Σελίδες

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΑΣΤΕΓΟΥΣ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ !!!

kiyt

15 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΣΤΕΓΟΙ

Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά
Διαδηλωτές και Αστυνομία συγκρούστηκαν για μια ακόμη φορά σε Σάο Πάολο,  Ρίο ντε Τζανέιρο και άλλες πόλεις της Βραζιλίας , χθες κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίων εναντίον της διεγαξωγής του Παγκοσμίου ΚυπέλλουΤα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι 234 άνθρωποι συνελήφθησαν μόνο σε ένα 24ωρο.
Οι διαδηλωτές εναντιώνονται στα 15 δισεκατομμύρια δολλάρια που δαπανώνται για να φιλοξενηθεί το τουρνουά ποδοσφαίρου διεκδικώντας τα χρήματα αυτά για υποδομές στέγασης και κοινωνικά προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι τα έσοδα από την διεξαγωγή της παγκόσμιας διοργάνωσης θα είναι πιο προσοδοφόρα για την οικονομία της χώρας.
παραγκουπόλεις
παραγκουπόλεις
Το κυριότερο σύνθημα ήταν « λιγότερα χρήματα για το Κύπελλο και περισσότερα για τη στέγαση “, αφού όπως είναι γνωστό μεγάλο μέρος του πληθυσμού των πόλεων είτε είναι άστεγοι είτε ζούν μένουν σε  παραπήγματα, δίχως δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης (φαβέλες) » .Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωγραφίας και Στατιστικής της Βραζιλίας (IBGE), 1.8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στους δρόμους και στις πλατείες των πόλεων.
kyiCapturoiygte
Έξω από το νέο γήπεδο που θα φιλοξενήσει τον εναρκτήριο αγώνα του Κυπέλλου , περίπου 1.500 διαδηλωτές φώναζαν για την ανέγερση κατοικιών, ανεμίζοντες σημαίες της Βραζιλίας.
«Ο στόχος μας είναι συμβολικός . Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε ή να βλάψουμε το γήπεδο “, δήλωσε ο Guilherme Boulos , επικεφαλής τουΚινήματος Αστέγων Εργατών , του οποίου τα μέλη συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο Itaquerao στα ανατολικά προάστια του Σάο Πάολο . « Αυτό που θέλουμε είναι  πρόσβαση των εργαζομένων στη στέγαση και να αναδείξουμε τις επιπτώσεις του Κυπέλλου στους φτωχούς” .
Πολίτες που διέθεταν τους πόρους για ενοικίαση κατοικίας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της αύξησης των τιμών στην περιοχή γύρω από το νέο γήπεδο .
_74791238_488210223
Από το 2013 η εφημερίδα El Pais έγραφε ότι εκθέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων  εκφράζoυν τις ανησυχίες τους για την εθνοκάθαρση των αστέγων του Σαο Πάολο εν όψει της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Το εθνικό κέντρο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου (CNDH),  που υποστηρίζεται από τη Αρχιεπισκοπή της Βραζιλίας, μίλησε για μια πιθανή «κοινωνική κάθαρση» των αστέγων του Ρίο , καθώς 195 δολοφονίες αστέγων σε διάστημα 15 μηνών δεν διελευκάνθηκαν ποτέ. Ο κοινωνιολόγος Mauricio Botrel του CNDH δήλωσε στην El Pais, ότι για να αποφευχθεί μια τέτοια «κοινωνική κάθαρση» πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές στέγασης.
Η Βραζιλία καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στον κόσμο. Το 2012, το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το έγκλημα ανακοίνωσε ότι στη Βραζιλία αντιστοιχούν 25.2 δολοφονίες ανά 100.000 κατοίκους.
_74885704_0a3f0a45-3adb-49b5-aa69-4290b51c1b19
Η Αστυνομία της Βραζιλίας έχει εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο με συμβουλές για την ασφάλεια των φιλοξενούμενων του αθλητικού γεγονότος όπως : « αν σας κλέψουν, μην ουρλιάξετε, μην αντιδράσετε, μην επιχειρηματολογήσετε » . Η εφημερίδα Estadao de Sao Paulo αναφέρει ότι η μπροσούρα αυτή θα παραδοθεί και σε όλες τις Πρεσβείες και Προξενεία της χώρας ώστε να είναι ενημερωμένοι οι ποδοσφαιρόφιλοι όλου του κόσμου που θα συρρεύσουν τον Ιούνιο.
« Στόχος μας είναι να προειδοποιήσουμε τους επισκέπτες να μην προκαλέσουν τους ληστές σε περαιτέρω βιαιότητες, και να αποφευχθεί το σύνηθες έγκλημα “latrocinios” – δηλαδή μια ληστεία που καταλήγει σε δολοφονία», αναφέρει ο Mario Leite, υπεύθυνος ασφαλείας του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Σάο Πάολο.
Όσο και αν ακούγεται κυνικό, ο  Mario Leite τονίζει ότι “οι επισκέπτες θα έχουν να κάνουν με μια νέα πραγματικότητα” και « δεν ωφελεί σε τίποτα  το κλάμα πάνω από το χυμένο γάλα”.
Το Επαθλο της φτώχειας  από δράση της χθεσινής διαδήλωσης
Το Επαθλο της φτώχειας
από δράση της χθεσινής διαδήλωσης
10371654_1423894064545633_4844101943404590222_n
folha.br,sportsnationalpost,Time,BBC,ABCnews,slate,nahernet,news.nom,AP