Σελίδες

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΜΕ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ !!!

 
Νέες έρευνες για τις επιπτώσεις του εθισμού στην πορνογραφία: Εθισμός ίδιου βαθμού με τα ναρκωτικά


Πρόσφατη έρευνα της νευροψυχιάτρου Δρ. Valerie Voon κατέδειξε ότι όσοι άντρες δηλώνουν εθισμένοι στην πορνογραφία (σ.σ. pentapostagma.gr – σε τέτοιο βαθμό που οδηγούνται στον χωρισμό) αναπτύσσουν μεταβολές στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου – στο κέντρο δηλαδή της ανταμοιβής – με αυτές που αναπτύσσονται σε όσους είναι εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες. Η μελέτη που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, έχει δημιουργήσει έντονες συζητήσεις, με τους σκεπτικιστές να επιχειρηματολογούν ότι οι ακτινογραφίες που δείχνουν τους εγκεφάλους των εθισμένων να «φωτίζονται» σε συγκεκριμένα τμήματα δεν προσφέρει καμία καινούρια επιστημονική γνώση – καθώς γνωρίζομαι ήδη ότι είναι εθισμένοι. 

Πάντως, η γνώση των μεταβολών στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου βοηθάει στο να επεξηγηθούν ορισμένα παράδοξα που σχετίζονται με τον εθισμό στην πορνογραφία. 

Στα μέσα της δεκαετίας του '90, ομάδα ψυχιάτρων παρατήρησε τα ακόλουθα: Ένας υγιής ενήλικος, που βρισκόταν σε μία ευτυχισμένη σχέση, προέβαινε στην παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο, κυρίως από περιέργεια. Οι περισσότεροι ιστότοποι θεωρήθηκαν από αυτόν «βαρετοί» αρχικά, αλλά στην συνέχεια όσο συνήθιζε στην παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού, τόσο επιθυμούσε να συνεχίζει να παρακολουθεί. 

Ποια είναι τα παράδοξα του εθισμού: (α) Παρόλο που ο συγκεκριμένος άντρας επιθυμούσε να παρακολουθήσει πορνογραφικό υλικό, εντούτοις δεν του άρεσε . (β) Η επιθυμία παρακολούθησης ήταν τόσο ισχυρή, ώστε εμφανιζόταν κάθε φορά που σκεφτόταν την χρήση υπολογιστή. (γ) Ο ασθενής ανέφερε επίσης ότι η παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού οδηγούσε τελικώς στην μείωση της επιθυμίας για ερωτική συνεύρεση με την σύντροφό του. 

Αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι οι εθισμένοι στην πορνογραφία δεν εμφανίζουν μόνο «ποσοτικά» προβλήματα εθισμού, αλλά και «ποιοτικά». Η ποιοτική συνιστώσα αφορά στην μεταβολή των σεξουαλικών προτιμήσεων. Η μεταβολή αυτή επέρχεται μέσω της νευροπλαστικότητας του εγκεφάλου, όπως αποδεικνύουν σύγχρονες μελέτες, που λειτουργεί μέσω της αλλαγής της εγκεφαλικής δομής ως απόκριση στην επαναλαμβανόμενη νοητική εμπειρία. 

Το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου παίζει πρωταρχικό ρόλο σε αυτήν την διαδικασία. Πέρα από την ηθική διάσταση, αντιλαμβανόμαστε ότι ο εθισμός στην πορνογραφία είναι επιζήμιος τόσο από ψυχολογικής όσο και από κοινωνικής πλευράς όσο και αυτός στις ναρκωτικές ουσίες, που οδηγεί σε χωρισμούς, απώλεια εργασίας και γενικό αποσυντονισμό του ατόμου από την ομαλή κοινωνική ζωή. 

pentapostagma.gr


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/12/nees-erevnes-gia-tis-epiptwseis-tou-ethismou-sthn-pornografia.html#ixzz2mv6y1ZWh