Σελίδες

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΤΖΑΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ !!!

Χτίζουν τζαμιά με ελληνικά λεφτά και κλείνουν εκκλησιαστικά λύκεια ως περιττά!!!

Σάλο στους κόλπους της Εκκλησίας προκαλεί εισήγηση της Επιτροπής για την Αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατία».
 Τα μέλη της επιτροπής προτείνουν στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων να μπει λουκέτο με συνοπτικές διαδικασίες σε εκκλησιαστικά γυμνάσια, ιερατικά σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και σε εκκλησιαστικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης. Χαρακτηρίζουν μάλιστα τη λειτουργία τους «περιττή».

 Η επιτροπή στο έγγραφό της με ημερομηνία 16 Μαΐου 2013 αναφέρει ότι μελέτησε το θέμα της λειτουργίας των δομών της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και εκτιμά ότι «υπό τις τρέχουσες συνθήκες η μόνη σχολική δομή δημόσιου δευτεροβάθμιου εκκλησιαστικού σχολείου που μπορεί να ευδοκιμήσει είναι το εκκλησιαστικό γενικό λύκειο», κι αυτό υπό συγκεκριμένους όρους.
 
Εισηγούνται κλείσιμο
 Τα μέλη της επιτροπής κρίνουν ειδικότερα ότι είναι περιττή η λειτουργία των εκκλησιαστικών γυμνασίων, των ιερατικών σχολών δεύτερης ευκαιρίας και των εκκλησιαστικών ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης και εισηγούνται το κλείσιμό τους. Οσον αφορά τα εκκλησιαστικά λύκεια, θέτουν ως όρο για τη συνέχιση της λειτουργίας τους την ύπαρξη τουλάχιστον 45 μαθητών και μαθητριών. «Εάν για περισσότερα από τρία έτη έχουν αριθμό μαθητών μικρότερο, να μετατρέπονται σε κέντρα εκκλησιαστικών τεχνών» αναφέρεται στην εισήγηση.
Αντιδράσεις
 «Η συγκεκριμένη επιτροπή ενήργησε εν αγνοία της Εκκλησίας και της Ιεράς Συνόδου» τονίζει στη «δημοκρατία» ο μητροπολίτης Νεάπολης και Σταυρούπολης κ. Βαρνάβας, υπό τη μέριμνα του οποίου λειτουργούν στη Νεάπολη εκκλησιαστικό γυμνάσιο και λύκειο με ιδιαίτερα σημαντική προσφορά στην εκκλησιαστική εκπαίδευση.
«Τελείωσα εκκλησιαστικό σχολείο και με βάση την εμπειρία μου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη των εκκλησιαστικών γυμνασίων, καθώς οι μαθητές έχουν έτσι πιο ομαλή εισαγωγή στον συγκεκριμένο κλάδο των σπουδών που επέλεξαν να ακολουθήσουν. Στο λύκειο δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και αντιμετωπίζουν δυσκολίες» σημειώνει ο μητροπολίτης.
Ο κ. Βαρνάβας τονίζει ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη των μητροπολιτών που λειτουργούν εκκλησιαστικά σχολεία και φυσικά της Ιεράς Συνόδου.
Για το θέμα μίλησε στη «δημοκρατία» και ο Μιχάλης Τρίτος, κοσμήτορας του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσουν οι εκκλησιαστικές ακαδημίες, καθώς επίσης και ορισμένα λύκεια και γυμνάσια που επιτελούν πραγματικά σημαντικό έργο» σημειώνει και προσθέτει ότι «η Εκκλησία και η κοινωνία έχουν ανάγκη από μορφωμένους ιερείς».


Θάνος Χερχελετζής