Σελίδες

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΞΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ 1912-13 !!!



5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912 ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΄21
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΞΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ  ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ 1912-13
Η 5η Οκτωβρίου 1912 στάθηκε το δεύτερο ΄21 του Γένους.
Η δεύτερη μεγάλη Εθνική Εποποιία, που διπλασίασε την Ελλάδα και που πρέπει να καθιερωθεί ως μεγάλη μας Εθνική Εορτή

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ 1912 - 13
   Στις 5 Οκτωβρίου 2012, συμπληρώθηκαν ακριβώς 100 χρόνια από την ιστορική εκείνη ημέρα που σύσσωμο το Έθνος, ενωμένο και αποφασισμένο, κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία, προκειμένου να απελευθερώσει τα αλύτρωτα εδάφη και τους ελληνικούς πληθυσμούς τους, που επί 500 σχεδόν χρόνια στέναζαν κάτω από τον φρικτό ζυγό των Τούρκων!
   Πρόκειται για μια συγκλονιστική Εθνική Εποποιία, που άλλαξε την ιστορία της Χερσονήσου του Αίμου και της Ευρώπης και επέφερε τον ενθουσιώδη διπλασιασμό της Ελλάδας!
   Και όμως αυτή η Εποποιία - που πρέπει να καθιερωθεί ως μεγάλη Εθνική μας Εορτή με ημερομηνία Γενικού Εορτασμού την 5η Οκτωβρίου (ημέρα που η Ελλάς άρχισε την νικηφόρα προέλασή της κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) – είναι ξεχασμένη σχεδόν από όλους και ιδίως από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, που δεν έστειλε ούτε μια τυπική έστω εγκύκλιο για την μνήμη της στα Σχολεία, παρότι φέτος συμπληρώνονται 100 ολόκληρα χρόνια από τότε! 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της μισής Ελλάδας!
ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ 1912-13
    Μετά την οδυνηρή Χρεοκοπία του 1893, τον «ατυχή Πόλεμο» του 1897, ο Κρητικός και ιδίως ο φλογερόςΜακεδονικός Αγώνας έδωσαν νέα πνοή και όραμα στο Έθνος, που αναγεννήθηκε μέσα από τον πόθο ενός δεύτερου ΄21, επανευαγγελίστηκε ιστορικά και εθνικά, γέμισε ψυχή και παιδεία, ετοιμάστηκε, εξοπλίστηκε, ατσαλώθηκε και εξόρμησε με βροντή αιώνων και ορμή καταιγίδων στα Στενά του Σαρανταπόρου, κάμπτοντας τρομακτικές οχυρώσεις που είχαν σχεδιάσει Γερμανοί για λογαριασμό των Οθωμανών, διαβεβαιώνοντας τους ότι ήταν απόρθητες! Μάλιστα ο Φον Ντερ Γκολτς Πασάς (Γερμανός Στρατηγός που οργάνωσε τον Τουρκικό Στρατό) έλεγε με καμάρι, πως τα Στενά του Σαρανταπόρου «θα γίνουν μια μέρα ο τάφος του Ελληνικού Στρατού»…
   Μα γίνανε η Δόξα του!
Μάχη Στενών Σαρανταπόρου 9-10 Οκτωβρίου 1912
   Η Βουλγαρία, είχε την απόλυτη βεβαιότητα ότι ο Στρατός μας δεν θα περνούσε ποτέ το Σαραντάπορο και με μεγάλη σιγουριά ετοίμασε άμαξα για να παρελάσει ο διάδοχος του Βουλγαρικού Θρόνου Πρίγκιπας Βόριςστη …Θεσσαλονίκη…
   Μα η ελληνική ψυχή και αυτοθυσία και το τρελό «κελάηδημα» του Ελληνικού Πυροβολικού που έγραψε τότε τις πιο λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του, κατέπληξαν για μια ακόμη φορά τους πάντες, ενώ η ταχεία και καίρια δράση των «Προσκόπων» όπως ονομαζόταν, δηλαδή Εθελοντικών Σωμάτων από παλαίμαχους κυρίως Μακεδονομάχους που γνώριζαν σπιθαμή προς σπιθαμή τα εδάφη, η αξιοποίηση πληροφοριών Ελλήνων που είχαν επιστρατευτεί στο Βουλγαρικό Στρατό, όπως του   Έλληνα Έφεδρου Υπίατρου της 7ης βουλγαρικής ΜεραρχίαςΦίλιππου Νίκογλου και του επίσης Έλληνα Ιατρού του βουλγαρικού Αρχιστρατηγείου Απόστολου Δοξιάδη, αλλά και η συγκινητική βοήθεια των ντόπιων Ελλήνων που με δάκρυα χαράς και ευγνωμοσύνης υποδεχόταν Ελευθερωτή τον Στρατό μας, καθώς και η θαυμαστή μεσιτεία του Αγίου Δημητρίου, έφεραν το πιο απρόσμενο αποτέλεσμα: τηνΑπελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26-10-1912) και έπειτα την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων (21-2-1913), των δύο πρωτευουσών Μακεδονίας και Ηπείρου αντίστοιχα, καθώς και των Νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου!
