα μνημεία, εποπτικό υλικό ενημέρωσης και φυσικά αντικείμενα (π.χ. αναφορικά με τα ευρήματα που προέκυψαν από ανασκαφικές έρευνες στονπεριβάλλοντα χώρο της Οθωμανικής «Βιβλιοθήκης».
Στην αλβανική περιοχή, ο Δήμος Τεπελενίου θα αναλάβει την αναβάθμιση τμήματος του χώρου του Ιστορικού Μουσείου στο Τεπελένι, την προμήθεια εξοπλισμού και τη λειτουργία του χώρου. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας προβλέπεται να αναλάβει τη μουσειολογική μελέτη και τον καθορισμό του περιεχομένου της σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, και η “Green Point” θα αναλάβει την δημιουργία του ψηφιακού περιεχομένου του μουσείου και τις δράσεις δημοσιότητας. Η έκθεση θα εστιάζει στην ιστορία και την κληρονομιά του Αλή Πασά.
Ο προτεινόμενος συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 700.000 €, εκ των οποίων 400.000 θα διαχειριστεί η ελληνική πλευρά και 300.000 η αλβανική πλευρά.
Πηγή MIgnatiou