Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012
Αποδιοργανωμένοι οι ελληνορθόδοξοι από την χρεοκοπία της εκκλησίας. Καμία συλλογική προσευχή, καμία διαμαρτυρία!
«Πυροσβεστικός» ο ρόλος του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος μεταξύ της κοινωνίας και της κυβέρνησης που συνεχίζει να προκαλεί την οργή και αγανάκτηση του ελληνικού λαού μέσα από εκβιαστικές αμιγώς πολιτικές που δημιουργούν φτώχεια και δυστυχία στον ελληνικό λαό
Η υποβολή παραίτησης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, όπως σημείωνε γνωστός Ιεράρχης που ένθερμα τον υποστήριξε να εκλεγεί, συνιστά σήμερα ανάγκη για την Εκκλησία και δεν αποτελεί φημολογία υποκινούμενη από διάφορες σκοπιμότητες.
Ως σανίδα σωτηρίας που θα τον προφυλάξει από τον υφιστάμενο κίνδυνο να καταγραφεί ως «αποτυχημένος» στην αρχιεπισκοπική ποιμαντορία του εκλαμβάνει, όπως ολοφάνερα πλέον και εκ των πραγμάτων διαπιστώνεται, την κοινωνική προσφορά ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό εξαργυρώνοντας «λευκές επιταγές»που έλαβε για τον έμμεσο πυροσβεστικό του ρόλο στην ελληνική κοινωνία έναντι του μνημονίου και σειράς άλλων κατάφωρων άδικων κυβερνητικών αποφάσεων (χαράτσια, αυξήσεις, περικοπές) αναπτύσσει κοινωνικές λεγόμενες δράσεις.
Πέραν του ότι δηλαδή έχει συνειδητά επιλέξει να «επενδύει» στα συντρίμμια που προκάλεσαν στην ελληνική κοινωνία οι αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου αλλά και η παρούσα κυβέρνηση Παπαδήμου οδηγεί την Εκκλησία σε έναν αμιγώς ρόλο περιθωρίου. Ρόλος φυσικά που εξυπηρετεί πολλαπλά και αποκλειστικά την παραπαίουσα πολιτική εξουσία και τους φανερούς η κρυφούς εκφραστές αυτής.
Τέτοιου είδους άλλωστε κοινωνικές δράσεις αναπτύσσουν, όπως είναι γνωστό και οι κάθε λογής εισαγόμενες αιρετικές παραφυάδες, όπως η Σαϊεντολογία, οι χιλιαστές ακόμη και οι Μασωνικές στοές...
Δράσεις που αποβλέπουν στην κοινωνική ανοχή και αποδοχή τους. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η πρόταση της κεντρικής μασωνικής στοάς των Αθηνών σε Μητροπολίτη ακριτικής περιοχής να ανεγείρουν από κοινού γηροκομείο!!!
Πρόταση φυσικά που αναφανδόν απορρίφθηκε αλλά δείχνει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι δαιμονικές δοξασίες να κερδίσουν αρχικά την κοινωνική ανοχή μέσω μίας φιλανθρωπικής προσφοράς και εν συνέχεια να φροντίσουν να εκμεταλλευθούν το πεδίο για να οδηγήσουν ψυχές στην απώλεια και τον όλεθρο.
Ο βασικός ρόλος της Εκκλησίας δεν είναι λοιπόν η κοινωνική -φιλανθρωπική προσφορά αλλά η θωράκιση των πιστών στην πορεία τους προς τη σωτηρία. Ελάχιστο μάλιστα μέρος αυτής της θωράκισης αποτελεί το φιλανθρωπικό έργο, το οποίο δεν δύναται να επιδεικνύει τον λειτουργό του Θεού, αλλά τη συμβολή του πιστού χριστιανού προς τον πλησίον.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσομε τις πρόσφατες κοινές δράσεις κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης στις οποίες συμφώνησαν η Εκκλησία, ο Δήμος Αθηναίων και τα αρμόδια υπουργεία στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ένας εκ των κυρίων υπευθύνων της οικονομικής κρίσης ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος, στέλεχος και συνεργάτης γνωστού οίκου αξιολόγησης που έχουν βαλθεί να υποβαθμίζουν συστηματικά την οικονομική δεινότητα της χώρας για ευνόητους προς αυτούς λόγους.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, Ευαγγ. Βενιζέλος, Τ. Γιαννίτσης, Γ. Κουτρουμάνης, Α. Λοβέρδος και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευε ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος. Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Λ. Παπαδήμος έκανε την εξής δήλωση:
«Η χώρα μας σήμερα δίνει δύο μάχες: Η μία είναι της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της οικονομικής αναδιάρθρωσης, ώστε η οικονομία να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και να υπερασπιστούμε τη θέση μας στο ευρώ.
Η άλλη είναι η μάχη της κοινωνίας μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, την καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία της κοινωνικής συνοχής. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε και να συντονίσουμε τις δράσεις μας για τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεκινάμε ένα πρόγραμμα απασχόλησης το οποίο θα διασφαλίσει και θα δημιουργήσει 150.000 θέσεις εργασίας. Επίσης, θα ενισχύσουμε δράσεις κοινωνικής μέριμνας για τους ηλικιωμένους, τους ανέργους, τις μητέρες χαμηλών εισοδημάτων και άλλες ευπαθείς ομάδες.
Η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν πλήξει χιλιάδες οικογένειες που ιδίως τούτες τις ημέρες δοκιμάζονται σκληρά. Είναι καθήκον όλων μας να τις στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη».
Υπό πτώχευση
Χωρίς ουδεμία αντιπολιτευτική διάθεση προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος σημειώνουμε πως συμμετοχή σε τέτοιου είδους δράσεις αποσκοπούν μόνο και μόνο στον κατευνασμό της κοινωνικής οργής και αγανάκτησης. Κατευνασμός απαραίτητος για να ολοκληρωθεί η εξασφάλιση των δανείων στους κερδοσκόπους, να οδηγηθεί η χώρα στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της και να παραδώσει αμαχητί σ’ αυτούς τους στυγνούς εκβιαστές και εγκληματίες εθνών και λαών τον ορυκτό και φυσικό πλούτο της...
Στην ουσία δηλαδή η συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σε προγράμματα κατευνασμού της λαϊκής οργής και αγανάκτησης του προσδίδει το γνωστό «πυροσβεστικό» ρόλο που εξ αρχής ανέλαβε να παίξει -θέλουμε να πιστεύουμε εν αγνοία του και όχι συνειδητά- για να υποστηρίξει ως «υπουργός» άνευ χαρτοφυλακίου της προηγούμενης κυβέρνησης τον επιστήθιο φίλο του Γ. Παπανδρέου.
Η εκκλησιαστική πολιτική της σιωπής που επέλεξε μετέτρεψε τον πρωτεύοντα ρόλο της Εκκλησίας, σε ρόλο κατευθυνόμενου από πολιτικά κέντρα κομπάρσου! Έτσι, η λανθασμένη προβολή της Εκκλησίας μέσα από τις κοινωνικές δράσεις κατέστη αναγκαία προκειμένου να στηριχθεί στον κλυδωνιζόμενο πανταχόθεν αρχιεπισκοπικό του θρόνο. Ως εκ τούτου το «υποτιθέμενο» φιλάνθρωπο πρόσωπο της Αρχιεπισκοπής προβάλλεται ανεπιτυχώς στα διάφορα ΜΜΕ για να καλύψει την παταγώδη αποτυχία του Αρχιεπισκόπου στο συντονιστικό ρόλο που οφείλει ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου να έχει. Και το δυστύχημα είναι πως η τετράχρονη ποιμαντορία του συνέβαλε στην πτώχευση της Εκκλησίας μας από κάθε πλευρά...
Πτώχευση που διαπιστώνεται από την υπαρκτή ανικανότητα του να εποπτεύσει, να προνοήσει, να στηλιτεύσει, να επισπεύσει και να προστατεύσει τουλάχιστον αυτά που έλαβε ως κληρονομιά από τους προκατόχους του. Η ΕΚΥΟ είναι ένα βήμα πριν την κήρυξη πτώχευσης, ο ραδιοφωνικός σταθμός απειλείται με λουκέτο, οι συνοδικές επιτροπές υπολειτουργούν, οι ενορίες και οι εφημέριοι αγκομαχούν από τη δυσβάστακτη φοροεισπρακτική τακτική...
Βέβαια προηγήθηκε η πνευματική πτώχευση που εκδηλώθηκε ως αρχιεπισκοπική αδυναμία να στηλιτευθούν κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούσαν την ωμή παραβίαση του νόμου του Θεού. Και αυτό ακριβώς συνιστά την ανάγκη υποβολής της παραίτησης του.
Μία τέτοια άλλωστε πράξη θα ανακουφίσει την Ιεραρχία αφού θα της δώσει τη δυνατότητα να ελπίζει αν όχι και να εξέλθει τάχιστα από τα αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική του νυν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Και για να μην παρεξηγηθούμε ότι προβαίνουμε σε αντιπολιτευτική αμιγώς πολιτική σε βάρος του υποκινούμενοι από ιδιοτέλειες και σκοπιμότητες οφείλουμε να κάνουμε σαφές στους αναγνώστες μας τι ακριβώς εννοούμε.
Παραβίαση του νόμου του τριαδικού Θεού κατά την άποψή μας συνιστά η ανοχή - αποδοχή μέσω της σιωπής της εκκλησιαστικής ηγεσίας έναντι της προσπάθειας πουκαταβάλλεται από την κυβέρνηση να θεσπίσει με νόμο τη σύζευξη (γάμο) των ανωμάλων (βλ. ομοφυλοφίλων)!
Παραβίαση του νόμου του Θεού συνιστά η de facto σιωπηρή αποδοχή της ανεγέρσεως τεμένους στο κέντρο της Αθήνας!
Παραβίαση του νόμου του Θεού συνιστά η συστηματική ληστεία -αρπαγή του μόχθου και των κόπων ετών των χριστιανικών οικογενειών, η οποία διόλου διαφέρει με την καταπάτηση του αγρού της χήρας από την αυτοκράτειρα τον καιρό του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Παραβίαση του νόμου του Θεού συνιστούν τα σύμφωνα συμβίωσης, η νομική διευκόλυνση των διαζυγίων, η συστηματική διάλυση του συνεκτικού ιστού του Έθνους μας, της ορθόδοξης δηλαδή οικογένειας.
Παραβίαση του νόμου του Θεού είναι να αφήνεις χωρίς παπά -λόγω δήθεν της κρίσης- ολάκερα χωριά και να μην αντιδράς στην απόφαση μείωσης των χειροτονιών κ.ο.κ.
Η απουσία του Αρχιεπισκόπου από όλα αυτά έχει προκαλέσει δυσμενή σχόλια στο σύνολο της Ιεραρχίας. Και αυτό ο ίδιος το γνωρίζει καλά! Ημέρα με την ημέρα συνειδητοποιεί επίσης πως η υποβολή παραίτησης θα έφερνε ανακούφιση και θα βοηθούσε στο να πνεύσει διαφορετικός αέρας στην Ιεραρχία.
Γιατί δεν μπορείς να αγκιστρώνεσαι στον αρχιεπισκοπικό θρόνο και να καλύπτεσαι πίσω από το καθεστώς της ισοβιότητας, μόνο και μόνο για να υλοποιήσεις κάποιες υποσχέσεις... που κατά κύριο λόγο αφορούν την προώθηση και εκλογή ημετέρων ρασοφόρων...
Η υποβολή παραίτησης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, όπως σημείωνε γνωστός Ιεράρχης που ένθερμα τον υποστήριξε να εκλεγεί, συνιστά σήμερα ανάγκη για την Εκκλησία και δεν αποτελεί φημολογία υποκινούμενη από διάφορες σκοπιμότητες εκκλησιαστικών παρασκηνιακών κέντρων.
«Ψαλίδι» και στο Συνοδικό επίδομα!
Σε σημαντικές περικοπές του μηνιαίου Συνοδικού επιδόματος προχώρησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με απώτερο στόχο να μειώσει τα έξοδα της λόγω της οικονομικής κρίσης. Το Συνοδικό επίδομα το έπαιρναν κληρικοί και λαϊκοί που εργάζονται στα συνοδικά γραφεία καθώς και οι σχολάζοντες αρχιερείς. Την πρόταση μείωσης του επιδόματος κατέθεσε προς τη ΔΙΣ η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών, η οποία καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες να αποφύγει την κήρυξη πτώχευσης. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι μηνιαίες περικοπές κυμαίνονται από 50 - 200 ευρώ.
Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ασχολήθηκαν και με το ζήτημα που έχει προκύψει με το ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας! Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί νέα επιτροπή προκειμένου να διαπραγματευθεί με τους υπαλλήλους του σταθμού εκ νέου το ζήτημα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και αποδοχής εκ μέρους τους ατομικών συμβάσεων. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει δραστική μείωση των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων στο σταθμό. Σε περίπτωση μη συμφωνίας δεν αποκλείεται το ραδιόφωνο της Εκκλησίας να πάψει να εκπέμπει. Και αυτό γιατί η διοίκηση της ΕΚΥΟ έχει δηλώσει αδυναμία κάλυψης μέρους των εξόδων του ραδιοφώνου που κυμαίνονται ετησίως μεταξύ 1 και 1,5 εκατομμυρίων ευρώ!
Οι Μητροπολίτες Χαλκίδος Χρυσόστομος και Πατρών Χρυσόστομος που συγκροτούν εκ μέρους της ΔΙΣ την επιτροπή θα επιχειρήσουν να πείσουν τους υπαλλήλους να αποδεχθούν δραστικές μειώσεις των αποδοχών τους και θα προβούν και σ’ άλλες αναγκαστικές περικοπές προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να μπει οριστικό λουκέτο η να προβούν σε απολύσεις υπαλλήλων. Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένονται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε εξάλλου στην πρόσφατη τακτική συνεδρίασή της:
1. Τριάντα (30) νέες υποτροφίες για το ακαδημαϊκό έτος 2012 – 2013, οι οποίες θα δοθούν σε Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Από τις νέες αυτές υποτροφίες, 20 θα δοθούν σε Φοιτητές της Θεολογικής Επιστήμης και 10 σε Φοιτητές άλλων Επιστημών.
2. Τον κατάλογο των δικαιούχων του επιδόματος για το τρίτο τέκνο στη Θράκη, για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2011. Οι οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα είναι 878 και το ποσό ανέρχεται στα 176.008 €.
Συντάκτης: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012
Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012