Σελίδες

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΥΦΗΜΙΑΣ !!!


Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΥΦΗΜΙΑΣ  ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ  

( ΤΕΤΑΡΤΗ   11 - 7 - 2012 )


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας 
«Μη φοβού το μικρόν ποίμνιον». 
Χρησιμοποιώντας την ευαγγελική αυτή ρήση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθύνθηκε με λόγους εγκάρδιους προς τα πλήθη των πιστών από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού που κατέκλυσαν σήμερα τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, επί τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Πανευφήμου Ευφημίας, της οποίας ολόσωμο το Άγιο Λείψανο φυλάσσεται άφθορο στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Ο Πατριάρχης έδωσε στους προσκυνητές σαφές μήνυμα ότι η Ρωμιοσύνη της Πόλης στέκεται όρθια, παρά τη συρρίκνωση, προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες που ήδη διαφαίνονται. 
«Και ούτος ο αριθμός ικανός» τα λόγια αυτά από την ιστορία μας εφαρμόζονται πλήρως εις την δική μας περίπτωση εδώ, της ομογενείας της Κωνσταντινουπόλεως που είναι γύρω από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο δηλαδή και αυτοί οι λίγοι που μείναμε είμαστε ικανοί, με την χάρη του Θεού να φυλάξουμε την μεγάλη κληρονομιά των πατέρων μας, την παρακαταθήκη, τις παραδόσεις μας, να δίνουμε την χριστιανική μαρτυρία σε αυτή την Πόλη των πατέρων μας. Ακολούθως ο Πατριάρχης διένειμε στους πολυπληθείς προσκυνητές το αντίδωρο καθώς και εικονίδια της εορταζομένης Αγίας. 
Επί τη μνήμη της Αγίας Ευφημίας τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Πατριαρχικό Ναό Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης Γενναδίου και συλλειτουργούντων του Μ. Ιεροκήρυκος Αρχιμ. Βησσαρίωνος, του Αρχιμ. Γερασίμου Φωκά, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, του Πατριαρχικού Διακόνου Νήφωνος και του Διακόνου Βαρθολομαίου από την Ι. Μονή Έσσεξ της Αγγλίας. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη στη Θ. Λειτουργία συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος. Στο τέλος της Λειτουργίας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε και στον Μητροπολίτη Ιταλίας Γεννάδιο,με τον οποίο απεφοίτησαν μαζί απο τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία οπως είπε είναι «κλειστή και σιωπηλή αναγκαστικά» εν αναμονή της επαναλειτουργίας της.

Ο Πατριάρχης με όμιλο προσκυνητών από την Κεφαλλονιά, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Γεράσιμο Φωκά
Ο Πατριάρχης με όμιλο νέων από το Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι της Αναλήψεως στην Αθήνα, με επικεφαλής τον Αρχιμ. Εφραίμ Σιμωνοπετρίτη