Σελίδες

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΊ΄ΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ... ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ !!!

 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την απαγόρεση των αμβλώσεων στην Πολωνία


Στην Πολωνία απαγορεύτηκαν όλες οι αμβλώσεις, εκτός αν πρόκειται για περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, με την οποία απαγορεύτηκαν σχεδόν πλήρως οι αμβλώσεις στη χώρα αυτή, επισημαίνοντας ότι «διακυβεύεται η υγεία και η ζωή των γυναικών» και παραβιάζονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με ψήφους 455 υπέρ, 145 κατά και 71 αποχές.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά τη μεταρρύθμισή του από το συντηρητικό, καθολικό κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) και συμμορφούμενο προς τις επιθυμίες του, έθεσε εκτός νόμου τη διακοπή της εγκυμοσύνης λόγω σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου, κρίνοντας ότι είναι ασύμβατη με το Σύνταγμα. Η απόφαση αυτή προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, άνευ προηγουμένου για τη χώρα.

Επί της ουσίας, με την απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύτηκαν όλες οι αμβλώσεις, εκτός αν πρόκειται για περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Οι ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, που ξεκίνησε το 2015 στην Πολωνία, «έπληξε την ανεξαρτησία και τη νομιμότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου» και ότι «ο συνταγματικός χαρακτήρας των πολωνικών νόμων δεν είναι πλέον επαρκώς εγγυημένος».

Στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια, η Επίτροπος Ισότητας Ελένα Ντάλι σημείωσε ότι η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην άμβλωση. Υπενθύμισε όμως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε το 2017 μια διαδικασία σε βάρος της Πολωνίας, λόγω των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης και εξέφρασε ανησυχία για την ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αυτή η διαδικασία «επί παραβάσει του άρθρου 7», όπως αποκαλείται, αφορά τη «σοβαρή καταπάτηση» των αξιών της ΕΕ και μπορεί θεωρητικά να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως στη στέρηση ψήφου στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ίδια διαδικασία ξεκίνησε το 2018 και σε βάρος της Ουγγαρίας.

«Η Πολωνία του 2020 είναι κόλαση για τις γυναίκες», είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησε ο ευρωβουλευτής Ρόμπερτ Μπιέντρον (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες), πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Πολωνίας.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο γίνονται λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις στη χώρα. Οι γυναικείες οργανώσεις όμως εκτιμούν ότι παράνομα, ή στο εξωτερικό, πραγματοποιούνται 200.000.

«Ο περιορισμός ή η απαγόρευση του δικαιώματος στην άμβλωση (…) θα προκαλέσει αύξηση των παράνομων, επικίνδυνων αμβλώσεων» που ενέχουν θανάσιμο κίνδυνο για τις γυναίκες, κατήγγειλαν οι ευρωβουλευτές.


https://www.protothema.gr/world/article/1069359/to-europaiko-koinovoulio-katadikase-tin-apagoresi-ton-amvloseon-stin-polonia/

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ !!! ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΜΙΤ !!!

 Πως λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη η ΜΙΤ στρατολογώντας πράκτορες ανάμεσα σε φοιτητές και μετανάστες

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών στρατολογεί μαθητές μέσω


προγραμμάτων υποτροφιών καθώς και μέσω πολιτιστικών οργανισμών. Οι πράκτορές της δραστηριοποιούνται κυρίως στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα israeldefense.co.il, η ΜΙΤ εργάζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη για να στρατολογήσει πράκτορες από τις τουρκικές ομάδες μεταναστών (περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Τούρκοι μετανάστες ζουν τώρα στην Ευρώπη). Διευθύνει ιδιωτικούς οργανισμούς, οι οποίοι τη βοηθούν στον εντοπισμό και τον έλεγχο υποψηφίων, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα λειτουργούν υπό τη MIT ως πράκτορες.

Οι οργανισμοί που βοηθούν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είναι κυρίως εκείνες που υποστηρίζουν και βοηθούν μουσουλμανικές, τουρκικές και μη τουρκικές κοινότητες σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς και άλλες οργανώσεις που παρέχουν ανθρωπιστικές υπηρεσίες, θρησκευτικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές υπηρεσίες σε μουσουλμανικούς πληθυσμούς γενικά και ιδίως πληθυσμούς μεταναστών.

Μεταξύ των κύριων ενώσεων που βοηθούν είναι η TIKA (Τουρκικός Οργανισμός Ανάπτυξης και Συνεργασίας), η οποία δραστηριοποιείται επίσης στο Ισραήλ και ειδικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, το YTB (Προεδρία για τους Τούρκους στο Εξωτερικό και Σχετικές Κοινότητες), ο τουρκικός Οργανισμός Διασποράς (που χρησιμοποιείται από την τουρκική κυβέρνηση ως πολιτιστικό… μακρύ χέρι), το Ινστιτούτο Ερευνών Yunus Emre και το Ίδρυμα Maarif.

Σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες, η τουρκική αντικατασκοπεία λειτουργεί κυρίως στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία, όπου πολλοί πράκτορες χρησιμοποιούν ως κάλυψη πολιτιστικούς οργανισμούς και οργανισμούς βοήθειας όπως οι YTB και TIKA. Ο τρόπος στρατολόγησης πρακτόρων για τη MIT είναι πρώτα με την πρόσληψή τους ως προσωρινών εργαζομένων για φιλανθρωπικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς και μετά από μια χρονική περίοδο όπου ολοκληρώνουν διάφορες δοκιμαστικές αποστολές, η ΜΙΤ απευθύνεται άμεσα σε αυτούς και τους προσλαμβάνει στις τάξεις της με ιδεολογικό και θρησκευτικό φάκελο.

