Σελίδες

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΤΑ ΘΕΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ...

Η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδος να οριοθετεί υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με τρίτα κράτη ...



Ως πολύ σοβαρή και ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής στρατηγικής στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο Πέλαγος αξιολογείται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η επιστολή την οποία κατέθεσε στις 13 Νοεμβρίου στα Ηνωμένα Έθνη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον οργανισμό, ο πολύπειρος διπλωμάτης Φεριντούν Σινιρλίογλου. Το σημείο – κλειδί, το οποίο διαφοροποιεί αυτή την επιστολή από τις περισσότερες που είχε στο παρελθόν καταθέσει η Άγκυρα, είναι ότι διεκδικεί δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες ακόμη και δυτικά του ορίου του 28ου μεσημβρινού (ο οποίος τέμνει στη μέση τη Ρόδο), αμφισβητώντας ευθέως όχι μόνο την επήρεια του συμπλέγματος του Καστελορίζου αλλά και αυτή των Δωδεκανήσων!

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε χθες, πριν από την αναμενόμενη κατάθεση της απαντητικής επιστολής της Αθήνας στα Ηνωμένα Έθνη, να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση με την οποία, σε σκληρή γλώσσα, επισημαίνει ότι «η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου “οποίο καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στη Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη” συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη».

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σε προηγούμενη επιστολή του, με ημερομηνία 18 Μαρτίου 2019, ο κ. Σινιρλίογλου είχε ξανακάνει αναφορά στο γεγονός ότι τα απώτατα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή μπορούν να εκτείνονται προς τα δυτικά πέραν του 28ου μεσημβρινού. Η ανησυχία όμως της Αθήνας εμφανίζεται πλέον αυξημένη διότι στο παρασκήνιο υπάρχει εντονότατη ανησυχία για πιθανές εξελίξεις στο μέτωπο των συνομιλιών της Άγκυρας με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κατά παράβαση κάθε κανόνα Διεθνούς Δικαίου.


Η επιστολή είναι πολύ προσεκτικά γραμμένη. Κι αν σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Άγκυρα επαναλαμβάνει τις πάγιες και γνωστές θέσεις, σε Σε σχέση με την Ελλάδα, η οποία «φωτογραφίζεται» αλλά δεν αναφέρεται ονομαστικά στο παράρτημα Δ της επιστολής, τονίζεται ότι «η Τουρκία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της να καταθέσει περαιτέρω γεωγραφικές συντεταγμένες της τουρκικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας δυτικά του 28ου μεσημβρινού, οι οποίες εκτείνονται ως τα απώτατα όρια των χωρικών υδάτων νησιών με έναντι ακτές στη Μεσόγειο, δεδομένου ότι τα νησιωτικά χαρακτηριστικά σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή δεν δύνανται να επηρεάσουν ή να αποκόψουν την προβολή της τουρκικής ακτογραμμής ή της υφαλοκρηπίδας». Είναι ξεκάθαρο με τη διατύπωση αυτή ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει καμία άλλη ζώνη στα νησιά πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης, εξ’ ου και η απάντηση της Αθήνας ότι «τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες, όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη».

Η Άγκυρα μάλιστα προχωρά στην κατάθεση συντεταγμένων σε σχέση με αυτή που εκείνη θεωρεί ότι είναι η μέση γραμμή μίας πιθανής μελλοντικής της οριοθέτησης με την Αίγυπτο, επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε σχέση με μία μελλοντική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδος – Αιγύπτου. Επιπλέον, στο σχετικό παράρτημα Β με τις συντεταγμένες που αφορούν σε μία τουρκοαιγυπτιακή οριοθέτηση, σημειώνεται ότι αυτές θα μπορούσαν να επαναξιολογηθούν ή και να μεταβληθούν με βάση την έκβαση μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης με άλλα κράτη με παρακείμενες ή έναντι ακτές καθώς και με την εφαρμογή ενός συστήματος ευθείων γραμμών βάσης ή και με τη άσκηση από την Τουρκία του δικαιώματος των ιστορικών κόλπων όπως αυτό προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο.

Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι η Άγκυρα επιδιώκει να αποτρέψει τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής από κινήσεις που θεωρεί ότι πλήττουν τα συμφέροντά της. Παράλληλα δε, τονίζει ότι η αρχή της μέσης γραμμής πρέπει να εφαρμόζεται μόνο όπου δεν επηρεάζει οριοθέτηση με βάση την ευθιδικία.

Αθανασόπουλος Άγγελος Αλ.
Το Βήμα

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ !!!

Δείτε τα 10 πιο εντυπωσιακά μοναστήρια του κόσμου!

 
Ένα φοβερό «ταξίδι» μέσα από καταπληκτικές φωτογραφίες σε 10 μοναστήρια ανά τον κόσμο που κόβουν την ανάσα!
Από τη «Φωλιά του Τίγρη» στο Μπουτάν της Νότιας Ασίας και το εκπληκτικής ομορφιάς «Kye» της Ινδίας μέχρι την Παναγία Σουμελά στην Τουρκία και τα ελληνικά Μετέωρα και από εκεί ως τη ρωσική μονή Spassky και το μοναδικό Θιβέτ, απολαύστε μια συναρπαστική περιήγηση 
       
Tο dogma.gr κάνει ένα μοναδικό «ταξίδι» που συνδυάζει κουλτούρα, ιστορία και θρησκεία σε 10 από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια ανά τον κόσμο.
1. Το μοναστήρι του Μοντσεράτ  στην Ισπανία:
μοναστήρια
Το μοναστήρι Μονσεράτ, βρίσκεται βορειοδυτικά της Βαρκελώνης και απέχει περίπου μία ώρα με το τρένο. Η λέξη «Μονσεράτ» κυριολεκτικά σημαίνει «ακανόνιστο βουνό» στα καταλανικά.

Σε αυτό το βουνό και σε υψόμετρο 1024 μέτρων ορθώθηκε τον 11ο αιώνα το πρώτο μοναστήρι. Οι εγκαταστάσεις διευρύνθηκαν και η φήμη του γιγαντώθηκε κυρίως κατά τον μεσαίωνα.
Η Παρθένος του Μονσεράτ είναι κέντρο προσκυνήματος, από τα πιο γνωστά στην Ευρώπη, αλλά και του παγκόσμιου καθολικισμού, που προσελκύει πλήθος πιστών που προστρέχουν στην θαυματουργή Παναγία.
2. Μονή Yumbulagang στο  Θιβέτ
YUMBULAGANG-MONASTERY1
μοναστήρια
Η Μονή Yumbulagang είναι όχι μόνο ένα από τα πρώτα κτίρια που κατασκευάστηκαν στο Θιβέτ, αλλά και το πρώτο παλάτι της χώρας. Το ηλικίας πάνω από 2.000 χρόνια κτίριο αν και υπέστη μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, επαναλειτούργησε μετά από επισκευές που έγιναν το 1980. Ο επισκέπτης της μονής μπορεί να ανακαλύψει στους τοίχους της ζωγραφισμένη ολόκληρη την ιστορία του Θιβέτ.
3. Μετέωρα στην Ελλάδα
μοναστήρια μοναστήρια
Tα Μετέωρα, ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους, αποτελούν ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας. Τα ξεκομμένα μεταξύ τους βράχια φτάνουν σε ύψος έως τα 400 μέτρα και φιλοξενούν στις κορυφές τους μοναστηριακές κοινότητες.
Μετά το Άγιο Όρος, είναι μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μοναστικό σύνολο στον Ελληνικό χώρο. Το 1989 η Unesco κατέγραψε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και φυσικό αγαθό.
4. Potala Palace στο Θιβέτ
μοναστήρια μοναστήρια
Κατασκευάστηκε από τον βασιλιά Songtsen Gampo τον έβδομο αιώνα και βρίσκεται σκαρφαλωμένο ψηλά πάνω από την Λάσα, σαν να την προστατεύει από εχθρούς και αλλόθρησκους. Παρόλο που καταστράφηκε και από κεραυνό αλλά και από πόλεμο, το Patala Palace επισκευάστηκε με εντολή του πέμπτου Δαλάι Λάμα το 1645, και μετατράπηκε σε έδρα του Δαλάι Λάμα, αλλά και στο πολιτικό κέντρο του Θιβέτ. Το Potala Palace φτάνει τα 117 μέτρα σε ύψος και τα 360 μέτρα σε πλάτος και καλύπτει μια έκταση 130.000 τετραγωνικών μέτρων.
5. Paro Taktsang ή αλλιώς Η Φωλιά της Τίγρης, στο Μπουτάν
μοναστήρια μοναστήρια
Το εκπληκτικό μοναστήρι – αξιοθέατο του 17ου αιώνα κρέμεται στα απόκρημνα βράχια της κοιλάδας Παρό στο Μπουτάν. Γνωστό ως Paro Taktsang , ήτοι η «Η Φωλιά της Τίγρης», το μοναστήρι συνεχίζει να λειτουργεί ευλαβικά έως και σήμερα με Βουδιστές μοναχούς. Εκπληκτική ομορφιά και γαλήνια ατμόσφαιρα που παραμένει σχεδόν άθικτη από τον τουρισμό. Στο αυτό έχει συνδράμει καθοριστικά το γεγονός ότι ο αριθμός των τουριστών που επιτρέπεται να το επισκεφτεί καθημερινά είναι εξαιρετικά περιορισμένος.
6. Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας  στην Ελλάδα
μοναστήρια
Για τα Μετέωρα ως μοναστικό σύνολο αναφερθήκαμε ξανά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να κάνουμε μια πιο ειδική αναφορά στο πιο εντυπωσιακό αλλά και πιο δυσπρόσιτο από τα Μοναστήρια των Μετεώρων.
Η Μονή της «Αγίας Τριάδας» βρίσκεται σκαρφαλωμένη πάνω σ” ένα πανύψηλο βράχο με ιδιόμορφο σχήμα και με έκταση 5-6 στρεμμάτων, βορειοδυτικά της Μονής Αγίου Στεφάνου. Η ανάβαση στη Μονή παλιότερα  γινόταν με ανεμόσκαλες και με το δίχτυ. Σήμερα η πρόσβαση γίνεται με δύσκολη πεζοπορία και αφού προηγηθεί η άνοδος 140 σκαλιών σκαμμένων μέσα στην πέτρα. Το 1970 κατασκευάστηκε και ένας εναέριος μεταφορέας πραγμάτων και υλικών για τις ανάγκες και τη συντήρηση της Μονής. Ο επισκέπτης προσκυνητής αντικρίζει από ψηλά τη μαγευτική θέα, την κοιλάδα της Καλαμπάκας με τον Πηνειό Ποταμό, τον Κόζιακα και τα όρη Χάσια.
7. Μονή Παναγίας Σουμελά στην  Τουρκία
μοναστήρια
Η Μονή Παναγίας Σουμελά βρίσκεται κοντά στην Τραπεζούντα και αποτελεί σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού. Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Αθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Eκεί, σε ένα σπήλαιο, σε υψόμετρο 1063 μέτρων, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
Οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος έκτισαν, με τη συμπαράσταση της γειτονικής μονής Bαζελώνα, κελί και στη συνέχεια εκκλησία μέσα στη σπηλιά, στην οποία είχε μεταφερθεί θαυματουργικά η εικόνα.  H ανθρώπινη λογική αδυνατεί να απαντήσει στο θέαμα που βλέπουν και οι σημερινοί ακόμη προσκυνητές, να αναβλύζει αγιασματικό νερό μέσα από ένα γρανιτώδη βράχο. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες έκαναν πασίγνωστο το μοναστήρι όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους μουσουλμάνους.
Κοντά στο σπήλαιο κτίστηκε το 1860 ένας πανοραμικός τετραώροφος ξενώνας 72 δωματίων και άλλοι λειτουργικοί χώροι για τις ανάγκες των προσκυνητών, καθώς και βιβλιοθήκη. Γύρω από τη μονή ανοικοδομήθηκαν μικροί ναοί αφιερωμένοι σε διάφορους αγίους.
8. Μονή Spassky στη Ρωσία
μοναστήρια
μοναστήρια
Στις όχθες του ποταμού Ντον, στη γραφική περιοχή Voronezh της Ρωσίας βρίσκεται ένα από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα αυτής της χώρας. Μια εκκλησία που βρίσκεται κρυμμένη μέσα σε μια σπηλιά, η εκκλησία Spassky. Αν και για εκατοντάδες χρόνια, ο τόπος αυτός έπρεπε να αντιμετωπίσει τις κομμουνιστικές διώξεις, εξακολουθεί να υπάρχει έως σήμερα ως ένα προπύργιο του Χριστιανισμού στην Ρωσία.
Πιστεύεται ότι είναι από τις πρώτες σπηλιές που σκάφτηκαν για να γίνουν εκκλησίες πριν από την απελευθέρωση του Χριστιανισμού στη Ρωσία. Οι ερημίτες μοναχοί που ζούσαν στην σπηλιά χρησιμοποιούσαν τα μικρά κελιά για να κρύβονται από το καθεστώς.
9. Μοναστήρι Kye στην Ινδία
μοναστήρια
Το μοναστήρι Kye βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, σε υψόμετρο 4.116 μέτρων κοντά στο ποταμό Spiti, στο  Himachal Pradesh, στην Ινδία.
Το μοναστήρι αποτελεί έναν από τους πιο πολυσύχναστους θρησκευτικούς προορισμούς των Βουδιστών όλου του κόσμου. Κατασκευάστηκε το 1000 μ.Χ και αν και δέχτηκε αρκετές επιθέσεις από Μογγόλους που προσπαθούσαν να το καταστρέψουν, άντεξε στο χρόνο και συνεχίζει να υφίσταται έως σήμερα. Μοναδικό ενθύμιο των αλλεπάλληλων επιθέσεων το ακανόνιστο σήμερα σχήμα του. Έπειτα από κάθε επίθεση υπήρχαν προσπάθειες ανακατασκευής που το οδήγησαν να θυμίζει περισσότερο ένα φρούριο παρά μοναστήρι.
10. Η Μονή του Αγίου Μωυσή του Αιθίοπα (Ντάιρ Μαρ Μούσα αλ- Χαμπάσι) στη Συρία
μοναστήρια
Βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα, στην περιοχή Κάλαμος, 80 χλμ βορειοανατολικά της Δαμασκού. Χτισμένη 1320 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα μοναστήρια της ερήμου στην σύγχρονη Συρία. Είναι έργο Ασσυρίων μοναχών κατά τον έκτο αιώνα ως ένα απομακρυσμένο ασκητήριο, ενώ πήρε το όνομα «Άγιος Μωυσής» από έναν Αιθίοπα μοναχό.
 

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ... ΕΩΣ ΚΑΙ 630 Ε !!! ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑ ΕΩΣ 1.490 Ε ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ !!!

Επίδομα ενοικίου έως και €630 και εφάπαξ βοήθημα έως €1.490 για πρόσφυγες μέσω προγράμματος

 
Το πρόγραμμα HELIOS του ΔΟΜ για την ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία χρηματοδοτείται από την Κομισιόν και έχει την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα HELIOS του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για την ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία μέσω της προώθησης της αυτόνομης διαβίωσης. Με την καταβολή επιδόματος ενοικίου έως 12 μήνες και έως 630 ευρώ και εφάπαξ βοηθήματος έως 1.490 ευρώ το πρόγραμμα, που υλοποιείται με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύει στη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων, που θα διευκολύνουν τους πρόσφυγες να ενταχθούν στην χώρα μας.

Πλέον, επωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι πρόσφυγες, στους οποίους γνωστοποιήθηκε μετά την 1η Οκτωβρίου 2019 ότι τους χορηγήθηκε διεθνής προστασία και είναι επίσημα εγγεγραμμένοι και διαμένουν σε κάποια ανοιχτή δομή φιλοξενίας, κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, τοπικό συντονιστικό κέντρο διαχείρισης προσφυγικής κρίσης ή σε ξενοδοχείο του προγράμματος FILOXENIA.
Το HELIOS προωθεί την αυτόνομη διαβίωση των προσφύγων στην Ελλάδα μέσω: α) υποστήριξης για εύρεση αυτόνομης κατοικίας β) μαθημάτων ένταξης γ) δραστηριοτήτων σχετικά με την εργασιακή απασχόληση με σκοπό την ενίσχυση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Στους δικαιούχους του προγράμματος προσφέρεται υποστήριξη για να βρουν ένα διαμέρισμα και να υπογράψουν στο όνομά τους ένα μισθωτήριο συμβόλαιο απευθείας με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος. Με την υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου στο όνομά τους, οι δικαιούχοι λαμβάνουν επιδοτήσεις ενοικίου που καταβάλλονται στον προσωπικό τους τραπεζικό λογαριασμό.

Οι επιδοτήσεις ενοικίου αποτελούνται από: α)Συνεισφορά στην έναρξη ανεξάρτητης διαβίωσης, ένα καθορισμένο ποσό, το οποίο καταβάλλεται άπαξ και προβλέπεται να συμβάλει στην πληρωμή της εγγύησης ενοικίασης και τα πρώτα έξοδα εγκατάστασης (π.χ. αγορά οικιακού εξοπλισμού, έπιπλα) και β)Συνεισφορά στα έξοδα μίσθωσης, ένα καθορισμένο ποσό (βλέπε παρακάτω πίνακα) το οποίο καταβάλλεται σε μηνιαία βάση και συμβάλλει στην κάλυψη του κόστους μίσθωσης ενός σπιτιού και των δαπανών που συνδέονται με τα βασικά έξοδα κοινής ωφέλειας. Τα παραπάνω ποσά διαμορφώνονται ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας.
Στο πλαίσιο αυτό ένας δικαιούχος διεθνούς προστασίας λαμβάνει 440 ευρώ βοήθημα και 162 ευρώ μηνιαίο επίδομα ενοικίου, το οποίο έχει διάρκεια έως 12 μήνες. Μία οικογένεια 2 ατόμων λαμβάνει βοήθημα 830 ευρώ και μηνιαίο επίδομα ενοικίου 309 ευρώ. Οι τριμελείς οικογένειες ενισχύονται άπαξ με 980 ευρώ και 396 ευρώ κάθε μήνα για την πληρωμή του ενοικίου. Για οικογένειες 4 με 5 μελών τα αντίστοιχα ποσά είναι 1.172 ευρώ και 504 ευρώ. Τέλος για τις οικογένειες με 6 ή περισσότερα μέλη η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 1.490 ευρώ βοήθημα και 630 ευρώ επίδομα ενοικίου έως 12 μήνες.
PINAKAS_ENOIKIO


Στο μεταξύ, το πρόγραμμα HELIOS περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα ένταξης, που πραγματοποιούνται σε Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Κάθε κύκλος μαθημάτων αποτελείται από 360 ώρες διδασκαλίας για περίοδο 6 μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δικαιούχοι παρακολουθούν τρεις 3 ώρες μαθημάτων την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα.
Τα μαθήματα αποτελούνται από τις ακόλουθες ενότητες: α)Ενότητα Ελληνικής Γλώσσας: Για συνολικά 280 ώρες, οι δικαιούχοι διδάσκονται τις βασικές γνώσεις ελληνικών από έμπειρους εκπαιδευτικούς χωρίς την παρουσία διερμηνέων. Οι τάξεις καθορίζονται λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό αλφαβητισμού των δικαιούχων. β)Ενότητα Ήπιων Δεξιοτήτων: Για συνολικά 80 ώρες, οι δικαιούχοι παρακολουθούν μαθήματα που σχετίζονται με τον Πολιτιστικό Προσανατολισμό, τις Δεξιότητες Ζωής και την Ετοιμότητα Εργασίας από έμπειρους εκπαιδευτικούς μαζί με πολιτιστικούς διαμεσολαβητές. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων διεξάγονται επίσης εξωτερικές δραστηριότητες (π.χ. επισκέψεις σε μουσεία), μέσω των οποίων οι δικαιούχοι έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν τις νεοαποκτηθείσες δεξιότητές τους.

Συγκεκριμένα, αυτή η Ενότητα αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

1)Πολιτιστικός Προσανατολισμός: Έννοιες που αφορούν τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την παράδοση και τα σύγχρονα έθιμα. 2)Ικανότητες ζωής: Μαθήματα αφιερωμένα στη βελτίωση της επικοινωνίας και της συνεργασίας με άλλους, προσωπική και κοινωνική ευθύνη, ·πρακτικά ζητήματα που είναι απαραίτητα για την καθημερινή ζωή των δικαιούχων στην Ελλάδα (π.χ. πώς να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πώς να ανοίγουν έναν τραπεζικό λογαριασμό, σε ποια δημόσια υπηρεσία πρέπει να αναφέρονται για κάθε αναγκαία υπόθεση). 3)Εργασιακή Ετοιμότητα: Πληροφορίες σχετικά με την αναζήτηση εργασίας από διαφορετικές πηγές, όπως ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το Διαδίκτυο, μέσω κοινωνικής δικτύωσης ή στην εφημερίδα, πρακτικά θέματα σχετικά με την προετοιμασία μιας αίτησης για δουλειά (π.χ. σύνταξη ενός βιογραφικού σημειώματος, διεξαγωγή συνέντευξης εργασίας), δεξιότητες στην προφορική επικοινωνία, επίλυση προβλημάτων, ομαδική εργασία και διαπροσωπικές δεξιότητες

Παράλληλα, οι δικαιούχοι του προγράμματος έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από την εργασιακή υποστήριξη, προκειμένου να εξοικειωθούν με την ελληνική αγορά εργασίας και με τους τρόπους αναζήτησης εργασίας και να αποκτήσουν αυξημένη επίγνωση του επαγγελματικού προφίλ τους. Σε αυτό το πλαίσιο, στους δικαιούχους του HELIOS προσφέρονται πέντε 5 ατομικές συμβουλευτικές συνεδρίες εργασίας διάρκειας μίας 1 ώρας η κάθε μία με συμβούλους εργασίας, που τους βοηθούν να αναπτύξουν ένα σχέδιο σταδιοδρομίας αξιολογώντας τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές τους και καθοδηγώντας τους μέσω πηγών πληροφόρησης και αναζήτησης εργασιακής καριέρας. Κατόπιν ανάγκης, οι δικαιούχοι ενημερώνονται επίσης για τη δυνατότητα να διευρύνουν το εκπαιδευτικό τους προφίλ.
 
 

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ !!! ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ...


Έρευνα: Πόσοι είναι οι Κούρδοι στην Τουρκία; 


Νοέμβριος 20, 2019. 20:19

Οι ερευνητές του οργανισμού δημοσκόπησης «KONDA» υπό την διεύθυνση του Μπεκίρ Α(γ)ιρντίρ ζήτησαν από 5793 άτομα προσωπικά,  σε 36 επαρχίες, 291 συνοικίες, 951 γειτονιές ή χωριά «Πώς αυτοπροσδιορίζεστε ή τι αισθάνεστε για την ταυτότητά σας;».



Κούρδοι απάντησαν το 16% των γυναικών και των ανδρών.

Ο πληθυσμός της Τουρκίας μέχρι το τέλος του 2018, ήταν λίγο παραπάνω από 82 εκατομμύρια. 

Έτσι, διαπιστώνεται ότι οι Κούρδοι στην Τουρκία είναι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια πολίτες.


Ωστόσο, ο αριθμός των ψηφοφόρων που ψηφίζουν ως Κούρδοι ανέρχεται μόνο στα 6,5 εκατομμύρια.
Λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό των Κούρδων νέων, είναι σαφές ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.


Στην ίδια ερώτηση απάντησαν ότι είναι Τούρκοι το 76% των ανδρών και το 77% των γυναικών. 

Έτσι, από τα 82 εκατομμύρια του πληθυσμού, οι πολίτες που προσδιορίζονται ως Τούρκοι είναι κάτι περισσότερο από 62 εκατομμύρια.


Το 3% (περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι) προσδιορίστηκαν ως Άραβες
 και περίπου το 2% (1,5 εκατομμύρια) προσδιορίστηκαν ως Ζάζα (οι περισσότεροι Ζάζα αυτοπροσδιορίζονται ως Ζάζα-Κούρδοι και είναι στις επαρχίες Τουντζελί, Μπινγκόλ, Ελάζιγκ, Ερζιντζάν και Ντιγιαρμπακίρ).


Ο συνολικός αριθμός εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ότι έχουν άλλη  εθνική υπόσταση αποτελούν το 3%, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι.



Οι θρησκείες



Η έρευνα του οργανισμού «KONDA» ασχολήθηκε και με τη θρησκεία των πολιτών στην Τουρκία.


Εκείνοι που δήλωσαν Σουνίτες- Χαναφί (Sünni-Hanefi) ήταν άνδρες 71 τοις εκατό και γυναίκες 74 τοις εκατό. Κατά μέσο όρο αντιστοιχούν στα 60 εκατομμύρια από τα 82 εκατομμύρια των κατοίκων.


Ενώ το 13 τοις εκατό των ανδρών και των γυναικών δήλωσαν Σουνίτες – Σάφι (Sünni-Şafi), αυτό σημαίνει σχεδόν 11 εκατομμύρια.


Οι Αλεβίτες σύμφωνα με τον αυτοπροσδιορισμό τους είναι στο 5% άνδρες και γυναίκες που σημαίνει ότι είναι 4 εκατομμύρια στο τέλος του 2018.
Ο «KONDA» σημειώνει ότι υπάρχουν και «άλλοι μουσουλμάνοι» που καταλαμβάνουν το 4% ή άνω των τριών εκατομμυρίων, αυτοί ανήκουν στους Σιίτες.Ο μη μουσουλμανικός πληθυσμός είναι κάτω από το 1%...


krdnews.net, nerinaazad.org,



               


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

ΑΟΡΑΤΑ !!! ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ !!!

Το υλικό που κάνει ακόμα και ανθρώπους να «εξαφανίζονται» - Βίντεο

 
Η καναδική εταιρεία HyperStealth Biotechnology ίσως πέτυχε το -φαινομενικά- ακατόρθωτο, δηλαδή να κάνει αόρατα αντικείμενα και ανθρώπους, χάρη στην ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου υλικού.
Μπορεί οι σπουδαιότεροι επιστήμονες του κόσμου να έχουν πει πως δεν γίνεται να εξαφανίσουμε αντικείμενα ή ακόμα και ανθρώπους, αλλά μια καναδική εταιρεία έχει βαλθεί να μας αποδείξει το αντίθετο.
Συγκεκριμένα, η HyperStealth Biotechnology, που ειδικεύεται στις στολές καμουφλάζ, ανέπτυξε ένα υλικό το οποίο μπορεί να κάνει αντικείμενα και ανθρώπους αόρατα.
Στο βίντεο μπορείτε να δείτε πώς λειτουργεί αφού δεν χρειάζεται ενέργεια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον και, μάλιστα, οποτεδήποτε.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της κατασκευάστριας εταιρείας, Γκι Κρέιμερ, δήλωσε σχετικά:
«Αυτό το υλικό, όχι μόνο κρύβει ένα αντικείμενο στο ορατό φάσμα, λειτουργεί επίσης υπό υπεριώδες, υπέρυθρο και υπέρυθρο φως βραχέων κυμάτων. Ελπίζω ότι -σε λιγότερο από έναν χρόνο- θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις πρακτικές εφαρμογές του».

 https://sputniknews.gr/videoclub/201911185277171-to-yliko-pou-kanei-akoma-kai-anthropous-na-exafanizontai---vinteo/

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ !!! Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ !!!

