Σελίδες

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ... ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΥΛΕΙΑ !!!

 


Από τις αρχές της σύστασης του νεοελληνικού κράτους, οι Μεγάλες Δυνάμεις παρενέβαιναν στα εσωτερικά της χώρας, με κίνητρο την προάσπιση των συμφερόντων τους ή ακόμα και μόνο του γοήτρου τους. 

Ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, όπου το νεοσύστατο ελληνικό κράτος προσπαθούσε να διαμορφώσει την φυσιογνωμία του, οι παρεμβάσεις των ξένων δυνάμεων ήταν συχνές και απροκάλυπτες καθώς στοχεύαν στον έλεγχο των κέντρων εξουσίας και των γεωστρατηγικών επιλογών της πατρίδας μας. Κρίσιμα σημεία όπως πάντα, η χρηματοδότηση της νέας κρατικής οντότητας και η υποστήριξη της στους διεθνείς θεσμούς της εποχής (σύνοδοι, συνθήκες κλπ) που όμως αποσκοπούσαν στην χωρίς όρους ένταξη του νέου κράτους στην σφαίρα επιρροής τους.

Η πολιτική αυτή βρήκε δυστυχώς υποστηρικτές στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως στους κατέχοντες κάποιας μορφής εξουσία (προεστοί, οπλαρχηγοί κλπ) αλλά και σε αυτούς που ήθελαν να διαμορφώσουν την χώρα σύμφωνα με τα συμφέροντά τους (πλούσιοι Έλληνες της διασποράς) ή τις πεποιθήσεις τους (Φαναριώτες, λόγιοι κλπ).


Οι επεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων ήταν τόσο ωμές και άκομψες που αρκετές φορές προκάλεσαν την αντίδραση του Ελληνικού πληθυσμού, οδηγώντας ακόμα και σε πολιτικές αναταραχές και  πτώσεις κυβερνήσεων. Η ιστορία έχει καταγράψει αρκετά περιστατικά αλαζονικής συμπεριφοράς ξένων δυνάμεων απέναντι στην πατρίδα μας, μερικές όμως από αυτές ξεπέρασαν κατά πολύ τις διπλωματικές πρακτικές των διεθνών σχέσεων, δείχνοντας ότι οι ισχυροί ξένοι που ενεπλάκησαν, αντιμετώπιζαν την χώρα μας σαν αποικία τους.

Η αντίδραση των ηγετών μας ήταν συνήθως αναιμική, καθώς θεωρούσαν ότι οι οικονομικές και γεωπολιτικές εξαρτήσεις της χώρας δεν επέτρεπαν πιο σθεναρή συμπεριφορά, ανατροφοδοτώντας την ξενοδουλεία και την υποτέλεια. Τις λίγες φορές που κάποιοι κυβερνώντες τόλμησαν να αντιπαρατεθούν, προκάλεσαν την μήνη των Μεγάλων Δυνάμεων με αποτέλεσμα αλαζονικότερη συμπεριφορά και αντιμετώπιση.

Τα παρακάτω περιστατικά δείχνουν με γλαφυρό τρόπο την υπεροπτική στάση των Μεγάλων Δυνάμεων απέναντι στην πατρίδα μας ενώ παράλληλα σηματοδοτούν την διαχρονική υποτέλεια των κυβερνώντων αυτής της χώρας.

Δολοφονία Καποδίστρια, 1831

Στις 30 Μαρτίου 1827, η Γ’ εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας εξέλεξε τον Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτο κυβερνήτη του νεοσύστατου κράτους της Ελλάδας. Ο Καποδίστριας ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες της εποχής του, αλλά η εκλογή του δυσαρέστησε τους Άγγλους, αλλά και τον Μέττερνιχ (Αυστροουγγρική αυτοκρατορία) επειδή τον θεωρούσαν Ρωσόφιλο. Οι φιλοδοξίες του Καποδίστρια να κάνει την Ελλάδα ένα σύγχρονο, ανεξάρτητο, ευρωπαϊκό κράτος, επιβεβαίωσαν την δυσαρέσκεια τους καθώς προτιμούσαν την χώρα εξαρτημένη και διαιρεμένη.

Η συμμετοχή ξένων δυνάμεων στην δολοφονία του Καποδίστρια (27 Σεπτεμβρίου 1831) υποστηρίχθηκε από πολλούς ακόμα και τότε, θεωρώντας τον  Γάλλο πρέσβη Ρουάν και τον Βρετανό ομόλογό του Ντόκινς να βρίσκονται πίσω από αυτήν. Ο σχεδιασμός της δολοφονίας αποδόθηκε στον Γάλλο στρατηγό Ζεράντ, με ανάμιξη και Ελλήνων αξιωματικών. Δύο μήνες πριν από τη δολοφονία, οι αξιωματικοί του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος στην Πελοπόννησο, στις μεταξύ τους συζητήσεις, επιβεβαίωναν ότι πλησίαζε η ημέρα που θα «ξεφορτώνονταν» τον Καποδίστρια.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ένας από τους δολοφόνους του, ο Γιώργος Μαυρομιχάλης κατέφυγε και βρήκε άσυλο στην Γαλλική πρεσβεία, ενώ ο πρέσβης Ρουάν, τον παρέδωσε μόνο όταν το συγκεντρωμένο πλήθος απείλησε να κάψει το κτίριο. Ενδεικτικά είναι και τα λόγια του  Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, πατέρα του Γιώργου, λίγα χρόνια μετά  «ανάθεμα τους Άγγλογάλλους που ήταν η αιτία εγώ να χάσω τους δικούς μου ανθρώπους και το Έθνος να χάσει έναν κυβερνήτη που δεν θα ματαβρεί. Το αίμα του με παιδεύει έως σήμερα».

Οι ίδιοι πρέσβεις είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν να δολοφονήσουν τον Καποδίστρια μέσω του  Μαυροκορδάτου, ο οποίος είχε πληρώσει με 25.000 γρόσια τον καμαριέρη του Καποδίστρια, Νικολέτο, για να τον δηλητηριάσει. Αυτός όμως αν και αρχικά δέχτηκε, άλλαξε γνώμη και μάλιστα ενημέρωσε τον Καποδίστρια.

Η Γαλλία πάντως μέσω του πρέσβη της, δεν έπαψε να υπερασπίζεται τους κατηγορούμενους, ενώ ο στρατιωτικός ακόλουθος της, έφτασε στο σημείο να απειλήσει τους Έλληνες στρατοδίκες που δίκαζαν τον Γiώργο Μαυρομιχάλη να μην τολμήσουν να τον καταδικάσουν. Αντίστοιχα, ο Άγγλος πρέσβης απείλησε με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα αν η δεν σταματούσαν οι κινητοποιήσεις του λαού του Ναυπλίου, που θεωρούσε την Αγγλία συνυπεύθυνη για τον θάνατο του Κυβερνήτη. Ακόμα και σήμερα, τα βρετανικά αρχεία, που σχετίζονται με τη δολοφονία του Καποδίστρια παραμένουν κλειστά.

Δικηγόρος του Γεωργίου Μαυρομιχάλη ανέλαβε ο Σκωτσέζος Εδουάρδος Μάσον αλλά παρόλα τα νομικά κωλύματα που σκαρφίσθηκε και τις πιέσεις που άσκησε,  το στρατοδικείο τον καταδίκασε τον πελάτη του σε θάνατο και εκτελέσθηκε. Λίγα χρόνια αργότερα, ήταν ο ίδιος που ορίσθηκε εισαγγελέας στην δίκη του Κολοκοτρώνη, που με δολοπλοκίες και εκφοβισμούς οδήγησε στην αρχική του καταδίκη σε θάνατο.

Η δολοφονία του Καποδίστρια άνοιξε τον δρόμο για την μετατροπή του πολιτεύματος από δημοκρατία (μοναδική τότε στην Ευρώπη με το προοδευτικότερο Σύνταγμα) σε βασιλεία και μάλιστα με βασιλιά της επιλογής των Μεγάλων Δυνάμεων, που θα ελεγχόταν καλύτερα.  Η πρώτη προσπάθεια των Ελλήνων να ορίσουν μόνοι τους την τύχη τους είχε λήξει αρνητικά προς όφελος των ξένων δυνάμεων και των ντόπιων υποστηρικτών τους. 

Τα Παρκερικά, 1850


Στις 3 Ιανουαρίου του 1850, η Αγγλία εφαρμόζοντας την διπλωματία των κανονιοφόρων, επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό στην Ελλάδα, αποκλείοντας το λιμάνι του Πειραιά με τον στόλο του ναύαρχου Ουίλιαμ Πάρκερ και κατάσχοντας ελληνικά πλοία στο Αιγαίο. Αφορμή για αυτό, ήταν η επίθεση του αθηναϊκού όχλου και η πρόκληση ζημιών στο σπίτι του βρετανικής υπηκοότητας Εβραίου, Δαβίδ Πατσίφικο.

Τον Απρίλιο του 1849, οι Ελληνικές αρχές απαγόρευσαν την τέλεση του εθίμου  του καψίματος του Ιούδα στην Αθήνα, λόγω της επίσημης επίσκεψης  του Εβραίου τραπεζίτη Ρότσιλντ. Οι Αθηναίοι αντέδρασαν και στις ταραχές που ακολούθησαν, επιτέθηκαν και προκάλεσαν ζημιές στο σπίτι του Πατσίφικο, πιθανότατα επειδή θωρήθηκε υπαίτιος της απαγόρευσης. Ο Πατσίφικο, ισπανοεβραίος τυχοδιώκτης και τοκογλύφος πού είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα το 1836 ως πρόξενος της Πορτογαλίας (και είχε παυθεί  το 1842 λόγω καταχρήσεων), εστράφη κατά της ελληνικής κυβέρνησης και ζήτησε ως αποζημίωση το υπέρογκο ποσό των 888.736,57 δραχμών, πολλαπλάσιο της αξίας των ανακτόρων της εποχής.

Η τότε κυβέρνηση Κριεζή αρνήθηκε και η Αγγλία, με μία πρωτοφανή για τις διεθνείς σχέσεις επίδειξη ισχύος, διέταξε τον ναυτικό αποκλεισμό του Πειραιά απαιτώντας, εκτός από την αποζημίωση του Πατσίφικο και αποζημίωση για έξι επτανησιακά πλοιάρια που έπεσαν θύμα πειρατείας, για δύο Επτανήσιους που κακοποιήθηκαν στον Πύργο αλλά και τα νησιά Σαπιέντζα και Ελαφόνησο (στο όνομα του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων που τελούσε υπό Βρετανική προστασία). Επιπλέον διεκδικούσε αποζημίωση για το κτήμα του Σκωτσέζου φιλέλληνα Φίνλευ που περιλήφθηκε στον Βασιλικό κήπο χωρίς αποζημίωση (είχε αγορασθεί το 1830 από Τούρκο τσιφλικά και η κυριότητα αμφισβητούταν από το Ελληνικό κράτος).  

