Οδοιπορικό στην Αθήνα που έχει παραδοθεί σε κάθε λογής συμμορία. Αγοραπωλησίες και χρήση ναρκωτικών στη μέση του δρόμου, άστεγοι ζητιανεύουν παντού και ιερόδουλες κάνουν «πιάτσα» στην Ομόνοια!
Από τους
Γεράσιμο Κόντο,
Στάθη Βασιλόπουλο
gkontos@dimokratianews.gr,
svasilopoulos@dimokratianews.gr
Φωτό: Χρήστος Ζήνας
Ενας άνδρας, «λιώμα» από τα ναρκωτικά, σωριάζεται στο πεζοδρόμιο, στη συμβολή των οδών Σολωμού και 3ης Σεπτεμβρίου. Οι λιγοστοί περαστικοί τον κοιτάζουν με τρόμο και προσπερνούν βιαστικά. Στην πλατεία Κάνιγγος, δύο νεαροί, με σύριγγες στα χέρια, γονατίζουν στο γρασίδι και ψάχνουν για φλέβα μπροστά στα μάτια των περαστικών.
Μια φιγούρα τρεκλίζει στην Ευριπίδου, περνώντας ξυστά από τα αυτοκίνητα που διασχίζουν τον δρόμο. Ιερόδουλες κάνουν πιάτσα μέρα μεσημέρι στα στενά γύρω από την Ομόνοια. Αστεγοι ζητιανεύουν στην Ακαδημίας, στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου. Εικόνες από την καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της Αθήνας, που βλέπουν το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας να παραδίδεται στην ανομία και να «λεηλατείται» από κάθε λογής συμμορίες. «Η Αθήνα είναι μια πόλη σε κατάρρευση. Από το 2011 και μετά έγιναν κάποιες προσπάθειες προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, λίγο η οικονομική κρίση και η υποστελέχωση των υπηρεσιών, λίγο η αδιαφορία της Πολιτείας, η κατάσταση ξέφυγε. Σε αρκετές περιοχές της Αθήνας έχει χαθεί κάθε έλεγχος» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Δημήτρης Νικολακόπουλος, ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ).
Τα «δύσκολα» σημεία
Τα «δύσκολα» σημεία στο κέντρο της Αθήνας έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, με τις εστίες παραβατικότητας να «ακουμπούν» πλέον τη «βιτρίνα» της πόλης, ενώ σπείρες Αλγερινών, Μαροκινών, Αφγανών, Σομαλών και Αλβανών διεκδικούν όλο και περισσότερο χώρο στον «χάρτη» της εγκληματικότητας στην πρωτεύουσα. «Οι Αφγανοί και οι Σομαλοί ελέγχουν τα ναρκωτικά, με τροφοδοσία από την αλβανική μαφία. Αλβανοί βρίσκονται και πίσω από τα κυκλώματα της πορνείας, ενώ Αλγερινοί και Μαροκινοί πρωτοστατούν σε κλοπές και διαρρήξεις γύρω από την πλατεία Ομονοίας. Στην ίδια περιοχή, κυρίως στις οδούς Σατωβριάνδου, Χαλκοκονδύλη, Αριστοτέλους και Καποδιστρίου, “βασιλεύει” η πορνεία, ενώ τις νυχτερινές ώρες, στη Ζήνωνος, στη Σωκράτους, ακόμα και πάνω στην πλατεία γίνεται διακίνηση ναρκωτικών» αναφέρει ο κ. Νικολακόπουλος.
Σύμφωνα με την ΚΙΠΟΚΑ, στη λίστα με τις «πιάτσες του θανάτου» συμπεριλαμβάνονται επίσης ο περιβάλλων χώρος της Νομικής και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων στην Ακαδημίας, η οδός Σολωμού (μεταξύ 3ης Σεπτεμβρίου και Αριστοτέλους), η οδός Μασσαλίας, η πλατεία Εξαρχείων, τα στενά γύρω από το υπουργείο Ανάπτυξης και η πλατεία Αμερικής. «Στη Σολωμού γίνεται εμπόριο χαπιών και μεθαδόνης. Οπως έχουμε ενημερωθεί, η Αστυνομία έχει κάνει τους τελευταίους μήνες 17 εφόδους στο συγκεκριμένο σημείο. Ωστόσο, τίποτα δεν άλλαξε. Στα Εξάρχεια και στην πλατεία Αμερικής είναι το χασίς. Στην πλατεία Κάνιγγος, η ηρωίνη. Ακόμα και στην Πειραιώς, χαμηλά προς το Γκάζι, οι έμποροι κάνουν... πάρτι κάθε βράδυ».
Η περιοχή ανάμεσα στο δημαρχείο της Αθήνας και στην πλατεία Θεάτρου θεωρείται «απαγορευμένη ζώνη» για τους κατοίκους και επισκέπτες του κέντρου. «Μιλάμε κυρίως για το τμήμα μεταξύ των οδών Αναξαγόρα, Μενάνδρου, Γερανίου και Διπλάρη και για ένα κομμάτι της Ευριπίδου. Εμείς το αποκαλούμε άβατο, είναι σαν μια άλλη χώρα στην καρδιά της Αθήνας. Εκεί καταλήγουν όλα τα κλεμμένα. Αν σου κλέψουν το ρολόι, το κινητό, το λάπτοπ, το ποδήλατο στην Αθήνα, εκεί θα το βρεις. Οίκοι ανοχής, ναρκωτικά, συμπλοκές, μαχαιρώματα, εκεί επιτρέπονται όλα. Περιπολίες δεν γίνονται, ακόμα και το μεσημέρι φοβάσαι να πλησιάσεις».
Στο Μεταξουργείο, στην Αθηνάς και την Αιόλου «ανθεί» το παραεμπόριο. «Εδώ έχουν τα ηνία οι Κινέζοι και οι Αφρικανοί. Γίνονται κάποιες προσπάθειες από τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά το φαινόμενο έχει πάρει πια μεγάλες διαστάσεις, δεν ελέγχεται. Το Μεταξουργείο παραμένει μια πολύ επιβαρυμένη περιοχή, με δεκάδες οίκους ανοχής στις οδούς Ιάσονος, Κολωνού, Αχιλλέως και σε άλλους δρόμους. Η πλατεία Κουμουνδούρου θεωρείται πιάτσα ανδρικής πορνείας. Η Αθήνα εκπέμπει SOS. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του κέντρου βιώνουν άγριες καταστάσεις. Η κυβέρνηση, ο δήμος, η Αστυνομία γνωρίζουν τα προβλήματα. Πολιτική βούληση χρειάζεται, ενδιαφέρον και αγάπη για την πόλη, ώστε να σώσουμε ό,τι έχει απομείνει από την Αθήνα μας» καταλήγει ο κ. Νικολακόπουλος.
Δεν ασχολείται κανείς! Πλατείες ηρωίνης η Βικτωρίας και η Αμερικής
Σε απόγνωση οι κάτοικοι! «Μαζέψτε τις μαφίες αλλοδαπών που λυμαίνονται την περιοχή μας. Επιτρέψτε μας να ζήσουμε πάλι αξιοπρεπώς» λένε
Στα όρια της απόγνωσης βρίσκονται από το περασμένο καλοκαίρι και οι κάτοικοι του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος πέριξ των άλλοτε ακμαζουσών πλατειών Βικτωρίας και Αμερικής έως και τις παρυφές του Πεδίου του Αρεως. Εμποροι ναρκωτικών, βαποράκια και χρήστες - πελάτες έχουν για τα καλά εγκατασταθεί στη γειτονιά τους, με την Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της να περιορίζονται και εδώ σε ρόλο απλού παρατηρητή.