Λίγο πριν την έναρξη της τελικής ελληνικής προελάσεως προς Θεσσαλονίκη, περί τις 4.30 μ.μ. της 26ης Οκτωβρίου 1912, ανήμερα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, Στρατηγού και Πολιούχου της Μακεδονικής μας Πρωτεύουσας, οι Τούρκοι δήλωσαν οριστικά ότι παραδίδονται άνευ όρων! Έπειτα έμεινε το τυπικό μέρος της σύνταξης Πρωτοκόλλου Παράδοσης που συντάχθηκε το ίδιο βράδυ, ενώ μονάδες του Στρατού μας έμπαιναν στη Θεσσαλονίκη
   Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη παραδόθηκαν  25.000 Τούρκοι στρατιώτες, 1.000 αξιωματικοί, 70 πυροβόλα, 30 πολυβόλα και 70.000 τυφέκια!
   Τις ίδιες εκείνες ημέρες απελευθερώθηκε και το μεγαλύτερο μέρους της Θράκης μέχρι την Αλεξανδρούπολη (12-7-1913), αλλά δεν μας αποδόθηκε τότε από τις Μεγάλες Δυνάμεις, κατά τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (28-7-1913), η οποία ακολούθησε την επική εκείνη πολεμική αναμέτρηση…
ΘΑΛΑΣΣΗ ΚΡΑΤΕΙΝ
   Διαστάσεις θρύλου έλαβε και ο Αγώνας στη θάλασσα, όπου η ναυτική υπεροχή μας, εμπόδισε κάθε μετακίνηση τουρκικών δυνάμεων προς ενίσχυση των μετώπων, γεγονός που ήταν καθοριστικής σημασίας για την τελική έκβαση του πολέμου!
   Το περίφημο, νεότευκτο θωρηκτό «Αβέρωφ», θωρακισμένο με την ξεχωριστή ευλογία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τήνου, η οποία και ανέβηκε ως Ανίκητη και Υπέρμαχος Στρατηγός μας στο κατάστρωμά του για Αγιασμό λίγους μόλις μήνες πριν τον Πόλεμο, εξόρμησε «μεθ' ορμής ακαθέκτου και με τηνπεποίθησιν της νίκης κατά του εχθρού του Γένους» κατατροπώνοντας τον Τουρκικό Στόλο στις περίφημεςΝαυμαχίες της Έλλης (3-12-1912) και της Λήμνου-Τενέδου (5-1-1913), αναγκάζοντάς τον να κλειστεί οριστικά στα Στενά (Ελλήσποντος), ενώ τα πλοία μας είχαν ήδη ελευθερώσει τα Νησιά του Β-ΒΑ Αιγαίου, όπως Λήμνο (8-10-1912), Άγιο Ευστράτιο (18-10-1912), Θάσο (18-10-1912), Σαμοθράκη (19-10-1912), Ψαρά (21-10-1912), Λέσβο(8-11-1912), Χίο (11-11-1912), Οινούσσες (14-11-1912)!
    Ξεχωριστή είναι η συγκινητική στιγμή της Απελευθέρωσης του Αγίου Όρους από τον Ελληνικό Στόλο στις 2 Νοεμβρίου 1912, όταν στις αναστάσιμες κωδωνοκρουσίες χαράς των Αγιορειτών πατέρων, που έβλεπαν την Ελληνική Αρμάδα να πλησιάζει με τη Σημαία του Σταυρού στους ιστούς και στις κεραίες, το θωρηκτό «Αβέρωφ» ανταπάντησε με είκοσι μία χαιρετιστήριες κανονιές!
   Η Σάμος πάλι, κήρυξε την Ένωσή της με την Ελλάδα στις 11-11-1912, αλλά ο Ελληνικός Στρατός αποβιβάστηκε μόλις στις 2-3-1913! Παρομοίως, η Ικαρία επαναστάτησε στις 17 Ιουλίου 1912 και ενώθηκε επισήμως με την Ελλάδα στις 4-11-1912!
    Την ένδοξη εκείνη περίοδο απελευθερώθηκαν επίσης η Ίμβρος (17-10-1912) και η Τένεδος (24-10-1912), που όμως αργότερα, με τη Συνθήκη της Λωζάνης παραχωρήθηκαν στην Τουρκία, αλλά με καθεστώς ελληνικής τοπικής Αυτοδιοίκησης και ελληνικής τοπικής Αστυνόμευσης, που παραβιάστηκαν κατάφορα…
5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912
   Η 5η Οκτωβρίου 1912, είναι η δεύτερη μεγάλη ιστορικά ημέρα του Γένους! Είναι το δεύτερο 1821! Η  συνέχειά του! Ο διπλασιασμός και η Ανάσταση της Ελλάδας!