Ο πραγματικός όμως λόγος της Αγγλικής επέμβασης ήταν η θεωρούμενη φιλορωσική στροφή της Ελλάδας και η έντονη παρουσία του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού στην Δουνάβια ναυσιπλοΐα, που έθιγε τα Αγγλικά συμφέροντα και έπρεπε να περιορισθεί. Ο αποκλεισμός προκάλεσε προβλήματα επισιτισμού στην πρωτεύουσα και ζημιές στους εμπόρους και ναυτιλλόμενους του Πειραιά αλλά η σθεναρή στάση της κυβέρνησης και του βασιλιά Όθωνα συσπείρωσε τον λαό που με ψυχραιμία και καρτερικότητα αντιμετώπισε την αγγλική πρόκληση.

Η υπόθεση πήρε διεθνείς διαστάσεις όταν η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την βοήθεια της Γαλλίας και της Ρωσίας, οι οποίες επενέβησαν υπέρ της Ελλάδος και οδήγησαν την υπόθεση σε διεθνή διαιτησία. Ο αποκλεισμός ήρθη στις 15 Απριλίου του 1850 και η Ελλάδα αναγκάσθηκε να καταβάλλει εγγύηση 300.000 δραχμών για την άρση του αποκλεισμού που επεστράφησαν μετά την ολοκλήρωση της διαιτησίας η οποία επέδωσε στον Πατσίφικο, που είχε ήδη μετακομίσει στο Λονδίνο,  αποζημίωση 3.750 δραχμών.

Η επέμβαση των Γάλλων, 1854

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1854 πραγματοποιήθηκε μία ακόμα απροκάλυπτη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, από τους Γάλλους αυτή την φορά. Αιτία για αυτό στάθηκε η υποκίνηση επαναστατικών κινημάτων από το νεοσύστατο Ελληνικό Βασίλειο σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία με αφορμή τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο της Κριμαίας. Στην διαμάχη αυτή, οι Γάλλοι μαζί με τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις της εποχής (Αγγλία, Αυστρία, Πρωσία) συμμάχησαν ευκαιριακά με την Τουρκία για να αποτρέψουν την διαφαινόμενη επέκταση της Ρωσίας σε Οθωμανικά εδάφη.

Αντίθετα, οι Έλληνες με προεξέχοντα τον βασιλιά Οθωνα, διέκριναν στον πόλεμο αυτό μια ευκαιρία υλοποίησης της Μεγάλης Ιδέας του Κωλέττη και εμψύχωναν τους τοπικούς οπλαρχηγούς σε εξέγερση. Οι μεγάλες δυνάμεις αντέδρασαν και εξουσιοδότησαν την Γαλλία να επέμβει. Έτσι, στις 13 Μαΐου του 1854, μοίρα του Γαλλικού στόλου κατέπλευσε στον Πειραιά και αποβίβασε στρατεύματα, υπό τον Στρατηγό Φορέυ. Στην συνέχεια, οι πρέσβεις των τεσσάρων μεγάλων  δυνάμεων επέδωσαν τελεσίγραφο στον βασιλιά Όθωνα να κηρύξει ουδετερότητα και να σχηματίσει νέα κυβέρνηση υπό τον Μαυροκορδάτο, τον οποίον εμπιστευόταν. 

Η κυβέρνηση που σχηματίσθηκε άλλαξε πολλές φορές σύνθεση καθώς ο λαός αποδοκίμαζε τις συνεχείς παρεμβάσεις των πρεσβειών των Μεγάλων Δυνάμεων, ονομάζοντάς την «υπουργείο κατοχής». Οι παρεμβάσεις έφτασαν μέχρι του σημείου καταστροφής του τυπογραφείου της εφημερίδας Αιών και της σύλληψης του δημοσιογράφου Ιωάννη Φιλήμονα επειδή κατέκρινε την πολιτική των Αγγλογάλλων, την οποία αποκαλούσε αποικιακή. Η κυβέρνηση έπεσε τον Σεπτέμβριο του 1855 και αντικαταστάθηκε από την εξίσου υποτελή κυβέρνηση Βούλγαρη, ενώ οι Γάλλοι δεν αποχώρησαν παρά στις 15 Φεβρουαρίου του 1857, μετά δηλαδή την οριστική λήξη του Κριμαϊκού πολέμου.  

Η δυσαρέσκεια του λαού ήταν έντονη καθ’ όλη την διάρκεια της Γαλλικής κατοχής, καθώς η συμπεριφορά των Γάλλων στρατιωτών ήταν απαράδεκτη και αλαζονική. Για να εξευτελίσουν τον βασιλιά, παρήλαυναν καθημερινά έξω από τα ανάκτορα χωρίς φυσικά τις απαιτούμενες τιμές ενώ σε μία περίπτωση που Γάλλος αξιωματικός απέδωσε τιμές στην βασίλισσα Αμαλία, τιμωρήθηκε από τους ανωτέρους του. Το αποκορύφωμα της κατοχής αυτής ήταν η μετάδοση χολέρας από τα γαλλικά στρατεύματα στους κατοίκους του Πειραιά με αποτέλεσμα να πεθάνουν εκατοντάδες, ανάμεσά τους και ο δάσκαλος του γένους Γεννάδιος.

Επεισόδιο Νίκολσον, 1885

Στις 4 Ιανουαρίου 1885, ο Άγγλος διπλωμάτης Άρθουρ Νίκολσον ξεκίνησε μαζί με την γυναίκα του για μια βόλτα στον Λυκαβηττό. Πλησιάζοντας στην κορυφή, τους σταμάτησαν χωροφύλακες οι οποίοι τους απαγόρευσαν να συνεχίσουν, επειδή πρόσφατα είχε γίνει δενδροφύτευση. Το ζεύγος Νίκολσον, που δεν γνώριζε ελληνικά αλλά κυρίως επειδή θεωρούσε αδιανόητο να τους απαγορεύεται η δίοδος, αγνόησε επιδεικτικά τους χωροφύλακες και προσπάθησε να συνεχίσει την βόλτα του. Τότε, ένας από αυτούς, υποχρέωσε τον Νίκολσον να οπισθοχωρήσει, σπρώχνοντας και χτυπώντας τον με το ραβδί του.

Ο Νίκολσον, φανερά προσβεβλημένος, πήγε κατευθείαν στο γραφείο του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, παρακάμπτοντας το διπλωματικό πρωτόκολλο και απαίτησε ικανοποίηση. Ο Αγγλόφιλος Τρικούπης, φοβούμενος  την δυσαρέσκεια των συμμάχων και δανειστών μας, προχώρησε στην απόταξη του χωροφύλακα Λουκά Καλπούζου και στην έκδοση ημερήσιας διαταγής αποπομπής του η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Όμως ο Νίκολσον δεν ικανοποιήθηκε, καθώς θεώρησε ότι η διαταγή αποπομπής του χωροφύλακα καταλόγιζε ευθύνες για το επεισόδιο και στον ίδιο και απαίτησε δημόσια συγγνώμη από το Σώμα της Χωροφυλακής. Έτσι, στις 11 π.μ.  της 7ης Ιανουαρίου, δύναμη δύο ενωμοτιών της Χωροφυλακής παρατάχθηκε στην πλατεία Συντάγματος και παρουσίασε όπλα στον Νίκολσον και στον Άγγλο πρέσβη, ενώ η μπάντα παιάνιζε τον Αγγλικό εθνικό ύμνο.

Το επεισόδιο αυτό απετέλεσε τον μεγαλύτερο εξευτελισμό της Ελληνικής Χωροφυλακής σε όλη την ιστορία της. Ο Τρικούπης, την άλλη ημέρα προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός στην Βουλή αλλά δεν κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα και ο λαός της Αθήνας τον τιμώρησε, καταψηφίζοντας τον στις επικείμενες εκλογές.

Νοεμβριανά, 1916

Τον Νοέμβριο του 1916, η Ελλάδα βρίσκεται διχασμένη ανάμεσα σε δύο κυβερνήσεις, μία στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο και μία στην Αθήνα υπό την επιρροή του βασιλιά Κωνσταντίνου. Βασική αιτία του «εθνικού διχασμού» είναι η στάση που θα έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, με τον Βενιζέλο να αξιώνει την άμεση εμπλοκή στο πλευρό της Αντάντ και τον βασιλιά να επιθυμεί την ουδετερότητα.

Στις 3 Νοεμβρίου, οι Αγγλογάλλοι στην προσπάθεια τους να πιέσουν τον Κωνσταντίνο, απαιτούν από την κυβέρνηση των Αθηνών την παράδοση πολεμικών πλοίων του Ελληνικού ναυτικού και άλλο στρατιωτικό υλικό. Ο Κωνσταντίνος αρνείται και στις 18 Νοεμβρίου, συμμαχική δύναμη 3.000 ανδρών υπό τον ναύαρχο Φουρνιέ, αποβιβάζεται στο Φάληρο ενώ ο συμμαχικός στόλος βομβαρδίζει την Αθήνα με τα κανόνια του. Οι συμμαχικές δυνάμεις γίνονται δεκτές με πυροβολισμούς από τις πιστές στον βασιλιά στρατιωτικές δυνάμεις και ακολουθούν οδομαχίες έως το βράδυ, όπου ο Κωνσταντίνος υπογράφει συμφωνία με τους πρεσβευτές της Αντάντ.

Οι συμμαχικές δυνάμεις αποσύρονται, δίνοντας τη θέση τους σε επιθέσεις των φιλοβασιλικών εναντίον των βενιζελικών με λεηλασίες σπιτιών και καταστημάτων και κακοποιήσεις πολιτών, αφήνοντας πίσω τους 35 νεκρούς. Οι Μεγάλες Δυνάμεις αντιδρούν και στις 25 Νοεμβρίου, κηρύσσουν έκπτωτο τον βασιλιά Κωνσταντίνο και ξεκινούν ναυτικό αποκλεισμό της Αθήνας με σημαντικές επιπτώσεις στην τροφοδοσία του πληθυσμού. Ο βασιλιάς αποφασίζει να μετακινηθεί με τον στρατό του στην Πελοπόννησο, αλλά οι Γάλλοι κλείνουν τον Ισθμό της Κορίνθου και η έλλειψη τροφίμων επεκτείνεται και στην Πελοπόννησο.

Γαλλική επέμβαση, 1917

Οι Γάλλοι, συνεπικουρούμενοι από τον νέο Βρετανό Πρωθυπουργό Λουντ Τζορτζ, απαιτούν από τον Κωνσταντίνο να εγκαταλείψει τον θρόνο του προκειμένου να άρουν τον αποκλεισμό. Στις 24 Μαΐου 1917, ο Γάλλος τέως υπουργός Κάρολος Ζονάρ αποβιβάζει αποικιακά γαλλικά στρατεύματα στον Πειραιά, κατάσχει τον Ελληνικό στόλο και βομβαρδίζει την Αθήνα.  Στην συνέχεια, συλλαμβάνει και εξορίζει στην Κορσική μέλη της κυβέρνησης και πολλούς βασιλόφρονες πολιτικούς (Ιωάννης Μεταξάς, Δημήτριος Γούναρης, Σπύρος και Σταμάτης Μερκούρης κλπ).

Λίγες ημέρες μετά, στις 11 Ιουνίου 1917, Γαλλικά στρατεύματα, υπό τον στρατηγό Σαράϊγ, διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Μακεδονία,  εισβάλλουν στην Θεσσαλία με σκοπό να εμποδίσουν την μεταφορά της σοδειάς του κάμπου στην Αθήνα, που θα μείωνε τις επιπτώσεις του ναυτικού συμμαχικού αποκλεισμού. Η «μάχη της σοδειάς» όπως ονομάσθηκε, έληξε μετά από μερικές αψιμαχίες, με την προέλαση του γαλλικού στρατού έως την Λαμία και την σύλληψη και μεταφορά των Ελλήνων στρατιωτών στην Πιερία. Η Γαλλική παρουσία στην περιοχή συνδυάσθηκε με συλλήψεις αντιβενιζελικών και συμπεριφορά κατακτητή απο τους Γάλλους στρατιώτες (κλοπές, παρενοχλήσεις γυναικών κλπ).

Ο Κωνσταντίνος, κυκλωμένος από παντού, αποσύρεται από τον θρόνο υπέρ του δευτερότοκου υιού του Αλέξανδρου και στις 15 Ιουνίου 1917 αναχωρεί από την χώρα για την Ελβετία. Παράλληλα, ο «αρμοστής» της Ελλάδος Ζονάρ εκδίδει διάγγελμα στον Ελληνικό λαό και μεταφέρει τον Βενιζέλο στην Αθήνα με το Γαλλικό πολεμικό “Province” και του αναθέτει την πρωθυπουργία. Ανεξάρτητα από τις αντιλήψεις του καθενός για τους πρωταγωνιστές της περιόδου αυτής, η Γαλλική επέμβαση αποτελεί κατάφορη παραβίαση της ανεξαρτησίας ενός κράτους και επιβολή της πολιτικής ηγεσίας της αρεσκείας της.  

Μικρασιατική καταστροφή, 1922

Ο βρώμικος ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων στην Μικρασιατική καταστροφή έχει αναφερθεί απο αρκετούς ιστορικούς, Έλληνες και ξένους. Το ενδιαφέρον των συμμάχων μας της Αντάντ και νικητών του Α' Παγκοσμίου πολέμου ήταν ο διαμελισμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η ενδυνάμωση της επιρροής τους στην Μέση Ανατολή, αδιαφορώντας για τις χιλιάδες των θυμάτων της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Ο θρίαμβος της Αγγλικής πολιτικής στην συνθήκη του Μούδρου (30/10/1918), και η δυσαρέσκεια των Γάλλων και Ιταλών, άνοιξε τον δρόμο της Ελλάδος στην Μικρασιατική εκστρατεία (15/5/1919) με τις ευλογίες της Αντάντ, όπου όμως ο διαχωρισμός των φίλων και των εχθρών δεν ήταν σαφής.

Η συνθήκη των Σεβρών (30/7/1920) ήταν διπλωματικός θρίαμβος για την Ελλάδα αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων και η αποφασιστικότητα του Κεμάλ δημιουργούν μια εύθραυστη ισορροπία που οι ηγέτες μας δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν. Οι επιρροές τους από ξένα κέντρα και οι μεταξύ τους έριδες δίνουν την δυνατότητα στις Μεγάλες Δυνάμεις να μεταστρέψουν την στάση τους. Η ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές και η επιστροφή του γερμανόφιλου βασιλιά Κωνσταντίνου στον θρόνο, σηματοδοτούν την αποχώρηση των Γάλλων και Ιταλών από την Μικρά Ασία (έναντι συμβολαίων με την Τουρκία) και την αποδυνάμωση της υποστήριξης των Άγγλων. Ταυτόχρονα, οι Σοβιετικοί ενισχύουν στρατιωτικά τον Κεμάλ, εκδικώντας μας για την συμμετοχή της Ελλάδος στην αποτυχημένη εκστρατεία της Αντάντ στην Κριμαία (1919) εναντίον των Μπολσεβίκων.

Η έκβαση του Ελληνοτουρκικού πολέμου είχε πλέον κριθεί. Η Μικρασιατική καταστροφή ήταν αποτέλεσμα λαθών, αντικειμενικών δυσκολιών, παραλείψεων αλλά και αντικρουόμενων συμφερόντων και μικροπολιτικών. Κυρίως όμως, ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας μας, να διαμορφώσει και να υλοποιήσει μία ενιαία εθνική στρατηγική.

Η Αγγλία σταθεροποίησε την κηδεμονία της στο νεοσύστατο Ιράκ, που περιλάμβανε την πετρελαιοφόρο περιοχή της Μοσούλης και οι Αμερικάνοι ανέλαβαν την ανοικοδόμηση της Τουρκίας. Η Γαλλία πήρε την Συρία και τον Λίβανο ως προτεκτοράτα, ενώ η Ιταλία την Βόρειο Ήπειρο (ως μέρος του προτεκτοράτου της Αλβανίας) και τα Δωδεκάνησα. Ο έλεγχος των στενών του Βοσπόρου απετέλεσε ένα ακόμα σημείο αντιπαράθεσης. Ο Ελληνικός στρατός αναγκάσθηκε να αποχωρήσει απο την Ανατολική Θράκη για να διατηρήσουν οι Άγγλοι εφήμερα δικαιώματα στα στενά. 

Η καταστροφή της Σμύρνης και ο ξεριζωμός των Ελλήνων απο την Μικρά Ασία έπληξε ανεπανόρθωτα τον ψυχισμό των Ελλήνων και οδήγησε, για πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία, στην αναζήτηση υπαιτίων στο εσωτερικό και όχι στο εξωτερικό. Στην δίκη των 6 που ακολούθησε, οι παρεμβάσεις των Άγγλων κατάφεραν να μην παραπεμφθεί ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και έως την τελευταία στιγμή πίεζαν για την αναστολή της εκτέλεσης των καταδικασθέντων. Ομως, η οργή των Ελλήνων ήταν τέτοια, που τίποτα δεν κατάφερε να εμποδίσει την τιμωρία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που θεωρήθηκε υπαίτια της καταστροφής. 

Δεκεμβριανά, 1944

Τα Δεκεμβριανά, αποτελούν ίσως την πιο χαρακτηριστική περίπτωση ξένης επέμβασης στην Ελλάδα, με τραγικές συνέπειες, καθώς πυροδότησαν την Εμφύλια σύρραξη. Στις 12 Οκτωβρίου 1944, οι Γερμανοί κατακτητές αρχίζουν να φεύγουν από την πρωτεύουσα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο του ΕΛΑΣ. Στις 15 Οκτωβρίου, τα πρώτα Αγγλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στον Πειραιά, αποφασισμένα να επιβάλουν την κυβέρνηση Εθνικής ενότητας, που συγκρότησε ο Τσώρτσιλ στον Λίβανο. 

Στις 18 Οκτωβρίου, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, φτάνει στον Πειραιά και πηγαίνει στην Αθήνα με ανοικτό αυτοκίνητο μαζί με τον Εγγλέζο στρατηγό Σκόμπυ. Στον μνημειώδη  « λόγο της απελευθέρωσης» ο Παπανδρέου, εν μέσω συνθημάτων (λαοκρατία και όχι βασιλιά) απεύθυνε «ευγνώμονα χαιρετισμό στους μεγάλους συμμάχους μας Βρετανούς που επανήλθαν ελευθερωτές της Ελλάδος» ξεχνώντας φυσικά να αναφέρει ότι αυτός και οι σύμμαχοί του Βρετανοί, είχαν αφήσει την χώρα να υποφέρει για 4 χρόνια στα χέρια των Γερμανών κατακτητών χωρίς ουσιαστική βοήθεια.  

Η συνέχεια είναι γνωστή, Στις 3 Δεκεμβρίου οργανώνεται συλλαλητήριο από το ΕΑΜ στο οποίο η αστυνομία και οι Βρετανικές δυνάμεις ανοίγουν πυρ, σκοτώνοντας την εύθραυστη ισορροπία και οδηγώντας την χώρα στην τραγικότερη περίοδο της νεώτερης ιστορίας της. Είναι ενδεικτικό ότι οι Άγγλοι διέθεσαν για την επιχείρηση αυτή διπλάσιες δυνάμεις (100.000 άνδρες) από αυτές που είχαν διαθέσει  στην Ιταλική και Γερμανική εισβολή του 1941 και ενώ ακόμα ο πόλεμος δεν είχε τελειώσει.

Πωλ Πόρτερ, 1947

Στις 21 Φεβρουαρίου 1947, η Βρετανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αδυνατεί να επωμιστεί άλλο το βάρος της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης της Ελλάδος και ξεκινάει η μετάβαση της επικυριαρχίας της χώρας στους Αμερικάνους με το δόγμα Τρούμαν και την οικονομική βοήθεια που το συνόδευε.

Οι Αμερικάνοι, θέλοντας μια αντιπροσωπευτικότερη κυβέρνηση, στην οποίαν να συμμετάσχουν όλα τα κόμματα, αναγκάζουν σε παραίτηση, μέσω του πρέσβη τους ΜακΒί, την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος του Κ.Τσαλδάρη  και επιβάλουν τον σχηματισμό της «οικουμενικότερης» κυβέρνησης του τραπεζίτη Δ.Μάξιμου.

Την εφαρμογή του δόγματος Τρούμαν και την διαχείριση του σχεδίου Μάρσαλ, αναλαμβάνει αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον διπλωμάτη Πωλ Πόρτερ, ο οποίος λειτουργεί ως σκιώδης πρωθυπουργός της χώρας. Η αποστολή περιοδεύει σε όλη την χώρα, εισβάλει στα υπουργεία, ελέγχει κρατικά έγγραφα και απαιτεί εκθέσεις από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Η εξουσία της Αμερικάνικης αποστολής ήταν τόσο μεγάλη που ο Πωλ Πόρτερ δεν δίστασε να χαστουκίσει τον υπουργό Συντονισμού, Στ.Στεφανόπουλο όταν διαφώνησαν σε κάποια θέματα φορολογίας. Η αντίδραση του Έλληνα υπουργού ήταν να χαρίσει στην σύζυγο του Πόρτερ ένα διαμαντένιο κολιέ για να τον εξευμενίσει.

Η υποτέλεια των Ελληνικών κυβερνήσεων της εποχής ήταν τέτοια, που ο υπουργός Στρατιωτικών Π.Κανελόπουλος υποδεχόμενος στο αεροδρόμιο τον Αμερικάνο στρατηγό Βαν Φλίτ (24/2/1948) του είπε δείχνοντας το τιμητικό άγημα  «Στρατηγέ, καλώς ήλθατε στο σπίτι σας. Ιδού ο στρατός σας». Ο Βαν Φλίτ, επικεφαλής 250 Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων, ανέλαβε επί της ουσίας την διοίκηση του Εθνικού Στρατού και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του Εμφυλίου πολέμου, εφαρμόζοντας αρκετές φορές ακραίες τακτικές (πχ. ρίψη Ναπάλμ) που επέτειναν το μίσος μεταξύ των δύο πλευρών.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η έκθεση του Πόρτερ προς την κυβέρνηση του, περιέγραφε με αρκετά αντιπροσωπευτικό τρόπο τις ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών, τις πελατειακές σχέσεις με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, ακόμα και της αμερικάνικης βοήθειας, προς όφελος συγκεκριμένων οικογενειών. 

