Σελίδες

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ !!!



 Τι κρύβουν οι τρεις αιφνιδιαστικές ασκήσεις σε διάστημα 15 ημερών και η «πυραυλική βροχή» στο Αιγαίο από τις Ένοπλες Δυνάμεις
 Το μήνυμα προς την Τουρκία είναι ότι η κρίση δεν έχει επηρεάσει την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων

«ΜΕΤΡΗΣΑΜΕ τα δόντια του δράκου. Και είναι όλα στη θέση τους και πολύ κοφτερά». Δεν πρόκειται για... κινεζική παροιμία, αλλά για μήνυμα που έγραψε... ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος στο Twitter του λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου -σε 15 ημέρες- συναγερμού αιφνιδιαστικής άσκησης που σήκωσε... στο πόδι τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Η έντονη στρατιωτική κινητικότητα που επιδεικνύει με κάθε τρόπο η Αθήνα το τελευταίο διάστημα αποτελεί έκπληξη και προκαλεί ερωτήματα ως προς τη στόχευσή της. Φοβόμαστε κάτι;

Οι συναγερμοί και οι ενεργοποιήσεις δυνάμεων ταχείας αντίδρασης άρχισαν με την Πολεμική Αεροπορία. Ακολούθησε η πλήρης ενεργοποίηση της αεράμυνας και, τέλος, αυτή την εβδομάδα οι Ειδικές Δυνάμεις κλήθηκαν να αντιδράσουν σε χρόνους «πολεμικούς». Και στις τρεις περιπτώσεις τα αποτελέσματα των αιφνιδιαστικών ασκήσεων ήταν, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, εξαιρετικά και η ενεργοποίηση των στρατιωτικών σχηματισμών ολοκληρώθηκε στο «μισό του προβλεπόμενου χρόνου».

Εκτόξευση πυραύλων

Ανάμεσα στους τρεις συναγερμούς μεσολάβησε μια «πυραυλική βροχή» στο Αιγαίο! Πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη εκτόξευσαν πυραύλους EXOCET! Κάτι που, σ' ό,τι αφορά τα αεροσκάφη, κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί πότε είχε ξαναγίνει!

Κάνοντας πραγματική επίδειξη ισχύος και υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, το Πολεμικό Ναυτικό έκανε άσκηση αναχαίτισης πυραύλου από πύραυλο με επιτυχία. Η αναχαίτιση πυραύλου EXOCET που εκτοξεύθηκε από πυραυλάκατο και η αναχαίτισή του από Sea Sparrow, ο οποίος εκτοξεύθηκε από φρεγάτα, είναι άσκηση υψηλότατου ρίσκου και γίνεται από λίγες Ένοπλες Δυνάμεις στον κόσμο.

Προς τι, λοιπόν, όλη αυτή η κινητικότητα, που θα κορυφωθεί με την πρώτη βολή S300 στην Κρήτη το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο;

Σε περίοδο που η χώρα κυβερνάται από υπηρεσιακή κυβέρνηση και με το πολιτικό σκηνικό εξαιρετικά ρευστό και αβέβαιο, το τελευταίο που θα περίμενε κάποιος θα ήταν να «ανεβάσουν» ρυθμούς οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ένας ακόμα σοβαρός λόγος για να θεωρείται απόλυτη έκπληξη αυτή η στρατιωτική υπερκινητικότητα, είναι τα δραματικά μας οικονομικά. Κι όμως...

Η εξήγηση που δίνουν στρατιωτικές πηγές είναι ότι όλες αυτές οι ασκήσεις και η διαρκής ετοιμότητα, στην οποία δίνεται και δημοσιότητα, αποτελούν ένα σαφέστατο μήνυμα προς την Τουρκία ότι, παρά την κρίση και τα μεγάλα προβλήματα που αυτή έχει προκαλέσει στις Ένοπλες Δυνάμεις η λειτουργία τους δεν έχει στο παραμικρό επηρεαστεί. Χρειάζεται η αποστολή αυτού του μηνύματος τη συγκεκριμένη περίοδο;

Οι αριθμοί λένε πως όχι. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία των παραβιάσεων που κρατάει το ΓΕΕΘΑ, η τουρκική παρουσία στο Αιγαίο είναι ανεπαίσθητα αυξημένη. Και οι αντιδράσεις των Τούρκων στην ελληνική στρατιωτική κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων ήταν περίπου ανύπαρκτη. Σ' άλλες εποχές οι παραβιάσεις από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα ήταν αδιάκοπες για ημέρες.

