Σελίδες

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ... ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΜΑΣ !!!



www.nikosxeiladakis.gr

Τα smartphone και άλλες σύγχρονες έξυπνες συσκευές έχουν πλέον γίνει τα νέα φάρμακα αυτής της γενιάς. Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει techno-junkies / κρατούμενοι που είναι υπερβολικά, επανασυνδεδεμένοι και εθισμένοι στα συνεχή ερεθίσματα (ένας προβλέψιμος βρόχος ανατροφοδότησης κοινωνικής επικύρωσης). Αναθέτουμε το μυαλό μας σε αυτές τις έξυπνες συσκευές, οι οποίες με τη σειρά τους σκέφτονται (αδύναμη AI).

Πόσο καιρό μπορούμε να κάνουμε μια απλή εργασία χωρίς να ελέγξουμε τα smartphone ή τους υπολογιστές μας (Διαδίκτυο, ροή κοινωνικών μέσων, προγράμματα περιήγησης κ.λπ.) πριν νιώσουμε χαμένοι, ανήσυχοι, νευρικοί, λυπημένοι ή βαριεστημένοι;

Όλοι έχουμε την ελευθερία επιλογής είτε να ζούμε ως διανοητικοί σκλάβοι που εκπαιδεύονται να είναι αναίσθητοι, αποσπασμένοι και αντιδραστικοί σε τεχνητά επαγόμενες πραγματικότητες που μας απομακρύνουν από την παρούσα στιγμή ή να ανακτήσουμε την πραγματική κυριαρχία και δύναμη μας ως συνειδητοί παρατηρητές / δημιουργοί.

Οι περισσότεροι από εμάς παρελαύνουμε την ιδιωτική μας ζωή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη μάχη της προσοχής, του σεβασμού και της εξωτερικής επικύρωσης – φωτογραφίες, προσωπικές ιστορίες, μιμίδια, επιλογές τραγουδιών, κατάσταση, σχέσεις, επιτεύγματα, σεξουαλικότητα και όλα τα υπόλοιπα. Ωστόσο, ο αυθεντικός μας εαυτός καλύπτεται (αντικαθίσταται από μια ψεύτικη, κοινωνικά σχεδιασμένη εικόνα του εαυτού μας) σαν να φοβόμαστε πάρα πολύ και η ζωή μας να καθορίζεται απο το τι σκέφτονται ή το τι λένε οι άλλοι για μας.

Ο καθένας από εμάς είναι ένα μοναδικό, κομβικό σημείο της συνειδητότητας, της πηγής και όλοι εκμεταλλευόμαστε το δημιουργικό δυναμικό της, επειδή υπάρχουμε. Το μόνο πράγμα που περιορίζει και θέτει σε κίνδυνο τη θεϊκή μας ουσία είναι να παραχωρούμε την απεριόριστη, δημιουργική μας δύναμη σε αυτοπεριοριζόμενες, προγραμματισμένες σκέψεις, πεποιθήσεις και συμπεριφορές.

Η δουλεία στον 21ο αιώνα μας. Ίσως πιστεύετε ότι η δουλεία είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται με τα παλιά χρόνια όταν ο πόλεμος και η έλλειψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν ο κανόνας. Μπορεί επίσης να φαντάζεστε τους σκλάβους στο μυαλό σας ως ομάδες ανθρώπων δεμένες με σιδερένιες αλυσίδες περπατώντας αργά με τα κεφάλια τους κάτω με ταπείνωση. 

Η δουλεία δεν τελείωσε ποτέ συνεχίζει απτόητη στην εποχή μας. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι σταμάτησε.

Απλά άλλαξε μορφή. Σήμερα, η δουλεία είναι μεταμφιεσμένη. Με τις τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις που προχωράνε γρήγορα, η ανθρώπινη ελευθερία καταργείται χωρίς να το καταλάβουμε.

Με την αποκάλυψη της νέας εκδήλωσης iPhone να παρακολουθείται από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που κάθονται στον καναπέ τους μετρώντας τις μέρες μέχρι να βάλουν τα χέρια τους στο νέο προϊόν, αυτή η εκτεταμένη εμμονή με τα νέα gadgets είναι ανησυχητική. 

Οι άνθρωποι τείνουν να αγοράζουν αυτά τα νέα προϊόντα χωρίς να τα χρειάζονται. Έχει γίνει μια συνήθης πρακτική, ή με άλλα λόγια, ένας εθισμός. 

Η αντιπαλότητα μεταξύ Apple και Google έχει περάσει σε καθημερινές κοινές συζητήσεις σχετικά με το ποια εταιρεία προσφέρει καλύτερα προϊόντα και έχει προκαλέσει καυτές συζητήσεις παντού. 

Αλλά, σταματήστε για μια στιγμή και σκεφτείτε, ποιος είναι ο πραγματικός νικητής από όλα αυτά; Δεν μπορώ παρά να θεωρήσω αυτή τη γενιά τους σκλάβους της τεχνολογίας, με την τεχνολογία να είναι ο απίστευτα ισχυρός αφέντης. Το λυπηρό για τη δουλεία του 21ου αιώνα είναι ότι ο σκλάβος δεν το συνειδητοποιεί. 

Δεν πολεμά εναντίον της. Προσφέρεται οικιοθελώς και αυτό το καθιστά ακόμη πιο περίπλοκο.

Οι άνθρωποι καθοδηγούνται τώρα από την τεχνολογία σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Ένα άτομο εξαρτάται πλέον από to smartphone για να ξυπνήσει, να επικοινωνήσει και να αισθανθεί ευτυχισμένος. 

Δεν θα επιλέγατε μια περιοχή με τη δωρεάν παροχή Wi-Fi από μια άλλη  που δεν έχει; 

Δεν θα επιλέγατε στις διακοπές σας μέρος που να έχει ίντερνετ και μάλιστα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο;

Δεν θα επιλέγατε να καθίσετε στο κάθισμα δίπλα στο βύσμα τροφοδοσίας παρά σε κάποιο άλλο; 

Δεν θα επιλέγατε να εγκαταλείψετε όλες τιςοικονομίες σαςγια αυτό το smartphone με κάμερα zillion megapixel; Ετσι δεν είναι; 

Μα γιατί? Αυτό σε κάνει πιο ευτυχισμένο; 

Σταματήστε και αναρωτηθείτε πώς οι παλαιότερες γενιές αισθάνονταν ευτυχισμένοι. Για αμέτρητες δεκαετίες, οι άνθρωποι έζησαν με μηδενική τεχνολογία και κανείς δεν το θεωρούσε δύσκολο. Οι άνθρωποι δεν κέρδιζαν την ευτυχία τους από οθόνες αφής και ψηφιακά pixel, αλλά απο  χαρούμενες εμπειρίες και αναμνήσεις. Οι κύριοι της τεχνολογίας επενδύουν εκατομμύρια δολάρια για τις πιο αποτελεσματικές καμπάνιες μάρκετινγκ. Ο μόνος στόχος τους είναι να σας πείσουν ότι χωρίς τεχνολογία, δεν θα υπήρχε ζωή.

Χωρίς ένα smartphone στο χέρι σας, δεν μπορείτε να λειτουργήσετε. Χωρίς σύνδεση σε διακομιστές, δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε. Αυτή η ιδέα της πλήρους εξάρτησης από την τεχνολογία κερδίζει έδαφος κάθε μέρα. 

Δεν αισθάνεστε εντάξει εάν ξεχάσετε, το τηλέφωνό σας ή εάν περπατάτε για μεγάλη απόσταση αντί να οδηγείτε το αυτοκίνητό σας. Πιστεύω ότι επειδή ακριβώς η απάντηση των περισσότερων απο εμάς είναι ότι ναι δεν αισθανόμαστε εντάξει, οι τεχνολογικές εταιρείες θα επιτύχουν σίγουρα τον στόχο τους. Στην πραγματικότητα, έχουν τώρα αυξήσει τις καμπάνιες μάρκετινγκ για να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι οι άνθρωποι και η τεχνολογία είναι μία οντότητα. 

Με τα γυαλιά Google και τα iWatches να εισάγονται και να διαφημίζονται σε μεγάλο βαθμό, αυτές οι εταιρείες στοχεύουν στη διαγραφή της διαφοράς μεταξύ μας και της τεχνολογίας, καθιστώντας την τεχνολογία αναπόσπαστο μέρος μας που δεν μπορούμε να απορρίψουμε. Οι άνθρωποι έχουν ήδη αποκτήσει κάποια χαρακτηριστικά που είχαν αποδοθεί προηγουμένως σε μηχανήματα σε αυτήν τη γρήγορη εποχή που ζούμε. Οι περισσότεροι από εμάς τώρα αποτυγχάνουν να συλλογιστούν και να αναρωτηθούν για τον κόσμο και το να σκέφτονται το θεωρούν σπατάλη χρόνου.

Δεν συνειδητοποιούμε ότι οι περισσότερες από τις ανθρώπινες ανακαλύψεις μας και τα αξιοσημείωτα λογοτεχνικά έργα ήταν άμεσα αποτελέσματα στοχασμού και διαλογισμού. 