Οπως εξηγεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η καθηγήτρια Γαλλικών και κάτοικος της περιοχής Ελένη Παπαδοπούλου, πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες φορείς του πολύπαθου 6ου Διαμερίσματος αποφάσισαν να στείλουν επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα προκειμένου να τον ενημερώσουν για τον εφιάλτη που βιώνουν.
«Η γειτονιά μας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο σούπερ μάρκετ ναρκωτικών ουσιών. Ομάδες αλλοδαπών με διακριτούς ρόλους στη διακίνηση και την εμπορία συχνάζουν καθημερινά σε δρόμους και καταστήματα που λειτουργούν ως βιτρίνα για παράνομες δραστηριότητες» σημειώνει η ίδια.
Τα πρόσωπα που ασχολούνται με την προσοδοφόρα δραστηριότητα είναι γνωστά, λένε κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν στη διάθεσή τους μέχρι και τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων, μέσω των οποίων μεταφέρονται οι ουσίες. «Επανειλημμένως έχουμε απευθυνθεί τόσο στη Δημοτική Αρχή όσο και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.
Η αρμοδιότητα
Η απάντησή τους είναι πάντα η ίδια: “Δεν είναι αρμοδιότητά μας!” Από τον δήμο μάς στέλνουν στην Αστυνομία και από την Αστυνομία μάς στέλνουν στη Δίωξη Ναρκωτικών. Οταν φτάνουμε εκεί, μας καθησυχάζουν ότι θα υπάρξει σύντομα παρέμβαση. Το μόνο που έχει αλλάξει μέχρι στιγμής είναι ότι κατά τη διέλευση του περιπολικού από τους εν λόγω δρόμους ανάβει ο φάρος, οπότε οι όποιες αγοραπωλησίες σταματούν μέχρι να περάσει ο κίνδυνος. Φυσικά, ως επακόλουθο στην τόσο αυξημένη διακίνηση, έχουμε πια να αντιμετωπίσουμε και περιστατικά διαρρήξεων και κλοπών οχημάτων (ιδίως επί της οδού Μαυρομματαίων) κυρίως από ναρκομανείς που αναζητούν λίγα χρήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δόση τους» προσθέτει η κυρία Παπαδοπούλου.
Οπως τονίζει, η τελευταία «ειρηνική» περίοδος της γειτονιάς ήταν επί υπουργίας Νίκου Δένδια, που είχε προσωπικά ενδιαφερθεί για το «ξερίζωμα» της μαφίας των ναρκωτικών από την περιοχή.
«Μια ομάδα Αφρικανών (οκτώ με εννέα άτομα), η οποία αρχικά είχε στέκι την πλατεία Βικτωρίας και το κάτω μέρος της επί της οδού Αριστοτέλους, καθώς και τις οδούς Φωκαίας, Ελπίδος, Φιλιππίδου, πουλάει ναρκωτικά από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα στην περιοχή, έχοντας μετακομίσει πλέον τις ώρες 14.00-19.00 (τουλάχιστον) στο κομμάτι της Αριστοτέλους, που βρίσκεται ανάμεσα στην Κοδριγκτώνος και την Πιπίνου.
Πίσω από βανάκια
Συνήθως στέκονται στην Αριστοτέλους στο ύψος της Μέρμηγκα με Μαγνησίας και περιμένουν τους πελάτες τους πίσω από βανάκια ή δέντρα ώστε να είναι δυσδιάκριτοι. Οι πελάτες τους είναι άλλοτε εξαθλιωμένοι χρήστες ή αλλοδαποί έμποροι, κυρίως Γεωργιανοί, αλλά και αυτοκίνητα με ραντεβού.
Τελευταία μάλιστα φαίνεται να έχουν ανέβει και στην 3η Σεπτεμβρίου, στη γωνία με Πελλήνης και μόλις λίγα μέτρα από το 150ό Δημοτικό, για να εξυπηρετήσουν περισσότερους πελάτες. Η εν ψυχρώ πώληση ναρκωτικών (κυρίως φιξάκια, τα οποία κρύβουν στο στόμα τους) από θρασύτατους και επικίνδυνους αλλοδαπούς έχει ως συνέπεια όχι μόνο να κινδυνεύουμε, εμείς και τα παιδιά μας, αλλά να γινόμαστε και μάρτυρες χρήσης ναρκωτικών, βιαιοπραγιών και γενικώς μιας απαράδεκτης κατάστασης» σημειώνουν στην επιστολή προς τον κ. Τόσκα οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του 6ου Διαμερίσματος.
Κουβέρτες και χαρτόκουτα στην (ιστορική) Στοά των Εμπόρων!
Με ένα τεράστιο τμήμα της πρωτεύουσας παραδομένο στην ανομία, οι κάτοικοι του 6ου Διαμερίσματος κατηγορούν την παρούσα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και την κυβέρνηση, εν γένει, ότι έχουν «καταφέρει» με την αδράνειά τους να ενοποιήσουν τρεις περιοχές πώλησης ναρκωτικών: τα Εξάρχεια, την πλατεία Βικτωρίας - Πεδίον του Αρεως και την πλατεία Αμερικής.
Αυτό που ζητούν είναι το αυτονόητο, συχνότερη αστυνόμευση και προστασία των ιδίων, των παιδιών τους και των περιουσιών τους. «Απαιτούμε να δράσετε άμεσα και να μας απαλλάξετε από όλους αυτούς. Δεν θα αφήσουμε η γειτονιά μας να οδηγηθεί στα χάλια του Πεδίου του Αρεως, του οποίου οι θαμώνες πλέον δεν περιορίζονται στα παγκάκια του, αλλά κατεβαίνουν μια βόλτα και προς την Αριστοτέλους να “ψωνίσουν”. Επιτρέψτε μας να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Μαζέψτε τους» καταλήγουν στην επιστολή τους.
Αστεγοι από την Κλαυθμώνος έως του Φιλοπάππου
Στην πλατεία Κλαυθμώνος, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο όπου βρέθηκε τον περασμένο μήνα κρεμασμένος ένας Πολωνός, τρεις άστεγοι κουρνιάζουν στα παγκάκια και «κρύβονται» στα βρόμικα μπουφάν τους για να προστατευτούν από το κρύο. Δίπλα τους, ένας άνδρας γύρω στα 45 στριμώχνει τις κουβέρτες του στην «αγκαλιά» ενός δέντρου, βγαίνει στην πολύβουη Σταδίου και χάνεται στους περαστικούς. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) Ελένη Κατσούλη, στην πλατεία κοιμούνται κάθε βράδυ περίπου 10 άτομα, κυρίως από την Πολωνία και την Ουκρανία.
«Είναι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές, εξαρτημένοι από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Δεν θέλουν να φύγουν, αρνούνται τη βοήθειά μας. Το ίδιο ισχύει και για το 70%-80% των αστέγων που ζουν σήμερα στους δρόμους της Αθήνας. Υπολογίζουμε ότι στην πλατεία Κλαυθμώνος, τη Σταδίου, την Ακαδημίας, στο Κουκάκι, στη γέφυρα της Πέτρου Ράλλη, στον λόφο του Στρέφη, τον λόφο του Φιλοπάππου και σε δεκάδες εγκαταλελειμμένα κτίρια του κέντρου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1.500 άστεγοι. Τους τελευταίους οκτώ μήνες έχουμε κάνει 600 παρεμβάσεις σε αυτές τις περιοχές» λέει η πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ.
Στην Κάνιγγος «τρυπιούνται» όλη μέρα και στα Εξάρχεια τον λόγο έχουν πια οι κακοποιοί
Στις οδούς Κλεισόβης, Γραβιάς και Βερανζέρου (στο ύψος της στοάς Φέξη), στη σκιά του υπουργείου Ανάπτυξης και μόλις λίγα μέτρα μακριά από το Πολυτεχνείο, οι έμποροι ναρκωτικών πιάνουν... δουλειά από νωρίς το πρωί.