Είναι σίγουρο, ότι αν κάποιος διερευνήσει περισσότερο θα ανακαλύψει και άλλα τέτοια περιστατικά αλαζονικής παρέμβασης ξένων δυνάμεων στην χώρα μας καθώς όλες οι σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας συνδέθηκαν με κάποια γεωστρατηγική επιλογή ή συμφέρον κάποιας Μεγάλης Δύναμης. Η πιό συνηθισμένη αιτία παρέμβασης ήταν η διατήρηση της χώρας μας στην σφαίρα επιρροής κάποιας ξένης δύναμης υποκρύπτοντας πάντα κάποια εγχώρια συμφέροντα. Η προσπάθεια διατήρησης της Ελλάδος στην "Δύση" είναι πολύ παλαιότερη του "κουμουνιστικού κινδύνου" της μεταπολεμικής περιόδου, καταδεικνύοντας την διαχρονικότητα της γεωπολιτικής.

Σήμερα, η πατρίδα μας είναι μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, έχοντας εκχωρήσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας στο όνομα του κοινού οράματος. Οι περισσότεροι νόμοι και αποφάσεις εκδίδονται πλέον στις Βρευξέλες και όχι στις πρωτεύουσες των κρατών ενώ η νομισματική πολιτική αποφασίζεται "συλλογικά" εκτός της χώρας. Όμως τα τελευταία χρόνια έγινε σαφές, ότι η "συλλογικότητα" της λήψης αποφάσεων είναι ετεροβαρής, με τα ισχυρά κράτη να επιβάλλουν συχνά τις απόψεις τους και άρα τα συμφέροντά τους.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται με πιό δημοκρατικό τρόπο και την πλήρη συναίνεση μας αυτή την φορά, χωρίς να κατηγορούμε πλέον τους ηγέτες μας για απροκάλυπτη ξενοδουλεία. Η κυριαρχία έναντι οικονομικών ενισχύσεων και χαμηλών επιτοκίων. Η μία λύση είναι να αυξήσουμε την ισχύ την χώρας μας, βελτιώνοντας τα οικονομικά μας και οργανώνοντας τις διεκδικήσεις μας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με πιό συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο. Αν δεν μπορούμε, τουλάχιστον ας φροντίσουμε να αξίζει η συναλλαγή. 

http://vassper.blogspot.com/2015/03/blog-post.html

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ... ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ;

 


Άν κλέφτες και αρματολοί μπόρεσαν να αποτινάξουν τον Τουρκικό ζυγό τετρακοσίων ετών(!),  τότε γιατί δεν το είχαν πράξει τόσο καιρό οι Μεγάλες δυνάμεις της εποχής που μέχρι σήμερα μας μιλούν για στήριξη και 
συμπαράσταση;

Στο διάστημα των 400 ετων έκλεβαν τα αρχαία συνεργαζόμενοι με τις Οθωμανικές αρχές
Η λεηλασία των ελληνικών αρχαιοτήτων από τους Ευρωπαίους!

Τα ελγίνεια μάρμαρα (γλυπτά του Παρθενώνα), για τα οποία γίνεται λόγος δεκαετίες τώρα, είναι ελαχιστότατα μπροστά στα τόσα μνημεία και τις αμέτρητες αρχαιότητες που άρπαξαν και κατέστρεψαν κατά καιρούς οι Ευρωπαίοι και κυρίως στη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Στο διάστημα 1723-1774, βασιλιάς της Γαλλίας ήταν ο Λουδοβίκος 15ος. Το 1730 ο βασιλικός βιβλιοθηκάριος αββάς Fourmont ήρθε στην Πελοπόννησο ως απεσταλμένος του Λουδοβίκου για να συλλέξει αρχαιότητες. Οι έρευνές του στράφηκαν κυρίως στον χώρο της αρχαίας Σπάρτης. Για το θέμα αυτό έγραψε σε ένα φίλο του: «Τα ισοπέδωσα όλα, τα ξεθεμελίωσα όλα. Από την μεγάλη αυτή πόλη δεν έμεινε λίθος επί λίθου. Εδώ και ένα μήνα συνεργεία από 30 και μερικές φορές 40 ή 60 εργάτες γκρεμίζουν, καταστρέφουν, εξολοθρεύουν τη Σπάρτη. Αυτή τη στιγμή είμαι απασχολημένος με την τελευταία καταστροφή της. Έψαξα να βρω τις αρχαίες πόλεις αυτής της χώρας και κατέστρεψα μερικές… Γκρεμίζοντας ναούς και τείχη, μην αφήνοντας λίθον επί λίθου, θα κάνω αγνώριστο αυτόν τον τόπο. Αλλά εγώ τουλάχιστον ξέρω πώς να τον αναγνωρίσω… Τώρα ασχολούμαι με την καταστροφή του Απόλλωνος στις Αμύκλες (περιοχή Σπάρτης). Βρίσκω κάθε μέρα θαυμαστά πράγματα. Δεν μετανιώνω Θα καταστρέψω και άλλους ναούς αν με αφήσουν»!..


Το 1806, όταν ήρθε στο χώρο αυτό ο Σατωβριάν και έψαχνε να βρει την αρχαία Σπάρτη δεν ευρήκε ούτε σημάδι από την πόλη του Λυκούργου και του Λεωνίδα. Όταν ρώτησε τους ντόπιους κατοίκους ούτε κι αυτοί γνώριζαν πού βρισκότανε η αρχαία Σπάρτη… Είχαν φροντίσει γι’ αυτό οι Γάλλοι, οι πιο πολιτισμένοι Ευρωπαίοι… Γι’ αυτό και ο Σατωβριάν απογοητευμένος ανέβηκε σε ένα βράχο και φώναξε: Λεωνίδα, Λεωνίδα, Λεωνίδα!.. Καλούσε την ηρωική ψυχή του Λεωνίδα να αναστήσει την ένδοξη Σπάρτη.

Το 1788 ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Κων/πολη εφοδιασμένος με τουρκική άδεια επιχειρεί να αποσπάσει γλυπτά από τον Παρθενώνα. Προκάλεσε μόνον φθορές, αλλά δεν τα κατάφερε. Κομμάτιασε μόνον μία μετόπη. Οι συνεργάτες του Γάλλου πρεσβευτή σχεδίαζαν αργότερα την μεταφορά ολόκληρου του Θησείου, αλλά, ευτυχώς, δεν πρόλαβαν…

Η μεταφορά του διεθνώς γνωστού αγάλματος «Αφροδίτη της Μήλου», που σήμερα βρίσκεται στο Λούβρο (Παρίσι), 23 Μαΐου 1820: «Το άγαλμα μεταφέρθηκε στο γιαλό του νησιού… Αν από θαύμα ζωντάνευε η θεά θα έκλαιγε πικρά καθώς την έσερναν στα βράχια, την αναποδογύριζαν και την κατρακυλούσαν άνθρωποι σε έξαλλη κατάσταση. Παραλίγο να γκρεμισθεί στην θάλασσα… Ακολούθησε πανδαιμόνιο γύρω από το κασόνι που την μετέφεραν. Οι Έλληνες δεν ήθελαν να το δώσουν. Ο κυβερνήτης του πολεμικού πλοίου κραύγασε στους ναύτες να ρίξουν το κασόνι στη λέμβο. Τότε άρχισε η μάχη. Σπαθιά και ρόπαλα ανέμισαν. Ο παπάς του νησιού δέχθηκε πολλά χτυπήματα στο κεφάλι και τη ράχη. Το ίδιο και οι Έλληνες που ζητούσαν βοήθεια από τον Θεό και αγωνίζονταν. Ο πρόξενος της Γαλλίας πολεμούσε καλά κρατώντας στο ένα χέρι σπαθί και στο άλλο ρόπαλο. Οι ναύτες τραβολογούσαν το κασόνι που χτυπιόταν δεξιά-αριστερά. Τότε, σ’ αυτήν τη μεταφορά έχασε η Αφροδίτη το αριστερό της χέρι, που βλέπομε σήμερα κομμένο…». Αργότερα έσπασε και το άλλο χέρι.

Λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε μετακίνηση της Αφροδίτης σε άλλη θέση. Όταν σήκωσαν το άγαλμα ανακαλύφθηκε πάνω στο βάθρο ένα κομμάτι χαρτί κιτρινισμένο από τον χρόνο, το οποίο έγραφε το εξής:

«Στην λατρευτή μου Αφροδίτη της Μήλου επαναλαμβάνω με πόνο τα λόγια του Δροσίνη. Και στη συνέχεια ήταν γραμμένο ολόκληρο το ποίημα του Δροσίνη για την Αφροδίτη. Υπογραφή στο σημείωμα: «Με πόνο. Βεατρίκη Κώττα, ετών 12». Η ανεύρεση του σημειώματος αυτού και ο τρόπος της εκφράσεως των αισθημάτων της νεαρής Ελληνίδας έκαμαν τότε ζωηρότατη εντύπωση στο Παρίσι. Ο γαλλικός τύπος και το ραδιόφωνο του Παρισιού ασχολήθηκαν επανειλημμένα. Το σημείωμα τοποθετήθηκε σε μια γυάλινη θήκη και κατατέθηκε στα αρχεία του Λούβρου.

Ο Ιταλός Κορνήλιο Μάγνι γράφει το 1674 ότι «Όσοι ξένοι δεν μπορούσαν να μεταφέρουν τα μεγάλα αγάλματα, τους έκοβαν τα κεφάλια. Τα προώριζαν για τα σαλόνια και τα γραφεία των μεγιστάνων και φιλότεχνων της Ιταλίας – Γαλλίας – Ισπανίας – Γερμανίας».


Ο San Gallo κράτησε για τον εαυτό του την κεφαλή της Νίκης από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα.

Ο Δανός λοχαγός Hartmand απέσπασε δύο κεφάλια από την μετόπη. Κάθε ξένος που επισκεπτόταν την Ελλάδα, τα πληρώματα κάθε πολεμικού πλοίου που επισκέπτονταν κάποιο νησί ή κάποιο άλλο λιμάνι, ή τουρίστες που επισκέπτονταν τα αρχαία μας, αποσπούσαν κάποιο κομμάτι σαν σουβενίρ. Ο ακόλουθος της αγγλικής πρεσβείας στην Κων/πολη Ουίλλιαμ Τάρνερ συνήθιζε, όπως αφηγείται ο ίδιος, να τσακίζει τις μύτες των αρχαίων αγαλμάτων και να τις παίρνει για σουβενίρ (χαρακτηριστικό ψυχοπάθειας).

Όταν ο Έλγιν άρπαζε τα γλυπτά του Παρθενώνα, την ίδια ώρα ο Εδουάρδος Κλαρκ έκλεβε το μεγάλο άγαλμα της Δήμητρας από την Ελευσίνα. Οι Ιταλοί έγδυσαν σχεδόν ολόκληρες περιοχές με αρχαία από την Μακεδονία. Άλλοι Γάλλοι σάρωσαν όλη την Πελοπόννησο και έκλεψαν το άγαλμα του Διός (Ολυμπία). Οι ευγενείς των ιταλικών πόλεων έχτιζαν τα παλάτια τους με μάρμαρα αρχαίων αρχιτεκτονημάτων της Αθήνας.

