Σελίδες

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΖΗΤΙΑΝΩΝ


Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

Βγάζουν χρυσάφι από τους ζητιάνους

Περισσότερα από 10.000 ευρώ την ημέρα «βγάζουν» τα οργανωμένα κυκλώματα επαιτείας, που έχουν κατακλύσει τις γιορτινές ημέρες το κέντρο της Αθήνας. Το συγκεκριμένο ποσό προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, μια υπηρεσία που κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει εξαρθρώσει τουλάχιστον έξι οργανωμένες σπείρες επαιτών από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η υπηρεσία, πρόκειται για ομάδες που ήδη έχουν χαρακτηριστεί από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ως εγκληματικές οργανώσεις, καθώς η επαιτεία και τα οργανωμένα κυκλώματα αντιμετωπίζονται πια ως κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα.

Ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Γεώργιος Βανικιώτης, μιλώντας στην «Espresso», αποκωδικοποίησε τα συγκεκριμένα κυκλώματα: «Αρχικά ήταν οικογενειακές "επιχειρήσεις" κυρίως στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Οταν, όμως, κατέρρευσε το λεγόμενο Ανατολικό μπλοκ, τότε σταδιακά αυτές οι ομάδες άρχισαν να δρουν σαν οργανωμένες μαφίες. 

Συγκεκριμένα, οι οργανώσεις αυτές έχουν ιεραρχία. Στην κορυφή βρίσκεται ο αρχηγός, συνήθως είναι ο πιο γηραιός και βίαιος άνδρας της οικογένειας, που έχει εξελιχτεί σε μαφιόζικη οργάνωση. Δεύτεροι στην ιεραρχία είναι οι "στρατολόγοι", οι οποίοι στην κυριολεξία αλωνίζουν στη χώρα και εντοπίζουν αναπήρους, έγκυες γυναίκες, ακόμα και παιδιά και τα στρατολογούν ώστε να ταξιδέψουν σε χώρα της Δύσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ελλάδα. Τρίτη βαθμίδα είναι οι μεταφορείς της στρατιάς των επαιτών και τέλος οι παραλήπτες, οι άνθρωποι δηλαδή που παραλαμβάνουν τους επαίτες».

Σύμφωνα με τον κ. Βανικιώτη, πολύ μεγάλο πρόβλημα με την οργανωμένη επαιτεία αντιμετωπίζει κατά παράδοξο τρόπο και η Βρετανία. Στρατιές ολόκληρες από τη Βουλγαρία κ
και τη Ρουμανία κατευθύνονται κάθε χρόνο μέσω συγκεκριμένων δρόμων στην Αγγλία.

Οσο για την Ελλάδα, σαφώς και πρόκειται για έναν δημοφιλή προορισμό των οργανωμένων κυκλωμάτων των επαιτών. «Η Ελλάδα μέχρι πρόσφατα ήταν ένας από τους δημοφιλείς προορισμούς αυτών των κυκλωμάτων. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τις γιορτές, κυρίως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, οι δρόμοι της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης γεμίζουν με επαίτες» λέει στην «Espresso» ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Χιλιάδες ευρώ τα κέρδη τουςΣύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ένας επαίτης στην εορταστική Αθήνα, τα χρόνια που η κρίση δεν είχε γίνει ακόμα τόσο αισθητή, κέρδιζε κατά μέσο όρο 160 ευρώ ημερησίως. Αυτά τα κυκλώματα έχουν το λιγότερο 100 άτομα ημερησίως στους δρόμους και κατά συνέπεια τα κέρδη τους μέσα σε ένα 24ωρο μπορούν να φτάσουν ακόμα και τις 16.000 ευρώ.

Ενα μέρος των χρημάτων, σύμφωνα με τον κ. Βανικιώτη, τα κρατά ο αρχηγός του κυκλώματος και τα υπόλοιπα -τα πιο λίγα- τα κρατά ο ίδιος ο επαίτης. Ομως και αυτά τα χρήματα πάλι στον αρχηγό γυρίζουν. «Συνήθως τους δίνουν ένα ποσό της τάξεως των 20 με 30 ευρώ ημερησίως, τα οποία όμως ο επαίτης τα ξοδεύει για το κύκλωμα που του παρέχει τροφή, στέγη και ζεστό νερό. Θυμάμαι μια περίπτωση που είχαν στοιβαγμένους πάνω από 100 ζητιάνους από τη Βουλγαρία σε ένα πολυώροφο παλιό κτίσμα στο Μεταξουργείο και τους έπαιρναν ένα ευρώ για ένα μπάνιο με ζεστό νερό. Ετσι, λοιπόν, στον επαίτη πάλι μένει στην τσέπη του το μικρότερο ποσό. Η εκμετάλλευση σε όλο της το μεγαλείο!» λέει χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Επαύλεις δίπλα σε αγροτόσπιτα
Το σύνολο των χρημάτων που κερδίζει το κύκλωμα από την οργανωμένη επαιτεία στους δρόμους της Αθήνας φεύγει στις χώρες καταγωγής των ανθρώπων που έχουν οργανώσει τη συμμορία. Τα όσα έχει διαπιστώσει από τις επισταμένες έρευνές του ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος είναι πραγματικά συγκλονιστικά: 

«Η συνεργασία που έχουμε πλέον με τις βουλγαρικές και τις ρουμανικές αρχές για τις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες των επαιτών είναι σε πολλή καλό δρόμο. Θυμάμαι σε ένα ταξίδι μου στη Βουλγαρία, ο εκεί σύνδεσμος μας με την τοπική αστυνομία με πήγε σε μια μικρή κωμόπολη στα σύνορα της χώρας. Αμέσως ξεχωρίζεις τα σπίτια των ανθρώπων που είχαν κάτω από τον έλεγχό τους τα οργανωμένα κυκλώματα των επαιτών. Μέσα από τα χαμηλοτάβανα φτωχικά αγροτόσπιτα ξεφύτρωναν επαύλεις, που δεν ήταν δυνατόν να περάσουν απαρατήρητες. Αυτά τα ακριβά σπίτια είχαν κατασκευαστεί με τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών, που έδιναν από το υστέρημα τους, πιστεύοντας πως έτσι βοηθούν έναν άνθρωπο που βρίσκεται στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα».
ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ
espresso