«Στα στενά γύρω από την Κάνιγγος γίνεται η διακίνηση και πάνω στην πλατεία η χρήση. Οποια ώρα και αν περάσει κανείς από την πλατεία θα δει 15-20 άτομα να τρυπιούνται. Και στους γύρω δρόμους Αφρικανούς, Αλβανούς και Ελληνες, με κινητά στα χέρια, που κάνουν εμπόριο έξω από τα σπίτια και τα καταστήματά μας» λέει η κυρία Γεωργία Μπλάνη, μέλος του Συλλόγου Κατοίκων και Επαγγελματιών «Τα Εξάρχεια».
Σύμφωνα με την ίδια, η πλατεία Κάνιγγος αποτελεί στέκι ναρκομανών εδώ και περίπου μία δεκαετία. «Αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας κάποιοι είχαν τη... φαεινή ιδέα να σπρώξουν το πρόβλημα των ναρκωτικών προς τα Εξάρχεια, προκειμένου να το κρύψουν. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η πιάτσα της Τοσίτσα, που στη συνέχεια καθάρισε, με τους χρήστες να μετακινούνται στο Πεδίον του Αρεως. Η διακίνηση γύρω από την πλατεία Κάνιγγος, όμως, δεν σταμάτησε ποτέ. Απλώς μεταφέρθηκε από τη Στουρνάρη και την Τζωρτζ σε γειτονικούς δρόμους. Στη Στουρνάρη γίνεται τώρα λαθρεμπόριο τσιγάρων, βγάζουν κούτες στο πεζοδρόμιο και πουλάνε στους περαστικούς. Επί της ουσίας, οι έμποροι ναρκωτικών δρουν ανενόχλητοι στην περιοχή, εκμεταλλευόμενοι την πλήρη απουσία της Αστυνομίας στα Εξάρχεια».
Διακίνηση ναρκωτικών γίνεται και στην πλατεία Εξαρχείων, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί συμπλοκές μεταξύ εμπόρων και αναρχικών ομάδων.
«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια μάχη για τον έλεγχο της πλατείας. Οι αναρχικοί στα Εξάρχεια έχουν διασπαστεί, έχουν χάσει μέρος της δύναμης και της επιρροής τους. Τώρα τον πρώτο λόγο στην πλατεία έχουν οι συμμορίες» αναφέρει η κυρία Μπλάνη, που έπειτα από 44 χρόνια στα Εξάρχεια αποφάσισε να βάλει πωλητήριο στο σπίτι της, στην οδό Θεμιστοκλέους.
Πλήρης ανομία
«Στα Εξάρχεια δεν κυριαρχούν πια οι ιδέες, δεν έχουν θέση η ομορφιά, η αισθητική, ο πολιτισμός, μόνο η παραβατικότητα. Η πλήρης ανομία, που κρύβεται πίσω από έναν αντιεξουσιαστικό μανδύα. Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγαν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, ο ΟΤΕ, τα ΕΛ.ΤΑ., ότι δεν υπάρχει τράπεζα, ότι έχουν σταματήσει ακόμα και δρομολόγια λεωφορείων στην περιοχή. Αν τρακάρεις στα Εξάρχεια, η Τροχαία σού λέει να βγεις στην Πατησίων. Ακόμα και η Πυροσβεστική έρχεται με τη συνοδεία των ΜΑΤ! Οταν δεν μπορείς να αναπνεύσεις από τις μολότοφ και τα δακρυγόνα, όταν σπάνε το μαγαζί σου, όταν βλέπεις να βγαίνουν όπλα στη γειτονιά σου, όταν δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις στον δρόμο, πώς να μείνεις στα Εξάρχεια;» αναρωτιέται η ίδια.