Τίποτα εξαιρετικό δεν θα προκύψει από κάποιον που εργάζεται ως ανθρώπινη μηχανή. 

Εάν κάτι είναι ασύρματο σε όλη αυτή τη νέα τεχνολογία, αυτό είναι οι δικές μας αλυσίδες. 

Προσπαθήστε να αποσυνδεθείτε από τις δελεαστικές πύλες του για λίγο. Η ευτυχία δεν αφορά τα gadget που έχετε. Κάποιοι θα έδιναν οτιδήποτε για ένα ακριβό αυτοκίνητο ή για την τελευταία συλλογή iPhone, tablet και φορητούς υπολογιστές, αλλά, για μένα, θα προτιμούσα να οδηγώ το ποδήλατό μου στο διάλειμμα της ημέρας και να παρακολουθώ την ανατολή του ηλίου καθώς η ορχήστρα των πουλιών αρχίζει να παίζει τα κομμάτια της . Χωρίς μπιπ ειδοποίησης, χωρίς κραδασμούς. Ακριβώς η Γη και εγώ χωρίς μικροτσίπ. Χωρίς ασύρματες αλυσίδες.

➝ Η ελευθερία και η ευτυχία βρίσκονται στον φυσικό κόσμο. Σπάσε τις αλυσίδες σου!

»Η διαφορά μεταξύ τεχνολογικής δουλείας και δουλείας στην παλιότερη εποχή, είναι ότι οι σκλάβοι γνώριζαν πλήρως ότι δεν είναι ελεύθεροι»

Nassim Nicholas Taleb

»Αρνούμαστε να απενεργοποιήσουμε τους υπολογιστές μας, να απενεργοποιήσουμε το τηλέφωνό μας, να αποσυνδεθούμε από το Facebook και απλώς να καθόμαστε σιωπηλοί, γιατί εκείνες τις στιγμές ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε». 

Jefferson Bethke

»Ο άνθρωπος είναι σκλάβος. Δεν γεννιέται ως σκλάβος, γεννιέται ελεύθερος. Γεννιέται στην ελευθερία, αλλά βρίσκεται παντού με αλυσίδες. Ζει με αλυσίδες, πεθαίνει με αλυσίδες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει συμβεί στην ανθρωπότητα. » –  Osho

Καθημερινά γινόμαστε όχι μόνο συναισθηματικά αλλά και διανοητικά ανάπηροι λόγω αυτών των επιβλαβών επιπτώσεων των κοινωνικών μέσων. Αυτές τις μέρες οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν τις ειδήσεις και τις γνώσεις τους για τα τρέχοντα θέματα από το Facebook, απορροφούν τις πληροφορίες και τις διαδίδουν χωρίς καν να ελέγχουν την αυθεντικότητα τέτοιων ειδήσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ψεύτικα νέα διαδίδονται περισσότερο από την πραγματική ιστορία. Η δύναμη της ιογενούς διανομής που παρέχεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει χρησιμοποιηθεί συχνά για κακόβουλες δραστηριότητες όπως η δημιουργία μαζικού πανικού, η υποκίνηση της κοινοτικής βίας με ψευδή προπαγάνδα κ.λπ.

Απλώς «Πάρτε το βλέμμα σας μακριά» από την οθόνη σας, αποσυνδεθείτε από το Facebook σας και συνδεθείτε στον πραγματικό κόσμο. Η τεχνολογία είναι απλώς για να μας βοηθήσει να κάνουμε τις ζωές μας πιο απλές. Μην κάνετε, τη ζωή σας τεχνολογία. Αποσυνδέστε τον εαυτό σας και κάντε μια τεχνολογική αποτοξίνωση.

Η ψυχολογική σας υγεία

Η χρήση smartphone υποδηλώνει τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις

Η χρήση των smartphone σκοτώνει αποτελεσματικά τη διάθεσή σας και το ρυθμό σας, ειδικά αν βρίσκεστε σε ομαδική ρύθμιση. Κλέβει την προσοχή σας από τους ανθρώπους γύρω σας, καθώς και από το περιβάλλον σας.

Μειώνει τη γνωστική σας ικανότητα να συνδεθείτε και να κοινωνικοποιηθείτε  με άλλους ανθρώπους. Αυτό συχνά οδηγεί σε περαιτέρω αποχώρηση από την κοινωνία και αυξάνει την πιθανότητα να γίνετε «κλειστός».

Η χρήση smartphone μειώνει τη μνήμη σας.

