Σελίδες

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ !!! ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ '' Η ΕΛΛΑΣ '' !!!

Ανοιχτά των Χανίων θέλουν να καταστρέψουν τα χημικά της Συρίας! Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Eίδηση που δημοσίευσε ήδη  το βρετανικό δίκτυο “BBC” το γνωρίζει η Eλληνική κυβέρνηση;
<<Ελπίζουμε οι ελληνικές αρχές να παρακολουθούν το όλο θέμα όσον αφορά τις περιβαλλοντικές του διαστάσεις....>>.
Αυτό είχε 
επισημάνει με έμφαση το OnAlert.gr από τις 21 του  περασμένου Δεκέμβρη - και δεν ήταν η μοναδική φορά-  σχετικά  με το σημείο της Μεσογείου που θα γίνει  εν πλω σε αμερικανικό πλοίο,  η καταστροφή των χημικών  όπλων της Συρίας με την μέθοδο της υδρόλυσης και η εκροή τυχόν επικίνδυνων αποβλήτων στην θάλασσα.Μάγοι δεν είμαστε, αλλά η είδηση που δημοσίευσε ήδη  το βρετανικό δίκτυο “BBC” στην ιστοσελίδα του, ότι  μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να καταστραφεί σε διεθνή ύδατα, δυτικά του Νομού Χανίων,  επιβεβαιώνει τους φόβους μας ως προς το χώρο που επελέγη , ενώ προκαλεί έντονο προβληματισμό και ερωτηματικά για τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 

Τι λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές
Η Αθήνα που είχε προβληματισθεί και ενεργοποιηθεί τουλάχιστον μετά τα καμπανάκια κινδύνου που εγκαίρως είχε κρούσει ως προειδοποίηση το OnAlert, έχει αποφύγει  μέχρι τώρα - δια των επισήμων πηγών - τις δημόσιες τοποθετήσεις.Όχι όμως ότι δεν παρακολουθεί το θέμα δια του Υπουργείου Εξωτερικών και των συμμετοχών μας στους διεθνείς Οργανισμούς.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν λοιπόν στο OnAlert  ότι  οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες είναι ενήμερες,  παρακολουθούν το όλο θέμα με προσοχή από την πρώτη στιγμή που επελέγη αυτή η λύση για να αποφευχθεί ο πόλεμος στην περιοχή μας .Τονίζουν ακόμα ότι  το θεμα παρακολουθείται όχι μόνο από την  Ελλάδα και τις άλλες κοντινές χώρες, άλλα όπως είναι φυσικό  το παρακολουθεί στενότατα και επισταμένως και όλη η διεθνής κοινότητα, δια του ΟΗΕ και του

Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων,  στον οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες, όπως και στην συγκεκριμένοι αποστολή.

Το ελληνικό ΥΠΕΘΑ

Όσον αφορά δε το ελληνικό ΥΠΕΘΑ  αρμόδια πηγή του ανέφερε στο OnAlert ότι το όλο θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του, ενώ το ίδιο περιορίζεται  στην γνώση  του ποια πλοία συμμετέχουν στην μετακίνηση, υπό την εποπτεία των Διεθνών Οργανισμών.
Από τις τοποθετήσεις αυτές προκύπτει ότι η Ελλάδα παρακολουθεί μεν το θέμα χωρίς να επιλέγει δημόσιες τοποθετήσεις  και φαίνεται να έχει έχει εμπιστοσύνη στους διεθνείς οργανισμούς.

<< Παρόλο που δεν γνωρίζω το δρομολόγιο, δεν νομίζουμε να υπάρχει κάποιος επιστήμονας σε Διεθνή Οργανισμό που να θέλει να  δηλητηριάσει  μια ευρύτατη περιοχή μεταξύ τόσων χωρών>>, ήταν το σχόλιο κρατικού παράγοντα στην Αθήνα...

Σύμφωνα λοιπόν με το έγκυρο βρετανικό δίκτυο, το πρώτο φορτίο απέπλευσε από το λιμάνι Λατάκια  της Συρίας, χθες, με το πλοίο “Ark Futura”, συνοδευόμενο από Ρωσικά και Κινεζικά πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με το σχέδιο, το πλοίο θα φτάσει στην Ιταλία και το τοξικό φορτίο του θα μεταφερθεί σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα το μεταφέρει στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας – Ελλάδος όπου και θα καταστραφεί, χωρίς να δίδονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η όλη επιχείρηση είναι υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Οπλων.

Σύμφωνα  με το ρεπορτάζ των Βρετανών (τα στοιχεία είναι  γνωστά στους αναγνώστες του ΟνΑλερτ από αλλεπάλληλα δημοσιευματά μας),   τα χημικά όπλα θα μεταφορτωθούν σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α. (το MV CAPE RAY) σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο και θα καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας – Λιβύης – Κρήτης.Το συγκεκριμένο πλοίο μεταγωγών  πρόσφατα, το 2013,εξοπλίστηκε με ειδικό σύστημα για την καταστροφή χημικών όπλων (Field Deployable Hydrolysis System) για να χρησιμοποιηθεί ειδικά στην περίπτωση του συριακού οπλοστασίου.

Έντονη αντίδραση  καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης
Την έντονη διαφωνία του για τις πρακτικές  που αναφέρεται ότι θα ακολουθηθούν εξέφρασε, μιλώντας χθες στα “Χανιωτικα Νέα ”, ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Γιδαράκος.

Στον κ. Γιδαράκο η εφημερίδα έθεσε  υπ’ όψιν το ρεπορτάζ του “BBC” και αυτός απάντησε:  «Διαφωνώ κάθετα μ’ αυτήν τη μέθοδο, γιατί τα χημικά αυτά είναι σοβαρά μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου. Πόσω δε μάλλον να αδρανοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσουν να τα ρίξουν στη θάλασσα και να μην καταστρέψουν τους ζώντες οργανισμούς».

Ο καθηγητής επεσήμανε στην εφημερίδα πως απλά με τη μέθοδο της υδρόλυσης -όπως τουλάχιστον σημειώνει το “BBC” ότι θα καταστραφούν τα χημικά- δεν θα μπορέσουν να αδρανοποιήσουν αυτό το μείγμα των τοξικών ουσιών. «Αν δεν ξέρεις βέβαια τι έχουν μέσα τα χημικά αυτά, δεν μπορείς να μιλήσεις με 100% σιγουριά. Ενα όμως είναι σίγουρο ότι πρόκειται για ένα μείγμα υψηλών εκρηκτικών ουσιών που θέλουν αλλεπάλληλες μεθόδους για να μπορέσεις να τα αδρανοποιήσεις και αν το καταφέρεις και αυτό».

Τονίζεται, ότι η περιοχή της Αδριατικής και το τμήμα αυτό της Μεσογείου είχε γίνει “νεκροταφείο χημικών” από την ιταλική μαφία. Οπως είχε αποκαλύψει ο Τύπος πριν από μία διετία, η μαφία βύθισε μέσα σε μία 20ετία περίπου 30 πλοία στην Αδριατική με διαφόρου τύπων απόβλητα χημικών βιομηχανιών!