Σελίδες

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ !!!

Ξένες επενδύσεις ύψους 1,5 δισ ευρώ παγώνουν λόγω της αβεβαιότητας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Εκατοντάδες ξένες επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού της υψηλής τεχνολογίας, ενέργειας, βιομηχανίας συνολικού ύψους 1,5 δισ ευρώ που θα δημιουργούσαν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δεν προχωρούν στην φάση της υλοποίησης λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας  που προκαλεί η προοπτική μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και η ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” συνολικά 320 βιομηχανίες, τουριστικές επιχειρήσεις, εταιρείες του ενεργειακού κλάδου και άλλα ελληνικά και πολυεθνικά σχήματα αιτήθηκαν αιφνιδιαστικά την... παράταση και όχι, όπως θα αναμενόταν, την επιτάχυνση των εντάξεών τους στον αναπτυξιακό νόμο.
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι πρόκειται για επιχειρήσεις των οποίων οι επενδύσεις που έχουν εγκριθεί και είναι ώριμες για χρηματοδότηση από τα δημόσια ταμεία και τα προγράμματα της Ε.Ε.
Βασική αιτιολογία αυτής της στάσης είναι η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις με άξονα την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα σε συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις την ερχόμενη Άνοιξη παγώνοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε κυβερνητική δραστηριότητα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι ξένες επιχειρήσεις αιτούνται παρατάσεις 6 έως 12 μηνών για να ξεκινήσουν την πραγματοποίηση των επενδύσεων τους. Ταυτόχρονα, εκτός των 320 αιτημάτων για παρατάσεις των εντάξεων έργων στον αναπτυξιακό νόμο, πληροφορίες αναφέρονται και σε πάγωμα που υπάρχει σε συγκεκριμένα μεγάλα projects που έχουν ενταχθεί στο fast track.Πρόκειται για 22 μεγάλα έργα στον τουριστικό κλάδο, κοινοπρακτικού κυρίως χαρακτήρα, αλλά και με τη συμμετοχή ξένων επενδυτικών funds. 
Στο ίδιο πλαίσιο σύμφωνα με την εφημερίδα, εκπρόσωποι της τράπεζας UBS κατά τη διάρκεια επαφών τους την περασμένη Τετάρτη με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για τις επενδύσεις στη χώρα, Νότη Μηταράκη, εκπροσωπώντας δεκάδες πελάτες τους, ως βασική ερώτηση είχαν το τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα εάν υπάρξουν πρόωρες εκλογές λόγω εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και κατά πόσο μια πιθανή επικράτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ανατρέψει πιθανές επιχειρηματικές συμφωνίες και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της αντιπολίτευσης περί στροφής στο εθνικό νόμισμα ή την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος.
Για τον λόγο αυτό δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις για την επίσκεψη αυτή, ενώ και οι επενδυτές επιφυλάχθηκαν ως προς τις μελλοντικές δράσεις τους.

defencenews