Σελίδες

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑ'Ι'ΚΟ ΛΟΜΠΙ ... ΚΑΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ !!!

Πίσω από τις ενεργειακές στρατηγικές των κρατών και των πολυεθνικών κρύβεται η κλιματική αλλαγή, είναι πολλά τα λεφτά και πιο σημαντικά τα συμφέροντα

 
Το παιχνίδι με την κλιματική αλλαγή
Το πετρελαϊκό λόμπι «γλιστρά» ρίχνοντας εκατομμύρια σε ομάδες που δημιουργούν αμφιβολίες για τα επιστημονικά δεδομένα


Από τις
Μαρία Παναγιώτου,
Ντίνα Ιωακειμίδου
Τελευταίο μέρος
Τον περασμένο Νοέμβριο ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης μήνυσε την πετρελαϊκή πολυεθνική ExxonMobil σημειώνοντας ότι η εταιρία εξαπάτησε τους μετόχους της, υποβαθμίζοντας τον αναμενόμενο κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η Exxon χρησιμοποίησε δύο σενάρια άνθρακα για την προσομοίωση των επιπτώσεων των μελλοντικών κανονισμών για την κλιματική αλλαγή. Ένα από τα σενάρια που χρησιμοποιήθηκε «για τον εταιρικό σχεδιασμό, τις εκτιμήσεις των εταιρικών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις εκτιμήσεις της μελλοντικής ζήτησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήταν διαφορετικό από εκείνο που χρησιμοποίησαν εσωτερικά».

Το 1981, όπως μας υπενθύμισε ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γ. Φίλλης σε εκδήλωση της Greenpeace, ο Roger Cohen, διευθυντής του εργαστηρίου μαθηματικών της Exxon, τόνιζε σε μια εσωτερική έκθεση ότι έως το 2030 οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να «προκαλέσουν φαινόμενα που θα αποβούν πραγματικά καταστροφικά». Επίσης και άλλοι επιστήμονες της Exxon απέστειλαν στη διοίκηση παρόμοιες εκθέσεις. Όμως, η πολυεθνική αποφάσισε ότι «θα έδινε έμφαση στην επιστημονική αβεβαιότητα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή».

Αβεβαιότητα επιστημονική που έκατσε βολικά πάνω σε πακτωλό χρημάτων από το πετρελαϊκό λόμπι. Το 2013 ο βρετανικός Τύπος αποκάλυψε ότι μεταξύ του 2002 και του 2010 ένα δίκτυο ανώνυμων Αμερικανών δισεκατομμυριούχων έκανε δωρεές ύψους σχεδόν 120.000.000 δολαρίων «σε ομάδες που δημιουργούν αμφιβολίες για τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την κλιματική αλλαγή»...
 
Τον περασμένο Οκτώβριο το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για άμεση δράση. Οπως σημείωνε στην ειδική έκθεση, «το ενδεχόμενο αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες, όπως άνοδο της στάθμης των θαλασσών, εξάπλωση των ερήμων κ.λπ. που θα επηρεάσουν δραματικά την υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη».
Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, δημοσιοποιήθηκε μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, η οποία κάνει λόγο για σοβαρό ενδεχόμενο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2030. Καλούν δε «για επιθετικές προσπάθειες για τη μείωση των ισχυρών ρύπων...».
Το διοξείδιο του άνθρακαΗ εξόρυξη υδρογονανθράκων επιδεινώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κλιματική αλλαγή. Είναι γνωστό ότι η καύση υδρογονανθράκων οδηγεί στην απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που αποτελεί το πιο σημαντικό από τα αέρια του θερμοκηπίου τα οποία είναι υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή» υπογραμμίζει από την πλευρά της η WWF.