Μια άλλη πλατφόρμα που αποκαλύφθηκε για την εύρεση και πρόσληψη πρακτόρων από τη MIT μεταξύ των τουρκικών κοινοτήτων σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είναι μέσω οργανισμών που βοηθούν χιλιάδες Τούρκους φοιτητές που στέλνονται από την Τουρκία να σπουδάσουν στα καλύτερα πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ευρώπη. Μια τέτοια οργάνωση είναι η Uluslararası Öğrenci ve Öğrenci Aktivitelerini Destekleme Derneği, η οποία λειτουργεί στην Αυστρία.

Τα ανώτερα μέλη του οργανισμού είναι κοντά στον Ερντογάν και την οικογένειά του και κατέχουν βασικές θέσεις σε όλα τα κυβερνητικά ιδρύματα και οργανισμούς ασφαλείας στη χώρα. Το YTB απασχολεί επίσης πολλούς Τούρκους φοιτητές, οι οποίοι έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και τους βοηθά με υποτροφίες. Το YTB λαμβάνει οικονομική υποστήριξη από την κυβέρνηση Ερντογάν ύψους περίπου 37 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Το 2020, ο οργανισμός χορήγησε υποτροφίες σε 2.500 Τούρκους φοιτητές που σπουδάζουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων), από τους οποίους κάποιοι προσλήφθηκαν ως πράκτορες της MIT.

Οι νεοσύλλεκτοι, είτε είναι μαθητές είτε μέρος των μεταναστευτικών κοινοτήτων σε ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να έχουν μια σειρά από βασικά καθήκοντα. Το πρώτο καθήκον είναι η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με κρατικές ή στρατιωτικές υποδομές, είτε πρόκειται για περιστασιακή συγκέντρωση είτε για τακτική συγκέντρωση. Το δεύτερο καθήκον είναι να συγκεντρώσουν πολιτικές πληροφορίες στις τουρκικές κοινότητες εξόριστων σχετικά με ανατρεπτική δραστηριότητα εναντίον του Ερντογάν ή πληροφοριών για όσους υποστηρίζουν το κίνημα του Γκιουλέν.

Το άλλο καθήκον αυτών που στρατολογούνται στη MIT από τις κοινότητες των εξόριστων, είναι να δημιουργήσουν και να προετοιμάσουν επιχειρησιακές υποδομές, με οργανισμούς βοήθειας και πολιτιστικούς οργανισμούς, μαζί με πράκτορες που εργάζονται για την ίδρυση εταιρειών, ενοικίαση επιχειρησιακών διαμερισμάτων, απόκτηση ασφαλούς επικοινωνίας και πολλά άλλα.

Οι δραστηριότητες των πρακτόρων και των οργανώσεων κάλυψης καθίστανται δυνατές μέσω χρηματοδότησης από δύο τουρκικές τράπεζες, των Vakıfbank και Ziraat, οι οποίες μεταφέρουν χρήματα σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και οργανισμούς υπό την κάλυψη φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων και κοινοτικής ανάπτυξης. Άλλα κεφάλαια που χρησιμοποιούνται για επιχειρησιακές δραστηριότητες μεταφέρονται ως μετρητά μέσω ταχυμεταφορών και διπλωματικού ταχυδρομείου μέσω της Turkish Airlines.

Η MIT εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για να αποκτήσει στρατιωτικές και πολιτικές πληροφορίες. Είναι ένας καλολαδωμένος χρηματοδοτούμενος οργανισμός που λειτουργεί κρατικές και οικονομικές υποδομές και εκμεταλλεύεται την τουρκική ιδεολογία και τον εθνικισμό μαζί με την εγγύτητά του με το Ισλάμ, για την παραγωγή μεγάλων δικτύων πρακτόρων και ακτιβιστών σε όλη την Ευρώπη, που λειτουργούν υπό νόμιμη πολιτιστική, ακαδημαϊκή και θρησκευτική κάλυψη.

Τα τελευταία χρόνια και με την εφαρμογή των στρατηγικών σχεδίων του Ερντογάν (όπως το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας»- Mavi Vatan) και τις κλιμακωτές συγκρούσεις με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Ρωσία και άλλες χώρες, η ΜΙΤ έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική και έχει αρχίσει να ενεργεί πιο επιθετικά και δημιουργικά.

πηγή: www.newsbreak.gr

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ !!!

 Τι είναι ο υβριδικός πόλεμος; Ο Δρ. Λάμπρος Καούλλας εξηγεί ακριβώς


 Τι είναι ο υβριδικός πόλεμος, που όλο και πιο συχνά ακούμε να γίνονται αναφορές σε αυτόν; 

Ο Λάμπρος Καούλλας, δρ. εγκληματολογίας, αναλυτής θεμάτων άμυνας και ασφάλειας και συγγραφέας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Ελλάδας» της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Έλληνες Παντού» του δημοσιογράφου Θανάση Χούπη, εξήγησε ακριβώς:

«Ο υβριδικός πόλεμος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας τρόπος να χαρακτηρίσουμε μορφές συγκρούσεων ή μορφές διεξαγωγής του πολέμου που σε άλλες εποχές είχαν άλλα ονόματα», είπε ο κ. Καούλλας και συνέχισε:

«Πιο παλιά επικρατούσαν όροι όπως “πόλεμος δια αντιπροσώπων” ή “επιχειρήσεις ψευδούς σημαίας” ή το “διαίρει και βασίλευε”».

Στις ημέρες μας, εξήγησε ο κ. Καούλλας, ο υβριδικός πόλεμος μπορεί να περιλαμβάνει πολλές μορφές, της πίεσης μίας χώρας σε μία άλλη, που όμως δεν είναι κήρυξη κανονικού πολέμου.

«Άρα, υποσκάπτεις μια χώρα και την υποσκάπτεις κλιμακωτά.

»Μπορείς να ξεκινήσεις με μορφές οικονομικής πίεσης όπως εμπάργκο, μπορεί να είναι κυβερνοπόλεμος, μπορεί να είναι ένας συνδυασμός κυβερνοπολέμου με πληροφοριακό πόλεμο, δηλαδή να συνδυάζει και το προπαγανδιστικό κομμάτι, που μπορούμε να πούμε και ψυχολογικό πόλεμο, εάν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε έναν πιο βαρύ στρατιωτικό όρο».

Ως προπαγάνδα εννοείται «να επιχειρήσεις να αλλάξεις τις αντιλήψεις στο κοινό που έχεις στο στόχαστρό σου, με σκοπό να προκαλέσεις αντιδράσεις ή συμπεριφορές, οι οποίες να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα αυτή, για παράδειγμα υπόσκαψη της συνοχής της κοινωνίας, αμφισβήτηση των θεσμών, καλλιέργεια θεωριών συνωμοσίας, παραφιλολογία, δημιουργία σκανδάλων».

Σημαντικό κομμάτι του υβριδικού πολέμου, σημείωσε ο κ. Καούλλας, είναι και η χρήση παραστρατιωτικών σχηματισμών ή και η χρήση του εγκλήματος και εδώ είναι που ο υβριδικός πόλεμος φέρνει στο προσκήνιο και αναβαθμίζει τη σημασία του ρόλου στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, στην Ελλάδα το είδαμε με τα γεγονότα στον Έβρο, που θα κληθούν να παίξουν οι αστυνομικές Αρχές, τα σώματα ασφαλείας, είτε είναι Αστυνομία, είτε είναι Χωροφυλακή, είτε είναι Λιμενικό.

https://www.tribune.gr/politics/news/article/707132/ti-einai-o-yvridikos-polemos-o-dr-lampros-kaoyllas-exigei-akrivos.html

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ !!! ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΛΩΝ , ΜΕ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ !!!

 Ότι δεν κατάφεραν με τα μνημόνια....τα επιδόματα δεν είναι τσάμπα.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις στο Συμβούλιο για την έκδοση αποφάσεων με σκοπό τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης ύψους 81,4 δισ. ευρώ σε 15 κράτη μέλη στο πλαίσιο του μέσου SURE.
 Το μέσο SURE αποτελεί καίριο στοιχείο της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την προστασία των πολιτών και για τον μετριασμό των εξαιρετικά αρνητικών κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Αποτελεί ένα από τα τρία δίχτυα ασφαλείας που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προστασία των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των χωρών.

Μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει τις εν λόγω προτάσεις, η χρηματοδοτική στήριξη θα παρασχεθεί με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ στα κράτη μέλη. Τα δάνεια αυτά θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αντεπεξέλθουν σε τυχόν αιφνίδια αύξηση των δημόσιων δαπανών για τη διατήρηση της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου και άλλων παρόμοιων μέτρων που έχουν θεσπίσει, ιδίως για τους αυτοαπασχολουμένους, για την αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας του κορονοϊού.

Σε συνέχεια διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη που έχουν ζητήσει στήριξη και κατόπιν αξιολόγησης των αιτήσεών τους, η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο να εγκρίνει τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης ως εξής:
Βέλγιο 7,8 δισ. ευρώ
Βουλγαρία 511 εκατ. ευρώ
Τσεχία 2 δισ. ευρώ
Ελλάδα 2,7 δισ. ευρώ
Ισπανία 21,3 δισ. ευρώ
Κροατία 1 δισ. ευρώ
Ιταλία 27,4 δισ. ευρώ
Κύπρος 479 εκατ. ευρώ
Λετονία 192 εκατ. ευρώ
Λιθουανία 602 εκατ. ευρώ
Μάλτα 244 εκατ. ευρώ
Πολωνία 11,2 δισ. ευρώ
Ρουμανία 4 δισ. ευρώ
Σλοβακία 631 εκατ. ευρώ
Σλοβενία 1,1 δισ. ευρώ


Το SURE μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδοτική στήριξη έως και 100 δισ. ευρώ συνολικά για όλα τα κράτη μέλη. Οι προτάσεις που υπέβαλε η Επιτροπή στο Συμβούλιο με σκοπό την έκδοση αποφάσεων χορήγησης χρηματοδοτικής στήριξης ισοδυναμούν με κονδύλια ύψους 81,4 δισ. ευρώ και καλύπτουν 15 κράτη μέλη. Η Πορτογαλία και η Ουγγαρία έχουν ήδη υποβάλει επίσημα αιτήματα που βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης. Η Επιτροπή αναμένει ότι σύντομα θα υποβληθούν προτάσεις για τη χορήγηση στήριξης στις δύο χώρες. Τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη υποβάλει επίσημα αιτήματα μπορούν να το πράξουν.

Τα δάνεια που θα χορηγηθούν σε ένα κράτος μέλος στο πλαίσιο του μέσου SURE θα συνοδεύονται από σύστημα εθελοντικών εγγυήσεων από τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή αναμένει ότι η διαδικασία για την οριστικοποίηση από τα κράτη μέλη των συμφωνιών εγγύησής τους με την Επιτροπή θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.

Τα μέλη του Σώματος των επιτρόπων προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Η πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Έχουμε χρέος να πράξουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας και να προστατεύσουμε τις ζωές των συμπολιτών μας. Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση: τέσσερις μόλις μήνες αφότου πρότεινα τη δημιουργία του, η Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση κονδυλίων ύψους 81,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου SURE για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού σε όλη την ΕΕ. Το SURE αποτελεί σαφή ένδειξη της αλληλεγγύης μας απέναντι στην άνευ προηγουμένου κρίση. Η Ευρώπη τηρεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των πολιτών της.»

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη στιγμή αυτή τεράστια ανασφάλεια και πρέπει να τους στηρίξουμε για να αντεπεξέλθουμε στην παρούσα κρίση και να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας. 
Γι' αυτό η Επιτροπή πρότεινε το μέσο SURE, ώστε να προστατεύσει τους εργαζομένους και να διευκολύνει την οικονομική ανάκαμψη. Σήμερα χαιρετίζουμε το έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους των κρατών μελών για την πρόσβαση σε φτηνή χρηματοδότηση που είναι διαθέσιμη μέσω του SURE, ώστε να στηρίξουν τα συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρόμοια μέτρα και αναμένουμε την ταχεία λήψη αποφάσεων, ώστε να αρχίσει η εκταμίευση των κονδυλίων.»

Ο κ. Νικολά Σμιτ, επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, πρόσθεσε: «Το SURE είναι ένα από τα πρώτα δίχτυα ασφαλείας που αποφασίσαμε να θεσπίσουμε, ώστε να εγγυηθούμε ένα εισόδημα στους εργαζομένους, για όσο διαρκεί η αναστολή των θέσεων εργασίας τους, και να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους. Κατά συνέπεια, το SURE θα συμβάλει στην ταχεία ανάκαμψη. Όλα τα κράτη μέλη θα έχουν σύντομα παράσχει αθροιστικά 25 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις και προτείνουμε τα 15 κράτη μέλη που υπέβαλαν αίτημα στήριξης να λάβουν συνολικά 81,4 δισ. με τη μορφή δανείων. Αυτή είναι απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, του γεγονότος ότι μαζί είμαστε δυνατότεροι προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών.»

Ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: «Τα συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας συνέβαλαν αποφασιστικά στον περιορισμό των άμεσων επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19 στις θέσεις εργασίας. Το μέσο SURE αποτελεί τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτά τα ζωτικά δίχτυα ασφαλείας. Θα συμβάλει στην προστασία των εργαζομένων από την ανεργία και θα θωρακίσει τις θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες που θα χρειαστούμε τον καιρό της ανάκαμψης των οικονομιών μας. Η υψηλή ζήτηση από τα κράτη μέλη επιβεβαιώνει την ζωτική σημασία του εν λόγω μέσου.»
Ιστορικό

Στο πλαίσιο της απόκρισής της στον κορονοϊό η Επιτροπή πρότεινε το SURE στις 2 Απριλίου 2020. Τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Συμβουλίου ενέκριναν τον κανονισμό για τη θέσπιση του SURE στις 19 Μαΐου 2020.

Η συνεισφορά κάθε κράτους μέλους στο συνολικό ποσό της εγγύησης αντιστοιχεί στο μερίδιό του επί του συνολικού ακαθάριστου εισοδήματος (ΑΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το οικονομικό έτος 2020.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ !!!

 «Εμείς να δούμε τι σχέδια έχει ο Θεός!»


 Απόσπασμα λόγου του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, Αρχ. Χριστοφόρου, προς τους αδελφούς της Ιεράς Μονής, για τον κορωνοϊό και τις εποχές που ζούμε.

«Τώρα, βλέπετε, έχουμε και αυτή την περίπτωση με τον κορωνοϊό, εξ αιτίας του οποίου υπάρχει μία ταραχή σ’ όλο τον κόσμο. Εμείς οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό. Ακούγονται πολλά σενάρια. Όμως να μη εμπιστεύεστε στο κάθε τι που ακούτε, διότι ο κόσμος έχει τα σχέδιά του. Αλλά και ο Θεός έχει τα δικά Του σχέδια. Πάνω από όλα είναι ο Χριστός. Ο Κύριος της ζωής και του θανάτου είναι ο Χριστός. Ο Κύριος της ιστορίας είναι ο Θεός· δεν είναι οι άνθρωποι.

Μπορούν οι άνθρωποι να λένε ό,τι θέλουν, να προγραμματίζουν ό,τι θέλουν. Και δεν θα μας σώσει ούτε η Αμερική ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα… ούτε άλλο τίποτε από τα του κόσμου· θα μας σώσει μόνο ο Θεός. Να μη μπλέξουμε σ’ αυτά τα «γρανάζια» των σχεδίων των ανθρώπων. Εμείς να δούμε τι σχέδια έχει ο Θεός. Σ’ εκείνα να εμπλακούμε, να ανακατευτούμε, σ’ εκείνα που ο Θεός θέλει για μας. Και τι θέλει ο Θεός από μας; Ο Θεός θέλει την μετάνοιά μας!

Όπως αναφέρει ο άγιος Βαρσανούφιος, όλες αυτές οι δοκιμασίες γίνονται εξ αιτίας των αμαρτιών μας. Δεν γίνεται κάτι τυχαίο. Και τα αίτια της αμαρτίας είναι η προαίρεσις του ανθρώπου. Δεν έχουμε σωστή προαίρεση, σωστή θέληση. Επειδή δεν κάνουμε το θέλημα του Θεού αλλά κάνουμε τα θελήματα της σαρκός, γι’ αυτό και ο Θεός επεμβαίνει πολλές φορές στην ιστορία. Διαβάζουμε στην Παλαιά Διαθήκη, ότι όταν οι Ιουδαίοι ξέφευγαν από τον νόμο του Θεού, επέτρεπε ο Θεός τις γειτονικές φυλές να τους πολεμούν και να τους νικούν. Όταν επέστρεφαν στον Θεό, αν και ήσαν λίγοι, νικούσαν.

Ο Θεός τώρα μας ταρακουνάει λίγο, για να ξυπνήσουμε. Όχι για να βλέπουμε τι κάνει ο ένας και ο άλλος, αλλά για να δούμε εμείς τι πρέπει να κάνουμε, για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και για να βοηθήσουμε την κατάσταση. Δεν ωφελεί το να ασχολούμαστε με το τι κάνει ο ένας και ο άλλος, πατέρες, αλλά με το τι πρέπει εμείς να κάνουμε, γιατί ο Θεός για μας επιτρέπει αυτήν την δοκιμασία.

