100.000 παράνομα όπλα στα χέρια των κακοποιών! Μεγάλες ποσότητες καλάσνικοφ απο την Αλβανία
Σχεδόν 18.000 παράνομα όπλα διαφόρων ειδών,περισσότερα δηλαδή από τον αριθμό που αναλογεί στη «δύναμη πυρός» των αστυνομικών της Αττικής, έχουν κατασχεθεί στη χώρα μας από το 2000 έως και τον περασμένο Μάιο, αριθμός που είναι, όπως λένε αστυνομικοί, ένα πολύ μικρό δείγμα των όπλων που «κυκλοφορεί» σε χέρια παρανόμων και εγκληματιών, καθώς οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 100.000. Από τα κατασχεθέντα, τα 1.675 είναι αυτόματα στρατιωτικά όπλα, κυρίως καλάσνικοφ που ανήκαν σε μέλη συμμοριών.
«Προφανώς λειτουργεί ο νόμος της αγοράς, η προσφορά ακολουθεί τη ζήτηση. Γίνονται συνεχείς, παράνομες εισαγωγές νέου οπλισμού. Εκτιμούμε ότι τα περισσότερα εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα με την Αλβανία, από τους δρόμους των ναρκωτικών, ωστόσο υπάρχουν και δρόμοι μέσω της Βουλγαρίας ή ακόμα και μέσω Κρήτης διά θαλάσσης.
Αν και ο αριθμός όπλων που εκλάπησαν από στρατιωτικές αποθήκες έχει μειωθεί, ωστόσο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα» σχολιάζει στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Εκτιμάται ότι από τις αποθήκες της Αλβανίας εκλάπησαν περισσότερα από 120.000 όπλα, το 1/4 των οποίων φέρεται ότι κατέληξε στην Ελλάδα. Κατά τα πρώτα χρόνια των αλβανικών ταραχών ακόμα και ολόκληρα φορτηγά γεμάτα με καλάσνικοφ είχαν κατασχεθεί με παράλληλες συλλήψεις μελών κυκλωμάτων. Τα περισσότερα από αυτά τα όπλα μπαίνουν στην Ελλάδα και σήμερα από μονοπάτια της Ηπείρου. Οι «μεταφορείς», κατά κανόνα, είναι αυτοί που εισάγουν και ναρκωτικά.
Συχνή χρήση
«Η ποιοτική διαφορά που έχει συντελεστεί είναι ότι τα όπλα χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά κατά τη διάρκεια συμπλοκών και ληστειών. Ο ιδιαίτερα βαρύς οπλισμός που διαθέτουν οι κακοποιοί στην Ελλάδα δεν έχει άλλο ανάλογο στην Ευρώπη» συμπληρώνει αξιωματικός της ΓΑΔΑ, που ωστόσο απορρίπτει την εκτίμηση άλλων ότι η πρόσβαση σε όπλα είναι ανεξέλεγκτη στους κακοποιούς. «Οπως θα είδατε από την περίπτωση των ληστών που είχαν εισβάλει στο σπίτι του προπονητή Γιώργου Δώνη στην Κηφισιά, μόνο ο ένας είχε πιστόλι, ενώ ο δεύτερος είχε μαχαίρι. Ναι μεν δεν είχαν μεγάλο χρόνο δράσης, ωστόσο παρά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που πραγματοποιούσαν δεν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν ένα δεύτερο όπλο», σχολιάζει.
Ενα ακόμα στοιχείο που επιτείνει την ανησυχία είναι η χρήση σύγχρονου οπλισμού. «Δεν επηρεάζεται η επικινδυνότητα των όπλων από την ηλικία τους. Ενα όπλο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που συναντάμε όχι και τόσο σπάνια, σκοτώνει εξίσου αποτελεσματικά. Ενα πιστόλι μπορεί να παίρνει ακόμα και εννέα σύγχρονες σφαίρες «παραμπέλουμ» ίδιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται σε καινούργια πιστόλια. Ωστόσο, όλο και σπανιότερα βλέπουμε πλέον ανατολικοευρωπαϊκής προέλευσης όπλα όπως τα Μακάροφ και τα Τοκάρεφ, ενώ βλέπουμε όλο και περισσότερα Γκλοκ, CZ κ.λπ. Παράλληλα, σπάνια πλέον συναντάμε πιστόλια που έχουν μετασκευαστεί από αεροβόλα. Φαίνεται ότι εκτός από την Αλβανία, έχουν χαραχθεί πλέον και νέοι δρόμοι παράνομης μεταφοράς οπλισμού και πυρομαχικών». Η αθρόα εισαγωγή όπλων θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΛ.ΑΣ.
Αγοράζουν καραμπίνες
Στον αντίποδα, η διάχυση του αισθήματος ανασφάλειας έστρεψε πολλούς πολίτες στο να προμηθευτούν όπλα, κυρίως κυνηγετικές καραμπίνες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις καταστηματαρχών, ύστερα από κάθε περιστατικό βίας που παίρνει διαστάσεις, η ζήτηση και οι πωλήσεις όπλων αυξάνονται τουλάχιστον κατά 10%. Μάλιστα, οι εισαγωγείς προχώρησαν σε πρόσθετες παραγγελίες κυρίως όσον αφορά τις μονόκαννες επαναληπτικές καραμπίνες. «Είναι φτηνές και εύκολες στη χρήση. Πολλοί πελάτες που τις αγοράζουν νόμιμα, προσκομίζοντας τη σχετική άδεια, δηλώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει το κυνήγι. Μας λένε ξεκάθαρα ότι το αγοράζουν για να υπάρχει σπίτι...» καταλήγει ιδιοκτήτης οπλοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας.