Ο τσιπαρισμένος άνθρωπος έρχεται ολοταχώς !!!
Η καταβύθιση στον ψηφιακό κόσμο μόλις έγινε βαθύτερη και απείρως πιο σωματική, σε ένα τολμηρό βήμα που άλλοι αποκαλούν ενδιαφέρον και καινοτόμο και άλλοι πάλι δαιμονοποιούν ως καθαρή αποκοτιά. Το ανθρώπινο τσιπάρισμα μπορεί άλλοτε να ανήκε στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας, σήμερα όμως είναι απτή πραγματικότητα και ολοένα και περισσότεροι πρωτοπόροι αγκαλιάζουν εθελοντικά τη νέα τεχνολογία αιχμής: το «διασυνδεδεμένο» σώμα, το άγιο δισκοπότηρο του sci-fi, όχι μόνο είναι γεγονός αλλά επιστρατεύεται για να βελτιώσει, να αναβαθμίσει δηλαδή, τις δυνατότητες του ανθρώπου. Περί τσιπάκια NFC λοιπόν ο λόγος, του ακρογωνιαίου λίθου της νέας κοινότητα των βιο-χάκερ δηλαδή, η οποία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τεχνολογικά εμφυτεύματα όχι για τους γνώριμους μέχρι σήμερα ιατρικούς λόγους, αλλά για να διευκολύνει την ψηφιακή της καθημερινότητα και να ισχυροποιήσει την ασφάλεια στις διαδικτυακές συναλλαγές. Ένα μικροσκοπικό τσιπάκι μέσα σε ένα γυάλινο κυλινδρικό και βιοσυμβατό περίβλημα -που εμφυτεύεται με μια ευμεγέθη σύριγγα στην παλάμη μας- επιστρατεύεται πια για να φέρει υποδόρια τα ηλεκτρονικά μας ίχνη! Εκεί αποθηκεύονται οι πληροφορίες του ηλεκτρονικού μας πορτοφολιού, κάνοντας τις διαδικτυακές συναλλαγές παιχνιδάκι, εκεί κρατούνται τα πλήρη στοιχεία του χρήστη, τα οποία εμφανίζονται μεμιάς στην οθόνη του smartphone, την ίδια στιγμή που το χέρι μας λειτουργεί πια σαν μαγικό γάντι, ανοίγοντας πόρτες και αναβαθμίζοντας την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με τις συσκευές του τεχνολογικού τους κόσμου. Οι δυνατότητες της τεχνολογίας πρακτικά ανεξάντλητες, αν και για την ώρα περιορίζονται και από τις ηθικές πτυχές που εγείρει.Το τσιπάκι NFC λειτουργεί ως απόδειξη φυσικής παρουσίας και ενεργοποιεί εύκολα, γρήγορα και ασύρματα υπηρεσίες και εφαρμογές σε πολύ κοντινή απόσταση, με τα μεγάλα πλεονεκτήματα να είναι τόσο ότι πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο επιβεβαίωσης της παρουσίας του χρήστη και της θέλησής του να εκτελέσει την ηλεκτρονική πράξη, όσο και το γεγονός ότι τα δεδομένα του τσιπ δεν μπορούν να υποκλαπούν ασύρματα. Τι πιο ασφαλές εξάλλου από το να κρατάς τα ευαίσθητα προσωπικά σου δεδομένα στο εσωτερικό του σώματός σου;Ακόμα και όσοι δεν είχαν ποτέ ένα smartphone ή tablet εφοδιασμένο με τεχνολογία NFC (πράγμα αρκετά δύσκολο στις μέρες μας είναι η αλήθεια!), έχουν πιθανότατα χρησιμοποιήσει την καινοτόμα τεχνολογία που επιτρέπει σε δυο κοντινές συσκευές να μοιραστούν δεδομένα, καθώς τη συναντάμε πια σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, όπως έξυπνες κάρτες, διαφημίσεις και άλλα πολλά. Πλέον τη βρίσκουμε σε όλα τα Android και Windows τηλέφωνα αλλά και στα προϊόντα της Apple και δεν πρόκειται φυσικά για εωσφορική συνωμοσία της Silicon Valley!Πάμε λοιπόν να δούμε τι γίνεται με το τσιπάκι που κάνει πολλούς να μιλούν για την έλευση του Σατανά…Η τεχνολογία NFC
Η τεχνολογία NFC (Near-Field Communication) αφορά στην ασύρματη μετάδοση δεδομένων σε απόσταση μικρότερη των 10 εκατοστών (συνήθως μέχρι 4-5 εκατοστά), επιτρέποντας τη γρήγορη ανάγνωση και εγγραφή δεδομένων. Για να συμβεί βέβαια η ανταλλαγή των δεδομένων με την πρότυπη αυτή τεχνολογία συνδεσιμότητας, οφείλουν και οι δύο συσκευές να είναι εφοδιασμένες με το τσιπάκι NFC. Δύο είναι στην ουσία οι λειτουργίες της επικοινωνίας κοντινού πεδίου στην καθημερινότητα.
Η αμφίδρομη επικοινωνία: αυτή περιλαμβάνει δύο συσκευές που μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν η μία στην άλλη. Για παράδειγμα, μπορείς μέσω του NFC να φέρεις δύο συσκευές Android κοντά ώστε να μεταφέρεις δεδομένα όπως οι επαφές σου, φωτογραφίες, βίντεο και συνδέσμους. Η μονόδρομη επικοινωνία: εδώ μια συσκευή, όπως ένα smartphone ή ένα μηχάνημα ανάγνωσης πιστωτικών καρτών, διαβάζει ή γράφει σε ένα τσιπάκι NFC. Όταν φέρεις λοιπόν σε επαφή το τσιπ με τη συσκευή, εκείνη θα διαβάσει τις καταχωρισμένες πληροφορίες, όπως τα passwords.
Η μικρής εμβέλειας τεχνολογία NFC έχει εξελιχθεί από την παλιότερη τεχνολογία ταυτοποίησης ραδιοκυμάτων RFID και δουλεύει βασικά ως το ένα μέλος μιας ασύρματης σύνδεσης. Μόλις ενεργοποιηθεί από άλλον αισθητήρα (που διαθέτει το αντίστοιχο τσιπάκι), μικροποσότητες δεδομένων (όπως προσωπικά στοιχεία, passwords, τραπεζικοί λογαριασμοί κ.λπ.) μεταφέρονται μεταξύ των δύο κυκλωμάτων σε απόσταση που δεν ξεπερνά όπως είπαμε τα 10 εκατοστά (η εμπειρία υποδεικνύει ότι η συνδεσιμότητα λειτουργεί στα 4-5 εκατοστά). Το NFC καταναλώνει απειροελάχιστες ποσότητες ενέργειας, κάτι που του δίνει το πάνω χέρι συγκριτικά με τα άλλα ασύρματα πρωτόκολλα, όπως το Bluetooth…
Πού και πώς χρησιμοποιείται
Τα τσιπάκια NFC που φιλοξενούνται στις πιστωτικές κάρτες που πραγματοποιούν ανέπαφες συναλλαγές δεν είναι κάτι καινούριο. Καινούρια είναι η μόδα της περίληψης της συγκεκριμένης τεχνολογίας στα smartphone, κάτι που επαναστατικοποίησε τη λειτουργία της, αφού πλέον όλο το πορτοφόλι μας είναι ψηφιοποιημένο. Κάθε κατασκευαστής λειτουργικών συστημάτων προσφέρει πλέον τη δική του εφαρμογή NFC, στέλνοντας τη λειτουργικότητα της τεχνολογίας στα ύψη. Μέχρι στιγμής, οι χρήστες Android έχουν στα χέρια τους τη μεγαλύτερη γκάμα επιλογών, αφού μπορούν να πραγματοποιούν ανέπαφες ηλεκτρονικές συναλλαγές με το κινητό τους (όπως τα Google Wallet και Samsung Pay).
Ταυτοχρόνως, όσοι έχουν Android ξέρουν ότι μπορούν να μεταφέρουν μεταξύ δύο κινητών φωτογραφίες, επαφές και άλλα δεδομένα κρατώντας απλά κοντά τα δύο τηλέφωνα. Το νέο iPhone6 διαθέτει την αντίστοιχη τεχνολογία NFC, παρά τη φειδωλή χρήση που επιτρέπει μέχρι στιγμής ο κατασκευαστής, περιορίζοντάς τη μόνο σε πληρωμές μέσω Apple Pay. Οι κάτοχοι (Microsoft) Windows Phone θα μπορούν σε λίγο να χρησιμοποιούν το αντίστοιχης λειτουργίας Microsoft Payment, όταν κυκλοφορήσουν τα Windows 10.
Οποιαδήποτε συσκευή κι αν έχει κάποιος, ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες παγκοσμίως, όπως σουπερμάρκετ, ταξί, σταθμοί τρένων και λεωφορείων, ακόμα και καφετέριες και εστιατόρια, υποστηρίζουν το ασύρματο πρωτόκολλο NFC, κάτι που επιτρέπει την ανέπαφη συναλλαγή με το smartphone. Ε, αν στη θέση του smartphone βάλουμε την παλάμη μας, καταλαβαίνουμε τι σου δίνει το εμφυτευμένο τσιπάκι!
Η εποχή που τα τσιπάκια NFC θα αντικαταστήσουν όλες τις κάρτες που κρατάμε στο πορτοφόλι μας δεν είναι μακριά και μιλάμε για τα πάντα: από κάρτες πρόσβασης στη βιβλιοθήκη μέχρι κάρτες εξειδικευμένων αγορών ή επαγγελματικές. Το μέλλον κοντοζυγώνει.
Αυτός που θα σκεφτεί «μα για στάσου, αυτό ακριβώς κάνει και το Bluetooth», έχει απόλυτο δίκιο! Και είναι ακριβώς η σημαντικά λιγότερη ενέργεια που καταναλώνει το πρωτόκολλο NFC το συγκριτικό του πλεονέκτημα, γιατί μια μέρα τα κινητά (ή τα δάχτυλά μας) θα αντικαταστήσουν τα πορτοφόλια μας, οπότε η ζωή της μπαταρίας θα γίνει πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ.
Το NFC και οι ασφαλείς ψηφιακές συναλλαγές
Είπαμε, η μέρα που θα πληρώνουμε τα πάντα με το κινητό μας μόνο μακριά δεν είναι και το NFC είναι εδώ το απόλυτο κλειδί του μέλλοντος. Ειδικά μέσα στο πλαίσιο των ψεγαδιών του συστήματος των πιστωτικών καρτών, καθώς οι παραβιάσεις ασφαλείας είναι καθημερινές, η ώρα έχει φτάσει για μια οριστική λύση που θα ασφαλίζει τις τσέπες μας από ηλεκτρονικούς κλέφτες, απάτες και υποκλοπές.
Ολοένα και περισσότερα καταστήματα λιανεμπορίου σε Ευρώπη και ΗΠΑ εγκαθιστούν μηχανήματα ανέπαφων συναλλαγών με τεχνολογία NFC, κάνοντας τις πληρωμές ευκολότερες και απείρως πιο ασφαλείς. Το πρωτόκολλο NFC εκμεταλλεύεται την περίπλοκη δομή των φορητών πληρωμών (συναλλαγές από κινητό τηλέφωνο κοντολογίς), κάνοντας οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης του απορρήτου εξαιρετικά δύσκολη. Την ίδια στιγμή, για να υποκλέψει κάποιος τα στοιχεία που φυλάσσονται στο τσιπάκι θα πρέπει να βρεθεί εκατοστά κυριολεκτικά δίπλα του, οπότε κάτι θα πάρετε χαμπάρι, δεν μπορεί! Είτε είναι εγκατεστημένο στο κινητό είτε στο χέρι μας, το NFC είναι από τα ασφαλέστερα πρωτόκολλα που διαθέτουμε μέχρι στιγμής…
Άλλες χρήσεις του τσιπ
Όποιος διαθέτει κινητό ή ταμπλέτα συμβατή με NFC (η συντριπτική πλειονότητα πλέον των μοντέλων, δείτε τα όλα
εδώ) ή το εμφυτευμένο στο σώμα του τσιπάκι -καμία διαφορά σε επίπεδο χρηστικότητας-, έχει πολλές ακόμα δυνατότητες πρακτικής χρήσης, πέρα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Υπάρχουν πλέον μια σειρά από τεχνολογικές εφαρμογές που εκμεταλλεύονται την τεχνολογία, όπως οι φακοί Sony QX, που σου επιτρέπουν να τραβήξεις φωτογραφίες και βίντεο και να τις στείλεις κατευθείαν στη βιβλιοθήκη του κινητού σου μέσω NFC.
Ακόμα και παιχνιδομηχανες και φιγούρες δράσης, όπως η Amiibo της Nintendo, η Skylanders η Disney Infinity, κρύβουν τσιπάκι NFC στο εσωτερικό τους, στέλνοντας τη λειτουργικότητα του τσιπ σε αχαρτογράφητα μέχρι τώρα νερά: ξεκλειδώνεις λειτουργίες και μπορείς να χειρίζεσαι την κονσόλα (ή τον ήρωα) με το κινητό σου (και σε λίγο ακόμα και με την παλάμη σου!). Μέχρι και την πρόοδό σου στο παιχνίδι μπορείς να αποθηκεύσεις στο τσιπάκι (high score, πόντους εμπειρίας και εξατομικευμένες ρυθμίσεις) αποκτώντας πρόσβαση στα αποθηκευμένα δεδομένα σου όπου κι αν είσαι.
Το μέλλον του NFC
Η εποχή του μαγικού τσιπ έχει μόλις αρχίσει και τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να την ανακόψει. Η τεχνολογία που φοριέται είναι ένα καλό -και προφανές- σημείο εκκίνησης, καθώς το NFC το συναντάμε ακόμα και σε high-tech κοσμήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες!
Εκτός από το τσιπ NFC σε κινητά τηλέφωνα, υπάρχουν και ετικέτες NFC και κάρτες (εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, σε μπρελόκ, αυτοκόλλητα, μινιατούρες, κ.λπ.) με διαφορετική χωρητικότητα ή υπό μορφή έξυπνων καρτών σε σχήμα πιστωτικής κάρτας, που παρέχουν πληθώρα πλεονεκτημάτων και πρόσβαση σε εξειδικευμένο περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα η ανάγνωση επιπλέον πληροφορίας από διαφημιστικά πόστερ. Που αλλού εφαρμόζονται οι ετικέτες NFC που διαβάζει το τσιπάκι; Στα πάντα! Από πληρωμές, εισιτήρια, διαφήμιση και πελατειακή πίστη μέχρι ανταλλαγή δεδομένων, καταγραφή παρουσίας και έλεγχο πρόσβασης.
Αν και το μέλλον ακούει στο τσιπάκι της xNT, η οποία με 99 δολάρια σου στέλνει ό,τι χρειάζεσαι για να το εμφυτεύσεις στον οργανισμό σου (ακόμα και την ευμεγέθη σύριγγα!) και να ανοιχτείς σε έναν καινούριο θαυμαστό κόσμο, τη διασύνδεση του ανθρώπινου σώματος δηλαδή…
Τελικά
Ο αριθμός των ανθρώπων που πειραματίζονται με το τσιπάκι που αναβαθμίζει το ανθρώπινο σώμα με τη βοήθεια της τεχνολογίας ολοένα και αυξάνεται, αν και οι επικρίσεις των πολέμιων δεν λείπουν, θεωρώντας ότι τέτοια τεχνολογικά βοηθήματα μας φέρνουν κοντύτερα στις μηχανές. Γιατί μπορεί τα έξυπνα εμφυτεύματα να μας κάνουν σχεδόν υπεράνθρωπους, ελέγχοντας με τα χέρια μας κλειδαριές, πραγματοποιώντας συναλλαγές και αποκτώντας πρόσβαση σε κινητά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι ηθικές προεκτάσεις όμως μιας τέτοιας διεύρυνσης των δυνατοτήτων δεν μπορεί να περάσει χωρίς αρκετή πρώτα σκέψη.
Από την άλλη, οι παθιασμένοι υπέρμαχοι της νέας μόδας διατείνονται ότι το ανθρώπινο τσιπάρισμα (που δεν διαφέρει σε κάτι από το τσιπάκι στα κατοικίδια) είναι ένα κομψό υποδερμικό εμφύτευμα που μοιάζει με άλλες παρεμβάσεις που κάνουμε στο σώμα μας, όπως τα τατουάζ και τα σκουλαρίκια, αν και εδώ υπάρχει το ασύγκριτο πλεονέκτημα της διευκόλυνσης της καθημερινότητάς μας.
Την ίδια στιγμή, η βιοπροσθετική τεχνολογία είναι κάτι καινούριο (ειδικά σε τέτοια χρήση) και οι επιπτώσεις της δεν έχουν ακόμα μελετηθεί σε βάθος. Τι μπορεί να συμβεί δηλαδή όταν οι προσωπικές μας πληροφορίες και τα ιδιωτικά κλειδιά μας βρίσκονται κάτω από το δέρμα μας; Μπορεί να γίνει κάποιος «εικονικό αντίγραφό» μου μέσω μιας απλής χειραψίας; Μπορούν τα ίχνη μου και οι δραστηριότητές μου να με ακολουθούν όπου κι αν πηγαίνω; Και τι θα συμβεί σε περίπτωση υποκλοπής των δεδομένων μου;
Γιατί μπορεί το NFC να επιτρέπει πρόσβαση σε κτίρια, ξεκλείδωμα προσωπικών συσκευών χωρίς τη χρήση κωδικών PIN και είσοδο σε διάφορους τύπους αποθηκευμένων δεδομένων εγγυώμενο την ασφάλεια της συνδεσιμότητας, δεν παύει ωστόσο να είναι κάτι καινούριο και πειραματικό, τουλάχιστον σε επίπεδο εμφυτεύματος. Και ως τέτοιο θέλει την προσοχή του.
Το τσιπάκι NFC είναι αναμφίβολα μια επαναστατική στιγμή στην ιστορία της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και μηχανής, αν και η τεχνολογική παρεμβολή στην τελειότερη μηχανή που εμφανίστηκε ποτέ στον κόσμο, το ανθρώπινο σώμα δηλαδή, είναι συζητήσιμο κατά πόσο την αναβαθμίζει ή τη μετατρέπει σε cyborg. Ένα πάντως είναι σίγουρο, το άμεσο μέλλον θα μας εκπλήξει και εδώ.