Ετοιμάζεται για πυρηνικό εφιάλτη ο Ερντογάν; – Τι αποκαλύπτουν μυστικές υπηρεσίες

 
 
Υπό τον τίτλο «Ετοιμάζεται για πυρηνικό εφιάλτη ο Ερντογάν;», η κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα» γράφει για «κόκκινο συναγερμό σε υπηρεσίες πληροφοριών λόγω της αναβίωσης του παλιού τουρκικού… ονείρου» απόκτησης πυρηνικών όπλων και επικαλείται «αποχαρακτηρισμένη αναφορά Αμερικανού διπλωμάτη» που δημοσιεύτηκε από το «Foreign Policy».
  
Τουρκικός πυρηνικός εφιάλτης. Έτσι αποκαλείται το «αποκαλυπτικό» σενάριο που έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό υπηρεσίες πληροφοριών, δεξαμενές σκέψης και κορυφαίες εφημερίδες του δυτικού κόσμου. Δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας. Το εξήγγειλε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ομιλία του στη Σεβάστεια.
«Κάποιοι διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Οχι έναν ή δυο. Τότε γιατί να μην έχω πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές; Αυτό δεν το αποδέχομαι», είπε και το επανέλαβε λίγες ημέρες μετά από το βήμα του ΟΗΕ, ζητώντας «πυρηνική ενέργεια για όλους», ισχυριζόμενος ότι η ανισότητα μεταξύ κρατών που έχουν πυρηνικά και όσων δεν έχουν υπονομεύει τις παγκόσμιες ισορροπίες.
Αποχαρακτηρισμένη αναφορά Αμερικανού διπλωμάτη στην Αγκυρα με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου 1966, που δημοσίευσε στις αρχές Νοεμβρίου το «Foreign Policy» υπό τον τίτλο «Η Τουρκία έχει από καιρό πυρηνικά όνειρα», αποκαλύπτει ότι ο στρατηγός Ρεφίκ Τουλγά και ο καθηγητής Ομέρ Ινονού είχαν διερευνήσει τις δυνατότητες να αναπτύξει η Τουρκία ατομική βόμβα.

Τι έγραφαν οι Γερμανοί

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» έγραψε ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND είχε πληροφορίες ότι ο Ερντογάν επεδίωκε τον εξοπλισμό της χώρας του με πυρηνικά όπλα.
Έχοντας ως «μοντέλο» το Ιράν, η Τουρκία ανέθεσε, σύμφωνα με την «Die Welt», στη ρωσική Rosatom την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου και παράλληλα έλαβε βοήθεια για την κατασκευή βόμβας από το Πακιστάν.
Κατά την περίοδο 1987-2002 οι Τούρκοι υποστήριξαν τον Πακιστανό πυρηνικό επιστήμονα Αμπντούλ Καντίρ Χαν ώστε να μεταφέρει συσκευές φυγοκέντρησης στη Λιβύη, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, έγραφε το δημοσίευμα και πρόσθετε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της BND, το 2010 με εντολή του Ερντογάν χτίστηκε μια μυστική εγκατάσταση για τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Η γερμανική εφημερίδα συνέδεε επίσης το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Τουρκίας με τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.
Τον περασμένο Ιούλιο ο πρώην διοικητής της κυπριακής ΚΥΠ, αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Πενταράς, προειδοποίησε για δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων από την Τουρκία.
Μιλώντας στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα» είπε ότι στη σύμβαση Ρωσίας – Τουρκίας για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου «υπάρχει πρόνοια που καθορίζει ότι οι τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες θα έχουν τη δυνατότητα εμπλουτισμού ουρανίου.
»Ο εμπλουτισμός ουρανίου δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει σχέση με τη δημιουργία των πυρηνικών όπλων».
«Οι Τούρκοι έχουν πει εδώ και χρόνια ότι θα ακολουθήσουν ό,τι κάνει το Ιράν», δήλωσε στις 20 Οκτωβρίου στους «New York Times» ο Τζον Χάμρι, υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ την περίοδο 1993-1997, προσθέτοντας ότι «είναι αμφίβολο» αν κατάφερε ο Τούρκος Πρόεδρος να κατασκευάσει εν κρυπτώ πυρηνικά όπλα.
Στο αμερικανικό δημοσίευμα υποστηρίζεται από ειδικούς ότι θα χρειάζονταν αρκετά χρόνια για να μπορέσει η Τουρκία να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, εκτός εάν αγόραζε ένα, αλλά εκεί «ο κίνδυνος για τον κ. Ερντογάν θα ήταν σημαντικός».

Ζήτημα ασφάλειας

Παράλληλα, διάχυτη είναι η ανησυχία σε μια σειρά από αμερικανικά δημοσιεύματα για τα περίπου 50 αμερικανικά πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.
Ο Στίβεν Πίφερ του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς σε πρόσφατη ανάλυσή του κάλεσε για άμεση επιστροφή τους στις ΗΠΑ:
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο ολοένα και πιο αυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας, έχει απομακρυνθεί από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
»Αντιθέτως, καλλιεργεί ενεργά μια στενή σχέση με τον συνάδελφό του αυταρχικό ηγέτη (σ.σ.: της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως αποδεικνύουν οι οκτώ συναντήσεις τους μόνο φέτος. (…) Ο Ερντογάν λέει ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. (…) Η Τουρκία δεν είναι ο τόπος για να βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ».
Οι ανησυχίες για τα πυρηνικά όπλα στο Ιντσιρλίκ δεν είναι τωρινές.
Στα μέσα Αυγούστου 2016, έναν μήνα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που είχε στόχο την ανατροπή Ερντογάν κι ενώ Αμερικανοί στρατιωτικοί είχαν «πολιορκηθεί» για κάποια 24ωρα στη βάση από οργισμένους οπαδούς του Τούρκου Προέδρου, το Ινστιτούτο Stimson Center έθεσε πολύ επιτακτικά το ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών όπλων:
«Από άποψη ασφαλείας, η αποθήκευση κατά προσέγγιση 50 αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ ισοδυναμεί με ρώσικη ρουλέτα», ανέφερε η Λέισι Χίλεϊ.
Ο Στιβ Αντρίασεν, πρώην διευθυντής Αμυνας και Ελέγχου των Οπλων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, έλεγε στους «Los Angeles Times»:
«Αν και έχουμε αποφύγει μέχρι τώρα την καταστροφή, έχουμε πολυάριθμες αποδείξεις ότι η ασφάλεια των αμερικανικών όπλων που είναι αποθηκευμένα στην Τουρκία μπορεί να αλλάξει κυριολεκτικά απ’ τη μια μέρα στην άλλη».
Καθησυχαστική, ωστόσο, η Κόρι Σάκε του Ινστιτούτου Χούβερ υποστήριζε στους «New York Times» ότι τα όπλα αυτά «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κωδικούς».

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ !!!