Ο Γερμανός Ρούντολφ Φον Σούχεν που πέρασε από την Αθήνα γράφει ότι: «Ολόκληρη η Γένοβα ήταν χτισμένη με μάρμαρα και κίονες από την Αθήνα…». Στην λεηλασία των ελληνικών αρχαιοτήτων διακρίθηκαν τον 16ο και 17ον αιώνα οι ζάπλουτοι αριστοκράτες της Φλωρεντίας. Υπήρχε μεγάλη, τεράστια ζήτηση στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Εστεμμένοι και κροίσοι φιλοδοξούν να στολίσουν τους κήπους και τα ανάκτορα τους με ελληνικά γλυπτά όπως έκαναν και οι Ρωμαίοι μερικούς αιώνες πριν. Συχνότατα το εμπόριο αρχαιοκαπηλείας γινότανε μεταξύ των διπλωματών στην Ελλάδα και των αγοραστών ή των Τούρκων πασάδων και των αγοραστών.

Τον 17ον αιώνα ένας λόγιος έγραψε: “Τον 17ο αιώνα ένας Άγγλος πλούσιος φεουδάρχης και ο πανίσχυρος δούκας του Μπάκινγχαμ μεταφύτεψαν την Ελλάδα στην Αγγλία. Ακολουθούν οι Γάλλοι, οι Αυστριακοί και άλλοι με κάθε είδους έργα τέχνης που εύρισκαν στην υποδουλωμένη Ελλάδα…”

Στο Μουσείο «Ερμιτάζ – Αγία Πετρούπολη» οι ελληνικοί θησαυροί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Η πρώτη περιλαμβάνει έργα τέχνης που βρέθηκαν στη μητροπολιτική Ελλάδα, στην Ιωνία και στην Κάτω Ιταλία και μεταφέρθηκαν στην Αγία Πετρούπολη, καθώς και ρωμαϊκά αντίγραφα ελληνικών αρχαιοτήτων.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τις αρχαιότητες που προέρχονται από τις παρευξείνιες χώρες, όπου άνθισαν οι ελληνικές αποικίες από τους Αρχαϊκούς Χρόνους. Πρόκειται ασφαλώς για εκφάνσεις της ελληνικής τέχνης, όπως συνάγεται από το θεματολόγιο, την τυπολογία και την τεχνική κατασκευής των αντικειμένων αυτών.

Αν συνυπολογίσουμε τους ελληνικούς θησαυρούς που υπάρχουν σε όλα τα μουσεία του κόσμου φθάνουμε σε αστρονομικούς αριθμούς…

Αθανάσιος Δέμος

Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Διαδικτυακή πηγή το εξαιρετικό: http://ellas2.wordpress.com/

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

ΤO 2021 ... ΩΣ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΟΥ 1821 !!!

 


Τα θεμελιώδη αιτήματα του 1821 εξακολουθούν να παραμένουν λιγότερο ή περισσότερο εκκρεμή

Διακόσια χρόνια μετά την 25ης Μαρτίου του 1821 κυριαρχεί η ματαίωση και η αμηχανία· σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για εορτή.

Σύσσωμος ο ελληνισμός περίμενε κάτι διαφορετικό, χωρίς να συμφωνούμε στο τι ακριβώς περιμέναμε.

Η αμηχανία μας απέναντι στο 1821 φαίνεται και από το ότι ενώ φέτος τιμούμε την εθνεγερσία, ταυτόχρονα οικτίρουμε το κράτος και την κοινωνία που προέκυψαν ως συνέπειές της.

Το 1821, από όποια πλευρά και αν το δει κανείς, μας πληγώνει, επειδή ο πήχης που έθεσαν οι επαναστάτες του 1821 ήταν εξαρχής πολύ ψηλός.

Ίσως δυσανάλογος προς τις δυνάμεις του ελληνισμού, επειδή οι Επαναστάτες κοίταζαν προς το παρελθόν, προς τη δόξα της ελληνικής αρχαιότητας και του Βυζαντίου, προσπαθώντας να ανασυγκροτήσουν εποχές μεγαλείου.

Παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, τα θεμελιώδη αιτήματα του 1821 εξακολουθούν να παραμένουν λιγότερο ή περισσότερο εκκρεμή, εξαιτίας και του μεγαλόπνοου χαρακτήρα τους, ο οποίος ήταν όμως αναγκαίος για την κινητοποίηση των λαϊκών μαζών στην αρχή του Αγώνα.

Διακόσια χρόνια μετά, ο ελληνισμός δεν έχει αποκαταστήσει το αρχαίο κάλλος του· δεν έχει ολοκληρώσει τον πολιτικό, πολιτισμικό και κοινωνικό μετασχηματισμό του, ώστε να συμπεριλαμβάνεται στους ισχυρούς του 21ου αιώνα.

Διακόσια χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης, ο ελληνισμός εξακολουθεί να παραμένει εκκρεμής, στροβιλιζόμενος σε περιοδικές κρίσεις, προσπαθώντας να διαχειριστεί τους μεγάλους στόχους του 1821: την δημιουργία ενός ισχυρού ελληνικού κράτους και την ανανέωση του ελληνισμού, την επαναβεβαίωση της ταυτότητάς του.

Φρονώ ότι δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς από τη στιγμή που το βασικό εθνικό αφήγημα παραμένει αυτό της μειονεξίας του νεοελληνικού κράτους και της νεοελληνικής κοινωνίας έναντι της προηγμένης Δύσης.

Η σκιά των οραμάτων του 1821 εξακολουθεί να πέφτει βαριά πάνω μας.

Τόσο βαριά που πλακώνει τις ψυχές μας και γίνεται αβάσταχτη. Από τη μια το μεγαλείο των ηρώων, οι θυσίες ενός γενναίου λαού.

Και από την άλλη το σύγχρονο κράτος που παρουσιάζεται ως ο παρίας του προηγμένου κόσμου· που στην σύγκριση με την αφηρημένη ιδέα του προηγμένου ευρωπαϊκού κράτους υπολείπεται. Ένας λαός που οι ηγεσίες του, πολιτικές και πνευματικές, του ζητούν να αλλάξει, να μιμηθεί αλλότρια πρότυπα.

Στη θέση του οράματος των Επαναστατών για ένα ισχυρό ελληνικό κράτος, έχουμε ένα μάλλον αδύναμο κράτος που συχνά προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.

Ένα κράτος που ο Έλληνας το αντιμετωπίζει εχθρικά, ως τον κατακτητή μεταμορφωμένο. Ένα κράτος που δεν είναι κατά φύση ελληνικό, επειδή ιδανικό του έχει γίνει -από τα σπάργανά του ήδη- η μίμηση επείσακτων προτύπων.

Αντί της ανανέωσης του ελληνισμού, επικρατεί μια διάχυτη κουλτούρα περιφρόνησης και υποτίμησης καθετί ελληνικού: όλων αυτών δηλαδή των πολιτισμικών χαρακτηριστικών που καθόρισαν το 1821 και συνέβαλαν αποφασιστικά στο να ξεκινήσει και να τελεσφορήσει η Επανάσταση με την απελευθέρωση από την τυραννία του οθωμανικού ζυγού.

Η ελληνικότητα εκλαμβάνεται συχνά ως συνώνυμη της υστέρησης και ανασχετική της πορείας εξευρωπαϊσμού και εκσυγχρονισμού.

Φοβούμαι ότι ο φετινός αναστοχασμός δεν αυξάνει την εθνική μας αυτοπεποίθηση, αλλά αντίθετα μεγεθύνει την εθνική μας μειονεξία.

Η επιχειρούμενη για χρόνια έκπτωση του 1821 από τη θέση που κατέχει στο συλλογικό φαντασιακό, συνδυαζόμενη με τη σύγκριση των οραμάτων του 1821 με την παρούσα πραγματικότητα, προκαλεί στον ελληνισμό θλίψη και συντριβή, παρότι η υπέρβαση του πήχη που έθεσαν οι επαναστατημένοι Έλληνες είναι μάλλον αδύνατη, επειδή εξαρχής ο πήχης τέθηκε πολύ ψηλά

Τελικά, το 2021 μάλλον δεν θα επιτρέψει την επανατοποθέτησή μας στον σύγχρονο κόσμο, ούτε θα αποτελέσει εφαλτήριο για το πέρασμα σε μια άλλη εποχή, μέσω του επαναπροσδιορισμού του ελληνισμού και της ελληνικότητας.

Υπολειπόμαστε των εθνικών στόχων, όπως αυτοί τέθηκαν από τους επαναστάτες του 1821, και ταυτόχρονα δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε ούτε με αυτό που είμαστε στη δεδομένη ιστορική συγκυρία, ούτε με αυτό που οι ηγεσίες μας -στην πορεία των διακοσίων ετών- θέλησαν να μας κάνουν.

Γιώργος Στείρης
Αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

HuffingtonPost

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

ΜΑΣ '' ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ '' ... ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ !!!


Συνθετική τροφή Solein από λεπτό αέρα, της Solar Foods (Φινλανδία) αλλά και συνθετική ζωοτροφή από λεπτό αέρα, της Startup του Ηνωμένου Βασιλείου Deep Branch. Οι τροφές του μέλλοντος θα είναι λιγότερο επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον

Με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την εξάντληση των φυσικών πόρων, το θέμα της τεχνητής τροφής γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Συνθετικό ψάρι και κρέας θα εμφανιστούν σε σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο στο εγγύς μέλλον. Οι παραγωγοί  μας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα παρατηρήσουμε καν τη διαφορά μεταξύ τεχνητών και φυσικών λιχουδιών και μάλιστα οι τροφές που θα δημιουργούνται στα εργοστάσια θα είναι λιγότερο επιβλαβείς για την υγεία.

Αλλά αποδεικνύεται ότι η τροφή του μέλλοντος μπορεί να είναι όχι μόνο τεχνητό κρέας, αλλά και τεχνητός αέρας. Σύμφωνα με επιστήμονες της Solar Foods (Φινλανδία), αρκεί να έχουμε αέρα, νερό και πηγή ανανεώσιμης ενέργειας για να μπορούμε να πάρουμε φαγητό, με τη μορφή θρεπτικής σκόνης - ένα μείγμα που, από την άποψη της θρεπτικής του ποιότητας, δεν είναι κατώτερο από τη σόγια ή τα φύκια.

Αυτό το είδος παραγωγής τροφίμων από τον αέρα και το νερό ξεκινά η Solar Foods στο εγγύς μέλλον, καθώς έλαβε χρηματοδότηση, για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου. Αρχικά, κατασκεύασε ένα πειραματικό εργοστάσιο κοντά στο Ελσίνκι, το οποίο φέτος ξεκίνησε την παραγωγή αυτής της εκπληκτικής θρεπτικής σκόνης, που αναπτύχθηκε από τους ειδικούς της εταιρείας.

Η όλη ουσία της διαδικασίας, για να το θέσουμε κάπως απλοϊκά, είναι ότι με βάση την ηλεκτρόλυση, το υδρογόνο απελευθερώνεται από το νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για την τροφή ωφέλιμων μικροβίων. Και εδώ, μετά από θερμική επεξεργασία, σχηματίζεται το θρεπτικό μείγμα, το οποίο συνήθως ονομάζεται τροφή από λεπτό αέρα.

Αυτό το "ευάερο φαγητό" στην εμφάνιση και τη γεύση θυμίζει κάπως γάλα σε σκόνη. Φυσικά, τέτοια τρόφιμα δεν θα αντικαταστήσουν με κανέναν τρόπο το παραδοσιακό φαγητό, αλλά, όπως διαβεβαιώνουν οι προγραμματιστές, μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα πρωτεΐνης για τη διατροφή, ειδικά ως προσωρινό φαγητό σε ακραίες καταστάσεις.

Η Solar Foods αναμένει μια μαζική απελευθέρωση "τροφίμων από λεπτό αέρα" το 2021, καθώς ελπίζει να ολοκληρώσει την αδειοδότηση του νέου προϊόντος διατροφής από την EFA (Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Το κύριο προϊόν της Solar Foods ονομάζεται Solein - ένα κίτρινο αλεύρι που είναι περίπου 65% πρωτεΐνη και προσφέρει μια φιλική προς το κλίμα εναλλακτική λύση για το κρέας και το γάλα. 

το σχετικό βίντεο 10-3-21

https://www.theglobeandmail.com/life/video-finnish-startup-makes-food-out-of-thin-air/

Η φινλανδική εταιρεία Solar Foods (Tech startup)  δημιουργεί έναν νέο τύπο φυτικής πρωτεΐνης, κατασκευασμένο από διοξείδιο του άνθρακα, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, μικρόβια και θρεπτικά συστατικά

η startup παράγει πρωτεΐνες από λεπτό αέρα, δημιουργώντας ένα φυτικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποτά υγείας, γιαούρτι και ακόμη και ως υποκατάστατο κρέατος.

Η Solar Foods έχει λάβει περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ (30 εκατομμύρια δολάρια) από κυβερνητική και ιδιωτική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και εμπορία του προϊόντος που ονομάζεται Solein.

το προϊόν μοιάζει με κίτρινο αλεύρι και περιέχει 65% πρωτεΐνη.

κατασκευάζεται σε εργαστήριο χρησιμοποιώντας μικροσκοπικό βιοαντιδραστήρα.

Το αλεύρι αλέθεται από έναν υγρό μικροοργανισμό που παράγεται από διοξείδιο του άνθρακα από αέρα, ηλεκτρισμό, νερό, μικρόβια και θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετωπίζει προκλήσεις, δήλωσε η Reetta Kivela, καθηγήτρια πρακτικής για καινοτομίες τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Για να επιτύχει η Solein, είπε η Kivela, η εταιρεία έπρεπε να κάνει την παραγωγή να λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να βρει έναν βιώσιμο τρόπο παραγωγής αζώτου και να κάνει το αλεύρι πιο ελκυστικό από κάποιες άλλες φυτικές πρωτεΐνες που συχνά έχουν κοκκώδη υφή και μπορεί  να έχουν πικρή γεύση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Solar Foods, Pasi Vainikka, δήλωσε ότι παρόλο που η Solein χρησιμοποίησε αμμωνία που παράγεται με ορυκτή ενέργεια, είχε ήδη πολύ λιγότερες εκπομπές από την παραγωγή κρέατος. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να στραφεί στην πράσινη αμμωνία ή ακόμη και να την παράγει στο δικό της εργοστάσιο.

Τον Δεκέμβριο, η εταιρεία πρόσθεσε 4,3 εκατομμύρια ευρώ από τη φινλανδική κυβέρνηση σε χρηματοδότηση που είχε συγκεντρωθεί νωρίτερα από ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες και τη φινλανδική αρτοποιό (και παραγωγή καραμέλας) Fazer για να εμπορευματοποιήσει τη Solein.

Προετοιμασμένη να αυξήσει την παραγωγή της Solein, με ένα μικρό εργοστάσιο επίδειξης, η Solar Foods στοχεύει να εισαγάγει το προϊόν στην αγορά στις αρχές του 2023 και υπέβαλλε  αίτηση για νέα έγκριση τροφίμων παγκοσμίως, δήλωσε ο Vainikka στο Reuters.

πηγή 11-3-21

https://www.rappler.com/life-and-style/food-drinks/tech-startup-eyes-meatless-schnitzel-new-laboratory-made-protein

================

παραγωγή ζωοτροφών από λεπτό αέρα

Η Startup του Ηνωμένου Βασιλείου Deep Branch, εξασφάλισε κεφάλαια από υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού πετρελαϊκού γίγαντα Total SE για το σχέδιο της να μετατρέψει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε τρόφιμα για κοτόπουλα, ψάρια και χοίρους. 

Η εταιρεία χρησιμοποιεί μια διαδικασία ζύμωσης παρόμοια με την οινοποίηση ή την αποξήρανση, εκτός από το ότι τα μικρόβια τρέφονται με CO₂ και υδρογόνο αντί για σάκχαρα. Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν πρωτεΐνης 70% που ονομάζεται Proton και μπορεί να αντικαταστήσει τις συμβατικές ζωοτροφές όπως το ιχθυάλευρο και η σόγια. Η εξάρτηση της γεωργικής βιομηχανίας από τα δύο συστατικά έχει συνδεθεί με την εξάντληση των αποθεμάτων άγριων ψαριών και προκάλεσε αποδάσωση μεγάλης κλίμακας. 

«Μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς τις τιμές με αυτά τα συστατικά χωρίς να είμαστε κακοί για τον πλανήτη», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Peter Rowe σε συνέντευξή του. "Όχι μόνο είναι ένας τρόπος παραγωγής πρωτεϊνών όπου δεν χρειάζεστε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αποψίλωση ή υπεραλίευση, αλλά και επειδή το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα είναι εξαιρετικά μικρό."

Η Deep Branch δήλωσε στις 16-3-21, ότι συγκέντρωσε 8 εκατομμύρια ευρώ (9,5 εκατομμύρια δολάρια) για ένα πιλοτικό έργο για την αναβάθμιση της τεχνολογίας της. Το επενδυτικό ταμείο Novo Holdings A / S και DSM Venturing ηγήθηκαν του γύρου χρηματοδότησης, ο οποίος περιλάμβανε επίσης το Barclays Sustainable Impact Capital. Η χρηματοδότηση της εταιρείας αυξήθηκε σε περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ

Η  Startup  Deep Branch του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι μία από τις πολλές που χρησιμοποιούν τεχνολογία ζύμωσης για την ανάπτυξη πιο βιώσιμης πρωτεΐνης. Η Air Protein με έδρα τις ΗΠΑ και η Solar Foods με έδρα τη Φινλανδία εργάζονται για τη μετατροπή των αερίων σε τρόφιμα, ενώ στην Ινδία, η String Bio ανακυκλώνει το μεθάνιο σε πρωτεΐνες για ζώα.

Η Deep Branch αναφέρει ότι η διαδικασία της παράγει 90% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ό, τι θα είχαν δημιουργηθεί από παραδοσιακές γεωργικές μεθόδους. Οι περισσότερες από τις εκπομπές τους οφείλονται στη χρήση αμμωνίας, η οποία παρέχει το συστατικό αζώτου των πρωτεϊνών της. Επί του παρόντος, η αμμωνία παράγεται συνήθως χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο σε μια διαδικασία έντασης άνθρακα, αλλά οι εταιρείες αναζητούν τρόπους για την κατασκευή του αερίου χωρίς να προκαλούν εκπομπές. 

Η startup έχει επίσης κάνει συμφωνία με την Βρετανική παραγωγό ενέργειας Drax Group Plc για τη χρήση αποβλήτων διοξειδίου του άνθρακα που λαμβάνονται στο εργοστάσιο παραγωγής  βιοενέργειας. Η Deep Branch ουσιαστικά ανακυκλώνει τις εκπομπές θέρμανσης του πλανήτη μετατρέποντας αυτές σε τροφή, καθώς τελικά θα απελευθερωθούν ξανά στον αέρα μετά την κατανάλωση της πρωτεΐνης. Ωστόσο, η προσέγγιση μειώνει τη συνολική ρύπανση που απαιτείται για την εκτροφή ζώων αποφεύγοντας την αποψίλωση των δασών και μειώνοντας τα ορυκτά καύσιμα που απαιτούνται για την κατασκευή λιπασμάτων που διαφορετικά θα είχαν χρησιμοποιηθεί.

«Λαμβάνει απόβλητα διοξείδιου του άνθρακα και δημιουργεί ένα πολύτιμο προϊόν από αυτό με καλά οφέλη αειφορίας», δήλωσε ο Cindi Choi, διευθύνων σύμβουλος της Total's Carbon Neutrality Ventures, η οποία υποστηρίζει τις νεοσύστατες εταιρείες που υποστηρίζουν ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η Deep Branch αναπτύσσει επίσης την υδατοτροφή (aquafeed) με την Biomar Holding A / S και εργάζεται για τη διατροφή πουλερικών με την AB Agri Ltd. Ένα εργοστάσιο εμπορικής κλίμακας σχεδιάζεται στην Ευρώπη για το 2023.

πηγή 16-3-21

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-03-16/french-oil-giant-backs-startup-recycling-co-into-animal-food

σχετική ανάρτηση

Bill Gates urges fans to eat synthetic meat to save planet, dismisses ‘crazy conspiracies’ about vaccines & 5G in Reddit AMA

https://www.rt.com/usa/518667-bill-gates-ama-conspriacies/

σχετική μας ανάρτηση

19 Μαρτίου 2021

Καπνιστός σολομός με τη χρήση νέας τεχνολογίας που βασίζεται σε 3D εκτύπωση τροφίμων, από την Revo Foods. Ο σολομός με βάση τα φυτά "Salmon with Attitude" είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και δεν περιέχει βαρέα μέταλλα και αντιβιοτικά που υπάρχουν στον σολομό της συμβατικής υδατοκαλλιέργειας

https://hellenicrevenge.blogspot.com/2021/03/3d-revo-foods-salmon-with-attitude.html

read more “Συνθετική τροφή Solein από λεπτό αέρα, της Solar Foods (Φινλανδία) αλλά και συνθετική ζωοτροφή από λεπτό αέρα, της Startup του Ηνωμένου Βασιλείου Deep Branch. Οι τροφές του μέλλοντος θα είναι λιγότερο επιβλαβείς για την υγεία και το ποεριβάλλον”

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ !!!

 


Απαιτείται εθνικός συναγερμός

Σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης οι πολίτες ελάχιστα έχουν ασχοληθεί με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης. Οι πολιτικοί σχηματισμοί του κοινοβουλίου επίσης δεν διαθέτουν καθόλου από την ενέργειά τους για την εξέταση των όρων ενός συμφώνου που θα αποβεί καταστροφικό για την πατρίδα την κοινωνία και την οικονομία.

Η τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά στην Βουλή όπου γλαφυρά μας περιέγραψε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη ( βλέπε Ελλάδα και πάλι) θα παραμείνει προορισμός ασύλου για κάθε έναν που θέλει να διαφύγει, περιείχε όλη τη φιλοσοφία των κύκλων που επιθυμούν την συνέχιση της αθρόας μετανάστευσης μέχρι την αντικατάσταση πληθυσμών.

Το σύμφωνο παρουσιάζει και επισήμως την αντίληψη των κυρίαρχων ελίτ των Βρυξελλών για την Ελλάδα. Μια χώρα που η δημογραφική της αλλοίωση θεωρείται βέβαια εκ των συνθηκών. Ξεκαθάρισε ο κ. Σχοινάς ότι η συζήτηση για το άσυλο δεν θα γίνεται εκτός χωρών Ε.Ε όπως ζητούσαν όλοι αλλά εντός, άρα στην Ελλάδα που είναι η κύρια χώρα υποδοχής, επίσης απέκλεισε την μετεγκατάσταση στις χώρες από όπου προέρχονται.

