Το επόμενο βήμα στον μετά-άνθρωπο: Η Τεχνητή νοημοσύνη γίνεται θρησκεία;
Τι προπαγανδίζουν για τον Χριστιανισμό
Η ιδέα της λατρείας της τεχνητής νοημοσύνης ως θεότητα, ακούγεται ως κάτι υπερβολικό, ωστόσο παγκόσμια δεν είναι λίγες οι φωνές που καλοβλέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.
του Νεκτάριου Αρχοντίου
Παρατηρώντας κανείς τον κόσμο γύρω του, βλέπει πως πλέον υπάρχουν ολόκληρες γενιές που έχουν μεγαλώσει πολύ διαφορετικά από ότι οι παλαιότεροι.
Με το ίντερνετ και την τεχνολογία εν γένει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού τους. Για τα θετικά και τα αρνητικά καθώς και για την ίδια την τεχνολογία πολύς λόγος έχει γίνει. Μέσα από το el.gr υπενθυμίζουμε κατά καιρούς οτι η τεχνολογία είναι ένα έργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά και να μην φτάσουμε στο σημείο να μας χρησιμοποιεί εκείνη ή να την χρησιμοποιεί μια ολιγάριθμη ελίτ για να μας ελέγχει.
Δυστυχώς τα πράγματα παίρνουν ανησυχητικές τροπές, όσον αφορά τον ενθουσιασμό που προκαλούν οι νέες δυνατότητες που δίνει, με την ολοένα και ταχύτερη εξέλιξή της. Οι ταινίες επιστημονικής πραγματικότητας παίρνουν σάρκα και οστά και η ιδέα του υπερ-ανθρώπου συναρπάζει μικρούς και μεγάλους.
Πριν λίγα χρόνια, ιδρύθηκε μια νέα θρησκεία από τον Anthony Levandowski, με όνομα “Ο δρόμος του μέλλοντος”. Η θρησκεία αυτή έχει ως αντικείμενο λατρείας την τεχνητή νοημοσύνη (Α.Ι). Ο Anthony, αποτελεί πρώην κορυφαίο μηχανικό της Uber αλλά και της Google, ο οποίος εργάστηκε σε διάφορα πρότζεκτ με θέμα το αυτόνομο αυτοκίνητο.
Οι πρώτες αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν. Σε πολλούς άρεσε μια τέτοια μοντέρνα ιδέα που εκσυγχρονίζει την έννοια της θρησκείας, ενώ άλλοι εξέφρασαν τον φόβο τους για τους κινδύνους που υπάρχουν στην χρήση, πόσο μάλλον τη θεοποιήση της τεχνολογίας.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες θρησκείες, οι οποίες επιδιώκουν να συνδέσουν τους ανθρώπους με το παρελθόν όπως λένε πολλοί, μια τέτοια θρησκεία, επιδιώκει να τους συνδέσει με το μέλλον.
Η γνώση έχει ήδη διαχωριστεί από το ανθρώπινο μυαλό για να ενσωματωθεί σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνη όπως το Siri. Από την ιατρική και την οικονομία στην πολιτική και τον πόλεμο, η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να καθοδηγεί τις παγκόσμιες εξελίξεις κατά τον τρόπο που η έκανε κάποτε η θρησκεία.
Οδεύουμε όπως όλα δείχνουν προς της αυγή μιας νέας εποχής, στην οποία ο άνθρωπος θα θελήσει να γίνει ο ίδιος θεός μέσω της τεχνολογίας. Δια της βιονικής τα επόμενα κιόλας χρόνια, θα μπορούν να θεραπεύονται τραυματισμένες περιοχές και μέλη του σώματος, ενώ χημικά φάρμακα θα μπορούν να βοηθούν, σύμφωνα με τους ευαγγελιστές της νέας αυτής εποχής, στην εγκεφαλική διαύγεια.
Βιονικά εμφυτεύματα παντός τύπου θα βελτιώσουν την όραση και την κίνηση του ανθρώπου. Οι άνθρωποι αρχικά θα τροποποιηθούν γενετικά με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν μεγαλύτερη ευφυΐα, να ζουν πολύ παραπάνω απ ότι σήμερα, ακόμη και να έχουν ενισχυμένες ή και νέες αισθήσεις όπως για παράδειγμα νυχτερινή όραση. Σύντομα η μοριακή νανοτεχνολογία θα επιτρέψει στον άνθρωπο να εξαφανίσει τις ασθένειες και το ανεπιθύμητο γήρας ενώ η νευροφαρμακολογία μεταξύ των άλλων θα πολλαπλασιάσει την ποικιλία και τον πλούτο των συναισθημάτων του.
Τεχνητά μέλη θα επιμηκύνουν την χρονική διάρκεια της ζωής των ανθρώπων, ενώ βιονικά μέλη, θα αντικαθιστούν τα χαλασμένα ή εκείνα που χάθηκαν σε κάποιο ατύχημα ή πόλεμο. Ο C.Kinsley, νευροεπιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Richmond έκανε σαφές πως στο προσεχές μέλλον θα μπορεί η τεχνολογία να κάνει τον τυφλό να δει, τον κωφό να ακούσει, ενώ θα είναι δυνατή ακόμη και η ανάγνωση της σκέψης κάποιου ανθρώπου.
Οι επιστήμονες θα είναι σε θέση αρχικά, να αναπαράγουν αρχικά τρισδιάστατα τεχνητά μοντέλα διαφορετικών οργάνων του ανθρωπίνου σώματος και τελικά ολόκληρου του σώματος.Οι δυνατότητες θα είναι απεριόριστες, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες, από ένα σημείο και μετά οι άνθρωποι θα είναι υλικοί θεοί.
Το ευαγγέλιο του Α.Ι
Βασίζεται στην πίστη στη δύναμη της τεχνολογίας που ήδη φλερτάρει με το όνειρο των ανθρώπων να ζούν για πάντα, χρησιμοποιώντας πανίσχυρα σώματα σε ένα κόσμο που όλα θα είναι συνδεδεμένα και τίποτε αποκομμένο από τον ένα υπερ-νού, που θα είναι η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη που θα ελέγχει τα πάντα στον κόσμο.
Το πολιτιστικό υπόβαθρο υπάρχει λένε οι θιασώτες της νέας αυτής ιδέας. Οι αρχαίες έννοιες της αποκάλυψης, της υπέρβασης και της απελευθέρωσης, εύκολα προσαρμόζονται στις νέες ιδέες της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, του μετα-ανθρωπισμού και της επερχόμενης συγχώνευσης του ανθρώπου και της μηχανής.
Όπως έγραψε ο Καναδός Ντέιβιντ Φ. Νόμπελ στη Θρησκεία της Τεχνολογίας: Η Θεότητα του Ανθρώπου και το Πνεύμα της Εφεύρεσης, οι άνθρωποι περιμένουν περισσότερα από την τεχνολογία από ευκολία, άνεση, ακόμα και την επιβίωση: «Ζητάμε απελευθέρωση. Τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για μηχανική αθανασίας και ανάσταση.»
Όλα τα παραπάνω όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν με διάφορες παραλλαγές σε όλες τις γνωστές θρησκείες και πνευματικές διδασκαλίες. Ειδικά η υπόσχεση μιας προσωπικής ξεχωριστής ύπαρξης πέρα από τα θνητά όρια του σώματος.
Avatars
Ήδη οι άνθρωποι «προβάλλονται» στα social media τους ως «άβαταρς» του πραγματικού εαυτού τους, λέει η Αλεξάνδρα Μπουτρός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Wilfrid Laurier, που μελετά τη διασταύρωση των μέσων ενημέρωσης, της τεχνολογίας και της ταυτότητας στα θρησκευτικά κινήματα.
Οι ευαγγελιστές της νέας εποχής λένε πως η μεταφόρτωση της συνειδητότητας του ανθρώπου σε κάτι πολύ δυνατότερο, με απεριόριστες δυνατότητες και αιώνια ζωή είναι ακριβώς αυτό που λένε και οι Χριστιανοί. Οι πιστοί τους το προσδοκούν με το ίδιο μείγμα φόβου και λαχτάρας.
Αυτή η προοπτική είναι κοινή σε πολλές θρησκείες, λέει ο Arthur Kroker, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας. Απαιτεί μια αλλαγή στη σκέψη για το τι είναι ιερό και θεϊκό, και πώς σχετίζεται με το τελικό προορισμό της ανθρωπότητας και του κόσμου. Αυτή η μετατόπιση απαιτεί κάτι περισσότερο από μια απλή βούληση να πιστεύουμε, αλλά είναι η ίδια μια εμπειρία μετατροπής.
Ο Kroker λέει ότι ο δρόμος του μέλλοντος ή κάτι παρόμοιο, θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι είναι σαν τον πρώιμο Χριστιανισμό στην ύστερη Αρχαία Ρώμη – μια οριακή, διωγμένη, ευαγγελική πίστη που μετέτρεψε την ηγεσία μιας κοσμικής αυτοκρατορίας, μοιράστηκε την εξουσία και την τύχη της , και τελικά την ξεπέρασε.
Ο Χριστιανισμός συνεχίζουν, απέκτησε την ασυναγώνιστη επιρροή του όχι μόνο με το κήρυγμα ενός συναρπαστικού υπερφυσικού και μυθικού μηνύματος, αλλά με την αναρρίχηση μιας οικονομικής δύναμης που είχε ήδη καλλιεργητικές τάσεις λατρείας.
Σταδιακά για πολλούς, εφευρέτες όπως ο Steve Jobs της Apple αποκτούν την ιδιότητα των αγίων και οι φουτουριστές, κηρύττουν για επικείμενη ανθρώπινη αθανασία.
Ο κοσμολόγος Max Tegmark, αντικατοπτρίζοντας αυτή τη λογική, μιλά για τον ερχομό της εποχής του «μετα-άνθρωπου», σύμφωνα με την οποία η τεχνολογία θα δώσει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να απελευθερωθεί ”επιτέλους” από τα ”εξελικτικά δεσμά” του και να γίνει πραγματικά ”ο κυρίαρχος του πεπρωμένου του”.
Ο Kroker συνεχίζει λέγοντας πως « o άνθρωπος πηγαίνει προς τα εμπρός, ζει τεχνολογικά και δεν χρειάζεται να βασίζεται απλώς στην πίστη στον Χριστιανισμό, αλλά είναι διατεθειμένος να στοιχηματίσει τα πάντα στην ικανότητά του να είναι προσαρμοστικόw», ενώ τέλος προσθέτει πως «ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας του μετα-ανθρώπου».
Ο μετανθρωπισμός ή τρανσουμανισμός, μπορεί να συναρπάζει και να γεμίζει τα μυαλά των ανθρώπων με ελπίδες και όνειρα για το ότι θα γίνουν υπεράνθρωποι, ωστόσο η πραγματικότητα μπορεί να είναι τρομακτική.
Οι πολέμιοι του μετανθρωπισμού, προειδοποιούν πως ο στόχος των σκοτεινών κέντρων εξουσίας που προωθούν την ανάπτυξη της τεχνολογίας προς αυτή την οδό, δεν είναι άλλη παρά η κατάργηση της «ενοχλητικής ελεύθερης ανθρώπινης βούλησης.«
Ένας ακόμη φόβος κάθε υγιή σκεπτόμενου ανθρώπου, είναι τι θα γίνει αν τα νέα αυτά «εργαλεία» της επιστήμης παράξουν βιολογικές μηχανές με συνείδηση.
Υπάρχουν επίσης εκείνοι που προχωρώντας παραπέρα εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το όταν οι βιολογικές αυτές μηχανές μάθουν να ανασχεδιάζουν τον εαυτό τους και μπορούν πλέον να φτιάχνουν μηχανές καλύτερες από τους εαυτούς τους. Είναι ξεκάθαρο πως τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα την ανθρωπότητα.
Μετά την προώθηση των ρομπότ με στόχο να καταστήσουν τους ανθρώπους άχρηστους, φέρνοντας το τέλος της κυριαρχίας των ανθρώπων όπως έχει πει και γράψει ο Δημοσθένης Λιακόπουλος, φαίνεται πως μας επισκιάζει μία νέα, πολύ μεγαλύτερη απειλή.
Με αυτόν τον τρόπο, θα θελήσουν οι άρχοντες του κόσμου αυτού να δώσουν στους ανθρώπους το μεγάλο δίλημμα του να ζήσουν «για πάντα»μέσω της τεχνολογίας όντας υλικά αθάνατοι απορρίπτοντας τον Χριστό που μας μίλησε για την πραγματική ζωή στον δικό Του κόσμο;
Ο Λιακόπουλος και πάλι δικαιώνεται σε ότι έχει γράψει και πει.
el.gr