Ωστόσο, όπως λένε πηγές του Πενταγώνου και του ΥΠ ΕΞ, οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Στην Αθήνα υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις για ενδεχόμενη εκδήλωση πρόκλησης από την πλευρά της Άγκυρας. Οι ελληνικές ανησυχίες εντάθηκαν από την αψυχολόγητη πρωτοβουλία της Τουρκίας να εκδώσει χάρτες και άδειες για έρευνες σε περιοχές όπου η ελληνική ΑΟΖ είναι αδιαμφισβήτητη. Ακόμα και στη Ρόδο και στο Καστελόριζο οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι μπορούν να κάνουν έρευνες.

Επιτελείς εκτιμούν ότι μπορεί να μην είναι ορατή μια κρίση με την Τουρκία, αλλά μπορεί να ξεσπάσει οποιαδήποτε στιγμή και ώρα. Το επιχείρημα γι' αυτή την άποψη είναι απλό. Η συζήτηση για την ανακήρυξη και τον καθορισμό ΑΟΖ από την Ελλάδα έχει ανοίξει για τα καλά, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να έχουν εντάξει την προοπτική αυτή στο «προεκλογικό τους οπλοστάσιο». Και πιστεύουν ότι η Άγκυρα δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί την όποια ελληνική πρωτοβουλία χωρίς να αντιδράσει.

Έχοντας ως βάση των εκτιμήσεών τους ότι η Άγκυρα ποτέ δεν επιχειρεί οτιδήποτε αν δεν είναι σίγουρη για την επιτυχία σε ποσοστό 100%, οι Έλληνες επιτελείς του Πενταγώνου θεωρούν ότι το μήνυμα απόλυτης ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η καλύτερη πρόληψη για να αποφευχθεί η πιθανότητα μιας ελληνοτουρκικής κρίσης για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο δεύτερος στόχος που θέλησε να επιτύχει η στρατιωτική ηγεσία με τη διαρκή ενεργοποίηση των Ε.Δ. ήταν να αποσπάσει -έστω και παροδικά- τα στελέχη από το κλίμα προβληματισμού και ανασφάλειας που υπάρχει τα τελευταία τρία χρόνια. Οι συνεχείς περικοπές στους μισθούς, τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και μια σειρά άλλων προβλημάτων όπως οι μεταθέσεις-τοποθετήσεις των στελεχών είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα κατήφειας και δυσαρέσκειας στις Ε.Δ., που «έσπασε» με την εγρήγορση που επέβαλαν οι συνεχείς ασκήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Η εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων εν δράσει και τα διθυραμβικά σχόλια που εισέπραξαν από τη στρατιωτική ηγεσία και τα ΜΜΕ επέδρασαν θετικά στην ψυχολογία του προσωπικού.

Η Τουρκία

Η Τουρκία, βέβαια, δεν μπόρεσε να κρατήσει απολύτως την ψυχραιμία της. Την Παρασκευή τέσσερα F16 μπήκαν εντός του Πεδίου Βολής Άνδρου, την ώρα που πλοία του ελληνικού Π.Ν. εκτελούσαν βολές με πραγματικά πυρά.

Χρειάστηκε να επικοινωνήσει το κέντρο επιχειρήσεων της Λάρισας με το Εσκί Σεχιρ για να ανακαλέσουν άρον άρον τα αεροσκάφη τους οι Τούρκοι.

(REAL NEWS 10/06/2012 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ)