Μυστηριώδης ιός έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό
Δεκάδες κρούσματα πνευμονίας στην Κίνα: Μυστηριώδης ιός έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό
Οι ανησυχίες είναι τόσο έντονες, επειδή ο θανατηφόρος ιός «Sars» -που μοιάζει με γρίπη
Περισσότερα από 44 κρούσματα ιογενούς πνευμονίας ερευνούν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας στην κεντρική πόλη Γουχάν έπειτα από τις φήμες που κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με τις οποίες τα εν λόγω κρούσματα πιθανότατα συνδέονται με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS).
Aπό τα περιστατικά αυτά, τα έντεκα θεωρούνται «ιδιαίτερα σοβαρά», ανέφεραν την Παρασκευή αξιωματούχοι.
Η κατάσταση ανάγκασε τις Αρχές στην Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ να πραγματοποιήσουν εντατικούς ελέγχους σε όλους τους τουρίστες που βρίσκονται στις πόλεις της χώρας.
Οι ανησυχίες είναι τόσο έντονες, επειδή ο θανατηφόρος ιός «Sars» -που μοιάζει με γρίπη- οδήγησε στον θάνατο περισσότερους από 700 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο το διάστημα 2002-2003.
Τότε, οι φήμες υποχρέωσαν την κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι επρόκειτο για επιδημία, να ζητήσει συγγνώμη και να δεσμευτεί ότι δεν θα αποκρύψει τίποτα σε μελλοντικές κρίσεις.
Στο μεταξύ, η κινεζική αστυνομία δήλωσε πως σε οκτώ άτομα έχoυν επιβληθεί ποινές για δημοσίευση ή διάδοση ψευδών πληροφοριών στο διαδίκτυο.
Η αρμόδια για την υγεία επιτροπή στην πόλη Γουχάν διευκρίνισε εκ νέου πως εργάζεται συστηματικά για την διερεύνηση των αιτιών της επιδημίας.
Σε δήλωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της ανέφερε ωστόσο πως έχει αποκλείσει ορισμένες πηγές λοίμωξης -συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, της γρίπης των πτηνών και άλλες κοινές αναπνευστικές ασθένειες.
Οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι τα κρούσματα οφείλονται σε ιογενή πνευμονία. Δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα που να μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν έχει μολυνθεί κάποιο μέλος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ανέφερε επίσης η επιτροπή.
Μια ομάδα από ειδικούς της Εθνικής Υγειονομικής Επιτροπής βρίσκεται στην Γουχάν για να πραγματοποιήσει εξετάσεις, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί ξυπνούν άσχημες αναμνήσεις σε όσους βίωσαν την αντίστοιχη επιδημία πριν από 18 χρόνια.
Την εποχή εκείνη, ο ΠΟΥ είχε κατηγορήσει την Κίνα πως είχε αποκρύψει τον ακριβή αριθμό των ασθενών σε μια επαρχία νότια της Κίνας. Μόνο στην ηπειρωτική χώρα είχαν πεθάνει 349 άτομα και στο Χονγκ Κονγκ άλλα 299.
Ο τότε υπουργός Υγείας είχε παραιτηθεί εξαιτίας της κακής διαχείρισης της κατάστασης. Η χώρα επανήλθε πλήρως στους κανονικούς της ρυθμούς τον Μάιο του 2004.