   Κανένα έθνος στον κόσμο, που διπλασίασε τα σύνορά του, δεν θα την περιφρονούσε! Μα θα την τιμούσε με κάθε τρόπο και κάθε αίγλη!
   Μόνο εδώ, στην «Ελλάδα» της λήθης και της αγνωμοσύνης, η ημέρα αυτή είναι χαμένη και ξεχασμένη σχεδόν από όλους…

    Ο ποιητής όμως προειδοποιεί:
«Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν,
θα ‘ρθούνε,  θα περάσουν.
Κριτές, θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι, οι νεκροί»
                         Κωστής Παλαμάς
   Είναι λοιπόν χρέος, όλων μας, καθήκον κάθε Έλληνα που νοιάζεται, να καθιερωθεί η 5η Οκτωβρίου 1912, ως Εθνική Εορτή της Ελλάδος και όλων των Ελλήνων του Κόσμου!
   Για να υποχρεωθεί και το Υπουργείο Παιδείας, να καθιερώσει τη νέα Εθνική Εορτή στα Σχολεία και να μάθουν επιτέλους τα Ελληνόπουλα, σε ποιους οφείλουν την Ελευθερία και την Τιμή τους…
Με εκτίμηση ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ
«Η ΕΛΛΑΣ ΕΚΗΡΥΞΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ ΤΗΝ ΝΥΚΤΑ» - πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» του Δ. Καλαποθάκη,
με ημερομηνία Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 1912! Το δεύτερο ΄21 ξεκίνησε! Η Ελλάς ξημερώματα της 5ης Οκτωβρίου, μέσα στη νύχτα, κήρυσσε τον Πόλεμο στην Τουρκία και έστελνε ήδη τις πρώτες εντολές στις στρατιωτικές μονάδες…  Ο Πόλεμος της Τουρκίας με τις άλλες χριστιανικές χώρες, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βουλγαρία, είχε ξεκινήσει στις 4 Οκτωβρίου 1912, λίγες μόλις ώρες νωρίτερα…
Η Ελλάδα άλλωστε ήταν σε Επιστράτευση από τις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ την 1η Οκτωβρίου 1912 είχαν γίνει δεκτοί με ενθουσιασμό στην Βουλή οι πρώτοι Κρήτες Βουλευτές, κάνοντας την Ένωση πράξη!