Σελίδες

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΛΟΥΚΕΤΟ ; ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ;

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

Μετά απο την σιωπή ήρθε και η διακοπή, για το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας; Δεν θέλουν καμία ορθόδοξη φωνή στα FM.

Σε «Σιγή Ασυρμάτου» φαίνεται να οδηγείται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος ύστερα από τις σημερινές δραματικές αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Συγκεκριμένα η ΔΙΣ αποφάσισε να θέσει υπό εκκαθάριση το Νομικό Πρόσωπο του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Εκκλησίας της Ελλάδος (θυγατρικό Ν.Π. της Ε.Ε.) που έχει στην ιδιοκτησία του τον Ρ/Σ, κάτι που αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη μέριμνα θα οδηγήσει στην ανεργία τους 34 δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους που εργάζονται στο εκκλησιαστικό Μέσο Ενημέρωσης.
Έτσι, ύστερα από 20 και πλέον χρόνια στα ερτζιανά και μετά αλλεπάλληλους και μοιραίους ερασιτεχνισμούς από τους εκάστοτε διοικητές του Σταθμού – που στην συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν άσχετοι με την Ενημέρωση και τον χώρο των ΜΜΕ- η ραδιοφωνική φωνή της Κεντρικής Διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος ετοιμάζεται – εκτός απροόπτου- να σιωπήσει.
Το μέλλον του Ραδιοφωνικού Σταθμού συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση της ΔΙΣ όπου εξετάστηκε η επικαιροποιημένη πρόταση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (που έχει την ευθύνη χρηματοδότησης του Ν.Π. του Ιδρύματος) για τον Προϋπολογισμό του Ραδιοφωνικού Σταθμού, για το 2012, που ήταν ένα εκατομμύριο ογδόντα χιλιάδες ευρώ (1,080.000) αντί του αρχικού Προϋπολογισμού που το ύψος του άγγιζε τα δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ευρώ (2,200.000 εκατ. ευρώ) και είχε απορριφθεί.
Πολλοί Ιεράρχες μέλη της ΔΙΣ αντέδρασαν με το σκεπτικό ότι «δεν είναι δυνατό να δαπανούνται ένα και δύο εκατομμύρια ευρώ για έναν σταθμό που η ακροαματικότητά του μετά βίας αγγίζει το 1%». Ένα άλλο ζήτημα που προβλημάτισε τους Μητροπολίτες ήταν ότι το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ε.Ε. παρουσιάζει έλλειμμα περίπου επτακόσιες ογδόντα χιλιάδες ευρώ (780.000). Παρόν στη συνεδρίαση της ΔΙΣ ήταν και ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αλέξανδρος Κατσιάρας, στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, που ανέλαβε καθήκοντα το 2008.
Τελικά η ΔΙΣ αποφάσισε να τεθεί σε εκκαθάριση το Ν.Π. του Ιδρύματος και να ορισθούν εκκαθαριστές από την ΕΚΥΟ. Η εξέλιξη της υπόθεσης προκάλεσε την παρέμβαση της ΕΣHΕΑ και των συνεργαζόμενων Σωματείων των ΜΜΕ που απέστειλαν εκπροσώπους τους στο Συνοδικό Μέγαρο οι οποίοι συζήτησαν με τους εργαζόμενους ενώ ζήτησαν να ενημερωθούν από τον διευθυντή του Ρ/Σ.
Ο διευθυντής του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος Αλέξανδρος Κατσιάρας
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΔΙΣ εξετάσθηκαν πιθανά σενάρια για το μέλλον του Ραδιοφωνικού Σταθμού, η άδεια του οποίου ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Ωστόσο οι Μητροπολίτες δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένη απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι Ιεράρχες προτείνουν την λειτουργία του Σταθμού σε εθελοντική βάση ενώ άλλοι φαίνεται να θεωρούν πως η καλύτερη λύση είναι να σταματήσει η λειτουργία του εφόσον επιβαρύνει οικονομικά την Εκκλησία. Βέβαια πολλοί Ιεράρχες δεν μπορούν να διανοηθούν ότι η Εκκλησία δεν θα έχει τη δική της φωνή στα ερτζιανά. Σε ό,τι αφορά την τύχη των 34 εργαζομένων του Ρ/Σ υπάρχουν εισηγήσεις να τους προταθεί η μετάταξή τους σε άλλες υπηρεσίες της Εκκλησίας και με διαφορετικό καθεστώς. Εκτός και αν αποφασιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Ρ/Σ με άλλους όρους και προϋποθέσεις.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την ώρα που συζητείται το μέλλον του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι περισσότερες Μητροπόλεις διαθέτουν τους δικούς τους – τοπικής εμβέλειας- εκκλησιαστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.