Αυστραλοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο χάρτη του πυθμένα των ωκεανών χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, τα οποία αποκάλυψαν πιο ξεκάθαρα από ποτέ τις τεκτονικές πλάκες που διαμορφώνουν τις κορυφογραμμές στο βυθό των ωκεανών.
Ο καινοτόμος χάρτης αποκαλύπτει για πρώτη φορά υποβρύχια ηφαίστεια, λίμνες, βουνά, ρήγματα και φαράγγια, δίνοντας νέα πνοή στις επιστημονικές συζητήσεις για το τί βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας και πώς σχηματίστηκαν οι σύγχρονες ήπειροι.
Η νέα χαρτογράφηση είναι δύο φορές πιο ακριβής σε σχέση με αυτή που έγινε την τελευταία φορά πριν από είκοσι χρόνια, και θα βοηθήσει τους επιστήμονες να εξερευνήσουν ένα μεγάλο μέρος από το 80 τοις εκατό του πυθμένα που έχει μείνει ανεξερεύνητο. Οι ερευνητές σημειώνουν πως μέχρι τώρα γνωρίζουμε περισσότερα για την τοπογραφία του Άρη παρά για αυτή των ωκεανών του πλανήτη μας.
Η έρευνα έχει ήδη αποκαλύψει ένα τεράστιο ρήγμα στον Κόλπο του Μεξικό το οποίο καλύφθηκε από ιζήματα πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια, αλλά και τη ζώνη στην οποία χωρίστηκαν η Αφρική με τη Νότια Αμερική.
Στο παρελθόν η χαρτογράφηση των ωκεανών έγινε μέσω πλοίων και τη χρήση σόναρ, μια διαδικασία χρονοβόρα και υψηλού κόστους. Τώρα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τον δορυφόρο CryoSat-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, ο οποίος χαρτογραφεί τα βαρυτικό πεδίο της Γης, και από τον δορυφόρο Jason-1 της NASA, ο οποίος παρατηρεί τα ρεύματα των ωκεανών. Και οι δύο δορυφόροι είναι εξοπλισμένοι με υψόμετρα-ραντάρ.