Επομένως αυτό που ζητά ο Θεός από μας είναι να κοιτάμε τον εαυτό μας. Η προαίρεσις μας δεν είναι σωστή, διότι αν έχουμε σωστή προαίρεση, ο Θεός θα βρει τρόπο να μας βοηθήση. Να το ξέρετε αυτό, πατέρες. Πάνω από όλα να έχουμε αυτό στον νου μας: Τι ζητάει από μας ο Θεός σε κάθε περίπτωση. Και αυτό που ζητάει ο Θεός από μας είναι η επιστροφή μας κοντά Του. Να επιστρέψουμε όλοι μας. Τίποτε άλλο.

Και όταν επιστρέφουμε εμείς, επιστρέφει ένα μέρος της Εκκλησίας και σιγά‐σιγά διορθώνεται όλη η Εκκλησία. Διότι, αν προσέχουμε «τι κάνει ο ένας και τι κάνει ο άλλος», ενώ εμείς κάνουμε χειρότερα από αυτούς, επειδή κατακρίνουμε τους ανθρώπους, τότε ποιο το όφελος; Δεν ωφελούμε κανένα. Δεν βγαίνει κανένα κέρδος, όταν ασχολούμαστε με τους άλλους. Διότι ούτε εμείς ωφελούμαστε ούτε αυτοί, αλλά μάλλον βλαπτόμαστε. Έτσι όμως δεν μπορεί να προχωρήσει η Εκκλησία.


Όλα αυτά τα είπα με αφορμή το θέμα του κορωνοϊού, για να μη ακούτε τα διάφορα σενάρια που λέγονται εδώ και εκεί, διότι δεν γνωρίζουμε τι θα γίνη. Όπως και να έχη το πράγμα, ο Αντίχριστος θα έλθει, αφού η Εκκλησία το έχει πει. Όμως πότε θα έλθει, δεν ξέρουμε. Εμείς ας είμαστε έτοιμοι. Εξ άλλου και ο Αντίχριστος να έλθει, τι μας πειράζει εμάς; Επάνω από όλα είναι ο Χριστός. Τι, δηλαδή, ο Αντίχριστος είναι επάνω από τον Χριστό; Αφού στο τέλος ο Χριστός θα νικήσει.


Δεν θα νικήσουν οι άνθρωποι ή τα σχέδια των ανθρώπων. Εάν εμείς πιστεύουμε στον Θεό, «ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών». Να μη συγχιζόμαστε και ταραζόμαστε και στενοχωριόμαστε. Μόνο να μετανοούμε. Να έχουμε σωστή μετάνοια και επιστροφή στον Θεό. Αυτό να κοιτάξουμε. Και αν δεν ταπεινωθούμε, δεν μπορεί να έλθη το έλεος του Θεού στην ζωή μας.

Εγώ βλέπω ότι πολλοί άνθρωποι ωφελήθηκαν. Κάνουν προσευχές, παρακαλούν τον Θεό, μελετούν, έρχονται σε συναίσθηση. Λέγουν: «Ο Θεός μας τιμωρεί, διότι και εμείς δεν αξιοποιήσαμε σωστά αυτά που είχαμε στην ζωή μας». Αυτοί που έχουν καλή διάθεση, θα ωφεληθούν. Και πιστεύω ότι μέσα από αυτό το κακό θα βγει κάτι καλό, τουλάχιστον γι’ αυτούς που έχουν καλή διάθεση. Μέσα από αυτή «την μπόρα την δαιμονική θα έλθει και η λιακάδα η θεϊκή».

Γι’ αυτό να μη ανησυχούμε, πατέρες. Εμείς έχουμε τον στόχο μας. Θα αγωνισθούμε σ’ αυτό που οφείλουμε να κάνουμε «καθ’ ημέραν», διότι το αύριο δεν είναι στα χέρια μας. Έχουμε την σημερινή ημέρα. Πώς θα δουλέψουμε σήμερα; Αυτό να κοιτάξουμε. Μη σκεπτόμαστε για αύριο και μεθαύριο

Όταν θα έλθη η αυριανή ημέρα, πάλι θα είναι σημερινή και εκείνη η ημέρα. Εάν λοιπόν μάθουμε να δουλεύουμε σωστά κάθε ημέρα, όλη μας την ζωή θα δουλεύουμε σωστά. Ενώ, εάν αφήνουμε την ημέρα να περάσει μάταια και σκεπτόμαστε, τι θα γίνη μετά από πέντε και δέκα και είκοσι χρόνια, τότε δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτε στην ζωή μας και θα φύγουμε από αυτόν τον κόσμο, χωρίς να έχουμε πάρει τίποτε μαζί μας…».


https://www.orthodoxianewsagency.gr/agioreitika/emeis-na-doume-ti-sxedia-exei-o-theos/

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

'' ΟΜΗΡΟΙ '' ... ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ !!!

 

Άσαντ: Δεν αφήνουν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Συρία διότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα

 
Πιέζουν τους Σύριους πρόσφυγες   να μείνουν στην Ευρώπη επειδή υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα

Την απίστευτη αυτή καταγγελία  έκανε ο Πρόεδρος της Συρίας Άσαντ κατά την  διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψεως για την Επιστροφή των Προσφύγων που πραγματοποιείται στη Δαμασκό, την οποία συνδιοργανώνει η Συρία με τη Ρωσία και την οποία  έχουν μποϊκοτάρει οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι περισσότερες γειτονικές χώρες της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας

Συγκεκριμένα ο Σύρος Πρόεδρος δήλωσε ότι   "Εκατομμύρια πρόσφυγες αναγκάζονται να μένουν στις χώρες που τους φιλοξενούν «λόγω πιέσεων ή εκφοβισμού» και ότι οι χώρες αυτές τους δελεάζουν με οικονομικά κίνητρα, ενώ παράλληλα οι ίδιες επωφελούνται από διεθνή βοήθεια". 