Αλβανία: Πως μέσα σε 20 χρόνια έγιναν 2.000 φόνοι για τη λεηλασία των παράκτιων περιοχών

 
Λεηλασίες γης στις παράκτιες περιοχές  της Αλβανίας έγιναν από τις συμμορίες των πολιτικών οικογενειών που διακυβέρνησαν τη χώρα κατά τα τελευταία 28 χρόνια, γράφει η αλβανική “Pamfleti”.
Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουν γίνει 2000 φόνοι για την αλλαγή της ιδιοκτησίας των παράκτιων περιοχών που θεωρούνται  οι πλέον τουριστικές στην αλβανική επικράτεια.
Για την κάλυψη αυτού του εγκλήματος, σημειώνει το δημοσίευμα, Πολιτική και Δικαιοσύνη κατά τα τελευταία 15 χρόνια έχουν κάνει 247 πλασματικές συλλήψεις δημοτικών υπαλλήλων, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις που αποδεικνύουν τη συνεργασία ‘Πολιτικής Εξουσίας- Δικαιοσύνης- πλαστογραφίας» στο υποθηκοφυλακείο της Αυλώνας.Κυρίως η  παράκτια ακτή  Αυλώνα- Αγίων Σαράντα έχει γίνει ιδιοκτησία πολιτικών, κυβερνητικών αξιωματούχων, εισαγγελέων, δικαστών, ολιγαρχών και εγκληματιών, όπως και στην περιοχή του Δυρραχίου.
 
Μάλιστα, συνεχίζει η “Pamfleti” τουριστικές περιοχές, φυσικά πάρκα και παραλίες, έγιναν ιδιοκτησίες με ψευδείς αποφάσεις και αρχεία από τα οικογενειακά σουλτανάτα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Δημοκρατικού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση κλπ.
 
Έτσι, η οικογένεια Μπερίσα καταλαμβάνει έκταση 25 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στην Αυλώνα, ο Έντι Ράμα 35 χιλιάδες τ.μ., ο Φατμίρ Μεντίου 10 χιλιάδες τ.μ., ο Αντριάτικ Λάλα, 2000 τ.μ. Ο Ιλίρ Μέτα 18 χιλιάδες τ.μ.,ο Αρντί Βελίου 5 χιλιάδες τ.μ. , επίσης: μικρότερα κομμάτια απέκτησαν δικαστές, εισαγγελείς, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, δήμαρχοι, πρεσβευτές, ιδιοκτήτες μέσω μαζικής ενημέρωσης, αρχιεπίσκοποι, τελωνειακοί υπάλληλοι και εγκληματίες.
 
Το δημοσίευμα συμπληρώνει λεπτομερώς τις περιοχές αυτές, μεταξύ των οποίων είναι η Χιμάρα, η Αυλώνα, Άγιοι Σαράντα, Δρυμάδες κλπ.Για τις περιπτώσεις αυτές, προκειμένου να αρπάξουν τις ιδιοκτησίες από τους νόμιμους κατόχους έχουν γίνει κατά τα τελευταία 20 χρόνια, 354 δολοφονίες, 17 εξαφανίσεις ατόμων, 230 πυρκαγιές σε ιδιοκτησίες και 189 κατοικίες και επιχειρήσεις καταστράφηκαν με δυναμίτη, πέρα από τις μεθοδεύσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων με γκρεμίσματα ιδιοκτησιών, γράφει το δημοσίευμα
pamfleti.net

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ !!!

Φυλλάδιο στους πολίτες για την αποτέφρωση στέλνει η Εκκλησία της Ελλάδος

Να συντάξει και να αποστείλει φυλλάδιο προς τους πολίτες, προκειμένου να ενημερωθούν για τη καύση και την αποτέφρωση νεκρών, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το ζήτημα της καύσης και της αποτέφρωσης νεκρών τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε από τις 4 έως 6 Νοεμβρίου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συντάξει και να αποστείλει φυλλάδιο προς τον λαό, προκειμένου να ενημερωθεί για τη καύση και την αποτέφρωση νεκρών.
Όπως τονίζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε αυτό το ζήτημα «εμμένει ως οφείλει στην δογματική διδασκαλία της Αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Αγίας μας Εκκλησίας που τελεί υπό το φως της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού».

Το μάθημα των Θρησκευτικών

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος – μεταξύ άλλων - ενέκρινε την τοποθέτηση του Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Θεοχάρη στη θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Επίσης, έλαβε ενημέρωση  από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος για σειρά θεμάτων, ενώ εξέτασε επιστολή της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ) και ενημερώθηκε για την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για το μάθημα των Θρησκευτικών, αναμένοντας τις ενέργειες του υπουργείου Παιδείας.

Αντιδράσεις κληρικών για την αποτέφρωση

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της αποτέφρωσης νεκρών έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των κληρικών.
Τον Οκτώβριο, ιερείς της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας ανέφεραν σε ψήφισμά τους ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να παραβεί τις αρχές της, συνεπώς «κάθε πρόταση για δήθεν “ιερολογία” της διαδικασίας αποτέφρωσης πέφτει εξ ορισμού στο κενό».
https://sputniknews.gr/ellada/201911065142404-fylladio-stous-polites-gia-tin-apotefrosi-stelnei-i-ekklisia-tis-ellados/

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Ο '' ΕΞΟΧΟΤΑΤΟΣ '' ... Κ. ΠΑ'Ι'ΑΤ !!!

Τζέφρι Πάιατ: Ο Αμερικανός υποκινητής της αποσταθεροποίησης από Ουκρανία έως Ελλάδα

 
Το Sputnik εξετάζει τη δράση του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα. Ποιος είναι ο Τζέφρι Πάιατ και τι έχει έρθει να κάνει στην ελληνική επικράτεια;
Τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ ήρθε στην Αθήνα ως επικεφαλής της διπλωματικής εκπροσώπησης των ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα είναι τεράστιο και ο έμπειρος διπλωμάτης καριέρας, κυριολεκτικά, εμφανίζεται παντού, σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής.
Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτό;
«Η δράση του κυρίου Πάιατ βεβαίως έχει ξεφύγει κατά πολύ από τα διπλωματικά του καθήκοντα, μιας και η όλη του δράση και οι συχνές συναντήσεις που κάνει σήμερα με εκκλησιαστικούς παράγοντες, με τους βαρώνους των media, της επιχειρηματικής κοινότητας, με δημάρχους ανά την Ελλάδα. Συνεχίζει τη δράση με συστάσεις, που έκανε πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη, σε ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που είχαν αναπτύξει σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και με πόλεις, που οι τότε αρχές είχαν ανοίξει διαδικασίες διαλόγου», επισημαίνει στο Sputnik, o πρώην Υπουργός Άμυνας, Κώστας Ήσυχος.

