Σελίδες

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ !!! ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ !!!












Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια τα αυτοκίνητα θα… οδηγούν μόνα τους μέσα σε προκαθορισμένες διαδρομές, κάνοντας την καθημερινότητά μας ακόμη πιο εύκολη. Τα τρένα θα κινούνται επάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές που βασίζονται στο μαγνητισμό. Θα κατασκευαστεί ένα «υπερτρένο» η ταχύτητα του οποίου θα φτάνει τα 800 μίλια την ώρα. Και αν όλα αυτά σας ακούγονται… «εξωπραγματικά», ίσως σε μερικά χρόνια να αλλάξετε γνώμη, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα που υπογράφει ο John Brandon στο Fox News, όλα αυτά θα είναι πραγματικότητα και θα ενταχθούν στην καθημερινότητά μας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Οι νέες τεχνολογίες παρέχουν τη δυνατότητα να γίνουν οι δρόμοι και τα συστήματα μεταφοράς ακόμη πιο ασφαλή, πιο «πράσινα» και πιο αποτελεσματικά» ανέφερε στο FoxNews.com ο Gregory Winfree, διευθυντής του Τμήματος Έρευνας των Μεταφορών και Καινοτόμων Τεχνολογιών και συνέχισε: «Εργαζόμαστε σκληρά, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι νέες τεχνολογίες μπορούν να εισαχθούν με ασφάλεια στο ήδη υπάρχον σύστημα μεταφορών».

«Πρέπει να κάνουμε κάτι, γιατί θα συνεχίσουμε να βλέπουμε οχήματα στους δρόμους, όμως την ίδια ώρα δε θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε επιπλέον υποδομές» είπε ακόμη ο Thilo Koslowski επικεφαλής αναλυτής αυτοκινητοβιομηχανίας στην εταιρεία Gartner. «Πρέπει να βρούμε έξυπνους τρόπους για να αξιοποιήσουμε τις ήδη υπάρχουσες υποδομές και να καινοτομήσουμε σε ό,τι αφορά τα επιβατικά οχήματα και την κινητικότητα».

1. Hyperloop



Μία από τις πιο συναρπαστικές καινοτομίες στον τομέα των μεταφορών θα είναι το Hyperloop τρένο. Θα κινείται με ταχύτητα κοντά στα 800 μίλια την ώρα και θα φτάνει από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο μέσα σε μισή ώρα.

«Προχωράμε τις αρχές σχεδιασμού του» ανέφερε η Dr. Patricia Galloway, μία εκ των πρωτεργατών της Hyperloop Transportation Technologies Inc, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το τρένο αυτό δεν είναι απλά ένα πρόχειρο σχέδιο στα χαρτιά, αλλά κάτι που ενδεχομένως να είναι συγκεκριμένο και επαληθεύσιμο στο εγγύς μέλλον.

«Στα χαρτιά το hyperloop είναι πιο φτηνό, πιο ήσυχο και πιθανώς πολύ πιο γρήγορο από ένα τρένο μαγνητικής αιώρησης» είπε ακόμη ο Rob Enderle, αναλυτής της Enderle Group.

2. Maglev τρένα


Τα τρένα «μαγνητικής αιώρησης» δεν είναι απλά ένα «όνειρο». Λειτουργούν ήδη στη Σανγκάη και την Ιαπωνία. Η Νότια Κορέα κατασκευάζει επίσης ένα τρένο μαγνητικής αιώρησης, που θα λειτουργεί στο αεροδρόμιο Incheon, ενώ σύμφωνα με αναφορές η Κίνα ετοιμάζει ένα ακόμη τρένο ίδιας τεχνολογίας.

Τα τρένα μαγνητικής αιώρησης χρησιμοποιούν ελάχιστη ποσότητα ενέργειας, συγκριτικά με αυτά που λειτουργούν με ντίζελ ή τα ηλεκτροκίνητα τρένα, ενώ κινούνται με ταχύτητες 310 μιλίων την ώρα.

3. Αυτόνομα οχήματα


Ένας ρομποτικός οδηγός μπορεί να σκεφτεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από έναν άνθρωπο, και να κοιτάξει προς όλες τις κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από την «αυτόνομη οδήγηση», σύμφωνα με την οποία κανείς δε χρειάζεται να κρατά το τιμόνι, αλλά αφήνει το αυτοκίνητο να… οδηγεί για εκείνον.

Η Ford έχει ήδη ανακοινώσε ένα πρόγραμμα με το όνομα «Traffic Jam Assist and Cadillac» και εργάζεται επάνω σε κάτι που καλεί «Super Cruise», που αφήνει τον έλεγχο στο ίδιο το αυτοκίνητο.

Η Google έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, καθώς χρησιμοποιεί ήδη ένα στόλο περίπου 24 RX450h, που έχουν καταγράψει συνολικά περίπου 500.000 μίλια στους δρόμους της Καλιφόρνια, αναφέρει το δημοσίευμα. Τα αυτοκίνητα αναζητούν ράμπες εξόδου, αναγνωρίζουν κτίρια και σταματούν απότομα και αλλάζουν ταχύτητα όποτε χρειάζεται.

Σύμφωνα με τον Enderle τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα αρχίσουν να κυκλοφορούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, εκτός κι αν ανακύψουν νομικά ζητήματα, όπως το πώς θα ασφαλίζονται, ή που θα αφορούν ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια.

4. Έξυπνα αυτοκίνητα



Ένας τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα της μετακίνησης στις μεγάλες πόλεις, είναι να φτιαχτούν αυτοκίνητα πιο μικρά και πιο «έξυπνα».

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW και η Nissan, ήδη έχουν βγάλει συμπαγή ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το BMW i3 είναι ήδη διαθέσιμο στην Ευρώπη και μπορεί να φρενάρει αυτόματα όταν παίρνετε το πόδι σας από το γκάζι, ενώ δεν καταναλώνει βενζίνη και λειτουργεί για 80-100 μίλια με κάθε «φόρτιση».

5. Δημόσια οχήματα μεταφοράς


Πώς θα σας φαινόταν αν θα μπορούσατε να μπείτε μέσα σε ένα μικρό, δημόσιο όχημα και να πάτε στην άλλη άκρη της πόλης; Αυτό τουλάχιστον σχεδιάζει να κάνει ο δήμος Milton Keynes, βορειοδυτικά του Λονδίνου.

Κάθε τέτοιο όχημα θα χωράει ένα άτομο και θα μεταφέρεται σε προσχεδιασμένη διαδρομή.

Ο άνθρωπος αλληλεπιδρά με το όχημα μέσω μιας οθόνης αφής στο παρμπρίζ. Επιλέγει προορισμό, ενώ μπορεί να ενημερώνεται για τα νέα της ημέρας και να μπαίνει στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. Ακόμη, θα μπορεί να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια για όσο διαρκεί η διαδρομή. (Παρόμοια οχήματα λειτουργούν ήδη στην Masdar City στο Άμπου Ντάμπι και στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, ωστόσο σε αυστηρά ελεγχόμενες περιοχές).