Πριν από δύο ημέρες 34 μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Greenpeace, η WWF, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, η Διεθνής Αμνηστία κ.ά., απέστειλαν κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η χώρα μας κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Το πρόσφατο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει συνέχιση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα για δεκαετίες, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η παράδοση εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε θάλασσα και ενδοχώρα, σε πετρελαϊκές για εξορύξεις υδρογονανθράκων» επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Ομως «των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν» με τη μισή ελληνική επικράτεια να έχει παραχωρηθεί στις εξορυκτικές δραστηριότητες των πετρελαϊκών εταιριών, λησμονώντας βολικά τις καταστροφές στο Μάτι και στη Μάνδρα και τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων. Η ελληνική πολιτεία επικαλείται την κλιματική αλλαγή μόνο όταν τίθεται ζήτημα ευθυνών και ανεπαρκειών... Το πετρελαϊκό λόμπι υπόσχεται ότι με τις επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες «η γενιά των 500 ευρώ θα αποτελεί παρελθόν».
Κατά τη διάρκεια αυτής της μεγάλης έρευνας που διενήργησε η «δημοκρατία» καταδείξαμε τα ψίχουλα που θα λάβει το Ελληνικό Δημόσιο και τους τρομακτικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για το περιβάλλον και τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες της χώρας. Και για να τελειώνουμε με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα περί ενεργειακής επάρκειας της χώρας, να υπογραμμίσουμε ότι η εμπορική εκμετάλλευση παραχωρείται στις πολυεθνικές ενώ το ελληνικό κράτος, πλην ειδικών εξαιρέσεων, όπως περίπτωση πολέμου ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν έχει πρόσβαση στο προϊόν. Με δυο λόγια, η εγχώρια αγορά θα εξακολουθεί να τροφοδοτείται από τις μεγάλες εταιρίες εμπορίας υδρογονανθράκων. Επομένως, για τον Ελληνα φορολογούμενο δεν θα υπάρξει καμία οικονομική ανακούφιση.

Και να θυμίσουμε και κάτι ακόμη. Οταν η ιταλική κυβέρνηση έβαλε φραγμό σε νέες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ιταλικές θάλασσες, η εταιρία Rockhopper ζήτησε αποζημίωση για το κόστος των ερευνών της στην Αδριατική αλλά και για κέρδη 200.000.000-300.000.000 δολαρίων που υπολόγιζε ότι θα έβγαζε μελλοντικά από την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων.

Αλλες εταιρίες απαίτησαν αποζημιώσεις από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας όταν μείωσε τις τιμές ηλεκτρικού για τους καταναλωτές. Και αυτό καθώς όταν απειλούνται οι επενδύσεις των πολυεθνικών σε μια χώρα που δεσμεύεται από τη Συνθήκη του Ενεργειακού Χάρτη, η κυβέρνησή της αναγκάζεται να αποζημιώσει τις εταιρίες...
Εξορυκτική αποικιοκρατία από τις Σκουριές έως την Κρήτη
 Το πετρελαϊκό λόμπι γίνεται χορηγός εκδηλώσεων, μοιράζει χρήματα για ολοσέλιδες διαφημίσεις σε ΜΜΕ. Η «δημοκρατία» δεν δίστασε για τη δημοσιοποίηση αυτής της αποκαλυπτικής έρευνας. Και αυτό γιατί η χώρα από τις Σκουριές έως και τη ΝΔ Κρήτη «βρίσκεται στη διαδικασία μετατροπής της σε ένα εξορυκτικό κράτος, παρόμοιο με αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Μια χώρα με αποκλειστικό ρόλο να παρέχει στην παγκόσμια οικονομία φθηνές πρώτες ύλες, συχνά με κόστος για τον ίδιο της τον λαό, το ίδιο της το περιβάλλον και τελικά την ίδια της την ανάπτυξη. Μια περίπτωση αποικιοκρατίας, μια κατάρα των πόρων», όπως εύστοχα επισήμαναν στο βελγικό περιοδικό «Gresea Echos» οι Raf Custers, Μαρία Καδόγλου και Romain Gelin.