Σελίδες

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Η ΡΥΠΑΝΣΗ '' ΦΡΕΝΑΡΕΙ '' ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΚΟΡΑΛΛΙΩΝ !!!












Τον ρυθμό ανάπτυξης των εντυπωσιακών κοραλλιών φαίνεται να «φρενάρει» η ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience»... Παρά το γεγονός ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αναπτύσσονται υποθαλάσσια επηρεάζονται άμεσα από τις αλλαγές στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα ερευνητών. 

«Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν την πιο ιδιαίτερη μορφή των οικοσυστημάτων των ωκεανών μας με περίπου το 25% των θαλάσσιων ειδών να εξαρτώνται από τις υποθαλάσσιες “οάσεις” για την εξεύρεση της τροφής και της “στέγης” τους» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής από το τμήμα Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Εξετερ, Λέστερ Κβιατκόφσκι.

«Πιστεύεται ότι πρόκειται για οργανισμούς ιδιαίτερα ευαίσθητους στην κλιματική αλλαγή και στην οξίνιση των ωκεανών. Μέσα από τη μελέτη μας σε κοραλλιογενείς υφάλους στην Καραϊβική, είδαμε για πρώτη φορά έναν ξεκάθαρο συσχετισμό ανάμεσα στην ανάπτυξη των κοραλλιών και στις συγκεντρώσεις ρυπογόνων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα» προσθέτει ο ίδιος.

Τα κοράλλια είναι ανθόζωα τα οποία ζουν σε αποικίες και «συγκατοικούν» με φύκη που, μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, τούς χαρίζουν ενέργεια και τα απαραίτητα για την ανάπτυξή τους θρεπτικά συστατικά.

«Τα αιωρούμενα σωματίδια που προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, μπλοκάρουν το ηλιακό φως και κάνουν τα σύννεφα πιο έντονα. Κάτι τέτοιο μπορεί να εμποδίσει το ηλιακό φως να φτάσει μέχρι τον βυθό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα τόσο ως προς τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, όσο και ως προς τα επίπεδα της θερμοκρασίας του νερού. Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων φάνηκε να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των κοραλλιών» αναφέρει από την πλευρά του ο δρ Πολ Χάλοραν από το Met Office Hadley Centre, ο οποίος έλαβε μέρος στη μελέτη.



Υποθαλάσσια αναγέννηση

Μια δεύτερη μελέτη, των ειδικών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Επιστήμης της Αυστραλίας (AIMS) η οποία παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση «Science» υποστηρίζει ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι μπορούν να αναγεννηθούν μέσα σε διάστημα 10ετίας.

Οι ερευνητές μελέτησαν συγκεκριμένα κοραλλιογενή ύφαλο στην Βόρεια Αυστραλία, ο οποίος είχε εμφανίσει βλάβες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας. Είδαν λοιπόν ότι μέσα σε διάστημα 12 ετών ο ύφαλος κατάφερε να «επουλώσει» πλήρως τις πληγές που κουβαλούσε λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το μυστικό στην εντυπωσιακή αναγέννηση του κοραλλιογενούς υφάλου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενδεχομένως να είναι το ότι δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη παρέμβαση στη διαδικασία «αυτο-επιδιόρθωσης» των βλαβών του.