Φυσικά ο Άσαντ εδώ αναφέρεται και στο τεράστιο οικονομικο-πολιτικό σύμπλεγμα πολιτικών και ΜΚΟ, που έχουν στήσει μια βιομηχανία παραγωγής χρήματος και επιρροής εκμεταλλευόμενοι τις μεταναστευτικές ροές. Όμως είναι μια σαφής επίθεση και κατά των πολιτικών αντικατάστασης των πληθυσμών της Ευρώπης.

Σύμφωνα  με τα όσα ακούστηκαν στην συνδιάσκεψη οι πραγματικοί Σύριοι  πρόσφυγες που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους αντιμετωπίζουν εμπόδια, καθώς εναντίον της Συρίας έχουν επιβληθεί κυρώσεις και εμπάργκο από τον ΟΗΕ. Παρά όμως τα εμπόδια αυτά, οι περισσότεροι πρόσφυγες επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Επιπρόσθετα ο Άσαντ τόνισε ότι η προσφυγική κρίση  της Συρίας είναι ένα κατασκευασμένο πρόβλημα


https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/933546_asant-den-afinoyn-toys-prosfyges-na-epistrepsoyn-stin-syria-dioti

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟ ΟΡΥΓΜΑ !!! ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ !!!

 Ευπαλίνειο όρυγμα: Το σπουδαιότερο μηχανικό έργο των Αρχαίων Ελλήνων [Βίντεο]

Το βίντεο είναι αφιερωμένο στο Ευπαλίνειο όρυγμα, μια σήραγγα 1.036 μέτρων κοντά στο Πυθαγόρειο της Σάμου, η οποία κατασκευάστηκε έπειτα από εντολή του τυράννου Πολυκράτη τον 6ο αιώνα π.Χ. με σκοπό να μεταφερθεί νερό από την πηγή που βρισκόταν πίσω από το βουνό στην πρωτεύουσα της Σάμου.

Το υδραγωγείο λειτουργούσε στο νησί για περίπου 1.000 χρόνια.

«Τα μαθηματικά φέρνουν κοντά το νερό στη Σάμο» είναι ο τίτλος της εικονοκινητικής ταινίας που δημιούργησαν οι Θ.Π Τάσιος, ο Ν. Μήκας και ο Γ. Πολύζος της Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) που χρηματοδοτήθηκε από τον Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ).



Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει αιώνες μετά την κατασκευή του είναι το γεγονός ότι η σήραγγα διανοίχθηκε από τα 2 άκρα της συγχρόνως.

Η συνάντηση των 2 τμημάτων κάτω από την κορυφή του βουνού πραγματοποιήθηκε με μαθηματική ακρίβεια, παρά το γεγονός ότι οι γεωλογικές συνθήκες ανάγκασαν τον Μηχανικό Ευπαλίνο να εκτραπεί πολλές φορές από την ευθυγραμμία.



Η θετική έκβαση του έργου οφείλεται στην γνώση της Γεωμετρίας, της Τοπογραφίας, της Γεωδαισίας και της Οπτικής που κατείχαν οι αρχαίοι Έλληνες από τον 6ο αιώνα π.Χ.

Μοναδική πηγή για το Ευπαλίνειο όρυγμα είναι ο Ηρόδοτος, ο οποίος περιγράφει και την κύρια αλλά και τη βοηθητική σήραγγα.

Τοπογραφική αποτύπωση του Ευπαλίνειου ορύγματος

Ο ίδιος, εντυπωσιασμένος από αυτό που είχαν κατασκευάσει οι Σάμιοι, είχε αναφέρει, «Οι Σάμιοι έχουν κατασκευάσει τα σημαντικότερα τεχνικά έργα όλης της Ελλάδος».

Ένα μικρό μέρος του υδραγωγείου είναι επισκέψιμο!


Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ !!!

 

Παραδοσιακά επαγγέλματα ~ Παγοπώλης ή μπουζιτζής - Τί ήταν η παγωνιέρα; Τί συνέβαινε πριν την έλευση του ψυγείου;


Η χρήση του πάγου στη Θεσσαλονίκη είναι γνωστή εδώ και αρκετούς αιώνες. Από το 1623 στον Χορτιάτη έφτιαχναν πάγο, συγκεντρώνοντας τους μήνες του χειμώνα χιόνι ή νερό σε μεγάλες γούρνες στην κορυφή του βουνού.

Ο παγοπώλης ή μπουζιτζής όπως τον έλεγαν, από την τουρκική λέξη buz (πάγος), είχε τη δική του θέση ανάμεσα στους πλανόδιους πωλητές.

Ήταν επάγγελμα ευκαιριακό, επειδή ο πάγος χρησιμοποιόταν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Γι' αυτό πολλοί...
το είχαν ως δεύτερη δουλειά το καλοκαίρι. Παράλληλα, δηλαδή, είχαν κι άλλη εργασία.
Μόλις άρχιζαν οι ζέστες του Μαΐου, έβρισκαν κάποιο καρότσι ή νοίκιαζαν μια σούστα (είδος κάρου) με ζώο και μ' αυτά κουβαλούσαν τον πάγο. Όσοι είχαν τη δυνατότητα αγόραζαν μια μεγάλη παγωνιέρα και αν δεν έβρισκαν κάποιο μαγαζάκι, την έστηναν στην άκρη κάποιου ελεύθερου χώρου -τότε υπήρχαν πολλοί- και για 4-5 μήνες έκαναν τον παγοπώλη.

Η δουλειά τους ήταν αρκετά κουραστική. Ιδίως όταν δυνάμωναν οι ζέστες και αναγκάζονταν να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν δεκάδες παγοκολώνες. Ξυπνούσαν απ' τα χαράματα και κάνανε χιλιόμετρα κάθε ημέρα τρέχοντας, για να μη λιώσει ο πάγος. 

Για να προστατέψουν τα χέρια τους από την ψύξη, κάλυπταν το μέρος του καρπού με κομμένες σαμπρέλες ή φορούσαν χοντρά γάντια. Είχανε μαζί τους κι ένα εργαλείο που τους διευκόλυνε στη δουλειά τους. Απ' τη μια μεριά ήταν κοπίδι (πριόνι) και απ' την άλλη γάντζος. Χαράζανε με το κοπίδι την παγοκολώνα σε τέταρτα, πάντοτε μπροστά στον πελάτη, κι ύστερα με το γάντζο χτυπούσαν στο άνοιγμα που έκαναν κι αμέσως ο πάγος σχιζόταν.

Ο πάγος κατασκευαζόταν σε ειδικά εργοστάσια, τα παγοποιεία. Ως πρώτη ύλη για την κατασκευή του χρησιμοποιούσαν πόσιμο νερό, (που ελεγχόταν από αστιάτρους), αμμωνία και αλάτι. 

Στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν τότε τρία τέτοια μεγάλα  παγοποιεία. Του «ΧΑΡΙΛΑΟΥ», από το 1920 -απ' όπου πήρε το όνομα του και ο συνοικισμός «Χαριλάου» της  Θεσ/νίκης- του «ΜΠΑΛΤΑ», από το 1923 και το «ΦΙΞ», από το 1927. 

 
Το εργοστάσιο του «Μπαλτά» κατασκεύαζε πλατιές και κοντές κολώνες, ενώ του «Χαριλάου» και το «ΦΙΞ» μακριές και λεπτές. Παγοποιεία φυσικά υπήρχαν και σε άλλες πόλεις.

Η χρήση του πάγου στη Θεσσαλονίκη είναι γνωστή εδώ και αρκετούς αιώνες. Από το 1623 στον Χορτιάτη έφτιαχναν πάγο, συγκεντρώνοντας τους μήνες του χειμώνα χιόνι ή νερό σε μεγάλες γούρνες (φυσικό ή τεχνητό κοίλωμα όπου συγκεντρώνεται το νερό), στην κορυφή του βουνού. Τον έσπαζαν με κασμάδες, τον αποθήκευαν και τον συντηρούσαν σε τρύπες ή ανοίγματα μέσα στο βουνό. Έπειτα τον σκέπαζαν με φύλλα οξιάς και φτέρες. Το καλοκαίρι τον κατέβαζαν με τα ζώα τους και τον πωλούσαν στο Πανόραμα και τη Θεσσαλονίκη. 

Τους καλοκαιρινούς μήνες τα παγοποιεία δούλευαν ασταμάτητα. Τα ειδικά καλούπια, όπου το νερό ψυχόταν και γινόταν πάγος, δεν προλάβαιναν ν' αδειάζουν και να γεμίζουν. Ιδίως μετά το 1930, όταν ο πάγος γίνεται λαϊκό είδος κι αρχίζουν να χρησιμοποιούνται από πολλούς οι παγωνιέρες, οι οποίες μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν είδος πολυτελείας, εισαγόμενο από την Ευρώπη.

Από τα εργοστάσια οι παγοκολώνες μεταφέρονταν πρωί - πρωί με φορτηγά και μοιράζονταν στα μεγάλα πρατήρια, όπου υπήρχαν μεγάλες παγωνιέρες. Εκεί περίμεναν στη σειρά οι παγοπώλες, για να φορτώσουν τα καρότσια και τους αραμπάδες τους. Αφού φόρτωναν τις παγοκολώνες, έριχναν από πάνω άχυρο, τσουβάλια και χοντρά πανιά για να μη λιώσουν. Άρχιζαν έπειτα το μοίρασμα σε σπίτια και μαγαζιά. Κάθε ημέρα άλλαζαν το δρομολόγιο τους, για να μην παραπονιούνται οι νοικοκυρές ότι παίρνουν πάντα κάποιοι συγκεκριμένοι πρώτοι τον πάγο.


Ο παγοπώλης ήξερε πόσο πάγο χρειαζόταν η κάθε νοικοκυρά. Συνήθως, αγόραζαν από ένα τέταρτο την ημέρα -τέσσερα κιλά περίπου- γιατί τόσο χωρούσε η παγωνιέρα του σπιτιού. Την έκοβαν με το πριόνι και την άφηναν στην είσοδο του σπιτιού, χτυπώντας το κουδούνι.

Έπαιρναν οι νοικοκυρές τον πάγο και τον τύλιγαν αμέσως με χοντρά πανιά και ύστερα τον τοποθετούσαν στην παγωνιέρα. 

Προτού τα νοικοκυριά εφοδιαστούν με παγωνιέρες, τον πάγο τον έβαζαν μέσα σε καζάνι, τον σκέπαζαν με άλλο μικρότερο και εκεί μέσα έβαζαν τα τρόφιμα τους για να μη χαλάσουν.




Η παγωνιέρα -κάτι σαν το σημερινό ψυγείο- ήταν ένα ξύλινο ορθογώνιο κατασκεύασμα, επενδυμένο εσωτερικά με αλουμίνιο. Είχε δυο πόρτες, πάνω και κάτω, και στηριζόταν σε τέσσερα πόδια. Στο πάνω μέρος υπήρχε ειδικός χώρος στον οποίο τοποθετούσαν την παγοκολώνα. Δίπλα ήταν ένα τεπόζιτο που κατέληγε εξωτερικά σε μια κάνουλα. 