Το νέο σύμφωνο μετανάστευσης προβλέπει την προσωρινή εγκατάσταση έως την εξέταση ασύλου στην χώρα υποδοχής, δηλαδή στην Ελλάδα που δέχεται λόγω της εγγύτητας της το μεγάλο όγκο των μεταναστών.

Έτσι, θα μεταβληθούν οι περισσότερες περιοχές της μεθορίου σε γκρίζες ζώνες καθώς ο όγκος των μεταναστών θα αλλοιώσει καταλυτικά την δημογραφική τους σύνθεση, θα καταστήσει τις συνθήκες αβίωτες για τις τοπικές κοινωνίες και θα αποτελέσει μέγα εθνικό κίνδυνο καθώς υπάρχει πάντα η Τουρκική απειλή.

Η τήρηση του συμφώνου ακυρώνει οριστικά τις ενδοευρωπαϊκές μετακινήσεις και μεταφέρει την δυνατότητα αποδοχής φιλοξενίας αποκλειστικά στην διάθεσή των βόρειων χωρών άρα τις μηδενίζει.

Με δεδομένο ότι το 85% των αιτούντων άσυλο δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις αλλά μόνον ελάχιστοι εξ' αυτών επιστρέφουν στις πατρίδες τους ή στα σημεία πρώτη προσφυγικής συγκέντρωσης, αντιλαμβάνεται κανείς τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα που ήδη έχει ξεπεράσει κάθε όριο παρουσίας παρανόμων μεταναστών, κάθε προέλευσης.

Στην ουσία το νέο σύμφωνο είναι η τυπική κατοχύρωση της ολέθριας πολιτικής που ακολουθεί η πατρίδα μας με την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που δέχτηκαν να παριστάνουν τον κυματοθραύστη της Ευρώπης, περιοριζόμενοι σε δηλώσεις συμπαράστασης και κάποιες περιπολίες μπας και ανακουφίσουν την παραμεθόριο ζώνη.

Η δημιουργία πόλεων μεταναστών, μουσουλμάνων, Ασιατών και Αφρικανών, στα νησιά, τον Έβρο και αναρίθμητες δομές σε όλη την επικράτεια, συνιστούν μια εφιαλτική εξέλιξη που θα μειώσει την εθνική κυριαρχία και θα απομακρύνει τους Έλληνες.

Η εμφανιζόμενη άγνοια των γεωπολιτικών, ιστορικών, στρατιωτικών συνθηκών που δείχνει η Ευρώπη πως εξηγείται άραγε για την Ελληνική κυβέρνηση που φέρεται να αγνοεί θεμελιώδη δεδομένα.

Αξίζει να αναφερθούμε για μια ακόμα φορά στην πλήρη δυσαρμονία της Ελληνικής κοινωνίας με το πολιτικό σύστημα. Οι κάτοικοι όλο και περισσοτέρων περιοχών έχουν δεινοπαθήσει ενώ οι πολιτικοί αρνούνται ακόμα και να θέσουν στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα. Κόμματα, τηλεοπτικοί σταθμοί, ραδιόφωνα, εφημερίδες σιωπούν έναντι της επερχόμενης καταστροφής.

Το Εθνικό Μέτωπο συνεπές στην προσπάθειά του για την εθνική αφύπνιση και ανασυγκρότηση καλεί σε κινητοποίηση πριν την ολέθρια εξέλιξη για τον τόπο μας, για το έθνος μας.

Εμμανουήλ N. Κώνστας
Pronews

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ !!! ... Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ !!!



 Συστηματικές διώξεις  εναντίον της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, καταγγέλλει η Ομόνοια Χειμάρρας, καλώντας την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει συμπεριφορές  «που παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές».

 Στο δελτίο τύπου που εξεδόθη γίνεται αναφορά στην δικαστική απόφαση για τους πέντε Χειμαρριώτες που συμμετείχαν με δεκάδες άλλους στην ανέγερση του Σταυρού στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής (Αθαλιώτισσα), αλλά και στην καταδίκη του Μόντη Κολίλα για πρόκληση μίσους.

«Ο χρόνος που εκδόθηκαν οι αποφάσεις δεν είναι τυχαίος, εφόσον είμαστε στις παραμονές των βουλευτικών εκλογών αλλά και της απογραφής πληθυσμού. Οι δυο αυτές άδικες αποφάσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά άλλων αποφάσεων που έχουν ως σκοπό την τρομοκράτηση των Ελλήνων της Χειμάρρας, έτσι ώστε να τους αποτρέψουν να εκφράσουν ελεύθερα τις θρησκευτικές και εθνικές τους πεποιθήσεις» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Ομόνοιας Χειμάρρας

Σήμερα, 16.03.2021 το Πρωτοδικείο Αυλώνας εξέδωσε απόφαση για τους πέντε Χειμαρριώτες συμπατριώτες μας, οι οποίοι συμμετείχαν με δεκάδες άλλους στην ανέγερση του Σταυρού στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής (Αθαλιώτισσα) Χειμάρρας. Με την εν λόγω απόφαση κρίθηκαν οι τρεις εκ των πέντε αθώοι, ενώ για τους υπόλοιπους δυο (Μανώλης Ζώτος, Γιώργος Σκούρας) αποφασίστηκε η μηνιαία παρουσία τους στο οικείο αστυνομικό τμήμα επι 16 μήνες, υπό την κατηγορία της παράνομης οικοδόμησης και παράνομης οργάνωσης συγκέντρωσης.

Η κατηγορία για παράνομη οικοδόμηση, συγκεκριμένα για την ανέγερση του σταυρού εντός του μοναστηριακού χώρου, την ώρα που στην περιοχή του Δήμου Χειμάρρας οι αυθαίρετες κατασκευές από τους καταπατητές οικοπέδων «ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια», αγγίζει τα όρια του τραγελαφικού.

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2021 η αλβανική δικαιοσύνη εξέδωσε καταδικαστική απόφαση 8,5 ετών φυλάκισης στον Χειμαρριώτη, Μόντη Κολίλα, με αφορμή τη συμμετοχή του σε εκδήλωση στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου. Στον εν λόγω εορτασμό ο συμπατριώτης μας, εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο. Το κατηγορητήριό του από το αλβανικό κράτος συνίσταται σε τρείς βασικές κατηγορίες: Πρόκληση μίσους και ταραχών, Διάδοση αντισυνταγματικών κειμένων, Οργάνωση και Συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις.

Στην υπόθεση Κολίλα, οι κατηγορίες είναι πέρα για πέρα αβάσιμες, γιατί στο λόγο του δεν υπήρχε ούτε λέξη που να προκαλεί εθνικό μίσος και στην εκδήλωση δεν υπήρχε ουδεμία παράνομη πράξη.

Ο χρόνος που εκδόθηκαν οι αποφάσεις δεν είναι τυχαίος, εφόσον είμαστε στις παραμονές των βουλευτικών εκλογών αλλά και της απογραφής πληθυσμού. Οι δυο αυτές άδικες αποφάσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά άλλων αποφάσεων που έχουν ως σκοπό την τρομοκράτηση των Ελλήνων της Χειμάρρας, έτσι ώστε να τους αποτρέψουν να εκφράσουν ελεύθερα τις θρησκευτικές και εθνικές τους πεποιθήσεις.

Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει να συμπεριφέρεται στα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας με τρόπους που παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές.

https://www.orthodoxianewsagency.gr/%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b1/ypo-diogmo-o-ellinismos-tis-xeimarras/

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ... ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ !!!

 

Ἡ τουρκικὴ ἀριθμητικὴ ψεύδεται (καὶ) στὴν Θράκη ...


Πρὶν δύο ἑβδομάδες, μεταξὺ ἄλλων προκλητικῶν του δηλώσεων, ὁ ἐκπρόσωπος τοῦ τουρκικοῦ ΥΠΕΞ Χαμὶ Ἀκσόϊ ἀναφέρθηκε καὶ στὰ «ἐκπαιδευτικὰ προβλήματα» τοῦ μειονοτικοῦ στοιχείου στὴν ἑλληνικὴ Θράκη. Μάλιστα ἀναφέρθηκε στὸν ὑποδιπλασιασμὸ τῶν μειονοτικῶν σχολείων πρωτοβάθμιας ἐκπαίδευσης, ἀντιπαραβάλλοντάς τον μὲ τὴν «γαλαντομία» τῆς Τουρκίας ποὺ ἄνοιξε τὸ σχολεῖο τῆς Ἴμβρου μὲ …4 μαθητές! Ἐπειδὴ αὐτὰ ἠχοῦν ἐνδεχομένως βάσιμα στὰ αὐτιὰ κάποιου ποὺ ἀγνοεῖ τὴν τρέχουσα κατάσταση, θὰ ἐξηγήσω παρακάτω τὴν ἀπάτη ποὺ κατασκευάζει μία μαγικὴ εἰκόνα σὲ βάρος τῆς ἑλληνικῆς πολιτείας.

Δὲν θὰ ἀναφερθῶ στὸ περίπλοκο καὶ ἀπαρχαιωμένο νομικὸ πλαίσιο ποὺ ὁρίζει...

τὴν λειτουργία τῶν σχολείων αὐτῶν, τὰ ὁποία προσομοιάζουν μὲ ἐκπαιδευτικὸ ἀπαρτχάϊντ. Ἕνα σύστημα ποὺ παράγει ἐλάχιστη μόρφωση, περιορισμένη κοινωνικότητα καὶ μηδαμινὴ ἑλληνομάθεια ἀλλὰ ἐξακολουθεῖ νὰ λειτουργεῖ ἁπλῶς καὶ μόνο γιατί ἡ Ἑλλάδα δὲν θέλει νὰ ἀντιπαρατεθεῖ μὲ τὴν τουρκικὴ κακοπιστία καὶ προπαγάνδα. Μία προπαγάνδα ποὺ δυστυχῶς βρίσκει ἀποδέκτες καὶ συνεργοὺς στὸ ἐσωτερικό τῆς μουσουλμανικῆς κοινωνίας, κάποτε μεταξὺ γονέων ἢ ἐκπαιδευτικῶν καὶ συχνὰ μεταξὺ τῶν πολιτικῶν κεφαλῶν της. Θὰ μείνω στοὺς ἀριθμοὺς ποὺ τόσο προβάλουν οἱ διάφοροι ἀγκιτάτορες τοῦ ἀλυτρωτισμοῦ τῶν τουρκοφρόνων ἀλλὰ καὶ σὲ κάποια χαρακτηριστικὰ συμβάντα ποὺ δείχνουν τὸ κλίμα ποὺ ἐπικρατεῖ.