Ο ρόλος του Πάιατ στο πραξικόπημα του Κιέβου και η μετάβαση στην Αθήνα

Από την Ονδούρα, στην Ινδία και από εκεί στη Λαχόρη, (σ.σ. τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική πολιτικά επαρχία του Πακιστάν), στη συνέχεια στο γραφείο νοτιοανατολικής Ασίας και μετέπειτα στο Κίεβο, θεωρείται από τους αναλυτές, ο βασικός υποκινητής της κρίσης στην Ουκρανία.
«Στην Ουκρανία ανέλαβε επισήμως από το Αύγουστο του 2013. Είχε ενεργή ανάμιξη στα αντιπολιτευτικά κινήματα υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Πολιτειών», στο Sputnik, o Δημήτρης Πατέλης, αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας και μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας «Η Λογική της Ιστορίας».
Το πραξικόπημα του Μαϊντάν του 2014, ανέτρεψε τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, φέρνοντας στην εξουσία τον φιλοαμερικανό Πέτρο Ποροσένκο. Τότε ο Τζέφρι Πάιατ, ακολουθούσε ένα παρεμβατικό πρόγραμμα προβολής, με συνεχή δημόσια παρουσία, ειδικότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, εκτίναξε στα ύψη τη φήμη του το 2014, όταν είδε αναπάντεχα το φως της δημοσιότητας μια τηλεφωνική συνομιλία του, με την τότε βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ.
«Είχε δημοσιευθεί και μια τηλεφωνική συνδιάλεξη Πάιατ - Νούλαντ, όπου συζητούσαν την κατάσταση στην Ουκρανία. Συζητούσαν κανονικά, ωμά και ψυχρά για το ποια θα πρέπει να είναι η σύνθεση της κυβέρνησης στην Ουκρανία, με αρνητικούς χαρακτηρισμούς, όσον αφορά τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει ο Δ. Πατέλης.
Λίγο αργότερα, η Νούλαντ παραδέχθηκε ότι η Ουάσιγκτον έχει δαπανήσει αρκετά χρήματα για να «στηρίξει τη Δημοκρατία στην Ουκρανία». «Κανονικό πραξικόπημα», σχολιάζει ο Δ. Πατέλης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κ. Ήσυχος που επισημαίνει: «Νομίζω ότι ο ρόλος του κυρίου Πάιατ και της κυρίας Νούλαντ ήταν καθοριστικός στην Ουκρανία, τότε με εκείνες τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Να θυμηθούμε ότι τότε μοίραζαν μπισκοτάκια και σοκολατάκια στους παρευρισκομένους. Το θυμόμαστε από τα πλάνα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο ίδιος έπαιξε κεντρικό ρόλο πριν και μετά το πραξικόπημα στο να καθοδηγήσει τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου και να την οδηγήσει σε μια νέα αντιρωσική υστερία».
Η κόντρα του με τη Ρωσία ήταν καθημερινό φαινόμενο.
«Στη διάρκεια σύρραξης στο Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία, κατηγορούσε ευθέως τη Ρωσία, ως δύναμη που υποστήριζε το αποσχιστικό κίνημα των Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ. Και τότε, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τον διόρισε στην Ελλάδα», τονίζει ο Δ. Πατέλης.
«Επομένως έχοντας την τεχνογνωσία του πραξικοπήματος του Μαϊντάν, του οποίου ήταν ένας εκ των βασικών αρχιτεκτόνων και έχοντας αναλάβει μια βασική γεωστρατηγική θέση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη βαλκανική και εν μέρει τουρκική εποπτεία από τη μεριά των συνόρων των ΗΠΑ, η όλη του δράση έχει ζημιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πολύ καλές σχέσεις, που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε η Ελλάδα, όχι μόνο με τη Ρωσία αλλά και ολόκληρο το χώρο της Ευρασίας. Επίσης, κατάφερε να επεκτείνει τη ρωσοφοβία στην Ελλάδα», προσθέτει ο Κ. Ήσυχος.

«Είναι μια προσωποίηση του ωμού παρεμβατισμού αυτό που κάνει ο Πάιατ»

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Ήσυχος εξηγεί ότι ο Πάιατ εφαρμόζει τη διπλωματία των αγωγών, θωρακίζοντάς την με στρατιωτική συνεργασία:
«Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο αγωγός east MED και οδηγεί σε συνεργασία Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Πρέπει να πούμε ότι η ιδέα που διαδίδεται είναι ότι θα βοηθήσει στην οικονομική συνεργασία, αλλά για το λόγο αυτό προηγείται η απαιτούμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής. Και σε αυτό ο κύριος Πάιατ, έχει έναν πολύ κεντρικό ρόλο.  
Τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με την κυβέρνηση της ΝΔ, έχει πάρει σάρκα και οστά, μια σειρά στρατιωτικών διευκολύνσεων στις ΗΠΑμε τη συμφωνία που προβλέπει νέες στρατιωτικές διευκολύνσεις και κοινές ασκήσεις Ελλάδας- ΗΠΑ ».
Παράλληλα, του επιρρίπτει ευθύνες, για την εκκλησιαστική κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις:
«Κεντρικός είναι ο ρόλος του Αμερικανού πρέσβη, στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας με την εκκλησία της Ρωσίας, όπως αρνητικά εκδηλώνονται αυτό το διάστημα. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι κορυφαία συστημικά κανάλια στην Ελλάδα εκπέμπουν ρωσοφοβικές ειδήσεις».
Ο Δ. Πατέλης αναλύει ειδικότερα τη δράση του Πάιατ στην Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος:
«Είναι μια προσωποίηση του ωμού παρεμβατισμού αυτό που κάνει. Ενδεικτικά, θα αναφέρω όχι μόνο την ανά την επικράτεια παρέμβαση που κάνει, αλλά και την επιχειρηματική δραστηριότητα της Αμερικής που προωθεί.
Έχει προβεί σε συναντήσεις με τη στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου τις χώρας, παρακάμπτοντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σαν να είναι ύπατη αρχή, η οποία έχει άμεσα με τις ένοπλες δυνάμεις μια σχέση υπαγόρευσης, προκλητική για τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα ενός λαού.
Είναι αδύνατο ένας πρέσβης να κάνει αναφορές στα συμφέροντα των ενόπλων δυνάμεων.
Δεν είναι δυνατόν ένας πρέσβης να εξυπηρετεί μονομερώς τα συμφέροντα ή την πλεονεκτική θέση των αμερικανικών μονοπωλίων στη χώρα. Αυτά είναι πράγματα τα οποία κανέναν Έλληνα δεν τιμούν».
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει ο ίδιος, ο πρέσβης δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ελληνικό αθλητισμό, συναντώντας τον Αντετοκούνμπο ή και τον Υφυπουργό Αθλητισμού.
«Είναι το lifestyle που προωθεί. Προσπαθεί να κάνει μια κατ’ επίφαση λαϊκή διπλωματία, αξιοποιώντας τη δημοφιλία του αθλητισμού στο λαό και στη νεολαία, έτσι ώστε να φτιάξει ένα πρόσωπο αρεστό που συμμετέχει και προβάλλει τον αθλητισμό.
Είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα "μεντεσέ" για την προώθηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατηγικών συμφερόντων στην περιοχή. Όταν φλέγεται η περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής έχει συμβάλλει τα μέγιστα αυτός ο κύριος ώστε να διασφαλιστεί η δουλική πρόσδεση στο αμερικανονατοικό άρμα».

