Σελίδες

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ Η ΣΧΟΛΗ ΓΑΛΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ !!!



Η απόφαση κινείται στην κατεύθυνση αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λένε οι Ελληνες της Πόλης. Σειρά παίρνουν και άλλα κτίρια, όπως το νεκροταφείο στο Σισλί και η σχολή του Ορτάκιοϊ, για τα οποία έχουν κατατεθεί σχετικές αιτήσεις

Ενα νεοκλασικό κτίριο που ακτινοβολεί την αίγλη των Ελλήνων της Πόλης κατά τον 19ο αιώνα επέστρεψε μετά από δεκαετίες στην κυριότητα της ομογενειακής κοινότητας.

Πριν από λίγες ημέρες, η Αστική Σχολή Γαλατά, η πολυσήμαντη ιστορία της οποίας είναι συνδεδεμένη με την άνθηση αλλά και τις δυστυχίες του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, ανήκει πλέον στο ομώνυμο ευαγές ίδρυμα. Το τουρκικό κράτος, εφαρμόζοντας τον νόμο περί επιστροφής περιουσίας που θεσπίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, απέδωσε τους τίτλους ιδιοκτησίας στο βακούφι.
Η κίνηση αυτή εκτός από τις νομικές πλευρές της συνιστά για τους Ελληνες της Πόλης, όπως οι ίδιοι λένε, θέμα αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σειρά πλέον, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, έχουν άλλα κτίρια, όπως το νεκροταφείο στο Σισλί, η σχολή του Ορτάκιοϊ και άλλα τα οποία έχουν καταθέσει σχετικές αιτήσεις. Αμεσα αναμένεται να επιστραφούν περιουσίες που ανήκουν στις μειονότητες των Αρμενίων και των Εβραίων.
«Πριν από 23 χρόνια η Σχολή Γαλατά είχε κηρυχτεί ως εγκαταλελειμμένη περιουσία και δεν ανήκε στην ελληνορθόδοξη κοινότητα», εξηγεί ο κ. Ουζούνογλου, πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών.
«Η αποκατάστασή της έχει μεγάλη σημασία. Βρίσκεται στη συνοικία του Γαλάτα, που ήταν άλλοτε οικονομικό κέντρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενώ η σχολή ήταν μεγαλοπρεπής ως προς τις υπηρεσίες παιδείας που προσέφερε. Πλέον το ίδρυμα και η πρόεδρος του, κ. Μαίρη Κομοροσάνο, η οποία έχει πασχίσει για αυτό το ζήτημα, σχεδιάζουν να την αξιοποιήσουν ως πολιτιστικό κέντρο». Σε αυτήν την προσπάθεια βοήθησαν και αρκετοί Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι εμφορούμενοι από το αίσθημα δικαίου και τον θαυμασμό για την πολιτιστική αξία της Σχολής Γαλατά αγωνίστηκαν για την αποκατάστασή της.
Κατερίνα Ροββά
ethnos.gr