Τα smartphone είναι ένα πολύ καλό όχημα για την καταγραφή των καλύτερων και αξέχαστων στιγμών στη ζωή μας, αλλά μερικές φορές είναι επίσης ο ένοχος όταν πρόκειται για την απώλεια μνήμης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βασιζόμαστε αποκλειστικά στην τεχνολογία για να θυμόμαστε τα πράγματα για εμάς – σταματάμε να νοιαζόμαστε να θυμόμαστε τα πράγματα από εμάς. Επομένως, αυτές οι «ειδικές» στιγμές συνδέονται με ψηφιακές φωτογραφίες και όχι με εσωτερικές αναμνήσεις.

Η χρήση smartphone εξασθενεί την επαγωγική λογική σας

Σήμερα, είναι απίστευτα βολικό για τα πράγματα που δεν γνωρίζουμε να λάβουμε την απάντηση με ένα μόνο κλικ στο Google . Αλλά αυτή η υπερβολική εμπιστοσύνη στο Google και στο Διαδίκτυο για την επίλυση των προβλημάτων και των ερωτημάτων μας γυρίζει μπούμερανγκ.

Ο Δρ Gordon Pennycook, Ph.D. στο Cognitive Psychology στο University of Waterloo, εκφράζει ότι η υπερβολική μας εξάρτηση στο Διαδίκτυο έχει αραιώσει τη διανοητική μας νοημοσύνη και τις ικανότητές μας να λύσουμε λογικά και να καθορίσουμε τις σωστές απαντήσεις από μόνοι μας.

Αυτό συμβαίνει επειδή εξαρτόμαστε πραγματικά από αυτό που μας δίνει το Διαδίκτυο. 

Αντί να διαβάζουμε πράγματα και να βγάζουμε αναλυτικά  συμπεράσματα, υποθέτουμε ότι οι απαντήσεις που συγκεντρώνουμε από το Διαδίκτυο είναι απλά σωστές.

Η σωματική σας υγεία

Η ψυχική και ψυχολογική υγεία δεν είναι τα μόνα πράγματα που εξασθενίζουν λόγω της χρήσης των smartphone – η σωματική μας υγεία επιδεινώνεται επίσης.

Η ευκολία που προσφέρει το smartphone εξαλείφει μερικές από τις σωματικές δραστηριότητες που κάνουμε κάθε μέρα και τις μετατρέπει σε μία από τις καταστροφικές «τεμπέλικες» στιγμές μας.

Η εξάρτηση από smartphone μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση βάρους

Το smartphone, μας επιτρέπει να έχουμε ψηφιακή πρόσβαση στις αγαπημένες μας ταινίες, παιχνίδια και εφαρμογές κοινωνικών μέσων. Με λίγα μόνο κλικ, είμαστε σε θέση να κάνουμε ό, τι θέλουμε. Αυτό επιδεινώνει την καθιστική μας συμπεριφορά και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην παχυσαρκία και τους κινδύνους για χρόνιες ασθένειες.

Η χρήση smartphone μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ύπνου

Το μπλε φως που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές διαταράσσει την παραγωγή ορμονών μελατονίνης. Αυτές οι ορμόνες είναι αυτές που είναι υπεύθυνες για την προώθηση του ύπνου.

Η χρήση smartphone μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο σωματικό τραυματισμό

Εάν είστε σωματικά λιγότερο δραστήριοι, οι μύες στο σώμα σας αρχίζουν να εξασθενούν, μαζί με την αντοχή και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αυτό, με τη σειρά του, σας κάνει επιρρεπείς σε σωματικό τραυματισμό.

Όλοι έχουμε ακούσει για τα ατυχήματα που προκαλούνται από την οδήγηση και την αποστολή γραπτών μηνυμάτων, αλλά γνωρίζατε ότι είστε επίσης επιρρεπείς σε ατυχήματα ενώ περπατάτε και στέλνετε μηνύματα; Τα smartphone μπορούν να προκαλέσουν σωματικό τραυματισμό αποσπώντας την προσοχή σας από το φυσικό περιβάλλον σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι είναι σκλαβωμένοι, αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι υποδουλώνονται από την κυρίαρχη ελίτ. Αλλά όταν κοιτάξουμε βαθύτερα σε αυτήν την κατάσταση, μπορεί να είμαστε σε θέση να δούμε ότι στην πραγματικότητα εγκλωβιζόμαστε στην σκλαβιά απο το ίδιο μας το μυαλό.   πηγή

ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΧΝΑΣ ΕΥΚΟΛΑ, ΔΕΣ ΤΟ ΞΑΝΑ ΚΑΙ
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΤΗΡΕΙΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ!

www.nikosxeiladakis.gr