Οι νοικοκυρές γέμιζαν με νερό το τεπόζιτο και είχανε πάντα κρύο νερό. Στο κάτω μέρος υπήρχαν ειδικά ράφια, όπου τοποθετούσαν τα τρόφιμα και τα ποτά. Επίσης, υπήρχε κάτω - κάτω κι ένα συρταράκι όπου έτρεχαν τα νερά από τον πάγο που έλιωνε και το οποίο άδειαζαν οι νοικοκυρές όταν γέμιζε, για να μην πλημμυρίσει. Πάγο άλλαζαν κάθε πρωί για να μην βρωμίσει.

Μεγάλη κατανάλωση πάγου έκαναν τα κέντρα διασκέδασης και τα καφενεία, που έπαιρναν ολόκληρες κολώνες, καθώς και οι ψαράδες στην ιχθυόσκαλα. Επίσης, μεγάλες ποσότητες πάγου καταναλώνονταν στις εξαγωγές φρούτων. Ο πάγος, όμως, χρησιμοποιόταν και για θεραπευτικούς σκοπούς (αιμοστατικό, καταπραϋντικό, αντιεμετικό κλπ).

Την Κυριακή η διανομή πάγου ήταν γιορτή για τους παγοπώλες. Πληρώνονταν τον πάγο όλης της εβδομάδας. Πολλές νοικοκυρές άφηναν και τα ρέστα ή έδιναν κάποιο «μπουρμπουάρ» κι έτσι το μεροκάματο μεγάλωνε.

Υπήρχε κι εδώ στις Συκιές Θεσσαλονίκης παγοπώλης. Οι παλιότεροι κάτοικοι θα θυμούνται σίγουρα τον κυρ Δημητρό Πέτσα, το μοναδικό παγοπώλη στην περιοχή μας, να μοιράζει με το γαΐδουράκι του πάγο στις φτωχογειτονιές της Βάρνας. Αργότερα πήρε μια μεγάλη παγωνιέρα που έκλεινε με σιδερένιους μεντεσέδες κι εγκαταστάθηκε στη γωνία που είναι σήμερα ο φούρνος του Φραγκάκη. Από εκεί περνούσε ο κόσμος κι έπαιρνε τον πάγο.

Αυτές οι εικόνες διατηρήθηκαν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '60. Τότε άρχισαν να έρχονται τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία και να μειώνεται η ζήτηση του πάγου. Ένα - ένα τα μεγάλα παγοποιεία της πόλης αρχίζουν να κλείνουν και το επάγγελμα του παγοπώλη να χάνεται.
Σήμερα πάγο βλέπουμε μόνο στην ιχθυόσκαλα και στην αγορά του «ΜΟΔΙΑΝΟ», στο κέντρο της Θεσ/νίκης. Κι αυτόν όχι ολόκληρο, αλλά θρυμματισμένο και πασπαλισμένο πάνω στα ψάρια. 

Τελειώνοντας για τον πάγο και τον παγοπώλη, να αναφερθούμε και σε κάτι ακόμη που έχει σχέση με τη συντήρηση των τροφίμων. Οι άνθρωποι, ιδίως στην ύπαιθρο, πριν εμφανιστεί ο πάγος, συντηρούσαν τα τρόφιμα σε δροσερά υπόγεια ή μέσα στο «φανάρι». Το φανάρι ήταν ένα ξύλινο κατασκεύασμα, διαστάσεων 1μΧ0,5 μ. περίπου, με δύο ράφια. Οι πλευρές του είχαν σίτα αντί για ξύλο ή τζάμι, για να αερίζονται τα τρόφιμα.

Ήταν κρεμασμένο από το ταβάνι, στο πιο δροσερό σημείο του σπιτιού. Τα σχόλια, οι κρίσεις και οι συγκρίσεις ας γίνουν απ' τον καθένα μας. 


*Πηγή: Β. Σαρησάββας - Παραδοσιακά επαγγέλματα 
Περισσότερα παραδοσιακά επαγγέλματα στην κατηγορία "Παράδοση"







Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΡΕΣ ... ΔΥΣΚΟΛΕΣ !!!

 «Δακρύζει η εικόνα του Αγίου Γέροντα Εφραίμ Αριζόνας του Φιλοθεϊτη». [ΕΙΚΟΝΕΣ]


 
Όπως μας ενημέρωσαν από χτες 3 Νοεμβρίου δακρύζει η εικόνα του Αγίου Γέροντα Εφραίμ στην Αμερική.



Ένα ακόμα μήνυμα για όσα είναι προ των πυλών να γίνουν στις Η.Π.Α. αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο;Πολλά έχουν να δουν τα μάτια μας απ΄εδώ και πέρα. Ιδιαίτερα για τις Η.Π.Α. τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, τόσο με τις εγχώριες ταραχές, όπως ίσως και με μεγάλες καταστροφές, όπως μας έχουν ενημερώσει οι Άγιοι μας.

Μόλις ἐπικοινώνησα μέ τήν Γερόντισσα Θέκλα ἀπό τό Μοντρεαλ καί μοῦ εἶπε ὅτι ὁ ἄγιος Γέροντάς μας ἐμφανίστηκε σέ ἕναν ἄνθρωπο ὁ ὁποῖος ζεί στήν Κρήτη. Ζεῖ ἀσκητικά, πήγαινε στόν Γέροντα στόν Ἅγιο Ἀντώνιο. Ἔχει τήν φωτογραφία τοῦ ἁγίου Γέροντά μας καί καντηλάκι ἀκοίμητο μπροστά της. Τοῦ εἶπε ὁ Γέροντας ὅτι ὁ Θεός εἶναι πολύ στενοχωρημένος μέ τούς Ελληνες, ἐπειδή δέν κάνουν προσευχή. Ἐχθές, 3 Νοεμβρίου, ἄρχισε νά δακρίζει ἠ φωτογραφία, ὄχι μόνον δάκρυα, ἀλλά ἔγινε μούσκεμα.

Προσεύχεται ὁ Γέροντας γιά ὅλους μας.

Μαρία

ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

11/5/2020


https://gr.pravoslavie.ru/135094.html