Σελίδες

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΤΟ ΟΑΚΑ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ !!!



 Oι Πόντιοι πρόσφυγες, με τεράστια προβλήματα, δυσκολίες, απώλειες, και θυσίες. Φαντασμαγορική ήταν η εκδήλωση των Ποντίων στο ΟΑΚΑ με αφορμή το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με κεντρικό σύνθημα "90 χρόνια Πυρίχειος δρόμος", για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή των Πληθυσμών καθώς επίσης και στον «δρόμο της φωτιάς» που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι Πόντιοι πρόσφυγες, με τεράστια προβλήματα, δυσκολίες, απώλειες, και θυσίες.


Περισσότεροι από 2.000 χορευτές, μέλη 407 ποντιακών ενώσεων από όλη την Ελλάδα, και 150 μουσικοί έδωσαν το "παρών" στην εκδήλωση, ενώ εμφανίστηκαν ο Γιώργος Νταλάρας και η Σοφία Παπάζογλου. Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης και η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου. Στο μουσικό μέρος, παρουσιάστηκε το έργο «Πόντος» του Πόντιου μουσικοσυνθέτη Χρήστου Κεμανετζίδη, που ξεσήκωσε τα πλήθη.
Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ της Ιστορίας του Πόντου, που επιμελήθηκε ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβρά, που ανέλαβε και τη σκηνοθεσία όλης της βραδιάς.
Το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον Ποντιακό Ηγεμονικό Οίκο των Γαβράδων, ο οποίος χάρισε στον Ελληνισμό διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση των τελευταίων 40 ετών στη χώρα μας. Εντυπωσιακές φορεσιές και έντονοι μουσικοί ρυθμοί δημιούργησαν φεστιβαλική ατμόσφαιρα στην οποία συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι.
Οπως επισήμανε ο κ. Γιώργος Παρχαρίδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, στόχος ήταν μια εκδήλωση που θα αποτελούσε αντίδοτο στην "εθνική κατάθλιψη".
"Φιλοδοξία μας ήταν να στείλει το φεστιβάλ μηνύματα αγωνιστικότητας και αισιοδοξίας και παράλληλα να προωθηθεί η προσπάθειά μας για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου για τη διάσωση και την ανάδειξη της ποντιακής διαλέκτου ως της πλησιέστερης προς την αρχαιοελληνική διάλεκτο και για την ενεργή στήριξη του απόδημου ποντιακού ελληνισμού", σημείωσε
news247.gr