Εδώ και χρόνια είχες εξαφανίσει τους υδατάνθρακες και τον κρόκο του αυγού από το πιάτο σου. Φυσικά, πολεμούσες με λύσσα να νικήσεις τις λιγούρες σου και δεν έτρωγες τίποτα μετά τις 10 το βράδυ. Κι όμως, αυτοί οι παλιοί απαράβατοι κανόνες της δίαιτας, μπορούν πλέον να εκλείψουν και να μπουν σε νέα βάση. Ιδού πως! 




1. Ο παλιός κανόνας: κόψε τους υδατάνθρακες: 
Γιατί μπορείς να τον ξεχάσεις: οι δίαιτες με πολύ χαμηλή κατανάλωση σε υδατάνθρακες ευδοκίμησαν την εποχή μανίας με τη δίαιτα Άτκινς. Από εκεί και πέρα και μετά από έρευνες ετών, αποκαλύφθηκε πως κανένας δεν μπορεί να τηρήσει τις δίαιτες αυτές με ευλάβεια για μεγάλο διάστημα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "Annals of Internal Medicine", άτομα που έκαναν δίαιτα αλλά συνέχισαν να καταναλώνουν καλούς υδατάνθρακες με σύνεση, έχασαν 2 κιλά περίπου παραπάνω από εκείνα που απέφευγαν εντελώς τους υδατάνθρακες. 
Τα φρέσκα νέα: κατανάλωσε 5 μερίδες προϊόντων ολικής άλεσης καθημερινά με προτεραιότητα στο καστανό ρύζι και τα δημητριακά. Το ν' αποφεύγεις τους υδατάνθρακες εντελώς, είναι ανούσιο αφού κάποια στιγμή θα ενδώσεις και είναι προτιμότερο να μην πέσεις σε αυτούς με τα μούτρα. 

2. Ο παλιός κανόνας: απόφυγε τους κρόκους αυγού 
Γιατί μπορείς να τον ξεχάσεις: σε βρετανική έρευνα του Πανεπιστημίου του "Surrey", άτομα που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή και έτρωγαν 2 αυγά ολόκληρα καθημερινά για 12 εβδομάδες, έχασαν ακριβώς την ίδια ποσότητα βάρους και μείωσαν εξίσου την τιμή της χοληστερόλης τους με εκείνα που απέφευγαν τον κρόκο αυγού. Η χοληστερόλη στον κρόκο είναι τόσο μικρή σε ποσότητα που δεν μπορεί να κολλήσει το μεταβολισμό σου. 
Τα φρέσκα νέα: ο κρόκος είναι απαραίτητος για τον οργανισμό σου. Περιέχει πρωτεΐνη, ασβέστιο και σίδηρο. Κατανάλωσε τον κρόκο ως κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής και απόφυγε τις τυποποιημένες τροφές όπως το σαλάμι που μπορούν να βάλουν μπουρλότο στις τιμές της κακής χοληστερόλης σου. 

3. Ο παλιός κανόνας: φάε όσα σνακ θες 
Γιατί μπορείς να τον ξεχάσεις: έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη δεκαετία του 90', έδειξαν πως η κατανάλωση σνακ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρα, μπορεί να μειώσει την όρεξή σου. Πλέον, μια έρευνα καναδικής προέλευσης που δημοσιεύτηκε στο "British Journal of Nutrition", έδειξε πως δεν υπάρχει καμία διαφορά στην απώλεια βάρους ανάμεσα στις γυναίκες που καταναλώνουν σνακ και στις υπόλοιπες. 
Τα φρέσκα νέα: κατανάλωσε όσα γεύματα επιθυμείς, απλά υπολόγισε σωστά τις θερμίδες που λαμβάνεις. Όλα στηρίζονται στην ισορροπία της ενέργειας που μπαίνει και βγαίνει από τον οργανισμό σου. 1200 θερμίδες καθημερινά είναι ένα καλό νούμερο για να μπεις στη διαδικασία απώλειας βάρους σε συνδυασμό με άσκηση! 

4. Ο παλιός κανόνας: μην τρως τίποτα το βράδυ 
Γιατί μπορείς να τον ξεχάσεις: πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "International Journal of Obesity" κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν έχει σημασία τι ώρα τρως αλλά τι τρως, στη μάχη με το αδυνάτισμα. Ο μεταβολισμός σου λειτουργεί ό,τι ώρα κι αν είναι και δεν κάνει εκπτώσεις τα βράδια. Αντί για μια σακούλα πατατάκια βλέποντας "ΤΟ ΝΗΣΙ", προτίμησε μια υγιεινή σαλατούλα ή ένα ψητό φιλετάκι. 
Τα φρέσκα νέα: Εάν θες να φας αργά το βράδυ, μην το παρακάνεις με τις θερμίδες που θα καταναλώσεις γιατί τότε ρισκάρεις την προσπάθειά σου. Πειραματίσου με με μικρότερες ή μεγαλύτερες μερίδες φαγητού και βρες ποιό είναι το ιδανικό πιάτο που δεν θα σε παχύνει ό,τι ώρα και να το καταναλώσεις. Βέβαια, φρόντισε να μην πέσεις στο φαγητό αργά το βράδυ έχοντας μείνει εντελώς νηστική από το μεσημέρι, γιατί θα παραφάς! 

5. Ο παλιός κανόνας: μην πίνεις καθόλου αλκοόλ 
Γιατί μπορείς να τον ξεχάσεις: αρκετά χρόνια πέρασες μετρώντας το αλκοόλ που κατανάλωσες με τη μεζούρα. Έρευνα του Archives of Internal Medicine έδειξε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν αλκοόλ με σύνεση, πήραν λιγότερο βάρος από εκείνες που το απέφευγαν εντελώς. Το αλκοόλ επιβραδύνει τα ένζυμα της πέψης και αναστέλλει την διάσταση των θρεπτικών στοιχείων, οπότε το σώμα σου δεν απορροφά όσο φαγητό θα έκανε σε άλλη περίπτωση, υποστηρίζει ο δρ Λου Γουανγκ (Dr. Lu Wang) της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. 
Τα φρέσκα νέα: καθημερινά, μπορεί να καταναλώσεις μεταξύ 3-5 ποτηριών λευκού ή κόκκινου κρασιού, 2 μπουκάλια μπύρα ή 1 ποτήρι βοτκας ή ουίσκι και ταυτόχρονα να διατηρήσεις το βάρος σου ως έχει. Για να χάσεις βάρος, οι παραπάνω ποσότητες πρέπει να μειωθούν! Άντε και στην υγειά σου!