Στην Αλεξανδρούπολη

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του Αμερικανού Πρέσβη για τη Θράκη και ειδικά για την Αλεξανδρούπολη. Τη δράση του εκεί, αναλύει ο Αντώνης Μποσνακούδης, στρατηγικός αναλυτής, μιλώντας στο Sputnik:
«Από το καλοκαίρι του 2017 που ήρθε για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη, ο Τζέφρι Πάιατ, τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι ερευνητές, δημοσιογράφοι κλπ που ασχολούνται με τη δράση του έχουν βγάλει μερικά συμπεράσματα σχετικά με το "αποτύπωμα" του Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη.
Η πρώτη επισήμανση είναι ότι έκανε συμβολικές ενέργειες κατά της ελληνορωσικής συνεργασίας αρχίζοντας με το ίδιο το ξενοδοχείο στο οποίο μένει και από το οποίο έκανε τις ανακοινώσεις στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, δίνοντας σήμα σε όλους ότι αρχίζει ο ίδιος να υλοποιεί την επιβολή της εξουσίας των συμφερόντων τα οποία εκπροσωπεί στην Αμερική. Έκανε αίσθηση το γεγονός, ότι αυτό το ξενοδοχείο ήταν το αγαπημένο ξενοδοχείο των Ρώσων τουριστών που έρχονταν στην Αλεξανδρούπολη τα προηγούμενα χρόνια και η επιλογή του τόσο για να γίνει εκεί το συνέδριο, όσο και να μένει εκεί διαρκώς, έγινε αισθητό ότι αποτελεί κατάληψη ενός συμβόλου».
Συνεχίζοντας, ο κ. Μποσκανούδης κάνει λόγο στις «απρόκλητες και χονδροειδείς επιθέσεις που έκανε κατά του τότε Δημάρχου και του Προέδρου του Επιμελητηρίου σχετικά με τη συνεργασία που είχαν με ρωσικούς φορείς». «Στην αρχή», λέει, «πάγωσε πολλούς, διότι ήταν εντελώς εκτός του οποιοδήποτε ρόλου μπορεί να έχει ένας ξένος πρέσβης. Από την άλλη πλευρά, δημιούργησαν ένα αίσθημα ότι ο χώρος που εκπροσωπεί ο Τζέφρι Πάιατ αντιμετωπίζει την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που η Ανατολική Ευρώπη αντιμετωπιζόταν από τη Σοβιετική εξουσία.»
Την ίδια στιγμή, ο αναλυτής εξηγεί τι κρύβεται, κατά τη γνώμη του, πίσω από το έργο της ανέλκυσης της βυθισμένης βυθοκόρου «Ολγα», που εδώ και χρόνια δημιουργούσε προβλήματα στην αξιοποίηση του συνόλου του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Η ανέλκυση κοστίζει 2,3 εκατ. ευρώ και έχει αναληφθεί εξ ολοκλήρου από τις ΗΠΑ υπό την επίβλεψη Πάιατ.
«Η ιστορία με την ανέλκυση του ναυαγίου του πλοίου "Βασίλισσα Όλγα", αρχικά προβλημάτισε αρκετούς που αναρωτήθηκαν: "γιατί γίνεται με τόσες τυμπανοκρουσίες;", αλλά έγινε κατανοητό ότι η ανέλκυση θα επέτρεπε σε μεγάλα αμερικανικά πλοία να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι, διότι θα απελευθέρωνε χώρο από τον βυθό του λιμανιού. Δηλαδή, ουσιαστικά, γίνεται για εξυπηρέτηση του αμερικανικού ναυτικού, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει και αυτό τη συμβολική του αξία για τους Αμερικανούς, διότι ο Πάιτ εξακολουθεί να "κάνει παιχνίδι" με ρωσικά σύμβολα, δεδομένου ότι η βασίλισσα Όλγα ήταν ρωσικής καταγωγής, που έχει εξαιρετική προσφορά στην Ελλάδα, και, με αυτό τον τρόπο, έμμεσα, ο αμερικανικός παράγοντας που εξυπηρετεί ο Πάιατ βάζει "πόδι" πάλι σε κάτι ρωσικό.
Δηλαδή η παρουσία του Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη και η λειτουργία του έχει πρώτα τον χαρακτήρα της προσπάθειας εξουδετέρωσης καθετί που έχει επιτευχθεί από την ελληνορωσική συνεργασία τα τελευταία χρόνια, πάγωμα για οτιδήποτε σχεδιαζόταν, αλλά όλα αυτά ταυτόχρονα με μία προβολή κυριαρχίας του αμερικανικού παράγοντα, σε σημείο που όπως χαρακτηριστικά έχει αναφερθεί, είναι σαν να λέει "Εμείς είμαστε εδώ, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, βουλώστε το και αποδεχτείτε το"».
Και συνεχίζει:
«Όλο το πεδίο ελέγχου που έχει πέσει πάνω στην περιοχή, από τα συμφέροντα που εκπροσωπεί ο Τζέφρι Πάιατ, έχει παγώσει τις αντιδράσεις και τις οποιεσδήποτε παρατηρήσεις στην αμερικανική επέλαση, η οποία είναι χωρίς ουσιαστικό όφελος για την περιοχή, παρά μόνον με πραγματική και αισθητή ζημιά από την εξουδετέρωση της ελληνορωσικής συνεργασίας που υπήρξε.
Προς το τέλος του καλοκαιριού και κατά την περίοδο που υπήρχε το τρομερό πρόβλημα με την συγκοινωνία, μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης ,αποκαλύφθηκε ότι ένα μικρό μέρος από τα προγράμματα ελληνορωσικής συνεργασίας τα οποία προωθούνταν και πάγωσαν λόγω της αντιρωσικής εκστρατείας και της ενεργοποίησης του Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη, ήταν και η προσπάθεια να γίνει συνεργασία για χρησιμοποίηση ρωσικών αμφιβίων αεροσκαφών κυρίως ως υδροπλάνων, τόσο για την συγκοινωνία με τη Σαμοθράκη όσο και με άλλους προορισμούς.
Υπήρχε η διάθεση να εξεταστεί η χρήση υποβρυχίων σε συνεργασία με ρωσικά ναυπηγεία, έτσι ώστε να υπάρχει διαρκής μεταφορά, τουλάχιστον εμπορευμάτων και τροφοδοσίας και στη συνέχεια επιβατών πάλι με τη Σαμοθράκη και με άλλους νησιωτικούς προορισμούς».
«Το ποιοι διορίζονται ως πρέσβεις των ΗΠΑ στην Αθήνα, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι, λόγω της στρατηγικής σημασίας που έχει η χώρα μας ιδιαίτερα σε κρίσιμες φάσεις. Αν δούμε την ιστορία, κανένας από τους προηγούμενους πρέσβεις δεν ήταν τυχαίος. Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος διπλωμάτης, με περγαμηνές, εστάλη στην Ελλάδα μόνο τυχαίο δεν είναι, αλλά και η παράταση της θητείας του. Εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον αμερικανικό κρατικό μηχανισμό», τονίζει Δ. Πατέλης.
«Η επέκταση της θητείας του στην Ελλάδα, ενώ είχε λήξει, είναι μια επιβράβευση από τα think tank της Ουάσινγκτον, που του αναγνωρίζουν την πολύ καλή δουλειά, που έχει κάνει για τα συμφέροντα των ΗΠΑ», καταλήγει ο κ. Ήσυχος
https://sputniknews.gr/politiki/201911055089258-tzefri-paiat-o-amerikanos-ypokinitis-tis-apostatheropoiisis-apo-oukrania-eos-ellada/