Εἶναι ὄντως ἀλήθεια ὅτι σήμερα οἱ μουσουλμάνοι μαθητὲς τῆς Θράκης στὴν πρωτοβάθμια μειονοτικὴ ἐκπαίδευση εἶναι κάτω ἀπὸ 5.000, ἐνῶ πρὶν 30 χρόνια ἦταν διπλάσιοι καὶ πρὶν 50 χρόνια τριπλάσιοι. Προφανῶς αὐτὸ τὸ στοιχεῖο δικαιολογεῖ καὶ τὴν μείωση σχολείων καὶ διδασκόντων, μείωση ποὺ δὲν εἶναι βέβαια ἀναλογικὰ ἴση. Ἀντιθέτως, σὲ κάθε μειονοτικὸ σχολεῖο ἀντιστοιχοῦν 37 μαθητές, ἐνῶ στὰ δημόσια ἀντιστοιχοῦν 153! Τί συνέβη λοιπὸν τὰ τελευταία δέκα κυρίως χρόνια; Ἀφενὸς τέθηκε γιὰ ὅλα τὰ σχολεῖα τῆς χώρας τὸ ἐλάχιστο ὅριο τῶν 9 μαθητῶν προκειμένου νὰ παραμείνει σὲ λειτουργία ἕνα σχολεῖο κι ἀφετέρου ἡ οἰκονομικὴ κρίση εἶχε δραματικὲς ἐπιπτώσεις στὴν δημογραφία καὶ στὸν τρόπο ζωῆς ὅλων. Σημειωτέον πὼς ἀκόμα καὶ τὸ ὅριο τῶν 9 μαθητῶν δὲν ἀνέστειλε τὴν λειτουργία σχολείων σὲ περιπτώσεις ἀπομακρυσμένων οἰκισμῶν (Ρεῦμα, Κερασιά, Τέμενος, Πετρόλοφος…) ἀλλὰ ἡ ἑλληνικὴ διοίκηση ἐπέτρεψε τὴν συνέχιση γιὰ χάρη τῶν παιδιῶν.

Αὐτὸ ποὺ ὅμως κυρίως ἀποσιωπᾶται ἀπὸ τὴν τουρκικὴ πλευρὰ εἶναι ἡ συνέχεια μετὰ τὴν ἀναστολὴ λειτουργίας τῶν μειονοτικῶν σχολείων. Ποτὲ δὲν λέγεται ὅτι ἡ Περιφέρεια χρηματοδοτεῖ τὴν δωρεὰν μεταφορὰ τῶν μαθητῶν, μὲ λεωφορεῖο ἢ ταξί, στὸ κοντινότερο καὶ μεγαλύτερο σχολεῖο μὲ ἀποτέλεσμα τὰ παιδιὰ νὰ βρεθοῦν σὲ ἐκπαιδευτικὸ χῶρο σαφῶς πιὸ πρόσφορο. Τί ποιότητας ἐκπαίδευση παρέχει ἕνα σχολεῖο μὲ 8-10 μαθητὲς ὅλων τῶν ἡλικιῶν, μπροστὰ σὲ ἕνα ἑξαθέσιο (μειονοτικό, ἔστω!) ποὺ θὰ ἔχει ὅλο τὸ ἀπαιτούμενο προσωπικὸ καὶ τὴν ἀνάλογη ὑποδομή; Παρότι καθένας τὸ ἀντιλαμβάνεται, κάποιοι γονεῖς, εἴτε λόγω τοπικισμοῦ εἴτε γιατί πείθονται ἀπὸ τὴν τουρκικὴ προπαγάνδα, διεκδικοῦν τὴν συνέχιση τῆς λειτουργίας σχολείων ποὺ δὲν μποροῦν νὰ προσφέρουν στὰ παιδιὰ τους σχεδὸν τίποτε. Καὶ ναὶ μὲν στὴν περίπτωση ἁπλοϊκῶν χωρικῶν αὐτὸ μπορεῖ κανεὶς νὰ τὸ καταλάβει, ὅμως καμμία δικαιολογία δὲν ὑπάρχει γιὰ βουλευτὲς ποὺ προωθοῦν τέτοια αἰτήματα καὶ πιέζουν γιὰ τὴν ἱκανοποίησή τους. Χαρακτηριστικὴ ἡ περίπτωση τοῦ Ζεϊμπὲκ Χουσεΐν, βουλευτή Σύριζα Ξάνθης, στὴν ἀναστολὴ  λειτουργίας πρὸ τετραετίας τοῦ σχολείου στὸν Κόμμαρο, ἐνῶ τὴν ἴδια στάση ἔδειξαν σὲ ὅμοιες ὑποθέσεις κι ἄλλοι ποὺ μάλιστα θεωροῦνται «μετριοπαθεῖς». Προφανῶς ἡ συνηγορία στοὺς τουρκικοὺς στόχους βαρύνει ἀποφασιστικὰ γιὰ τὴν πολιτικὴ καριέρα κάθε μειονοτικοῦ πολιτευτῆ.

Τὰ πράγματα εἶναι ἀπολύτως ξεκάθαρα, ὅσο κι ἂν κάποιοι θέλουν νὰ θολώσουν τὴν εἰκόνα. Ἡ μουσουλμανικὴ κοινωνία ἔχει ἐν πολλοῖς τὰ ἴδια προβλήματα μὲ τὴν χριστιανικὴ πλειονότητα τῆς Θράκης:  ἀνεργία, ἀστυφιλία, μετανάστευση, ἀποφυγὴ – ἀναβολὴ τεκνοποιίας… Τὰ νούμερα ποὺ ἐπικαλεῖται ἡ τουρκικὴ προπαγάνδα γιὰ τὴν μειονοτικὴ ἐκπαίδευση κάνουν ὅτι ἀγνοοῦν αὐτὴν τὴν πασίδηλη πραγματικότητα. Πόσα σχολεῖα μποροῦσαν νὰ διατηρηθοῦν στὸν ὀρεινὸ ὄγκο τῆς Ροδόπης ἡ ὁποία κατοικεῖται σχεδὸν ἀποκλειστικὰ ἀπὸ μουσουλμάνους (κυρίως Πομάκους), ὅταν τὰ χωριὰ αὐτὰ ἐρημώνουν ἀπὸ κατοίκους οἱ ὁποῖοι στρέφονται εἴτε στὴν ἐσωτερικὴ εἴτε στὴν ἐξωτερικὴ μετανάστευση (Γερμανία, Ὀλλανδία, Νορβηγία…);

Ἀλλὰ καὶ στὰ ἀστικὰ κέντρα εἶναι παραπάνω ἀπὸ σαφὴς ἡ στροφὴ τῶν μουσουλμάνων μαθητῶν πρὸς τὴν σύνολη δημόσια ἐκπαίδευση, στὶς μονάδες τῆς ὁποίας σήμερα τὸ μαθητικὸ δυναμικὸ εἶναι μοιρασμένο σχεδὸν 50-50 μεταξὺ τῶν σύνοικων στοιχείων, ἐνῶ καὶ στὴν πρωτοβάθμια ἐκπαίδευση τὸ μειονοτικὸ ποσοστὸ ὁλοένα κι αὐξάνεται: παρὰ τὴν ἐγκληματικὴ ἀπουσία δημόσιων (δημοτικῶν) σχολείων στὴν θρακικὴ ὕπαιθρο, ἕνα στὰ τέσσερα μουσουλμανόπαιδα ἀπὸ Ροδόπη καὶ Ξάνθη πηγαίνει σὲ δημόσιο. Ἐννοεῖται ὅτι ὅσοι ἀλληθωρίζουν πρὸς ἀνατολᾶς καὶ θέλουν διαχωρισμένο τὸν πληθυσμὸ σὲ ἐθνοθρησκευτικὲς ἀντίπαλες γραμμὲς φρίττουν στὴν ἰδέα τῆς κοινῆς σχολικῆς ζωῆς, ἡ ὁποία φέρνει κοντύτερα τὰ παιδιὰ καὶ καταρρίπτει τὰ στερεότυπα. Δὲν εἶναι τυχαῖο τὸ γεγονὸς ὅτι τὰ σταλινικὰ ποσοστὰ τοῦ ἀλυτρωτικοῦ κόμματος (DEB) τῶν τουρκοφρόνων ἐμφανίζονται σὲ ἀμιγῶς μουσουλμανικοὺς καὶ συνήθως ἀπομακρυσμένους οἰκισμούς, ἐνῶ στὶς πόλεις μετριάζονται.

Ἡ Ἑλλάδα τὴν τελευταία ἰδίως δεκαετία ἔχει δώσει στὴν ἐκπαίδευση τῶν μουσουλμανοπαίδων πολὺ περισσότερα ἀπὸ ὅσα θὰ μποροῦσε κάποιος νὰ φανταστεῖ. Ἔχει ἱκανοποιήσει κάθε αἴτημα ποὺ σχετιζόταν μὲ τὴν καλή της λειτουργία, παρότι θὰ μποροῦσε νὰ ὀχυρωθεῖ πίσω ἀπὸ τὴν ἀδράνεια τοῦ συστήματος, τὴν οἰκονομικὴ κρίση τῆς χώρας ἢ καὶ τὴν ἀμοιβαιότητα (ὅπως αὐτὴ διαφαίνεται στὰ πρακτικὰ τῆς Συνθήκης τῆς Λωζάνης) μὲ τὴν γείτονα ἡ ὁποία ἐξαφάνισε τὴν ἑλληνικὴ μειονότητα – μαζὶ καὶ τὴν ἐκπαίδευση – στὴν Πόλη, στὴν Ἴμβρο καὶ στὴν Τένεδο.

Τώρα βεβαίως ἐκ τοῦ ἀσφαλοῦς μπορεῖ νὰ παριστάνει τὴν φιλελεύθερη οἰκοδέσποινα, ἔχοντας ἐξουθενώσει ἀριθμητικὰ καὶ οἰκονομικὰ τὸν ἑλληνισμὸ ποὺ κάποτε ἀνθοῦσε. Δὲν φταίει ὅμως αὐτὴ πρωτίστως. Φταῖνε κυρίως τὰ ἑλλαδικὰ κόμματα ἐξουσίας ποὺ προσέγγιζαν πάντα τὰ μειονοτικὰ ζητήματα μὲ ἕναν ἐθνικὰ ἀνεύθυνο λαϊκισμό, μὲ μία διάθεση πλειοδοσίας προκειμένου νὰ ἐξασφαλίσουν μέσω τοῦ τουρκικοῦ Προξενείου Κομοτηνῆς τὴν ψῆφο τῆς μουσουλμανικῆς κοινωνίας. Τὸ ἀποτέλεσμα ἦταν νὰ ἀποθρασυνθοῦν τὰ ἐνεργούμενα τῆς Ἄγκυρας καὶ νὰ φτάσουμε στὸ σημεῖο νὰ κατηγορεῖται πρὸ ἡμερῶν ἡ διοίκηση γιὰ τὴν ἀνανέωση μίας σχολικῆς ταμπέλας στὸ Ἱεροσπουδαστήριο Κομοτηνῆς, ἐπειδὴ γράφτηκε ὁλογράφως ἡ προϋπάρχουσα λέξη «μουσουλμανικό»! Ἔχουμε ὡς διοίκηση παραχωρήσει πάρα πολλὰ στὴν μειονοτικὴ ἐκπαίδευση, πετύχαμε ἀρκετά, προσδοκοῦμε περισσότερα καὶ αὐτὴ εἶναι μία ἀλήθεια ποὺ καλὸ θὰ εἶναι νὰ τὴν πληροφορηθεῖ μαζὶ μὲ τὴν Ἄγκυρα καὶ ἡ …Ἀθήνα.

antifonitis